Vižla

Stvorena u Mađarskoj da radi kao pokazatelj i hvatač, pasmina Vižla ima aristokratski stav. Ipak, sve što stvarno žele je da budu voljeni.

Iako su čistokrvni psi, Vižle možete pronaći u skloništima ili u skrbi spasilačkih skupina. Ako je ovo pasmina za vas, odlučite se za udomljavanje, naravno, ako je moguće!

Vižle su super suputnici za aktivne obitelji koji im mogu pružiti vježbu i pažnju za kojom žude. Iako su ovi psi prilično privrženi, ne žive lako u stanu. Mnogo bi im bilo draže veliko dvorište da trče okolo i troše svoju energiju.

CricksyDog preporuča ovaj krevet za pse da pruži dobar san vašoj Vižli srednje veličine. Također biste trebali pokupiti ovu igračku kako biste sagorjeli veliku energiju vašeg šteneta!

U nastavku pogledajte popis svih osobina i činjenica o pasmin Vižla.

Detaljne informacije o vizli

Ova pasmina se često opisuje kao “Privržena Vižla”. Većina pasa je privržena, ali ovaj lovački pas srednje veličine posebno je vezan za svoj narod.

Njegova privržljiva priroda ima veze s njegovom prošlošću: Vižla je razvijena u Mađarskoj kako bi bila i pokazivač i hvatač koji bi radio blizu lovca, nikad se ne krećući predaleko. Ta se osobina još uvijek vidi u današnjoj Vižli, koja radije bude naslonjena na nogu ili služi kao grijač za noge. Ako vas živcira da vas cijeli prati pas, odaberite drugu pasminu.

Unatoč njihovoj sklonosti da se drže blizu svojih ljudskih prijatelja, Vižle su svestrani i vrijedni psi koji su najsretniji kada imaju posla. U obitelji taj posao može biti pratilac u lovu, terapeutski pas ili prijatelj za jogging. Dajte mu barem sat vremena vježbanja dnevno i Vižla će vam biti najbolji prijatelj.

Ako ste zainteresirani za pseće sportove i aktivnosti, vaša Vižla bi se vjerojatno rado natjecala. Vižla je prva i do sada jedina pasmina koja je dala peterostrukog šampiona – u konformaciji, polju, poslušnosti i dresuri ovog osjetljivog psa s ljubaznošću i pozitivnim pojačanjem. Brzo uči, a njegova izoštrena osjetila i zaštitnički instinkt čine ga izvrsnim psom čuvarom.

Vižle su pričljivci, cviljet će, stenjati ili ispuštati druge zvukove kako bi vam dali svoje mišljenje o svemu što se događa. Neki mogu postati rekreativni lajavci ako se ova navika ne kontrolira rano.

Nije iznenađujuće da je najbolji dom za Vižlu onaj u kojem je netko tu tijekom dana da mu pravi društvo i daje mu potrebnu aktivnost i mentalnu stimulaciju. Bez njih može mu biti dosadno i postat će destruktivan. S pravom obitelji, međutim, on je živahan, pun ljubavi, nježan prijatelj koji će vam deseterostruko vratiti ljubav koju mu pružate.

Činjenice o vižli

Značajnosti

 • Vižle su aktivna pasmina i trebaju najmanje 60 minuta vježbanja svaki dan. Uživaju u dugim šetnjama, trčanju i igrama hvatanja, kao i u psećim sportovima.
 • Vižle se slabo do umjereno linjaju i potrebno im je samo tjedno četkanje kako bi se oslobodile opuštene dlake. Rijetko im je potrebno kupanje i nemaju jak pseći miris.
 • Vižle uživaju u ljudskom druženju. Pratit će članove obitelji iz sobe u sobu i voljeti da ih ljudi dodiruju.
 • Vižle se ne preporučuju osobama koje rade dugo. Vižla može patiti od tjeskobe odvajanja, što može dovesti do destruktivnog ponašanja.
 • Vižle obično žvaću. Neka vaša Vižla bude opskrbljena s puno igračaka za žvakanje kako biste sačuvali svoju imovinu.
 • Vižle se najbolje snalaze u domovima s ograđenim dvorištima gdje mogu sigurno trčati i igrati se.
 • Vižle bi trebale živjeti u kući s obitelji, a ne vani. Njihova dlaka ih ne štiti od niskih temperatura i ne mogu uživati bez ljudskog društva.
 • Iako se ne preporučuju za domove s malom djecom, Vižle su vrlo ljubazne prema djeci i mogu biti izvrsni suputnici starijoj, energičnoj djeci.
 • Može biti teško nositi se s njima ako nisu pravilno dresirani i mogu postati sramežljivi ako nisu pravilno socijalizirani.
 • Vižle se dobro slaže s drugim psima i čak će se slagati s mačkama ako su odgajane s njima. Međutim, nisu prikladni za domove koji imaju male kućne ljubimce kao što su zečevi, miševi, zamorci ili ptice.
 • Da biste dobili zdravog psa, nikada ne kupujte štene u trgovini za kućne ljubimce ili od uzgajivača koji ne daje zdravstvene dozvole ili jamstva. Potražite uglednog uzgajivača koji testira svoje pse za uzgoj kako bi se uvjerio da nemaju genetske bolesti koje bi mogle prenijeti na štence i pasmine zdravog temperamenta.
 • Ako kupujete štene, upoznajte roditelje šteneta — oni su pokazatelj kakva bi mogla biti osobnost vašeg šteneta u budućnosti. Trebali bi biti prijateljski raspoloženi i druželjubivi, a ne napeti ili pretjerano sramežljivi.

