Puli

Najpoznatiji po svojoj dugoj dlaki nalik na dreadlocks-e, Puli je vrijedan pastirski pas i obiteljski pratilac. Energični i živahni, ova pasmina, koja nalikuje na mop, podrijetlom iz Mađarske i djeluje mnogo veće nego što jesu zbog svoje prepoznatljive dlake.

Iako se radi o čistokrvnim psima, možda ćete ih pronaći i u skloništima. Ne zaboravite da usvajate! Ne kupujte ako ih ne želite dovesti doma.

Zahvaljujući svom samopouzdanju i inteligenciji, Puli će bez problema biti u centru pažnje u vašem domu. Ovi su psi podjednako privrženi koliko i energični. No, roditelji kućnih ljubimaca, po prvi put, trebaju biti na oprezu, jer sva ta energija se treba negdje utrošiti, bilo da je u obliku snažne vježbe ili igre. Iako je dlaka ove pasmine prilično otporna na alergije, ima posebne zahtjeve za njegovanjem. Ali ako štenetu možete pružiti puno ljubavi, fizičke aktivnosti i dodatnog održavanja dlake, bit ćete nagrađeni s ljubavnim i odanim čupavim članom obitelji koji okreće glave svojim jedinstvenim izgledom!

U nastavku pogledajte potpuni popis osobina i činjenica pasmine Puli!

Detaljne informacije o Puli

Puli, također poznat kao Mađarski Puli i Mađarski Vodeni Pas, još uvijek se koristi za čuvanje ovaca u svojoj domovini. Mađarski pastiri jako su ponosni na Pulija i njegove sposobnosti; postoji izreka među mađarskim ovčarima: “Nije on pas, on je Puli.”

Pulik (množina od Puli) su samouvjereni, vrlo inteligentni i osjetljivi na svoje vlasnike. Mnogi su skloni djelovati kao dadilje i čuvari djece i drugih životinja u obitelji. Mogu biti vrlo osjetljivi na potrebe starijih i bolesnih osoba, što ih čini odličnim terapeutskim psima. Iako je privržen i uživa (i očekuje) u obožavanju svoje obitelji i prijatelja, sumnjičav je prema strancima.

Puli je pas jake volje koji će vam pokušati (lijepo) ponekad zapovijedati, a da vi toga niste ni svjesni. Njegov instinkt je zaštita i stado, što se ponekad može proširiti i na to da vam kaže kada je vrijeme da idete u krevet ili gdje sjesti, ili da premješta djecu iz jedne sobe u drugu.

Izrazita dlaka Pulija, kojoj može trebati oko četiri godine da izraste i u potpunosti se poveže, dolazi u jednobojnim bojama hrđavo crne, crne, svih nijansi sive i bijele. U Mađarskoj je uobičajena boja fako, koja se opisuje kao boja unutrašnjosti peciva od cjelovitog zrna pšenice.

Njegova žičasta dlaka čini da Puli izgleda mnogo veći nego što zapravo jest. Širina dlake preko leđa može biti tri puta šira od stvarnog psa. Ispod sve te dlake, Puli je težak oko 13 kg i visok je 40 do 43 cm.

Međutim, ova jedinstvena dlaka zahtijeva puno njegovanja kako bi bila čista i privlačna. Nije dlaka za početnike. Zapravo, čak ni mnogi profesionalni frizeri ne znaju kako se pravilno brinuti o žičanoj dlaci – ne nužno zato što im nedostaju vještine, već zato što prosječni vlasnik kućnog ljubimca rijetko drži psa s loksima. Ako vam je stalo da posjedujete Pulija, morat ćete naučiti kako sami održavati dlaku. Zatražite savjet od uzgajivača Pulija ili pronađite nekoga tko je dobro upućen u njegovanje dlake s loksima.

