Rotvajler

Rotvajleri su izvorno bili psi uzgajani za tjeranje stoke na placu. Kasnije su se koristili za vuču kola za mesare. Bili su među najranijim policijskim psima i časno su služili u vojsci. Što je najvažnije, oni su popularni obiteljski skrbnici i prijatelji.

Roditelji kućnih ljubimaca, po prvi put, trebaju biti na oprezu, jer su ovi psi snažni i intenzivni. Potrebna im je iskusna njega i obuka. Dosljedni, energični roditelji kućnih ljubimaca naći će u Rotiju doživotnog prijatelja punog ljubavi, vjernog i inteligentnog!

Važno je zapamtiti da psi bilo koje pasmine mogu patiti od zdravstvenih problema tijekom cijelog života. Dobar plan osiguranja kućnih ljubimaca može vam pomoći da se pripremite da svom psu pružite potrebnu njegu u bilo kojoj dobi.

Detaljne informacije o rotvajleru

Poput mitskog grčkog heroja Herkula, Rotvajler je snažan i istinit sa srcem punom ljubavi. Od milja nazvana Rotis ili Rots, pasmina je nastala u Njemačkoj, gdje se koristila za tjeranje stoke i vuču kola za farmere i mesare. To nasljeđe ogleda se u Rotijevim širokim prsima i snažno mišićavom tijelu. Kada se kreće, pokazuje snagu i izdržljivost, ali kada ga pogledate u oči vidite tople, tamnosmeđe bazene koji odražavaju blag, inteligentan, budan i neustrašiv izraz.

Dobro odgojen Rotvajler je miran i samouvjeren. Obično je povučen prema strancima, ali nikad plah ili plašljiv. Rotvajleri pokazuju stav “čekaj-i-vidi” kada su suočeni s novim ljudima i situacijama. Kada se ove karakteristike spoje kako bi i trebale, Rotvajler je prirodni pas čuvar blage naravi koji je uspješan ne samo u policijskim, vojnim i carinskim poslovima, već i kao obiteljski prijatelj i zaštitnik.

Rotijevi imaju prirodni instinkt da zaštite svoje obitelji i mogu biti žestoki u svojoj obrani. Bitno je usmjeriti njihovu moć i zaštitu pružajući ranu socijalizaciju, čvrstu, poštenu, dosljedno dresiranje i vodstvo te redoviti posao za obavljanje. Kada se to ne dogodi, Rotvajleri mogu postati opasni nasilnici, a ne druželjubivi čuvari kakvi su trebali biti.

Rotvajleri hodaju tankom linijom između zaštite i agresivnosti. Ako nisu pažljivo odgojeni za miran, inteligentan temperament te pravilno socijalizirani i dresirani, mogu postati pretjerano zaštitnički nastrojeni. To bi moglo zvučati kao ono što želite, ali Roti koji nema sposobnost diskriminacije opasan je za sve na koje naiđe, ne samo za loše momke

Morate biti u mogućnosti pružiti svom Rotvajleru vodstvo kojem može vjerovati i poštovati ga bez pribjegavanja ljutnji ili fizičkoj sili. U suprotnom će sebi preuzeti ulogu vrhunskog psa. Uz moćnog i inteligentnog psa kao što je Rotvajler, ovo je recept za katastrofu.

Unatoč onome što ste možda čuli, Rotvajleri nisu temperamentno nezdravi ili inherentno zlobni. Dobro odgojeni, dobro socijalizirani Rotijevi su razigrani, nježni i puni ljubavi prema svojim obiteljima. Lako ih je dresirati ako se prema njima postupa s poštovanjem i postaju sjajni drugovi.

Koliko god Rotvajleri bili divni, oni nisu psi za svakoga. Ne morate biti posvećeni samo dresuri i druženju vašeg Rotija, već morate imati posla s ljudima koji ne razumiju pasminu i unaprijed je prosuđuju. Zbog loših ili tragičnih iskustava s Rotvajlerima ili drugim velikim pasminama, neki gradovi su zabranili pasminu. Nepravedno je suditi o cijeloj pasmini prema postupcima nekolicine, ali to je stvarnost s kojom ćete se morati suočiti ako posjedujete rotvajlera.

