Havanski bišon

Pasmina Havanezer je osvojila mnoge obožavatelje svojom dugom, svilenkastom dlakom, izražajnim očima i umiljatom veličinom. Uzgajani kao pas za pratnju kubanskoj aristokraciji 1800-ih, zaradili su nadimak “čičak pas” jer se tako čvrsto drže pokraj svog vlasnika.

Iako se radi o čistokrvnim psima, još uvijek ih možete pronaći u skloništima i spašavanjima. Ne zaboravite da usvojite! Nemojte kupovati ako želite dovesti psa kući.

Ne otpisujte ovog psa samo zato što je usvojen; Havanezeri su podložni dresuri i iznenađujuće energični, a izvrsni su u psećim sportovima i psećim karijerama, od cirkuskih izvođača do pomaganja osobama s invaliditetom. Oni obožavaju svoje vlasnike i ne podnose da su dugo ostavljeni sami. Pobrinite se da vaš psić ima stalno društvo, a vi ćete imati inteligentnog, krznenog člana obitelji koji želi ugoditi.

U nastavku pogledajte potpuni popis osobina i činjenica o pasmini Havanezer!

Detaljne informacije o Bichon Havanese

Havanezer svojom ljubaznom osobnošću obasjava sve, uključujući strance, djecu, druge pse, pa čak i mačke. Ali njegova će obitelj dobiti lnajveći dio njegove ljubavi; s obzirom na izbor, zalijepit će se kao ljepilo pokraj svog vlasnika. Potencijalna i loša strana sve te pobožnosti je da, kada ostanu sami, Havanezeri mogu postati tjeskobni. Ovo je definitivno kućni pas, a Havanezer koji je ostavljen u dvorištu – ili bilo gdje daleko od svoje obitelji – nije sretan pas.

Njegova ljepljiva osobnost nije toliko iznenađujuća, s obzirom na to da je odgojen da pravi društvo bogatim obiteljima rodnog otoka Kube. Od tada je, međutim, Havanazer dokazao da je dobar za mnogo više od zagrijavanja krila. Havanezeri su prilično podložni dresuri, a radili su kao psi za terapiju i psi pomagači, nanjušili su plijesan i termite i pokazali svoje klaunske ludorije kao psi za izvođenje.

Također imaju iznenađujuću količinu energije za svoju veličinu, a za obitelj koja se želi natjecati, Havanezeri će se rado baviti takvim sportovima kao što su okretljivost, slobodni stil, poslušnost i letači.

Kao i kod mnogih malih pasa, uobičajeno je da obožavani vlasnici pretjeraju sa svojim Havanezerima. Vjerojatno će požaliti – loše navike, kao što je jedenje ljudske hrane, mogu se vrlo brzo stvoriti. Ova pasmina je prevarant i možda ćete otkriti da vas vaš Havanezer dresira, a ne obratno.

Unatoč svojim hirovima, ili možda čak i zbog njih, Havanezer je divan i svestran ljubimac.