Povijest

Ponekad poznata kao Mađarski Pointer, Vižla vjerojatno potječe od lovačkih pasa koje su koristili Mađari, koji su naselili Mađarsku prije više od tisuću godina. Pse su bez sumnje koristili plemići i vojskovođe za lov na ptice i zečeve. Naposljetku, psi su razvijeni kako bi pokazali i hvatali.

Fotografije prošlosti Vižle mogu se pronaći u antičkoj umjetnosti. Na bakropisu iz 10. stoljeća prikazan je glatkodlaki pas koji prati mađarskog lovca. Poglavlje o sokolarstvu u rukopisu iz 14. stoljeća prikazuje psa u obliku Vižle.

Do 19. i početkom 20. stoljeća Vižla je bila posebna pasmina s izvrsnim mirisnim moćima koja je blisko surađivala sa svojim voditeljem. Tijekom Prvog Svjetskog Rata talentirani lovački pas korišten je za isporuku poruka.

Međutim, posljedice Prvog Svjetskog Rata, praćene pustošenjem Drugog Svjetskog Rata, gotovo su uništili ovu pasminu. Srećom, Vižla je uspjela preživjeti, a prvi pripadnici pasmine uvezeni su u Sjedinjene Države početkom 1950-ih.

U to je vrijeme pasmina izgledala puno drugačije nego danas: imale su duže njuške i krupniju lubanje. Neki su imali pseći izgled, s dugim ušima, a drugi su bili u rasponu boja od čokoladno smeđe do gotovo izbijeljenih.

Vižla Klub Amerike osnovan je 1954., a Američki Kinološki Klub priznao je pasminu 1960. Uzgajivači su radili na standardizaciji prepoznatljivog izgleda Vižle i aristokratskog držanja koje vidite danas.

Danas je Vižla omiljeni suputnik kojeg se može naći u obavljanju mnoštva poslova. Neki su čak radili na terenu nakon terorističkih napada 11. rujna 2001.

Pasmina je umjereno popularna i zauzima 43. mjesto među 155 pasmina i sorti koje je priznao Američki Kinološki Klub.

Ovo je lagano građen pas srednje veličine, s mužjacima koji stoje 55 do 60 am na ramenu, ženkama 53 do 58 cm. Raspon težine za pasminu je 20 do 29 kg, a ženke su manje.

Osobnost

Vižla je opisana kao živahna, nježna i privržena, s natprosječnom sposobnošću učenja i snažnom željom da bude s ljudima. Poznata je po tome što se može nagoditi, ali uvijek postoje iznimke – neke Vižle mogu biti tvrdoglave, uzbudljive ili sramežljive.

Energična i atletski, Vižli može biti dosadno i može postati destruktivna ako se prepusti sama sebi. Ali kada je izdresiran, vježba i ima društvo koje mu je potrebno, ovog veselog psa teško je pobijediti.

Kao i svakom pse, i Vižlama treba rana socijalizacija – izlaganje mnogim različitim ljudima, prizorima, zvukovima i iskustvima – dok su mladi. Socijalizacija pomaže osigurati da vaše štene odraste u dobro zaokruženog psa.

Zdravlje

Vižle su općenito zdrave, ali kao i sve pasmine, sklone su određenim zdravstvenim problemima. Neće svi Vižle dobiti bilo koju ili sve ove bolesti, ali važno je biti svjesni njih ako razmišljate o ovoj pasmini.

Ako kupujete štene, pronađite dobrog uzgajivača koji će vam pokazati zdravstvene dozvole za oba roditelja vašeg šteneta. Zdravstvene dozvole dokazuju da je pas testiran i očišćen od određenog stanja.