Možete dati svoj dio da iskupite ugled pasmine tako što ćete dresirati svog Rotvajlera da sluša i poštuje ljude. Najvažnije je da svog Rotija ne stavljate u dvorište i zaboravite na njega. Ovo je pas koji je odan svom narodu i želi biti s njima. Ako mu date smjernice i strukturu koja mu je potrebna, bit ćete nagrađeni jednim od najboljih drugova na svijetu.

Značajnosti

  • Rotvajleri su veliki, snažni psi i zahtijevaju opsežnu socijalizaciju i dresiranje od ranog štenećenja.
  • Čak i ako dresirate i socijalizirate svog Rotvajlera, očekujte da ćete biti podvrgnuti ponekad nepravednim osudama o vašem psu, možda čak i neistinitim tvrdnjama o njemu i njegovim aktivnostima od strane onih koji ga se boje.
  • Zbog trenutačnih predrasuda prema psima kao što su Rotvajleri i tvrdnji da mogu biti opasni, možda ćete morati imati dodatno osiguranje od odgovornosti da biste ga posjedovali, ovisno o propisima u vašem gradu. U nekim područjima možda čak nećete moći posjedovati Rotvajlera ili ćete se možda morati odreći bilo kojeg što imate.
  • Rotvajleri vole ljude i žele biti sa svojim obiteljima. Ako budu ostavljeni sami dulje vrijeme ili ne dobiju adekvatnu vježbu, mogu postati destruktivni.
  • Ako su odgojeni s djecom, dobro odgojeni Rotvajleri se s njima dobro slažu. Međutim, oni moraju biti poučeni što je prihvatljivo ponašanje s djecom. Rotijevi imaju prirodan instinkt za stado i mogu “udarati” djecu da ih okupi. Zbog svoje veličine, ovaj “udarac” može uzrokovati da mališani padnu i ozlijede se. Osim toga, neki Rotvajleri imaju snažan nagon za plijenom i mogu se pretjerano uzbuditi kada djeca trče i igraju se. Uvijek nadzirite svog Rotvajlera kada je u blizini djece.
  • Ako imate odraslog Rotvajlera, pažljivo uvodite nove životinje, posebno pse. Rotvajleri mogu biti agresivni prema čudnim psima, osobito onima istog spola. Pod vašim vodstvom, međutim, vaš će Roti vjerojatno naučiti mirno suživjeti sa svojim novim suputnikom.
  • Rotvajleri su inteligentni i podložni su dresuri ako ste čvrsti i dosljedni.
  • Rotvajlerii će vas testirati da li zaista mislite ono što kažete. Budite konkretni u onome što tražite i ne ostavljajte rupe u zakonu da ih iskoriste.
  • Rotvajleri zahtijevaju nekoliko šetnji ili igre od 10 do 20 minuta dnevno.
  • Rotvajleri imaju dvostruku dlaku i jako linjaju u proljeće i jesen, umjereno tijekom ostatka godine.

Mnogi Rotvajleri hrču

If their food intake is not monitored, Rotties have a tendency to overeat and can gain weight.
Da biste imali zdravog psa, nikada ne kupujte štene od neodgovornog uzgajivača ili trgovine za kućne ljubimce. Potražite uglednog uzgajivača koji testira svoje pse za uzgoj kako bi se uvjerio da nemaju genetske bolesti koje bi mogle prenijeti na štence i da imaju zdrav temperament.

Povijest

Rotvajleri potječu od Molosusa, vrste mastifa. Njihovi su preci marširali u Njemačku s Rimljanima, tjerajući stoku koja ih je izdržavala dok su osvajali svijet. Dok je vojska putovala, veliki psi su se parili sa psima koji su bili porijeklom iz područja kroz koja su prolazili i postavili temelje za nove pasmine.

Jedno od područja kroz koje su prolazili bila je južna Njemačka, gdje su Rimljani osnivali kolonije kako bi iskoristili klimu i tlo, pogodne za poljoprivredu. Gradili su vile pokrivene crvenim crijepom. Više od 600 godina kasnije, dok su gradili novu crkvu, stanovnici grada iskopali su mjesto starog rimskog kupališta i otkrili jednu od vila popločanih crvenim pločicama. Ovo otkriće inspiriralo je novo ime za grad: das Rote Wil (crvena pločica).