Činjenice o Bichon Havanese

Značajnosti

  • Havanezer je pas pratilac koji uspijeva biti sa svojom obitelji. Može patiti od tjeskobe kada je ostavljen sam, a najbolji je kada je netko kod kuće tijekom dana da mu pravi društvo.
  • Iako to općenito prerastu, prilično je uobičajeno da štenci Havanezeri (između ostalih pasmina) jedu vlastitu stolicu. Odmah pokupite izmet svog šteneta kako se ne bi mogao upustiti u ovu neugodnu naviku.
  • Duga, svilenkasta dlaka Havanezera je lijepa, ali zahtijeva redovito četkanje i njegu. Mnogi vlasnici radije ga ošišaju na kratko, ali ako želite pokazati svog psa, morat ćete ga pustiti da raste i uložiti dosta vremena u njegovanje ili novac za plaćanje frizera. Još jedan razlog da ju pustite da je duga: ako živite u toploj klimi, duga dlaka pomaže vašem psu da se ohladi.
  • Havanezer se dobro snalazi u svim vrstama stanovanja, od stanova do kuća s velikim dvorištem. Ali vjerojatno će lajati kad vidi da netko prolazi pored kuće ili kad čuje čudnu buku. Dobra vijest je da ne laje samo da bi čuo vlastiti glas.
    Havanezer voli promatrati svijet s visine i pronaći će svoj put na naslonima sofe i stolova kako bi promatrao kako dan prolazi.
  • Papir je omiljena igračka za Havanezere, a ova pametna mala pasmina će se potruditi da ga pronađe, čak i pronjuškajući jakne vaših gostiju. Toaletni papir, koji mu može pružiti sate užitka u usitnjavanju, posebna je poslastica. Bacite mu smotuljak i vaša će kuća uskoro izgledati kao da su je pogodili šaljivdžije za Noć vještica.
  • Havanezeru treba vježbanja isto koliko i većem psu. Duga šetnja ili aktivna igra svaki dan trebali bi to učiniti.
  • Da biste imali zdravog psa, nikada ne kupujte štene od neodgovornog uzgajivača ili trgovine za kućne ljubimce.
  • Potražite uglednog uzgajivača koji testira svoje pse za uzgoj kako bi se uvjerio da nemaju genetske bolesti koje bi mogle prenijeti na štence i da imaju zdrav temperament.
bulldog kutya
bulldog kutya
bulldog kutya
bulldog kutya

Osobnost

Havanezer je nježna i privržena pasmina koja uspijeva u ljudskom društvu. Vaš Havanezer će vas često pratiti iz sobe u sobu tijekom dana i može postati vrlo tjeskoban kada ostane sam.

Također je inteligentan i uživat će u tome da vas nasmijava šašavim ludarijama ili jednostavno sjedi u vašem krilu i gleda kako svijet prolazi.

Na temperament utječu brojni čimbenici, uključujući nasljedstvo, dresiranje i socijalizacija. Štenci dobrog temperamenta su znatiželjni i razigrani, spremni prići ljudima i držati ih u rukama. Birajte štene u sredini, a ne onog koji napada svoje drugove u leglu ili onog koji se skriva u kutu.

Uvijek upoznajte barem jednog od roditelja — obično je majka ta koja je dostupna — kako biste bili sigurni da ima dobar temperament s kojima se osjećate ugodno. Susret s braćom i sestrama ili drugim rođacima roditelja također je od pomoći za procjenu kakvo će štene biti kad odraste.

Kao i svaki pas, Havanezeru je potrebna rana socijalizacija – izlaganje mnogim različitim ljudima, prizorima, zvukovima i iskustvima – dok su mladi. Socijalizacija pomaže osigurati da vaš Havanezer odraste u dobrog psa.

Upisati ga u vrtić za štene odličan je početak. Redovito pozivanje posjetitelja i odvođenje u užurbane parkove, trgovine koje dopuštaju pse, te u lagane šetnje radi upoznavanja susjeda također će mu pomoći u usavršavanju društvenih vještina.

Zdravlje

Havanezeri su općenito zdravi, ali kao i sve pasmine, skloni su određenim zdravstvenim problemima. Neće svi Havanezer dobiti bilo koju ili sve od ovih bolesti, ali važno je da budete svjesni ako razmišljate o ovoj pasmini.

Ako kupujete štene, pronađite dobrog uzgajivača koji će vam pokazati zdravstvene dozvole oba roditelja. Zdravstvene dozvole dokazuju da je pas testiran i očišćen od određenog zdravstvenog problema. Kod Havanezera, trebate očekivati zdravstvena odobrenja od Ortopedske Zaklade za Životinje (OFA) za displaziju kuka (s ocjenom pristojan ili bolji), displaziju lakta, hipotireozu i Von Willebrandovu bolest; sa Sveučilišta Auburn za trombopatiju; i od Canine Eye Registry Foundation (CERF) koji potvrđuje da su oči normalne. Zdravstvena odobrenja možete potvrditi provjerom web stranice OFA (offa.org).

Displazija kuka: Displazija kuka je degenerativna bolest u kojoj je zglob kuka oslabljen zbog abnormalnog rasta i razvoja. Ova se bolest nalazi kod mnogih pasmina. Iako je riječ o genetskoj bolesti koju uzgajivači provjeravaju, može se pojaviti kod šteneta rođenog od roditelja bez bolesti. Liječenje uključuje lijekove, gubitak težine ako pas ima prekomjernu tjelesnu težinu, dodatke prehrani, a ponekad i operaciju.

