Njemački Ovčar

Njemački Ovčar jedna je od najpopularnijih američkih pasmina – iz dobrih razloga. Oni su inteligentni i sposobni radni psi. Njihova odanost i hrabrost su bez premca. I nevjerojatno su svestrani.

Pasmina se također zove Alzaški. Unatoč njihovom čistokrvnom statusu, možete pronaći Njemačke Ovčare u skloništima gdje su uzgajani kao posebni spasitelji. Zato ne zaboravite posvojiti! Nemojte ih kupovati ako je ovo pasmina za vas.

NjO-i su izvrsni u gotovo svemu za što su obučeni: vođenje i pomoć osobama s invaliditetom, policijska i vojna služba, čuvanje stada, potraga i spašavanje, otkrivanje droga, natjecateljska poslušnost i – na kraju, ali ne i najmanje važno – vjerni pratilac.

U nastavku pogledajte sve osobine i činjenice pasmine Njemačkog Ovčara!

Detaljne informacije o njemačkom ovčaru

Njemački Ovčar, također poznat kao Alzaški pas u Velikoj Britaniji i dijelovima Europe, među 10 je najpopularnijih pasmina u SAD-u i vjerojatno jedna od najpriznatijih pasmina na svijetu.

Dio svoje slave duguju malom štenetu kojeg je desetnik Lee Duncan izvadio iz uzgajivačnice izrešetane metcima i bombama u Francuskoj tijekom Prvog svjetskog rata. Na kraju rata, Duncan je štene vratio u svoj rodni grad Los Angeles, dresirao ga i pretvorio u jednog od najpoznatijih pasa u šou biznisu – Rin Tin Tin. Rin Tin Tin se pojavio u desecima filmova i, na vrhuncu svoje zvijezde, dobivao je 10.000 pisama obožavatelja tjedno.

Njemački Ovčar obavljao je mnoge poslove, nisu samo bili filmske zvijezde – vođenje slijepih, proganjanje kriminalaca, njuškanje ilegalnih supstance, služenje u vojsci, posjećivanje bolesnika i čuvajnje stoke samo su neki od poslova koje obavlja ova svestrana pasmina.

Pas je čak preuzeo ulogu narodnog heroja. Njemački Ovčari bili su psi tragači i spasitelji koji su puzali kroz ruševine Svjetskog trgovinskog centra nakon terorističkih napada 11. rujna, tražeći preživjele i tješeći spasioce i obitelji.

Njemački ovčar možda utjelovljuje neke od najboljih osobina pasa, ali nisu za svakoga. Izvorno uzgojen za cjelodnevna stada, ovo je visokoenergetski pas koji treba puno aktivnosti i vježbe. Bez toga će vjerojatno izraziti svoju dosadu i frustraciju na načine koji vam se ne sviđaju, poput lajanja i žvakanja.

Pasmina također ima povučenu i ponekad sumnjičavu narav – izvrsna je za psa čuvara, ali nije vrsta obiteljskog psa koji će učiniti da se gosti osjećaju dobrodošlo. Međutim, ako Njemačkog Ovčara izložite mnogim različitim situacijama i ljudima počevši od šteneće dobi, oni mogu naučiti razumjeti nove ljude i okolnosti.

Ako udomite štene, dobit ćete malo drugačiju vrstu Njemačkog Ovčara, ovisno o tome da li potječu od pasa američkih ili njemačkih uzgajivača. Općenito, američki uzgajivači često imaju za cilj stvoriti šampione na izložbama pasa, i uzgajaju više zbog tog osebujnog izgleda njemačkog ovčara nego zbog osebujnih talenata njemačkog ovčara.

Obožavatelji kažu da su Njemački Ovčari uzgojeni u Americi mirniji od svojih njemačkih kolega, ali kritičari kažu da su ovi psi izgubili neke od svojih talenata za obavljanje tradicionalnih poslova njemačkog ovčara, te da su skloniji problemima u ponašanju kao što je tjeskoba odvajanja.