Tijekom stoljeća, Rotvajleri su cvjetali kao tržnica za stoku, njemački ekvivalent teksaškog grada krava, a potomci rimskih pasa Molossus tjerali su stoku u grad na klanje. Kako bi nakon prodaje stoke sačuvali svoj novac od lopova, stočari su svoje napunjene torbice stavljali oko vrata svom Rotvajleru kad su se vratili kući. Mesari u okolici također su koristili pse da vuku kola natovarena mesom.

Na kraju je željeznički promet zamijenio pogone stoke. Rotvajler je skoro izumro. Na izložbi pasa u Heilbronnu, Njemačka, 1882. godine, bio je izložen samo jedan neopisivi Rotvajler. Ta se situacija počela mijenjati 1901. godine, kada je osnovan Klub Rotvajlera i Leonbergera i napisan prvi standard pasmine Rotvajler. Opis izgleda i karaktera Rotvajlera od tada se malo promijenio.

Rotvajleri su se počeli koristiti u policijskom radu, za što su bili dobro prilagođeni. Tijekom godina formirano je nekoliko klubova pasmina Rotvajlera, ali onaj koji je ostao moćan bio je Allgemeiner Deutscher Rottweiler Klub (ADRK), osnovan 1921. ADRK je preživio Drugi Svjetski Rat i nastavio promovirati dobre programe uzgoja u Njemačkoj i diljem svijeta . Posvećena je očuvanju radne sposobnosti Rotvajlera.
Smatra se da je prvi Rotvajler došao u SAD s njemačkim emigrantom kasnih 1920-ih. Prvo leglo oštenjeno je 1930. godine, a prvi pas koji je registrirao Američki Kinološki Savez bio je Stina v Felsenmeer 1931. godine.

Nakon Drugog Svjetskog Rata, pasmina je postala sve popularnija. U to vrijeme prvenstveno je bio poznat kao izvrstan pas poslušnosti. Vrhunac popularnosti Rotvajlera bio je sredinom 1990-ih kada ih je više od 100.000 registrirano u Američkom Kinološkom Savezu.

Biti popularan nije nužno dobra stvar kad si pas. Nije neobično da neodgovorni uzgajivači i mlinovi štenaca pokušaju unovčiti popularnost pasmine i počnu proizvoditi štence bez obzira na zdravstvene probleme i probleme s temperamentom. To se događalo s pasminom Rotvajlera sve do lošeg publiciteta i potražnje za njima se smanjila.

Predani, renomirani uzgajivači koriste ovu priliku kako bi preokrenuli pasminu i osigurali da Rotvajleri budu tip pasa kakav su trebali biti. Danas Rotvajleri zauzimaju 17. mjesto među 155 pasmina i sorti koje je registrirao AKC.

Mužjaci su obično visoki od 60 do 68 cm u ramenu i teški od 43 do 58 kg. Ženke su obično visoke od 55 do 63 cm u ramenu i teške 38 do 52 kg.

Osobnost

Idealni Rotvajler je miran, samouvjeren i hrabar, nikad sramežljiv. Ima samouvjerenu povučenost i ne sklapa prijateljstva s ljudima odmah ili neselektivno. Umjesto toga, zauzima stav čekanja i gledanja s novim ljudima ili situacijama. Sa svojom obitelji je privržen, često ih prati po kući. Ovo nije jako razdražljiv pas. On ima inherentnu želju da zaštiti svoju obitelj i imovinu, ali nikada ne bi trebao biti agresivan prema ljudima bez razloga. Rotvajler je pametan i prilagodljiv s snažnom radnom etikom.

Vidjet ćete neke razlike među spolovima. Mužjaci su tihi, ali budni, neprestano procjenjujući svoju okolinu u potrazi za prijetnjama. Ženke je nešto lakše kontrolirati i mogu biti ljubaznije. Oboje se dobro treniraju, ali mogu biti tvrdoglavi.