Displazija lakta: Displazija lakta je slična displaziji kuka; to je degenerativna bolest koja zahvaća zglob lakta. Vjeruje se da je uzrokovan abnormalnim rastom i razvojem, što uzrokuje deformaciju i slabljenje zgloba. Bolest varira; neki psi razviju samo malu ukočenost, drugi postaju hromi. Liječenje je kirurško, upravljanje težinom i lijekovi.

Kondrodisplazija: Ovo je genetski poremećaj koji se obično pogrešno označava kao “patuljastost”. Oboljeli psi imaju abnormalno kratke udove za ovu pasminu. To može biti u rasponu ozbiljnosti od gotovo normalnog do onesposobljavanja. U manje teškim slučajevima, psi mogu živjeti punim i zdravim životom, ali bilo koji pas s ovim poremećajem ne bi se trebao uzgajati.

Legg-Perthesova Bolest: Legg-Perthes uzrokuje deformitet lopatice zgloba kuka. Počinje smanjenjem opskrbe krvlju glave bedrene kosti, sve dok kost na kraju ne odumre, kolabira i deformira se. Posljedica je artritis ili upala zgloba kuka. Nejasno je što uzrokuje legg-perthes, ali može biti naslijeđeno ili povezano s ozljedom. Liječenje uključuje mirovanje, fizikalnu terapiju i kirurško uklanjanje deformirane glave i vrata bedrene kosti. Psi općenito dobro prolaze nakon operacije, a mnogi pate samo od manjeg hromosti, osobito tijekom vremenskih promjena.

Katarakta: Katarakta je zamućenje očne leće, što uzrokuje gubitak vida. Zahvaćeno oko ima zamućen izgled. To je nasljedna bolest i obično se javlja u starosti, ali se može pojaviti u bilo kojoj dobi. Katarakte se liječe kirurškim uklanjanjem.

Gluhoća: Gluhoća predstavlja mnoge izazove i za psa i za vlasnika. Neki oblici gluhoće i gubitka sluha mogu se liječiti lijekovima i operacijom, ali se gluhoća obično ne može izliječiti. Gluhom psu morate dati strpljenja i vremena, a na tržištu postoji mnogo proizvoda, poput vibrirajućih ogrlica, kako bi vam oboma olakšali život.

Luksacija Patele: Također poznata kao “trik koljeno”, patelarna luksacija je čest problem kod malih pasa. Nastaje kada patelija, koja ima tri dijela – femur (bedrena kost), patela (kapa koljena) i tibija (tele) – nije pravilno postavljena. To uzrokuje hromost ili nenormalan hod. Liječenje luksacije patele obično je kirurško.

Portosistemski Šant: Portosustavni šant je nenormalan protok krvi u kojem krv iz probavnog trakta zaobilazi jetru i nastavlja u sustavsku vensku cirkulaciju. Kada se to dogodi, toksini koje normalno uklanja jetra cirkuliraju tijelom što dovodi do drugih bolesti, kao što je hepatički encefalopat. Portosistemski šantovi obično se javljaju zajedno s drugom bolešću, a simptomi uključuju lošu ravnotežu, gubitak apetita, letargiju, sljepoću, depresiju, slabost, napadaje, dezorijentaciju i komu. Promjena prehrane i operacija mogu pomoći u liječenju problema.

Šum u Srcu: Poremećaj u protoku krvi je uzrok šumova u srcu. Postoji pet stupnjeva šumova u srcu; ocjenjuju se prema tome koliko je čujan šum. Šumovi u srcu su pokazatelj bolesti; potrebno je liječenje koje može uključivati lijekove, posebnu prehranu i ograničenja u tjelovježbi.

Insuficijencija Mitralne Valvule: Insuficijencija mitralne valvule češće se viđa kod starijih pasa kada mitralna valvula, koja se nalazi između lijevog atrija i ventrikula, počne otkazivati. Kada se to dogodi, mitralni zalistak ne uspijeva spriječiti protok krvi u lijevi atrij. To može uzrokovati zatajenje srca. Simptomi uključuju hipertenziju, tekućinu u plućima i smanjenje snage srčanog mišića. Liječenje uključuje lijekove, promjenu prehrane i ograničenja u tjelovježbi.