Njemački uzgajivači, s druge strane, uzgajaju zbog radnih sposobnosti, kao i kako bi se uklopili u tradicionalni izgled pasmine. Prije nego što se njemački ovčar uzgaja u Njemačkoj, moraju proći brojne testove kako bi dokazali da odgovaraju fizičkim i mentalnim standardima po kojima je pasmina poznata. Njemački Ovčari iz Njemačke obično imaju energičniju i vođeniju osobnost.

Međutim, jedini način da jamčite kakvog psa ćete dobiti je da provedete vrijeme s njima. Stoga idite u sklonište i upoznajte svog novog najboljeg prijatelja prije nego što ga odvedete doma!

Činjenice o njemačkom ovčaru

Značajnosti

  • Njemački Ovčar nije pasmina za vas ako ste često ili dulje vrijeme odsutni od kuće. Kad ostanu sami, mogu postati tjeskobni ili im postane dosadno i vjerojatno će izraziti svoju zabrinutost na načine koji vam se ne sviđaju, kao što su lajanje, žvakanje i kopanje.
  • Njemački Ovčari su aktivni i inteligentni psi. Moraju biti zauzeti učenjem, igrom i radom. Svakodnevna tjelovježba, fizička (kao što je jogging i frizbi) i mentalna (kao što je dresiranje), je neophodna.
  • Njemački Ovčari mogu biti povučeni i sumnjičavi prema strancima. Kako biste odgojili društvenog i dobro odgojenog psa, izložite svoje štene Njemačkog Ovčara mnogim iskustvima, mjestima i ljudima. Dresiranje u poslušnosti, počevši od tečajeva štenaca, važan je za njihovo navikavanje na druge ljude i pse, kao i za učenje osnovnih psećih manira.
  • Ovi psi linjaju, linjaju, linjaju. Zapravo, njihov nadimak je “njemački prolivač”. Četkajte ih nekoliko puta tjedno i kupite dobar usisivač. Trebat će vam.
  • Obuka u boksu nije samo prekrasan način za odgoj šteneta, već ih i nauči da budu smireni i sretni kada su odvojeni od svog vlasnika. To je posebno važno za Njemačkog Ovčara, koji ponekad pati od tjeskobe pri odvajanju ili ekstremne tjeskobe kada ostane sam.
  • Imaju reputaciju kao veliki pas čuvar – i jesu – ali Njemačkog Ovčara nikada ne bi trebalo vezati lancima ili vezati samo da čuva stražu. Nijedan pas ne bi trebao; dovodi do frustracije i agresivnosti. Njemački Ovčar najsretniji živi u zatvorenom prostoru s obitelji, ali ima pristup velikom, ograđenom dvorištu, gdje može sagorjeti dio svoje prirodne energije.
  • Možete pronaći pse gotovo bilo koje pasmine, uključujući Njemačke Ovčare, iz vašeg lokalnog skloništa. Razmislite o udomljavanju prije nego što kupite od uzgajivača
bulldog kutya
bulldog kutya
bulldog kutya
bulldog kutya

Osobnost

Osobnost Njemačkog Ovčara je povučena, ali obično nije agresivna. Oni su rezervirani psi; ne sklapaju prijateljstva odmah, ali nakon što se sprijatelje, izuzetno su odani. Sa svojom su obitelji lagodni i pristupačni, ali kada su ugroženi, mogu biti jaki i zaštitnički nastrojeni, što ih čini izvrsnim psima čuvarima.

Ova vrlo inteligentna pasmina koja se može trenirati uspijeva imati posao – bilo koji posao. Njemačkog Ovčara može se izdresirati da radi gotovo sve, od uzbunjivanja gluhe osobe do zvona na vratima do nanjušivanja žrtve lavine.