Rotvajleri zahtijevaju čvrstu, dosljednu, ali ne i strogu disciplinu. Oštra riječ često je dovoljan ukor, ali samo ako ste jasno uspostavili svoje vodstvo. Ako ne, možda će vas pokušati maltretirati ili blefirati. Ovo nije pas za ljude kojima nedostaje asertivnosti ili se nemaju vremena posvetiti dresuri i nadzoru. Stjecanje poštovanja Rotvajlera uključuje postavljanje granica i podučavanje posljedica za neprikladno ponašanje, za što je potrebno vrijeme i strpljenje.

Na temperament utječu brojni čimbenici, uključujući nasljedstvo, dresiranje i socijalizacija. Štenci lijepog temperamenta su znatiželjni i razigrani, spremni prići ljudima i držati ih u rukama. Birajte srednje štene, a ne onog koji tuče svoje drugove u leglu ili onog koji se skriva u kutu. Uvijek upoznajte barem jednog od roditelja — obično je majka ta koja je dostupna — kako biste bili sigurni da imaju lijepe temperamente s kojima se osjećate ugodno. Susret s braćom i sestrama ili drugim rođacima roditelja također je od pomoći za procjenu kakvo će štene biti kad odraste.

Kao i svakom psu, Rotijevima treba rana socijalizacija – izlaganje mnogim različitim ljudima, prizorima, zvukovima i iskustvima – dok su mladi. Socijalizacija pomaže osigurati da vaše štene rotvajlera odraste u dobro zaokruženog psa. Upisati ga u razred vrtića za štene odličan je početak. Redovito pozivanje posjetitelja i odvođenje u užurbane parkove, trgovine koje dopuštaju pse, te u laganim šetnjama da upoznaju susjede također će mu pomoći u usavršavanju društvenih vještina.

Zdravlje

Rotvajleri su općenito zdravi, ali kao i sve pasmine, skloni su određenim zdravstvenim problemima. Neće svi Rotijevi dobiti bilo koju ili sve od ovih bolesti, ali važno je da ih budete svjesni ako razmišljate o ovoj pasmini.

Ako kupujete štene, pronađite dobrog uzgajivača koji će vam pokazati zdravstvene dozvole za oba roditelja vašeg šteneta. Zdravstvene dozvole dokazuju da je pas testiran i očišćen od određenog stanja. U Rottiesu biste trebali očekivati zdravstvena odobrenja Ortopedske zaklade za životinje (OFA) za displaziju kuka (s ocjenom pošteno ili bolje), displaziju lakta, hipotireozu i von Willebrandovu bolest; sa Sveučilišta Auburn za trombopatiju; i od Canine Eye Registry Foundation (CERF) koji potvrđuje da su oči normalne. Zdravstvene dozvole možete potvrditi provjeravanjem web stranice OFA (offa.org).

Displazija Kuka: Ovo je nasljedno stanje u kojem bedrena kost ne pristaje čvrsto u zglob kuka. Neki psi pokazuju bol i hromost na jednoj ili obje stražnje noge, ali možda nećete primijetiti nikakve znakove nelagode kod psa s displazijom kukova. Kako pas stari, može se razviti artritis. Rentgenski pregled za displaziju kuka provodi Ortopedska zaklada za životinje ili Program za Poboljšanje Kukova Sveučilišta Pennsylvania (PennHIP). Psi s displazijom kuka ne smiju se uzgajati. Ako kupujete štene, tražite od uzgajivača dokaz da su roditelji testirani na displaziju kuka i da nemaju problema. Displazija kukova je nasljedna, ali je mogu pogoršati čimbenici iz okoliša, poput brzog rasta od visokokalorične prehrane ili ozljeda nastalih skakanjem ili padanjem na klizave podove.

Displazija Lakta: Displazija lakta je nasljedna malformacija zgloba lakta. Ozbiljnost displazije može se odrediti samo rendgenskim zrakama. Vaš veterinar može preporučiti operaciju za ispravljanje problema ili lijekove za kontrolu boli.