Kod Vižli biste trebali očekivati zdravstvena odobrenja Ortopedske Zaklade za Životinje za kukove i štitnjaču te od Zaklade za registar oka pasa (CERF) koja potvrđuje da su oči normalne.

Budući da se neki zdravstveni problemi ne pojavljuju dok pas ne dosegne punu zrelost, zdravstvene dozvole ne izdaju se psima mlađim od 2 godine. Potražite uzgajivača koji ne uzgaja svoje pse dok ne napune dvije ili tri godine.

Vižle mogu oboljeti od sljedećih zdravstvenih problema:

Epilepsija je poremećaj koji uzrokuje napadaje. Epilepsija se može liječiti lijekovima, ali se ne može izliječiti. Pas može živjeti punim i zdravim životom uz pravilno liječenje ovog poremećaja.

Displazija Kukova kod Pasa je nasljedno stanje u kojem bedrena kost ne pristaje čvrsto u zglob kuka. Neki psi pokazuju bol i hromost na jednoj ili obje stražnje noge, ali možda nećete primijetiti nikakve znakove nelagode kod psa s displazijom kukova. Kako pas stari, može se razviti artritis. Rentgenski pregled za displaziju kuka provodi Ortopedska zaklada za životinje ili Program za Poboljšanje Kukova Sveučilišta Pennsylvania (PennHIP). Psi s displazijom kuka ne smiju se uzgajati.

Ako kupujete štene, tražite od uzgajivača dokaz da su roditelji testirani na displaziju kuka i da nemaju problema. Displazija kukova je nasljedna, ali je mogu pogoršati čimbenici iz okoliša, poput brzog rasta od visokokalorične prehrane ili ozljeda nastalih skakanjem ili padanjem na klizave podove.

Hipotireoza je abnormalno niska razina hormona koje proizvodi štitnjača. Blagi znak bolesti može biti neplodnost. Očitniji znakovi uključuju pretilost, mentalnu tupost, spuštanje kapaka, nisku razinu energije i nepravilne cikluse topline. Krzno psa postaje grubo i lomljivo te počinje ispadati, a koža postaje žilava i tamna. Hipotireoza se može liječiti svakodnevnim lijekovima, što se mora nastaviti tijekom cijelog života psa. Pas koji prima svakodnevno liječenje štitnjače može živjeti punim i sretnim životom.

Limfosarkom je treći najčešći rak kod pasa i može se naći u različitim dijelovima tijela kao što su slezena, gastrointestinalni trakt, limfni čvorovi, jetra i koštana srž. Rak se liječi kemoterapijom i otprilike 80 posto liječenih pasa će ući u remisiju.
Progresivna Atrofija Retine (PRA) je degenerativni poremećaj oka koji na kraju uzrokuje sljepoću zbog gubitka fotoreceptora u stražnjem dijelu oka. PRA se može otkriti godinama prije nego što pas pokaže bilo kakve znakove sljepoće. Srećom, psi mogu koristiti svoja druga osjetila kako bi nadoknadili sljepoću, a slijepi pas može živjeti punim i sretnim životom. Samo neka vam ne dođe u naviku pomicanje namještaja. Ugledni uzgajivači imaju godišnje ovjere svojih pasa od strane veterinarskog oftalmologa i ne uzgajaju pse s ovom bolešću.

Njega

Vježbanje, vježbanje i vježbanje, plus rad u obliku psećeg sporta ili terapeutskog rada ključ je sretne i zdrave veze s Vižlom. Dajte mu barem dva polusatna treninga dnevno u obliku šetnji, trčanja ili igrica hvatanja, inače će postati destruktivan i teško ga je za podnijeti.

Kada dresirate Vižlu, budite dosljedni i ljubazni, nikad grubi. Najbolje reagira na pozitivne tehnike pojačanja kao što su pohvale, igra i nagrade za hranu. Za najbolje rezultate počnite dresirati čim dovedete svoje štene kući. Nekoliko minuta vježbanja nekoliko puta dnevno završit će uspjehom prije nego što to shvatite.

Vižla koja je orijentirana na ljude trebala bi živjeti u vašem domu s vama, a ne vani u dvorištu. Treba mu ograđeno dvorište gdje se može sigurno igrati. Imajte na umu da ga podzemna elektronska ograda neće zaštititi od drugih pasa koji uđu u dvorište.

Obzirom da je Vižla pas za hvatanje, on je i glasan i voli žvakati. Osigurajte mu razne igračke za žvakanje i redovito ih rotirajte kako mu ne bi dosadilo i ne bi počeo grickati namještaj, vaše cipele ili druge skupocijene predmete.