Neki vlasnici odluče ošišati dlaku kako bi se lakše brinuli o njemu, iako se okorjeli entuzijasti Pulija zgražaju pri pomisli na ovo: loksi su vitalni dio Pulijevog identiteta, kažu. Iako je skidanje dlake savršeno prihvatljivo za kućnog ljubimca, Puli se u većini zemalja pojavljuje samo s loksima. Međutim, u Sjedinjenim Državama može biti prikazan s loksima ili ravne dlake.

Puli se ne rađa sa svojim loksima. Novorođenčad su okruglasti štenci s malo nabora na dlaki, koja ubrzo preraste u paperje. Odrasla dlaka dolazi u dobi od otprilike jedne godine, u to vrijeme se paperje ručno odvaja u vrpce. Ovaj proces odvajanja traje oko tri ili četiri mjeseca dok se loksi ne formiraju. U zrelosti (oko četiri godine starosti), dlaka doseže tlo. Loksi na glavi padaju preko lica, zaklanjajući oči. Neki vlasnici ih vežu kako bi ih spriječili da psu dođu do lica.

Dresiranje u poslušnosti, počevši od nastave za štene, ključna je za Pulija kako bi ih naučili ispravnim psećim manirama. Imajte na umu da je Puli vrlo inteligentan i neovisan – pa mu dosadi ponavljanje. Neka lekcije budu svježe, kratke i zabavne kako biste zadržali njegov interes.

Okretljivost i stočarstvo su dvije aktivnosti koje savršeno odgovaraju prirodnim instinktima pasmine i razigranoj, živahnoj prirodi. Zapravo, ako se okušate u stočarskim natjecanjima sa svojim Pulijem, nemojte se iznenaditi kad vidite entuzijaste Border Collieja kako gledaju vašeg psa sa strahopoštovanjem. Dok su Border Collieji uzgajani za rukovanje manjim stadima ovaca, Puli obično upravlja stadima od 400 ili više, a on izgleda kao tornado dok se vrti oko stada kako bi ga držao pod kontrolom.

Dodatna prednost sudjelovanja u psećim sportovima je da vam pomaže ispuniti osnovnu Pulijevu potrebu: biti u središtu pozornosti.

Činjenice o Puli

Značajnosti

  • Puli je glasan i sklon je lajanju.
  • Puli voli svoju obitelj, ali je sumnjičav prema strancima.
  • Budući da je on vrlo inteligentan pas s velikim dozom samopouzdanja, Puliju dosade zadaci koji se ponavljaju, kao što je poslušnost. Okretljivost i stočarstvo su mu puno više po volji.
  • Puli znaju biti malo tvrdoglavi, pa bi kućno dresiranje, u početku, mogao biti izazov. Preporuča se obuka u boksu.
  • Pulik ima reputaciju da ostane kao štenac i u starijim godinama. Vole se igrati i vole imati puno igračaka.
    Njegovanje Pulija je teško, pogotovo ako je dlaka povezana. Novi vlasnici trebali bi potražiti pomoć kako bi naučili kako pravilno njegovati svog psa.
  • Da biste dobili zdravog psa, nikada ne kupujte štene od neodgovornog uzgajivača ili trgovine za kućne ljubimce.
  • Potražite uglednog uzgajivača koji testira svoje pse za uzgoj kako bi se uvjerio da nemaju genetske bolesti koje bi mogle prenijeti na štence i da imaju zdrav temperament.
bulldog kutya
bulldog kutya
bulldog kutya
bulldog kutya

Povijest

Puli je drevna pasmina s poviješću koja seže unatrag najmanje 2000 godina. Neki vjeruju da je pas sličan Puliju postojao prije 6000 ili više godina; drugi vjeruju da je Puli u novije vrijeme potekao od Tibetanskog Terijera.