Stenoza Aorte/Subaortna Stenoza (AS/SAS): Ova česta srčana mana ponekad se viđa kod rotvajlera. Aorta se sužava ispod aortnog zalistka, tjerajući srce da radi jače kako bi opskrbilo tijelo krvlju. Ovo stanje može uzrokovati nesvjesticu, pa čak i iznenadnu smrt. To je nasljedno stanje, ali za sada nije poznat način njegovog prijenosa. Obično veterinarski kardiolog dijagnosticira ovo stanje nakon što se otkrije šum na srcu.

Osteosarkom: Općenito zahvaća velike i divovske pasmine, osteosarkom je agresivan rak kostiju. Prvi znak osteosarkoma je hromost, ali psu će biti potrebne rendgenske snimke kako bi se utvrdilo je li uzrok rak. Osteosarkom se liječi agresivno, obično amputacijom uda i kemoterapijom. Uz liječenje, psi mogu živjeti od devet mjeseci do dvije godine ili više. Srećom, psi se dobro prilagođavaju životu na tri noge i ne trpe iste nuspojave kemoterapije kao ljudi, kao što su mučnina i gubitak kose.

Dilatacija Želuca-Volvulus (GDV), također nazvana nadutost ili torzija: Ovo je stanje opasno po život koje može utjecati na velike pse s dubokim prsima poput rotvajlera, posebno ako se hrane jednim velikim obrokom dnevno, jedu brzo, piju velike količine vode nakon jela i intenzivno vježbajte nakon jela. Neki misle da bi uzdignuta hranilica i vrsta hrane mogli biti čimbenik u tome da se to dogodi. Češće je među starijim psima. GDV se javlja kada se želudac rasteže plinom ili zrakom, a zatim se uvija (torzija). Pas ne može podrignuti ili povraćati kako bi se riješio viška zraka u želucu, a normalan povratak krvi u srce je onemogućen. Krvni tlak pada i pas pada u šok. Bez hitne medicinske pomoći, pas može uginuti. Sumnjajte na nadutost ako vaš pas ima nategnut trbuh, pretjerano slini i povraća bez povraćanja. Također može biti nemiran, depresivan, letargičan i slab s ubrzanim otkucajima srca. Važno je da svog psa odvedete veterinaru što je prije moguće.

Panosteitis (Pano): Ovo se ponekad naziva “bolovi rasta” jer se obično javlja kod štenaca kada su stari oko četiri mjeseca. Primarni simptom je hromost. Često je odmor sve što je potrebno, ali ako vaše štene počne šepati, dobra je ideja da ga pregleda vaš veterinar.

Hipotireoza: Hipotireoza je uzrokovana nedostatkom hormona štitnjače i može proizvesti znakove koji uključuju neplodnost, pretilost, mentalnu tupost i nedostatak energije. Krzno psa može postati grubo i lomljivo te početi ispadati, dok koža postaje žilava i tamna. Hipotireoza se može vrlo dobro liječiti dnevnim pilulama za zamjenu štitnjače. Lijekovi se moraju nastaviti tijekom cijelog života psa.

Alergije: Alergije su česta bolest pasa. Alergije na određenu hranu identificiraju se i liječe eliminacijom određene hrane iz prehrane psa dok se krivac ne otkrije. Kontaktne alergije uzrokovane su reakcijom na nešto što dotakne psa, kao što su posteljina, puderi protiv buha, šamponi za pse ili druge kemikalije. Liječe se utvrđivanjem i uklanjanjem uzroka alergije. Inhalacijske alergije uzrokuju alergeni u zraku kao što su pelud, prašina i plijesan. Odgovarajući lijek za inhalacijske alergije ovisi o težini alergije. Infekcije uha česta su nuspojava inhalacijskih alergija.

Bez obzira na to koliko je vaš pas zdrav kada ga prvi put dovedete kući, trebali biste se pripremiti na sve probleme koji se mogu pojaviti tijekom njegovog života. Plan osiguranja kućnih ljubimaca može vam pomoći da ostanete spremni za sve veterinarske potrebe vašeg psa.

Njega

Za Rotvajlere je važno da žive u kući sa svojim ljudima. Ako su cijelo vrijeme ostavljeni sami u dvorištu, mogu postati dosadni, destruktivni i agresivni. Iako su veliki, Rotvajleri su neaktivni u zatvorenom prostoru.