Jedna stvar u kojoj nisu dobri je da budu sami dulje vrijeme. Bez druženja koje im je potrebno – kao i vježbanja i prilike da svoju inteligenciju ulože – postaje im dosadno i postaju frustrirani. Njemački Ovčar koji je nedovoljno aktivan i kojeg obitelj ignorira vjerojatno će izraziti nagomilanu energiju na načine koji vam se ne sviđaju, poput lajanja i žvakanja.

Kao i svaki pas, Njemačkom Ovčaru treba rana socijalizacija – izlaganje mnogim različitim ljudima, prizorima, zvukovima i iskustvima – dok je mlad. Socijalizacija pomaže osigurati da vaše štene Njemačkog Ovčara odraste u dobro zaokruženog psa.

Zdravlje

Njemački Ovčari su općenito zdravi, ali kao i sve pasmine, skloni su određenim zdravstvenim stanjima. Neće svi njemački ovčari dobiti bilo koju ili sve ove bolesti, ali važno je da ih budete svjesni ako razmišljate o ovoj pasmini.

Displazija Kuka: Diplazija kuka je nasljedno stanje u kojem femur ne pristaje čvrsto u zdjeličnu utičnicu zgloba kuka. Displazija kuka može postojati sa ili bez kliničkih znakova. Neki psi pokazuju bol i hromost na jednoj ili obje stražnje noge. Kako pas stari, može se razviti artritis. Rentgenski pregled za displaziju kuka provodi Ortopedska Zaklada za Životinje ili Program za Poboljšanje Kukova Sveučilišta Pennsylvania. Psi s displazijom kuka ne smiju se uzgajati.

Displazija Lakta: Ovo je nasljedno stanje uobičajeno za pse velikih pasmina. Smatra se da je to uzrokovano različitim stopama rasta triju kostiju koje čine pseći lakat, što uzrokuje labavost zglobova. To može dovesti do bolne hromosti. Vaš veterinar može preporučiti operaciju za ispravljanje problema ili lijekove za kontrolu boli.

Dilatacija Želuca-Volvulus: Uobičajeno nazvano nadutost, ovo je stanje opasno po život koje pogađa velike pse dubokog grudi poput zlatnih retrivera, posebno ako se hrane jednim velikim obrokom dnevno, jedu brzo, piju velike količine vode nakon jela, i intenzivno vježbajte nakon jela. Nadutost se javlja kada se trbuh rastegne plinom ili zrakom, a zatim se uvrne. Pas ne može podrignuti ili povraćati kako bi se riješio viška zraka u želucu, a normalan povratak krvi u srce je onemogućen. Krvni tlak pada i pas pada u šok. Bez hitne medicinske pomoći, pas može uginuti. Sumnjajte na nadutost ako vaš pas ima nategnut trbuh, pretjerano slini i povraća bez povraćanja. Također mogu biti nemirni, depresivni, letargični i slabi s ubrzanim otkucajima srca. Važno je da svog psa odvedete veterinaru što je prije moguće.

Degenerativna Mijelopatija: Degenerativna mijelopatija je progresivna bolest leđne moždine, točnije dijela moždine koji u mozak prenosi informacije o stražnjim nogama. Psi s DM ponašaju se kao da ne znaju gdje su im stražnje noge i ne mogu ih pravilno pomicati. Bolest napreduje do te mjere da pas ne može hodati. Većinu vremena nema liječenja i pas se uspava. Međutim, u nekoliko rijetkih slučajeva, stanje je povezano s nedostatkom vitamina-12 ili vitamina E. Ako je to slučaj, vitaminski dodaci mogli bi stabilizirati stanje.

Egzokrina Insuficijencija Gušterače: EPI je genetska bolest gušterače u kojoj se uništavaju stanice koje proizvode probavne enzime. Zbog toga pas više ne može probaviti i apsorbirati hranu. Prvi znakovi stanja su plinovi, gubitak apetita, gubitak težine i promjena stolice. Pas postaje vrlo mršav i jako gladan. EPI se dijagnosticira jednostavnim testom krvi, a liječenje je također jednostavno: psećoj hrani se dodaju enzimi gušterače. Uz pravilan nadzor lijekova, većina pasa se oporavlja.