Na prijelazu stoljeća, ekipe koje su iskopavale naftu u onome što je danas poznato kao Irak – nekoć dom drevne civilizacije poznate kao Sumeria – naišle su na grob čovjeka koji je bio pokopan sa psom srednje veličine i ovcom. Među artefaktima u grobu pronašli su dugi, grubi čvor kose koji je od starosti bio gotovo bijeli. Šminka te frizure bila je vrlo nalik na današnji Puli. Vjeruje se da je ovaj čovjek bio pastir, pokopan sa svojim omiljenim ovčarskim psom i ovcom.

Postoje indicije da su Sumerci prije više tisuća godina koristili pse vrste Pulik ili Puli za stado ovaca. Glinene ploče pronađene u iskopinama grada Eridua otkrivaju sumerske zakone o životinjama. Jedna od njih ima retke koje se odnose na Pulija i Komondora, još jednog pastirskog psa. Također na istom mjestu iskopavanja pronađena je neoštećena statueta Pulija u kripti osmogodišnje djevojčice.

Prije otprilike 1100 godina, mađarski plemeni doveli su Pulika u Mađarsku, gdje su postali cijenjeni zbog svojih stočarskih sposobnosti. Mnogi pastiri preferirali su crne pse jer ih je bilo lakše vidjeti među bijelim stadima. Smatra se da se Puli koristio za stado i tjeranje ovaca, dok se veći Komondor koristio za čuvanje stada.

Tada je dobar Puli koštao koliko i pastirska godišnja plata. Međutim, koliko god cijenili svoje pse, bili su nemilosrdni u uklanjanju onih koji nisu bili toliko inteligentni ili nisu bili u stanju dobro obavljati svoje dužnosti. Mnogi misle da je upravo taj odstrel razlog zašto su Puli danas tako inteligentna i zdrava pasmina.

Do 1800-ih, mađarski pastiri su odredili najbolje karakteristike ovih malih ovčarskih pasa, te su se pokušali uzgajati posebno za proizvodnju visokokvalitetnih životinja. U kasnim 1800-ima napisan je prvi opis Pulija – ali do tada se potreba za ovčarskim psom smanjivala, a isto tako i njegov broj.

Godine 1912. dr. Emil Raitsits, profesor na Mađarskom Sveučilištu Veterinarske Medicine, započeo je program za spašavanje Pulija od izumiranja. Adolf Lendl, direktor Budimpeštanskog Zoološkog Vrta, pridružio se naporima. Zajedno su preuredili dio zoološkog vrta za eksperimentalni uzgojni program i izložbu. Program se proširio i na kraju su svoju uzgajivačnicu nazvali Allatkert. Temelj za mnoge mađarske uzgajivačnice došao je iz uzgajivačnice Allatkert.

Godine 1915. entuzijasti su napisali prvi standard pasmine za Puli. Godine 1924., Federation Cynologique Internationale (Međunarodni Kinološki Klub) odobrila je ovaj standard. Isprva su postojale tri kategorije Pulija: pradjedovi (radni) Puli s čupavom dlakom; luksuzni ili show Puli; i patuljak Puli.

Godine 1935. priznate su četiri veličine Pulika: policijski Puli (visok 50 cm); radni ili srednji Puli (39 do 50 cm); mali Puli (29 do 39 cm); i patuljak, minijaturni ili igračka Puli (27 cm i manje). Puli srednje veličine bio je najpopularniji.

Do tada je posjedovanje Pulija, Komondora ili drugih autohtonih mađarskih pasmina postalo izvor ponosa u Mađarskoj. Otprilike u isto vrijeme, Ministarstvo Poljoprivrede SAD-a se zainteresiralo za Pulija i 1935. uvezlo četiri čistokrvna Pulika kako bi sudjelovali u testovima pasa koji su se provodili u pogonu Ministarstva u Beltsvilleu u Marylandu. Rečeno je da su Puli dobili visoke ocjene na ovim testovima, iako rezultati nikada nisu objavljeni.

Početkom Drugog Svjetskog Rata ispitivanja su obustavljena i Pulik je prodan profesionalnim uzgajivačima. Smatra se da su originalna četiri psa i njihovo potomstvo prvi Pulik u Sjedinjenim Državama.