Rotvajler je dom, ali mu je potrebno ograđeno dvorište ne samo da bi ga zaštitio od prometa, već i zato što može biti agresivan prema drugim psima i strancima koji mu dolaze na posjed. Podzemna elektronička ograda ne može zadržati vašeg Rotija u vašem dvorištu ako stvarno želi izaći. Što je još važnije, ne sprječava ljude ili druge životinje da uđu na vaš posjed. Postavite natpis koji savjetuje strance i članove obitelji da ne dolaze na vaš posjed bez vaše pratnje.

Razina energije Rotvajlera kreće se od lijenjavca do vrtloga. Svakako recite uzgajivaču kakva vam razina energije odgovara kako bi vam ona mogla pomoći odabrati najboljeg šteneta za vaš životni stil. Umjereno aktivni Rotvajleri cijenit će nekoliko šetnji od 10 do 20 minuta svaki dan. Također uživaju u igri s loptama i planinarenju. Energičnim Rotijima možda će trebati dulje vrijeme vježbanja i strukturiranije aktivnosti. Njihov atletizam, inteligencija i sposobnost uvježbavanja čine ih pogodnima za natjecanje u okretljivosti i poslušnosti, kao i za praćenje, terapijski rad i njihov tradicionalni posao, vuču kolica ili vagon. Savršeno za parade!

Kada dresirate svog Rotvajlera, imajte na umu da on uspijeva na mentalnoj stimulaciji. Voli učiti nove stvari i želi vam ugoditi. Ponekad bi mogao biti samovoljan, sa stavom “Pokaži mi zašto bih to trebao učiniti”. Budite pošteni, dosljedni i čvrsti, a vaš Rotvajler će vas nagraditi svojom brzom sposobnošću učenja.

Vašeg Rotvajlera ne bi trebalo biti teško udomaćiti s obzirom na dosljedan raspored, nema mogućnosti za nesreće u kući i pozitivno pojačanje kada vrši nuždu vani.

Hranjenje

Preporučena dnevna količina: 4 do 10 šalica kvalitetne suhe hrane na dan, podijeljeno u dva obroka.

Napomena: Koliko vaš odrasli pas jede ovisi o njegovoj veličini, dobi, građi, metabolizmu i razini aktivnosti. Psi su pojedinci, baš kao i ljudi, i ne trebaju svi jednaku količinu hrane. Gotovo je samo po sebi da će visoko aktivnom psu trebati više nego psu s kaučom. Kvaliteta hrane za pse koju kupujete također čini razliku – što je hrana za pse bolja, to će dalje ići prema hranjenju vašeg psa i manje ćete je trebati istresti u zdjelu svog psa.

Održavajte svog Rotvajlera u dobroj formi tako što ćete mu mjeriti hranu i hraniti ga dva puta dnevno umjesto da ostavljate hranu cijelo vrijeme. Ako niste sigurni ima li prekomjernu tjelesnu težinu, napravite mu očni test i praktični test. Prvo, pogledaj ga odozgo. Trebali biste moći vidjeti struk. Zatim stavite ruke na njegova leđa, palčeve duž kralježnice, s prstima raširenim prema dolje. Trebali biste moći osjetiti, ali ne i vidjeti njegova rebra, a da ne morate snažno pritisnuti. Ako ne možete, treba mu manje hrane i više vježbe.

Za više informacija o hranjenju vašeg Rotija, pogledajte naše smjernice za kupnju prave hrane, hranjenje vašeg šteneta i hranjenje vašeg odraslog psa.

Boja Dlake I Njegovanje

Rotvajleri imaju kratku, duplu dlaku koja je ravna i gruba. Vanjski kaput je srednje dužine, kraći na glavi, ušima i nogama; poddlaka se nalazi uglavnom na vratu i bedrima. Količina podlake koju vaš Roti ima ovisi o klimi u kojoj živi.

Rotvajler je uvijek crn s oznakama koje su boje hrđe do mahagonija. Oznake se pojavljuju preko očiju, na obrazima, sa svake strane njuške, na prsima i nogama, te ispod repa. Tu su i crte tamne boje koje nalikuju tragovima olovke na prstima.