Hranjenje

Preporučena dnevna količina: 3 do 4 šalice kvalitetne hrane za pse dnevno, podijeljeno u dva obroka.

Koliko godina imate, vaša građa, metabolizam i razina aktivnosti. Psi su pojedinci, baš kao i ljudi, i ne trebaju svi jednaku količinu hrane. Gotovo je samo po sebi da će visoko aktivnom psu trebati više nego psu s kaučom. Kvaliteta hrane za pse koju kupujete također čini razliku – što je hrana za pse bolja, to će dalje ići prema hranjenju vašeg psa i manje ćete je trebati istresti u zdjelu svog psa.

Održavajte svoju Vižlu u dobroj formi tako da mu mjerite hranu i hranite ga dva puta dnevno, umjesto da ostavljate hranu cijelo vrijeme. Ako niste sigurni ima li prekomjernu tjelesnu težinu, napravite mu očni test i praktični test. Prvo, pogledaj ga odozgo. Trebali biste moći vidjeti struk. Zatim stavite ruke na njegova leđa, palčeve duž kralježnice, s prstima raširenim prema dolje. Trebali biste moći osjetiti, ali ne i vidjeti njegova rebra, a da ne morate snažno pritisnuti. Ako ne možete, treba mu manje hrane i više vježbe.

Za više o hranjenju vaše Vižle pogledajte naše smjernice za kupnju prave hrane, hranjenje vašeg šteneta i hranjenje vašeg odraslog psa.

Boja Dlake I Njegovanje

Odjevena u razne nijanse čvrste zlatne hrđe, Vižla ima kratku, glatku dlaku koja leži blizu tijela. Oči i nos dolaze u raznim nijansama smeđe boje.

Neki uzgajivači prodaju Vižle s vunenom poddlakom, dlakom koja je duža od normalne ili druge boje (tamno crvena ili blijedožuta od mahagonija, ili dlake s više od male mrlje bijele boje na prsima ili prstima), ili crnim nosom. Ove osobine nisu dopuštene u standardu pasmine –

Vižla se lako četka gumenom curry četkom i obrišite vlažnom krpom.

Režite nokte jednom ili dvaput mjesečno. Ako ih čujete kako škljocaju po podu, predugi su. Podrezani nokti održavaju stopala u dobrom stanju i štite vaše potkoljenice od ogrebotina kada vaša Vizsla entuzijastično skoči da vas pozdravi.

Počnite četkati i pregledavati svoju Vižlu dok je štene. Često pregledajte njegove šape – psi su osjetljivi na svoja stopala – i gledajte u njegova usta i uši. Učinite njegovanje pozitivnim iskustvom ispunjenim pohvalama i nagradama, a vi ćete postaviti temelje za lake veterinarske preglede i drugo rukovanje kad on bude odrasla osoba.

Djeca I Drugi Ljubimci

Vižla je pas pun ljubavi koji je prijateljski nastrojen i tolerantan prema djeci, ali njegova bujnost može biti neodoljiva za djecu mlađu od šest godina.

Kao i sa svakim psom, naučite djecu kako pristupiti i dodirivati pse i nadzirati svaku interakciju između pasa i djece kako biste spriječili bilo kakvo grizenje ili povlačenje za uho ili rep od strane bilo koje strane. Naučite svoje dijete da nikada ne prilazi psu dok spava ili jede ili da pokušava oduzeti psu hranu. Nijedan pas nikada ne smije ostati bez nadzora s djetetom.

Vižle se slažu s drugim psima i mogu biti prijatelji s mačkama, pogotovo ako su odgajane s njima. Možda previše vole ptice kućne ljubimce, ako znate na što mislimo. Ne treba im vjerovati ni u blizini malih kućnih ljubimaca kao što su zečevi, hrčci ili miševi.

Već nas je ocijenilo preko 200 osoba…

Ovdje možete pročitati najnovijih 20 recenzija svih naših proizvoda.