Drugi Svjetski Rat bio je razoran za Mađarsku, ali i za uzgajivače pasa, posebice one u Europi. Hrana je bila oskudna, a medicinskih potrepština nije bilo. Uzgajivačnice su morale dati svoju vrijednu rasplodnu stoku ljudima u drugim zemljama, a ostavljene Pulike često su ubijali bombi ili strijeljali njemački ili ruski vojnici. Da pasmina nije bila toliko popularna prije rata, vjerojatno bi sada izumrla.

Baš kao što su Puli preživjeli surove ugarske ravnice, on je nadmašio izglede i nakon rata broj Pulika u Mađarskoj je rastao. Godine 1959. Mađarski klub Puli stvorio je standard pasmine Puli koji je eliminirao igračku i policijsku veličinu Pulik i uključio sve preostale veličine u jednu kategoriju. Do 1960-ih, broj Pulika u Mađarskoj dostigao je predratne brojke.

Puli je prihvaćen za registraciju u Američkom Kinološkom Klubu 1936., a Puli Klub Amerike Club osnovan je 1951. godine. Mužjaci su visoki 43 cm i teški od 13 do 15 kg. Ženke su visoke 40 cm i teške 11 do 13 kg.

Osobnost

Neobična dlaka s loksima često privlači pažnju onih koji nisu upoznati s pasminom. Ali onima koji poznaju i vole Pulija, ističe se njegova osobnost.

Puli je zabavan i privržen te uživa u društvu svoje obitelji. Također je pametan, vrijedan i atletski nastrojen. Budući da je sumnjičav prema strancima, dobar je pas čuvar. On je također pas jake volje kojemu je potreban čvrst, ali ljubazan vlasnik. Nemojte se iznenaditi kada vas ili vašu djecu pokuša “ukrotiti”.

Mnogi Pulikovi su glasni i vole lajati. “Tiho” naredba trebala bi biti dio ranog treninga.

Na temperament utječu brojni čimbenici, uključujući nasljedstvo, dresiranje i socijalizaciju. Štenci lijepog temperamenta su znatiželjni i razigrani, spremni prići ljudima i držati ih u rukama. Birajte srednje štene, a ne onog koji napada svoje drugove u leglu ili onog koji se skriva u kutu.

Uvijek upoznajte barem jednog od roditelja — obično je majka ta koja je dostupna — kako biste bili sigurni da imaju lijepe temperamente s kojima se osjećate ugodno. Susret s braćom i sestrama ili drugim rođacima roditelja također je od pomoći za procjenu kakvo će štene biti kad odraste.

Kao i svaki pas, Puliju treba rana socijalizacija – izlaganje mnogim različitim ljudima, prizorima, zvukovima i iskustvima – dok su mladi. Socijalizacija pomaže osigurati da vaše štene Puli odraste u dobro razvijenog psa.

Upisivanje ga u vrtić za štene odličan je početak. Redovito pozivanje posjetitelja i odvođenje u užurbane parkove, trgovine koje dopuštaju pse, te u laganim šetnjama da upoznaju susjede također će mu pomoći u usavršavanju društvenih vještina.

Zdravlje

Pulici su općenito zdravi, ali kao i sve pasmine, skloni su određenim zdravstvenim problemima. Neće svi Pulici dobiti bilo koju ili sve ove bolesti, ali važno je biti svjestan njih ako razmišljate o ovoj pasmini.

Ako kupujete štene, pronađite dobrog uzgajivača koji će vam pokazati zdravstvene dozvole za oba roditelja vašeg šteneta. Zdravstvene dozvole dokazuju da je pas testiran i očišćen od određenog stanja.

Za Pulika biste trebali očekivati zdravstvena odobrenja Ortopedske Zaklade za Životinje (OFA) za displaziju kuka (s ocjenom pristojan ili bolji), displaziju lakta, hipotireozu i von Willebrandovu bolest; sa Sveučilišta Auburn za trombopatiju; i od Canine Eye Registry Foundation (CERF) koji potvrđuje da su oči normalne. Zdravstvene dozvole možete potvrditi provjeravanjem web stranice OFA (offa.org).