Četkajte svog Rotija jednom tjedno četkom s čvrstim vlaknima kako biste uklonili mrtve dlake i rasporedili masnoće po koži. Linjat će dvaput godišnje, a vi ćete vjerojatno htjeti češće češljati za to vrijeme kako biste držali opuštenu dlaku pod kontrolom. Kupajte ga po potrebi. Ako ga kupate na otvorenom, mora biti dovoljno toplo da vam bude udobno bez dugih rukava ili kaputa. Ako nije, previše je hladno kupati svog Rotija vani.

Perite zube svom Rotiju barem dva ili tri puta tjedno kako biste uklonili nakupine kamenca i bakterije koje vrebaju u njemu. Svakodnevno četkanje je još bolje ako želite spriječiti bolesti desni i loš zadah.

Počnite navikavati svog Rotvajlera na četkanje i pregled dok je štene. Često rukujte njegovim šapama – psi su osjetljivi na svoja stopala – i gledajte u njegova usta i uši. Učinite dotjerivanje pozitivnim iskustvom ispunjenim pohvalama i nagradama, a vi ćete postaviti temelje za lake veterinarske preglede i drugo rukovanje kad on bude odrasla osoba.

Djeca I Drugi Ljubimci

Rotvajleriobično vole djecu, pogotovo ako su odgajani s njima. Kada su u blizini djece, posebno male, treba ih nadzirati jer su tako velika i jaka. Zbog svog stočarskog nasljeđa, imaju tendenciju naginjanja i guranja te mogu slučajno srušiti malo dijete guranjem.

Vjerojatno su najprikladniji za domove sa starijom djecom koja razumiju kako komunicirati sa psima. Također je važno nadzirati svog rotvajlera kad god vaša djeca imaju prijatelje. Rotijevi mogu biti uznemiren glasnom ili grubom igrom između djece i može poduzeti korake da to zaustavi, ne shvaćajući da “njegova” djeca nisu u opasnosti. Također mogu loviti malu djecu koja trče

Uvijek učite djecu kako pristupiti i dodirivati pse i uvijek nadzirati svaku interakciju između pasa i male djece kako biste spriječili bilo kakvo grizenje ili povlačenje za uho ili rep od strane bilo koje strane. Naučite svoje dijete da nikada ne prilazi psu dok spava ili jede ili da pokušava oduzeti psu hranu. Nijedan pas nikada ne smije ostati bez nadzora s djetetom.

Kada se Rotvajleri odgajaju s drugim psima i mačkama, općenito se dobro slažu s njima. Mogu imati problema sa čudnim psima ili odraslim psima koji su uvedeni u dom, netolerantni prema istospolnim psima. Međutim, uz vašu obuku i vodstvo, trebali bi mirno prihvatiti nove životinje. Držite svog Rotija na uzici u javnosti kako biste spriječili agresiju ili ratobornost prema drugim psima. Roti nije najbolji kandidat za posjet parkovima za pse bez povodca.

Već nas je ocijenilo preko 200 osoba…

Ovdje možete pročitati najnovijih 20 recenzija svih naših proizvoda.

 

Suzana Đ.
autentične povratne informacije kupacaautentične povratne informacije kupaca
5/5

Miris božanstven, dlaka se lako rasčešljava i prekrasna mekana i sjajna

prije 1 mjesec
Suzana Đ.
autentične povratne informacije kupacaautentične povratne informacije kupaca
5/5

Odlični, nema mučnine, gastritisa ničeg nakon konzumacije.

prije 1 mjesec
Suzana Đ.
autentične povratne informacije kupacaautentične povratne informacije kupaca
5/5

Obavezno nam je na svakom obroku i prvo preljev poliže, onda nastavi dalje jest.

prije 1 mjesec
Suzana Đ.
autentične povratne informacije kupacaautentične povratne informacije kupaca
5/5

Top umak, rado a prvog pojede sa granula

prije 1 mjesec
Suzana Đ.
autentične povratne informacije kupacaautentične povratne informacije kupaca
5/5

Za sad je okusom zadovoljan ali svakako voli sve od ribe tako da sam to i očekivala.

prije 1 mjesec
Suzana Đ.
autentične povratne informacije kupacaautentične povratne informacije kupaca
5/5