Suzana Đ.
autentične povratne informacije kupacaautentične povratne informacije kupaca
5/5

Miris božanstven, dlaka se lako rasčešljava i prekrasna mekana i sjajna

prije 1 mjesec
Suzana Đ.
autentične povratne informacije kupacaautentične povratne informacije kupaca
5/5

Odlični, nema mučnine, gastritisa ničeg nakon konzumacije.

prije 1 mjesec
Suzana Đ.
autentične povratne informacije kupacaautentične povratne informacije kupaca
5/5

Obavezno nam je na svakom obroku i prvo preljev poliže, onda nastavi dalje jest.

prije 1 mjesec
Suzana Đ.
autentične povratne informacije kupacaautentične povratne informacije kupaca
5/5

Top umak, rado a prvog pojede sa granula

prije 1 mjesec
Suzana Đ.
autentične povratne informacije kupacaautentične povratne informacije kupaca
5/5

Za sad je okusom zadovoljan ali svakako voli sve od ribe tako da sam to i očekivala.

prije 1 mjesec
Suzana Đ.
autentične povratne informacije kupacaautentične povratne informacije kupaca
5/5

Odlična hrana, pas ju rado jede, lako probavljiva, rješili se svih problema s probavom a dlaka prekrasna. Količinski je jede manje a sitiji je tako da je i liniju dotjerao.

prije 1 mjesec
Fotografija #1 izIvana
1
Ivanahr
autentične povratne informacije kupacaautentične povratne informacije kupaca
5/5
prije 2 mjeseca
Ivanahr
autentične povratne informacije kupacaautentične povratne informacije kupaca
5/5
prije 2 mjeseca
Fotografija #1 izMarina Petra Loncar
1
Marina Petra Loncarhr
autentične povratne informacije kupacaautentične povratne informacije kupaca
5/5

Tek sam pred dva mjeseca pocela koristiti Ted hypoallergenic za svoju mjesanku Bordericu i izuzetno sam zahvalna sto sam pronasla hranu koju vi, koja je dobra za njeno zdravlje i izgled. Takoder koristim i za svog pekinezera Juliet hypoallergenic hranu.
Hvala Vam sto mislite na nase cetveronozne ljubimce. Vasa hrana uvijek ce biti na meniu mojih ljubimaca! Sretno dalje u Vasem radu! Marina iz Rijeke

prije 3 mjeseca
Anonimanhr
autentične povratne informacije kupacaautentične povratne informacije kupaca
5/5

Oduševljen, nema mučnine, proljeva kao na ostale štapiće za zube do sad.

prije 3 mjeseca
Anonimanhr
autentične povratne informacije kupacaautentične povratne informacije kupaca
5/5
prije 3 mjeseca
Anonimanhr
autentične povratne informacije kupacaautentične povratne informacije kupaca
5/5
prije 3 mjeseca
Anonimanhr
autentične povratne informacije kupacaautentične povratne informacije kupaca
5/5
prije 3 mjeseca
Anonimanhr
autentične povratne informacije kupacaautentične povratne informacije kupaca
5/5

Ovaj preljev je vrh, najbolja stvar do sad. Pas ga s obožavanjem jede i kao preljev i kao hladnu poslasticu u kongu

prije 3 mjeseca
Anonimanhr
autentične povratne informacije kupacaautentične povratne informacije kupaca
5/5

Doslovno nas jw spasilo od stalnih proljeva i jedenja trave. Pas ju rado jede i s nestrpljenjem isčekuje svoj obrok

prije 3 mjeseca
Antonelahr
autentične povratne informacije kupacaautentične povratne informacije kupaca
5/5

maltezerica je super prihvatila hranu, samo da su manje granule

prije 4 mjeseca

Želite li znati više i o drugim pasminama pasa?

Za vas smo prikupili najpopularnije pasmine pasa i sve ih opisali kao što je prikazano u nastavku. Labrador, sibirski haski, njemački ovčar, beagle, yorkie ili chihuahua… pokušali smo o svemu tome napisati nešto jedinstveno.

Američki stafordski terijer

više detalja o ovom psu

Buldog

više detalja o ovom psu

border collie

Border collie

više detalja o ovom psu

Cane Corso

više detalja o ovom psu

Francuski buldog

više detalja o ovom psu

Havanski bišon

više detalja o ovom psu

Jazavičar

više detalja o ovom psu

barna labrador ül

Labrador

više detalja o ovom psu

Njemački ovčar

više detalja o ovom psu

Puli

više detalja o ovom psu

Rotvajler

više detalja o ovom psu

Sibirski haski

više detalja o ovom psu

Vižla

više detalja o ovom psu

golden retriever

Zlatni retriver

više detalja o ovom psu

Dostava sljedećeg dana

Ako dovršiš narudžbu prije podne, tvoj paket će stići već sljedeći dan i odmah možeš sletjeti u posudu tvog psa. Ne zaboravi, dostavljamo bilo gdje u Hrvatskoj!

Premium sastojci

Sirovi materijali za naše proizvode dolaze od naših provjerenih farmera. Za nas, sigurnost tvog psa je najvažnija! Provjeri se sam!

Imaš li pitanje ili si zapeo?

Piši nam na Facebooku ili nas nazovi.

Neovisno provjereno
764 recenzije