Displazija Kuka: Ovo je nasljedno stanje u kojem bedrena kost ne pristaje čvrsto u zglob kuka. Neki psi pokazuju bol i hromost na jednoj ili obje stražnje noge, ali drugi ne pokazuju vanjske znakove nelagode. (Rentgenski pregled je najsigurniji način dijagnosticiranja problema.) U svakom slučaju, artritis se može razviti kako pas stari. Psi s displazijom kukova ne bi se trebali uzgajati — pa ako kupujete štene, tražite od uzgajivača dokaz da su roditelji testirani na displaziju kuka i da nemaju problema.

Progresivna Atrofija Retine (PRA): Ovo je obitelj očnih bolesti koja uključuje postupno propadanje mrežnice. U ranoj fazi bolesti, oboljeli psi postaju noćno slijepi; gube vid tijekom dana kako bolest napreduje. Mnogi oboljeli psi dobro se prilagođavaju svom ograničenom ili izgubljenom vidu, sve dok njihova okolina ostaje ista.

Katarakta: Ove bolesti uzrokuju zamućenje očne leće, što rezultira lošim vidom. Pseće oko(a) će imati zamućen izgled. Katarakte se obično javljaju u starijoj dobi, a ponekad se mogu kirurški ukloniti kako bi se poboljšao vid.

Njega

Puli je u duši pastirski pas i najbolje se snalazi u domu s dovoljno prostora za trčanje da bi zagorio svoju uorđenu energiju. Idealno je veliko, ograđeno dvorište (neka to bude vrlo visoka ograda) ili farma. Može se prilagoditi manjim životnim prostorima, ali budite spremni na njegovo trčanje krugova oko stolica u blagovaonici i skokove preko kauča.

Vježbanje i igranje na stranu, dovedite Pulija da živi s vama. On je odan suputnik koji uživa u druženju s ljudima i ne bi ga trebao trajno tjerati u dvorište.

Okretljivi Puli dobar je kandidat za mnoge pseće sportove, posebno za testove stada, okretljivosti i natjecanje u poslušnosti (iako se rad na poslušnosti može činiti repetitivnim Puliju koji voli zabavu). Ako nije radni pas, potrebni su mu mentalni i fizički izazovi dostupni u psećim sportovima. Inače mu može postati dosadno, što može dovesti do destruktivnog ponašanja kao što je lajanje, kopanje i žvakanje.

Međutim, Pulijeva okretljivost može ga ubaciti u nevolje. Prijavljeno je da Pulik može preskočiti ograde od šest stopa, stoga budite sigurni da vaše dvorište ima sigurnu, visoku ogradu kako ne bi pobjegao i ne ozlijedio se.

Pravilno dresiranje i socijalizacija bitni su za Pulija. Mora naučiti dobre pseće manire, a vi morate naučiti da mu on ne zapovijeda. Ovaj pas je vođa i on će vas voditi ako mu to dopustite.

Hranjenje

Preporučena dnevna količina: 1 do 2 šalice kvalitetne suhe hrane na dan, podijeljeno u dva obroka.

Napomena: Koliko vaš odrasli pas jede ovisi o njegovoj veličini, dobi, građi, metabolizmu i razini aktivnosti. Psi su pojedinci, baš kao i ljudi, i ne trebaju svi jednaku količinu hrane. Gotovo je samo po sebi da će visoko aktivnom psu trebati više nego psu s kaučom. Kvaliteta hrane za pse koju kupujete također čini razliku – što je hrana za pse bolja, to će dalje ići prema hranjenju vašeg psa i manje ćete je trebati istresti u zdjelu svog psa.