Alergije: Neki njemački Ovčari pate od raznih alergija, od kontaktnih do alergija na hranu. Simptomi alergije kod pasa slični su onima kod ljudi. Ako se vaš njemački ovčar češe, liže po šapama ili jako trlja lice, sumnjajte da ima alergiju i neka ga pregleda vaš veterinar.

Njega

Izvorno uzgajani za čuvanje stada, Njemački Ovčari stvoreni su za akciju. To znači da imaju puno energije koju trebaju sagorjeti svakodnevnim vježbanjem.

Ako ih ostavite na miru dulje vrijeme bez vježbanja, očekujte nevolje. Dosada i neaktivnost dovode do problema u ponašanju – žvakanje, kopanje i lajanje. Njemački Ovčar očajnički treba vježbati i svoje tijelo (džogiranje, trčanje u parku za pse) i svoj um (vježbe treninga poput natjecanja u okretljivosti ili poslušnosti).

Kao i mnoge pastirske pasmine, Njemački Ovčari su lajavci. Lajanje nije nužno problem, ali može biti ako je psu dosadno. Učenje naredbe “Tiho” trebalo bi biti dio treninga poslušnosti svakog njemačkog ovčara.

Njemački Ovčari vole žvakati, a njihove snažne čeljusti mogu uništiti većinu materijala. Ako odaberu pogrešnu stvar za glodanje, mogu oštetiti zube, progutati nešto od čega im je loše ili se čak ugušiti. Spasite svog psa i svoje stvari dajući im sigurne igračke za žvakanje i kosti kako bi se mogli zabavljati kada se ne igrate s njima.

Hranjenje

Ishrana Njemačkog Ovčara trebala bi biti formulirana za velike pasmine s visokim potrebama za energijom i vježbanjem. Trebali biste se posavjetovati sa svojim veterinarom ili profesionalnim nutricionistom za savjet o tome što hraniti vašeg njemačkog ovčara i točne veličine porcija. Njihove prehrambene potrebe mijenjat će se kako rastu od šteneće do odrasle dobi i starije dobi. Ostanite na vrhu ovih prehrambenih zahtjeva.

Međutim, morat ćete posebno paziti na hranjenje i vježbanje štene Njemačkog Ovčara. Njemački Ovčari vrlo brzo rastu u dobi od četiri do sedam mjeseci, što ih čini osjetljivim na poremećaje kostiju. Dobro se snalaze na visokokvalitetnoj, niskokaloričnoj prehrani koja ih sprječava da prebrzo rastu.

I nemojte dopustiti vašem Njemačkom štenetu da trči, skače ili se igra na tvrdim površinama kao što je pločnik dok ne navrši najmanje dvije godine i dok mu zglobovi nisu u potpunosti formirani. No, u redu je da se štene igra na travi, a okretljivost šteneta, s njegovim skokovima od nekoliko cm, je u redu.

Pretjerano hranjenje vašeg Njemačkog Ovčara i dopuštanje mu da nabaci kilograme može uzrokovati probleme sa zglobovima, kao i druga zdravstvena stanja. Ograničite poslastice, držite ih aktivnima i poslužite im redovite obroke umjesto da ostavljate hranu na raspolaganju u svakom trenutku.

Boja Dlake I Njegovanje

Njemački Ovčar izvorno je bio uzgojen za držanje stada u oštrim klimatskim uvjetima, a njihova dvostruka dlaka srednje duljine savršeno se uklapa u posao, djelujući kao zaštita psa od kiše i snijega te otporna na skupljanje bradavica i prljavštine.

Vrste dlake Njemačkog Ovčara su raznolike kao i njihova boja. Neki Njemački Ovčari su dugodlaki. Međutim, “idealni” Njemački Ovčar ima dvostruku dlaku srednje dužine. Vanjski sloj je gust s ravnom dlakom koja leži uz tijelo, a ponekad je valovita i žilava.