Odlična hrana, pas ju rado jede, lako probavljiva, rješili se svih problema s probavom a dlaka prekrasna. Količinski je jede manje a sitiji je tako da je i liniju dotjerao.

prije 1 mjesec
Fotografija #1 izIvana
1
Ivanahr
autentične povratne informacije kupacaautentične povratne informacije kupaca
5/5
prije 2 mjeseca
Ivanahr
autentične povratne informacije kupacaautentične povratne informacije kupaca
5/5
prije 2 mjeseca
Fotografija #1 izMarina Petra Loncar
1
Marina Petra Loncarhr
autentične povratne informacije kupacaautentične povratne informacije kupaca
5/5

Tek sam pred dva mjeseca pocela koristiti Ted hypoallergenic za svoju mjesanku Bordericu i izuzetno sam zahvalna sto sam pronasla hranu koju vi, koja je dobra za njeno zdravlje i izgled. Takoder koristim i za svog pekinezera Juliet hypoallergenic hranu.
Hvala Vam sto mislite na nase cetveronozne ljubimce. Vasa hrana uvijek ce biti na meniu mojih ljubimaca! Sretno dalje u Vasem radu! Marina iz Rijeke

prije 3 mjeseca
Anonimanhr
autentične povratne informacije kupacaautentične povratne informacije kupaca
5/5

Oduševljen, nema mučnine, proljeva kao na ostale štapiće za zube do sad.

prije 3 mjeseca
Anonimanhr
autentične povratne informacije kupacaautentične povratne informacije kupaca
5/5
prije 3 mjeseca
Anonimanhr
autentične povratne informacije kupacaautentične povratne informacije kupaca
5/5
prije 3 mjeseca
Anonimanhr
autentične povratne informacije kupacaautentične povratne informacije kupaca
5/5
prije 3 mjeseca
Anonimanhr
autentične povratne informacije kupacaautentične povratne informacije kupaca
5/5

Ovaj preljev je vrh, najbolja stvar do sad. Pas ga s obožavanjem jede i kao preljev i kao hladnu poslasticu u kongu

prije 3 mjeseca
Anonimanhr
autentične povratne informacije kupacaautentične povratne informacije kupaca
5/5

Doslovno nas jw spasilo od stalnih proljeva i jedenja trave. Pas ju rado jede i s nestrpljenjem isčekuje svoj obrok

prije 3 mjeseca
Antonelahr
autentične povratne informacije kupacaautentične povratne informacije kupaca
5/5

maltezerica je super prihvatila hranu, samo da su manje granule

prije 4 mjeseca

Želite li znati više i o drugim pasminama pasa?

Za vas smo prikupili najpopularnije pasmine pasa i sve ih opisali kao što je prikazano u nastavku. Labrador, sibirski haski, njemački ovčar, beagle, yorkie ili chihuahua… pokušali smo o svemu tome napisati nešto jedinstveno.

Američki stafordski terijer

više detalja o ovom psu

Buldog

više detalja o ovom psu

border collie

Border collie

više detalja o ovom psu

Cane Corso

više detalja o ovom psu

Francuski buldog

više detalja o ovom psu

Havanski bišon

više detalja o ovom psu

Jazavičar

više detalja o ovom psu

barna labrador ül

Labrador

više detalja o ovom psu

Njemački ovčar

više detalja o ovom psu

Puli

više detalja o ovom psu

Rotvajler

više detalja o ovom psu

Sibirski haski

više detalja o ovom psu

Vižla

više detalja o ovom psu

golden retriever

Zlatni retriver

više detalja o ovom psu

Dostava sljedećeg dana

Ako dovršiš narudžbu prije podne, tvoj paket će stići već sljedeći dan i odmah možeš sletjeti u posudu tvog psa. Ne zaboravi, dostavljamo bilo gdje u Hrvatskoj!

Premium sastojci

Sirovi materijali za naše proizvode dolaze od naših provjerenih farmera. Za nas, sigurnost tvog psa je najvažnija! Provjeri se sam!

Imaš li pitanje ili si zapeo?

Piši nam na Facebooku ili nas nazovi.

Neovisno provjereno
764 recenzije