Održavajte svog Pulija u dobroj formi tako da mu mjerite hranu i hranite ga dva puta dnevno umjesto da ostavljate hranu cijelo vrijeme. Ako niste sigurni ima li prekomjernu tjelesnu težinu, napravite mu očni test i praktični test.

Prvo, pogledaj ga odozgo. Trebali biste moći vidjeti struk. Zatim stavite ruke na njegova leđa, palčeve duž kralježnice, s prstima raširenim prema dolje. Trebali biste moći osjetiti, ali ne i vidjeti njegova rebra, a da ne morate snažno pritisnuti. Ako ne možete, treba mu manje hrane i više vježbe.

Za više informacija o hranjenju vašeg Pulija, pogledajte naše smjernice za kupnju prave hrane, hranjenje vašeg šteneta i hranjenje vašeg odraslog psa.

Boja Dlake I Njegovanje

Pulijeva dlaka se smatra nelinjajućom i hipoalergenom. Većina Pulika su crna, iako se bijeli i sivi također nalaze u Sjedinjenim Državama. U Mađarskoj je najčešća boja nakon crne smećkasti fako (opisana kao boja peciva od cjelovitog zrna pšenice). Crna dlaka je opisana kao “problematična” crna, jer neke bijele dlake počinju rasti kada pas ima oko godinu dana. Osim toga, budući da se loski ne linjaju, s vremenom gube dio intenziteta boje zbog izlaganja suncu i zraku.

Neki dlake Pulija se same povezuju, iako im većini pomažu ljudi koji ručno odvajaju lokse kada se pojavi odrasla dlaka (u dobi od otprilike jedne godine). Kako se tekstura dlake mijenja iz dlake šteneta u odraslu dlaku, poddlaka je upakirana u unutrašnjost vitice vanjske dlake kako bi se formirala struktura nalik filcu. Potrebno je oko četiri godine da dlaka postane potpuno zrela.

Pahuljast dlaku Pulija bez loksa održavajte u dobrom stanju redovitim češljanjem kako biste uklonili zapetljanje i prljavštinu i rasporedili prirodna ulja kože.

Kaput se nikada ne češlja, već se njime upravlja ručno: prvo se navlaži vodom, a zatim se loksi odvoje i uvrću. Duljina dlake s loksima ponekad se podrezuje kako ne bi skupljala prašinu i prljavštinu. Pranje pahuljaste Pulijeve dlake je kao kupanje bilo koje druge pasmine. Stavite psa u kadu, dodajte vodu i sapun i izribajte. Pranje Pulija u kadi je, međutim, dugotrajan zadatak koji zahtijeva mnogo napornog rada.

Najprije se loksi moraju dobro natopiti vodom (to traje neko vrijeme), a zatim možete raditi u malo razrijeđenog šampona. Ispiranje može trajati do 30 minuta. Nakon toga, loksi se osuši, prvo rukom, a zatim ručnikom. Nakon kupanja, neki vlasnici na Pulija navlače tešku trenirku kako bi nastavila upijati vodu.

Sušenje dlake na zraku može potrajati i do dva dana. Toplinsko sušenje se ne preporučuje zbog duljine vremena potrebnog za sušenje loks; Puli se može pregrijati i, češće, nadraže se dugotrajnim procesom sušenja.

Iz očitih razloga, nije preporučljivo često prati Pulija s loksima. Međutim, postoje trenuci kada je to potrebno: dlaka s loksima skuplja hranu (oko lica), očne tvari, mokraću, izmet i bradavice.

Perite zube svog Pulija barem dva ili tri puta tjedno kako biste uklonili nakupine kamenca i bakterije koje vrebaju u njemu. Svakodnevno pranje je još bolje ako želite spriječiti bolesti desni i loš zadah.

Režite mu nokte jednom ili dvaput mjesečno ako ih vaš pas prirodno ne istroši kako biste spriječili bolne suze i druge probleme. Ako ih čujete kako škljocaju po podu, predugi su. Nokti psećih nogu imaju krvne žile u sebi, a ako režete predaleko, možete uzrokovati krvarenje – a vaš pas možda neće surađivati sljedeći put kada vidi da škare za nokte izlaze. Dakle, ako nemate iskustva s šišanjem psećih noktiju, pitajte veterinara ili timaritelja za upute.