Dlaka dolazi u raznim bojama i uzorcima uključujući crnu; crna i kremasta; crna i crvena; crna i srebrna; crno-smeđa; plava; siva; jetra; sable; i bijeli. Američki Kinološki Savez ne priznaje bijelu boju za ovu pasminu, međutim, i ne dopušta bijelim Njemačkim Ovčarima da se natječu u konformacijskim izložbama, iako su dopušteni na drugim natjecanjima.

Ponekad se u šali nazivaju “Njemački linjači”, pasmina se linja tijekom cijele godine i općenito “puhne” – baca puno dlake odjednom, poput snježne oluje – dva puta godišnje. Ako želite Njemačkog ovčara, budite spremni na dlake na vašim crnim hlačama, na bijelom kauču i gotovo po cijeloj kući.

Ne postoji čarobno rješenje za linjanje i jednostavno ga moramo prihvatiti. Međutim, četkanje dva do tri puta tjedno pomoći će da više dlačica izađe na četku, a ne na vaš namještaj. A ne škodi ni čvrst usisavač.

Prečesto kupanje psa skida ulja koja ga održavaju zdravim, stoga počnite ispuštati vodu samo ako je vašem psu stvarno potrebna. Ne bi trebalo biti tako često; unatoč njihovoj ozloglašenosti kao linjači, njemački ovčar obično je prilično čist i bez mirisa.

Nokte je potrebno rezati jednom mjesečno, a uši jednom tjedno provjeravati ima li prljavštine, crvenila ili lošeg mirisa koji može ukazivati na infekciju, a zatim ih jednom tjedno obrisati vatom navlaženom nježnim, pH uravnoteženim sredstvom za čišćenje ušiju.

Njemački Ovčari vole žvakati, a ta navika pomaže da im zubi budu čisti. Dajte im čvrste, sigurne zubarske igračke ili kosti za žvakanje i oni će se boriti protiv nakupljanja kamenca dok grizu, posebno na stražnjim kutnjacima. Pranje zubi mekom četkicom i pastom za zube također pomaže održati desni i zube u dobrom stanju.

Djeca I Drugi Ljubimci

Ako su dobro izdresirani i imali dosta kontakta s djecom, posebno kao štene, Njemački Ovčar je izvrstan pratilac za djecu. Zapravo, neki kažu da su križanac između dadilje i policajca, oboje nježni prema djeci u svojoj obitelji i zaštitnički prema njima.

Ovo je ipak veliki pas, sposoban zabunom udariti malo djete. Vjerni svojoj suzdržanoj prirodi, ne mašu veleso repom s djecom koju ne poznaju, ali su općenito vrijedni povjerenja.

Njemački Ovčar također može mirno živjeti s drugim psima i kućnim ljubimcima, sve dok su na to naučeni od ranog doba. Uvođenje odraslog Njemačkog Ovčara u kućanstvo s drugim kućnim ljubimcima može biti teže ako pas nije naviknut slagati se s drugim psima ili mačkama. Možda ćete morati angažirati profesionalnog trenera da vam pomogne ili dobiti savjet od spasilačke organizacije ako ste tamo uzeli odraslog Njemačkog Ovčara.

Već nas je ocijenilo preko 200 osoba…

Ovdje možete pročitati najnovijih 20 recenzija svih naših proizvoda.