Njega

Iako je Havanezer mala pasmina, on ima priličnu količinu energije za sagorijevanje. Duga šetnja ili aktivna igra donošenja svaki dan učinit će ga sretnim.

Havanezer se dobro snalazi u raznim domovima, od stanova do velikih kuća s dvorištima – sve dok živi u kući. Ova pasmina nije prikladna za život u dvorištu. Najsretniji je kad je sa svojom obitelji. Iako nisu pretjerano vesele, laju na prolaznike, pa ako vaš dom ima ograničenja buke, ovo možda nije pasmina za vas.

Njegova želja da zadovolji svoje vlasnike čini Havanezere, u većini slučajeva, prilično lakim za dresiranje. Preporuča se osnovna poslušnost, počevši od nastave za štene. Kućno dresiranje, međutim, može biti posebno izazovan za Havanezera, pa ćete tijekom ovog procesa morati biti posebno strpljivi. Stići ćete tamo, ali dresiranja za boravak u boksu je neophodna.

Anksioznost od odvajanja može biti ozbiljna briga za Havanezera i njegovog vlasnika. Najbolji način da se nosite s ovim problemom je da ga potpuno izbjegnete. Ne ostavljajte psa samog dulje vrijeme, a kad odete, stavite ga u boks s puno čvrstih igračaka kako bi se zaokupio.

Iako je malen i čupav, Havanezer nije igračka. Kao i sve pasmine, mora naučiti dobre pseće manire. Nemojte ga razmaziti ostacima s stola ili ga nosite cijelo vrijeme, on će se udebljati ili postati pretjerano posesivan prema vama.

Hranjenje

Preporučena dnevna količina: 1/2 do 1 šalica kvalitetne suhe hrane na dan, podijeljena u dva obroka.

NAPOMENA: Koliko vaš odrasli pas jede ovisi o njegovoj veličini, dobi, građi, metabolizmu i razini aktivnosti. Psi su pojedinci, baš kao i ljudi, i ne trebaju svi jednaku količinu hrane. Gotovo je samo po sebi da će visoko aktivnom psu trebati više nego lijenom psu. Kvaliteta hrane za pse koju kupujete također čini razliku – što je hrana za pse bolja, to će dalje ići prema hranjenju vašeg psa i manje ćete je trebati istresti u zdjelu.

Održavajte svog Havanezera u dobroj formi mjerenjem njegove hrane i hranjenjem dvaput dnevno, umjesto da ostavljate hranu cijelo vrijeme. Ako niste sigurni ima li prekomjernu tjelesnu težinu, napravite mu očni test i praktični test.

Prvo, pogledajte ga odozgo. Trebali biste moći vidjeti struk. Zatim stavite ruke na njegova leđa, palčeve duž kralježnice, s prstima raširenim prema dolje. Trebali biste osjetiti, ali ne i vidjeti njegova rebra, a da ne morate snažno pritisnuti. Ako ne možete, treba mu manje hrane i više vježbe.

Za više informacija o hranjenju vašeg Havanezera pogledajte naše smjernice za kupnju prave hrane, hranjenje vašeg šteneta i hranjenje vašeg odraslog psa.

Boja Dlake I Njegovanje

Dlaka Havanezera je gusta, ali svilenkasta, mekana i lagana i ne linja se lako. Dlaka je duga i kreće se od ravnog do kovrčavog, iako se valovita smatra idealnim za izložbe. Dolazi u bijeloj, crnoj, crno-smeđoj, sivoj i bezbroj drugih boja i oznaka.

Mnogi vlasnici šišaju Havanezere na kratko kako bi okalšalo njegovanje. Ali ako želite da vaš Havanezer sliči vama — morat ćete ju pustiti ali očekujte da ćete ju morati puno njegovati.

Kad je duga, dlaku je potrebno svakodnevno češljati kako bi se spriječilo zapetljavanje i često kupanje kako bi bila čista. Općenito, pametno je držati kosu iznad očiju svezanom kako biste spriječili iritaciju — i ona izgleda slatko.