Njegove uši treba jednom tjedno provjeravati zbog crvenila ili lošeg mirisa, što može ukazivati na infekciju. Kada provjeravate uši vašeg psa, obrišite ih vatom navlaženom nježnim sredstvom za čišćenje ušiju s uravnoteženim pH kako biste spriječili infekcije. Nemojte ništa umetati u ušni kanal; samo očistite vanjsko uho.

Počnite navikavati svog Pulija na pregled dok je štene. Često rukujte njegovim šapama – psi su osjetljivi na svoja stopala – i gledajte u njegova usta. Učinite dotjerivanje pozitivnim iskustvom ispunjenim pohvalama i nagradama, a vi ćete postaviti temelje za lake veterinarske preglede i drugo rukovanje kad on bude odrasla osoba.

Dok njegujete, provjerite ima li čireva, osipa ili znakova infekcije kao što su crvenilo, osjetljivost ili upala na koži, u nosu, ustima i očima te na stopalima. Oči trebaju biti čiste, bez crvenila ili iscjetka. Vaš pažljiv tjedni pregled pomoći će vam da rano uočite potencijalne zdravstvene probleme.

Djeca I Drugi Ljubimci

Dobro socijalizirani i uvježbani Puli dobar je pratitelj djeci. Razigran je — vjerojatno čak i razigraniji od djece. On je zaštitnički nastrojen prema djeci u svojoj obitelji i vozi ih po kući, nježno ih vuče kako bi ih udaljio od uočene (ili stvarne) opasnosti.

Kao i kod svake pasmine, uvijek biste trebali učiti djecu kako pristupiti i dodirivati pse, te uvijek nadzirati svaku interakciju između pasa i male djece kako biste spriječili bilo kakvo grizenje ili povlačenje za uho ili rep od strane bilo koje strane. Naučite svoje dijete da nikada ne prilazi psu dok jede ili spava ili da pokušava oduzeti psu hranu. Nijedan pas, ma koliko bio prijateljski raspoložen, nikada ne smije ostati bez nadzora s djetetom.

Puli se slaže s drugim psima i kućnim ljubimcima, sve dok je to učio od malih nogu. Rano, pozitivno upoznavanje s drugim životinjama odraslom Puliju olakšava prihvaćanje drugih kućnih ljubimaca u svom domu.

Već nas je ocijenilo preko 200 osoba…

Ovdje možete pročitati najnovijih 20 recenzija svih naših proizvoda.

 

Antonelahr
autentične povratne informacije kupacaautentične povratne informacije kupaca
5/5

maltezerica je super prihvatila hranu, samo da su manje granule

prije 1 mjesec
Anoniman
autentične povratne informacije kupacaautentične povratne informacije kupaca
5/5
prije 2 mjeseca
Anoniman
autentične povratne informacije kupacaautentične povratne informacije kupaca
5/5

Za sada sve ok jos smo u fazi prelaska s jedne hrane na drugu

prije 2 mjeseca
Antonia Novakhr
autentične povratne informacije kupacaautentične povratne informacije kupaca
5/5
prije 3 mjeseca
Antonia Novakhr
autentične povratne informacije kupacaautentične povratne informacije kupaca
5/5
prije 3 mjeseca
Anonimanhr
autentične povratne informacije kupacaautentične povratne informacije kupaca
5/5
prije 3 mjeseca
INES ROGIĆhr
autentične povratne informacije kupacaautentične povratne informacije kupaca
5/5
prije 3 mjeseca
Fotografija #1 izdrazen.elekes
1
drazen.elekes
autentične povratne informacije kupacaautentične povratne informacije kupaca
5/5

Stigla klopa vauuu...

prije 3 mjeseca
Anonimanhr
autentične povratne informacije kupacaautentične povratne informacije kupaca
4/5

Malo je skupa i pakiranje je nikakvo

Provjerena recenzijaProvjerena recenzija - pogledaj izvornik

prije 3 mjeseca
Vesna Radelićhr
autentične povratne informacije kupacaautentične povratne informacije kupaca
5/5

Pas mi već dugo rado jede vašu hranu.