 

Fotografija #1 izIvana
1
Ivanahr
autentične povratne informacije kupacaautentične povratne informacije kupaca
5/5
prije 2 tjedna
Fotografija #1 izMarina Petra Loncar
1
Marina Petra Loncarhr
autentične povratne informacije kupacaautentične povratne informacije kupaca
5/5

Tek sam pred dva mjeseca pocela koristiti Ted hypoallergenic za svoju mjesanku Bordericu i izuzetno sam zahvalna sto sam pronasla hranu koju vi, koja je dobra za njeno zdravlje i izgled. Takoder koristim i za svog pekinezera Juliet hypoallergenic hranu.
Hvala Vam sto mislite na nase cetveronozne ljubimce. Vasa hrana uvijek ce biti na meniu mojih ljubimaca! Sretno dalje u Vasem radu! Marina iz Rijeke

prije 3 tjedna
Anonimanhr
autentične povratne informacije kupacaautentične povratne informacije kupaca
5/5

Oduševljen, nema mučnine, proljeva kao na ostale štapiće za zube do sad.

prije 1 mjesec
Anonimanhr
autentične povratne informacije kupacaautentične povratne informacije kupaca
5/5
prije 1 mjesec
Anonimanhr
autentične povratne informacije kupacaautentične povratne informacije kupaca
5/5
prije 1 mjesec
Anonimanhr
autentične povratne informacije kupacaautentične povratne informacije kupaca
5/5
prije 1 mjesec
Anonimanhr
autentične povratne informacije kupacaautentične povratne informacije kupaca
5/5

Ovaj preljev je vrh, najbolja stvar do sad. Pas ga s obožavanjem jede i kao preljev i kao hladnu poslasticu u kongu

prije 1 mjesec
Anonimanhr
autentične povratne informacije kupacaautentične povratne informacije kupaca
5/5

Doslovno nas jw spasilo od stalnih proljeva i jedenja trave. Pas ju rado jede i s nestrpljenjem isčekuje svoj obrok

prije 1 mjesec
Antonelahr
autentične povratne informacije kupacaautentične povratne informacije kupaca
5/5

maltezerica je super prihvatila hranu, samo da su manje granule

prije 3 mjeseca
Anoniman
autentične povratne informacije kupacaautentične povratne informacije kupaca
5/5
prije 3 mjeseca
Anoniman
autentične povratne informacije kupacaautentične povratne informacije kupaca
5/5

Za sada sve ok jos smo u fazi prelaska s jedne hrane na drugu

prije 3 mjeseca
Antonia Novakhr
autentične povratne informacije kupacaautentične povratne informacije kupaca
5/5
prije 4 mjeseca
Antonia Novakhr
autentične povratne informacije kupacaautentične povratne informacije kupaca
5/5
prije 4 mjeseca
Anonimanhr
autentične povratne informacije kupacaautentične povratne informacije kupaca
5/5
prije 4 mjeseca

Želite li znati više i o drugim pasminama pasa?

Za vas smo prikupili najpopularnije pasmine pasa i sve ih opisali kao što je prikazano u nastavku. Labrador, sibirski haski, njemački ovčar, beagle, yorkie ili chihuahua… pokušali smo o svemu tome napisati nešto jedinstveno.

Američki stafordski terijer

više detalja o ovom psu

Buldog

više detalja o ovom psu

border collie

Border collie

više detalja o ovom psu

Cane Corso

više detalja o ovom psu

Francuski buldog

više detalja o ovom psu

Havanski bišon

više detalja o ovom psu

Jazavičar

više detalja o ovom psu

barna labrador ül

Labrador

više detalja o ovom psu

Njemački ovčar

više detalja o ovom psu

Puli

više detalja o ovom psu

Rotvajler

više detalja o ovom psu

Sibirski haski

više detalja o ovom psu

Vižla

više detalja o ovom psu

golden retriever

Zlatni retriver

više detalja o ovom psu

Dostava sljedećeg dana

Ako dovršiš narudžbu prije podne, tvoj paket će stići već sljedeći dan i odmah možeš sletjeti u posudu tvog psa. Ne zaboravi, dostavljamo bilo gdje u Hrvatskoj!

Premium sastojci

Sirovi materijali za naše proizvode dolaze od naših provjerenih farmera. Za nas, sigurnost tvog psa je najvažnija! Provjeri se sam!

Imaš li pitanje ili si zapeo?

Piši nam na Facebooku ili nas nazovi.

Neovisno provjereno
764 recenzije