Osim ako niste visoko motivirani i vješti, vjerojatno vam je bolje s profesionalnim frizerom. Vlasnici mogu naučiti njegovati svoje pse, ali potrebna je posvećena osoba kako bi dlaka ove pasmine bila u dobrom stanju.

Suzne oči i suzne mrlje su uobičajene kod Havanezera. Imajte na umu da pretjerano suzenje može signalizirati problem s očima i treba ga pregledati veterinar. Međutim, većina suza nije ozbiljna, a uzrok je jednostavno nepoznat. Zamrljani izgled možete poboljšati tako da kosu oko očiju održavate čistom (brišite svakodnevno vlažnom krpom). Na tržištu postoje proizvodi za izbjeljivanje napravljeni posebno za posvjetljivanje mrlja, što neki vlasnici smatraju korisnim.

Perite zube svom Havanezeru barem dva ili tri puta tjedno kako biste uklonili nakupine kamenca i bakterije koje vrebaju u njemu. Svakodnevno pranje je još bolje ako želite spriječiti bolesti desni i loš zadah

Skratite nokte jednom ili dvaput mjesečno ako ih vaš pas ne istroši prirodno. Ako ih čujete kako škljocaju po podu, predugi su. Kratki, uredno podšišani nokti održavaju stopala u dobrom stanju i sprječavaju da se vaše noge izgrebu kada vaš Havanezer oduševljeno skoči da vas pozdravi.

Počnite navikavati svog Havanezera na četkanje i pregled dok je štene. Često rukujte njegovim šapama – psi su osjetljivi na svoja stopala – i gledajte u njegova usta i uši. Učinite dotjerivanje pozitivnim iskustvom ispunjenim pohvalama i nagradama, a vi ćete postaviti temelje za lake veterinarske preglede i drugo rukovanje kad on bude odrasla osoba.

Dok njegujete, provjerite ima li čireve, osipe ili znakove infekcije kao što su crvenilo, osjetljivost ili upala na koži, u ušima, nosu, ustima i očima te na stopalima. Oči trebaju biti čiste, bez crvenila ili iscjetka. Vaš pažljivi tjedni pregled pomoći će vam da rano uočite potencijalne zdravstvene probleme.

Djeca I Drugi Ljubimci

Havanezer je izvrstan obiteljski pas koji je privržen svima, uključujući djeci svih dobi i druge pse i kućne ljubimce. No, budući da je tako malen, lako bi se slučajno mogao ozlijediti, pa je posebno važno naučiti djecu kako se ponašati prema psu.

Uvijek trebate učiti djecu kako pristupiti i dodirivati pse, te uvijek nadzirati svaku interakciju između pasa i male djece kako biste spriječili bilo kakvo grizenje ili povlačenje za uho ili rep od bilo koje strane. Naučite svoje dijete da nikada ne prilazi psu dok jede ili spava ili da pokušava oduzeti psu hranu. Nijedan pas, ma koliko bio prijateljski raspoložen, nikada ne smije ostati bez nadzora s djetetom.

Već nas je ocijenilo preko 200 osoba…

Ovdje možete pročitati najnovijih 20 recenzija svih naših proizvoda.

 

Antonelahr
autentične povratne informacije kupacaautentične povratne informacije kupaca
5/5

maltezerica je super prihvatila hranu, samo da su manje granule

prije 1 mjesec
Anoniman
autentične povratne informacije kupacaautentične povratne informacije kupaca
5/5
prije 2 mjeseca
Anoniman
autentične povratne informacije kupacaautentične povratne informacije kupaca
5/5

Za sada sve ok jos smo u fazi prelaska s jedne hrane na drugu

prije 2 mjeseca
Antonia Novakhr
autentične povratne informacije kupacaautentične povratne informacije kupaca
5/5
prije 3 mjeseca
Antonia Novakhr
autentične povratne informacije kupacaautentične povratne informacije kupaca
5/5
prije 3 mjeseca
Anonimanhr
autentične povratne informacije kupacaautentične povratne informacije kupaca
5/5
prije 3 mjeseca
INES ROGIĆhr
autentične povratne informacije kupacaautentične povratne informacije kupaca
5/5
prije 3 mjeseca
Fotografija #1 izdrazen.elekes
1
drazen.elekes
autentične povratne informacije kupacaautentične povratne informacije kupaca
5/5