Provjerena recenzijaProvjerena recenzija - pogledaj izvornik

prije 3 mjeseca
Natasa Dakota Copanyhr
autentične povratne informacije kupacaautentične povratne informacije kupaca
5/5

Provjerena recenzijaProvjerena recenzija - pogledaj izvornik

prije 3 mjeseca
Fotografija #1 izMirela Solic
1
Mirela Solichr
autentične povratne informacije kupacaautentične povratne informacije kupaca
5/5

Moj pas 10 god odbija suhu hranu jer ni jedna mu nije pasala,ovo je prva hrana nakon 10 god pokusavanja . Mislim da nema suhe hrane koju sam pokusala davat i koju nisam kupila i probala. Hvala

Provjerena recenzijaProvjerena recenzija - pogledaj izvornik

prije 3 mjeseca
Tomislav M.hr
autentične povratne informacije kupacaautentične povratne informacije kupaca
5/5

Provjerena recenzijaProvjerena recenzija - pogledaj izvornik

prije 4 mjeseca
Tomislav M.hr
autentične povratne informacije kupacaautentične povratne informacije kupaca
5/5

Provjerena recenzijaProvjerena recenzija - pogledaj izvornik

prije 4 mjeseca
Tatjana K.hr
autentične povratne informacije kupacaautentične povratne informacije kupaca
5/5

Provjerena recenzijaProvjerena recenzija - pogledaj izvornik

prije 4 mjeseca
Antonela K.hr
autentične povratne informacije kupacaautentične povratne informacije kupaca
5/5

Provjerena recenzijaProvjerena recenzija - pogledaj izvornik

prije 4 mjeseca
Fotografija #1 izAntonela K.
1
Antonela K.hr
autentične povratne informacije kupacaautentične povratne informacije kupaca
5/5

Obožavanje na najjače

Provjerena recenzijaProvjerena recenzija - pogledaj izvornik

prije 4 mjeseca

Želite li znati više i o drugim pasminama pasa?

Za vas smo prikupili najpopularnije pasmine pasa i sve ih opisali kao što je prikazano u nastavku. Labrador, sibirski haski, njemački ovčar, beagle, yorkie ili chihuahua… pokušali smo o svemu tome napisati nešto jedinstveno.

Američki stafordski terijer

više detalja o ovom psu

Buldog

više detalja o ovom psu

border collie

Border collie

više detalja o ovom psu

Cane Corso

više detalja o ovom psu

Francuski buldog

više detalja o ovom psu

Havanski bišon

više detalja o ovom psu

Jazavičar

više detalja o ovom psu

barna labrador ül

Labrador

više detalja o ovom psu

Njemački ovčar

više detalja o ovom psu

Puli

više detalja o ovom psu

Rotvajler

više detalja o ovom psu

Sibirski haski

više detalja o ovom psu

Vižla

više detalja o ovom psu

golden retriever

Zlatni retriver

više detalja o ovom psu

Dostava sljedećeg dana

Ako dovršiš narudžbu prije podne, tvoj paket će stići već sljedeći dan i odmah možeš sletjeti u posudu tvog psa. Ne zaboravi, dostavljamo bilo gdje u Hrvatskoj!

Premium sastojci

Sirovi materijali za naše proizvode dolaze od naših provjerenih farmera. Za nas, sigurnost tvog psa je najvažnija! Provjeri se sam!

Imaš li pitanje ili si zapeo?

Piši nam na Facebooku ili nas nazovi.

Neovisno provjereno
759 recenzija