Stigla klopa vauuu...

prije 3 mjeseca
Anonimanhr
autentične povratne informacije kupacaautentične povratne informacije kupaca
4/5

Malo je skupa i pakiranje je nikakvo

Provjerena recenzijaProvjerena recenzija - pogledaj izvornik

prije 3 mjeseca
Vesna Radelićhr
autentične povratne informacije kupacaautentične povratne informacije kupaca
5/5

Pas mi već dugo rado jede vašu hranu.

Provjerena recenzijaProvjerena recenzija - pogledaj izvornik

prije 3 mjeseca
Natasa Dakota Copanyhr
autentične povratne informacije kupacaautentične povratne informacije kupaca
5/5

Provjerena recenzijaProvjerena recenzija - pogledaj izvornik

prije 3 mjeseca
Fotografija #1 izMirela Solic
1
Mirela Solichr
autentične povratne informacije kupacaautentične povratne informacije kupaca
5/5

Moj pas 10 god odbija suhu hranu jer ni jedna mu nije pasala,ovo je prva hrana nakon 10 god pokusavanja . Mislim da nema suhe hrane koju sam pokusala davat i koju nisam kupila i probala. Hvala

Provjerena recenzijaProvjerena recenzija - pogledaj izvornik

prije 3 mjeseca
Tomislav M.hr
autentične povratne informacije kupacaautentične povratne informacije kupaca
5/5

Provjerena recenzijaProvjerena recenzija - pogledaj izvornik

prije 4 mjeseca
Tomislav M.hr
autentične povratne informacije kupacaautentične povratne informacije kupaca
5/5

Provjerena recenzijaProvjerena recenzija - pogledaj izvornik

prije 4 mjeseca
Tatjana K.hr
autentične povratne informacije kupacaautentične povratne informacije kupaca
5/5

Provjerena recenzijaProvjerena recenzija - pogledaj izvornik

prije 4 mjeseca
Antonela K.hr
autentične povratne informacije kupacaautentične povratne informacije kupaca
5/5

Provjerena recenzijaProvjerena recenzija - pogledaj izvornik

prije 4 mjeseca
Fotografija #1 izAntonela K.
1
Antonela K.hr
autentične povratne informacije kupacaautentične povratne informacije kupaca
5/5

Obožavanje na najjače

Provjerena recenzijaProvjerena recenzija - pogledaj izvornik

prije 4 mjeseca

Želite li znati više i o drugim pasminama pasa?

Za vas smo prikupili najpopularnije pasmine pasa i sve ih opisali kao što je prikazano u nastavku. Labrador, sibirski haski, njemački ovčar, beagle, yorkie ili chihuahua… pokušali smo o svemu tome napisati nešto jedinstveno.

Američki stafordski terijer

više detalja o ovom psu

Buldog

više detalja o ovom psu

border collie

Border collie

više detalja o ovom psu

Cane Corso

više detalja o ovom psu

Francuski buldog

više detalja o ovom psu

Havanski bišon

više detalja o ovom psu

Jazavičar

više detalja o ovom psu

barna labrador ül

Labrador

više detalja o ovom psu

Njemački ovčar

više detalja o ovom psu

Puli

više detalja o ovom psu

Rotvajler

više detalja o ovom psu

Sibirski haski

više detalja o ovom psu

Vižla

više detalja o ovom psu

golden retriever

Zlatni retriver

više detalja o ovom psu

Dostava sljedećeg dana

Ako dovršiš narudžbu prije podne, tvoj paket će stići već sljedeći dan i odmah možeš sletjeti u posudu tvog psa. Ne zaboravi, dostavljamo bilo gdje u Hrvatskoj!

Premium sastojci

Sirovi materijali za naše proizvode dolaze od naših provjerenih farmera. Za nas, sigurnost tvog psa je najvažnija! Provjeri se sam!

Imaš li pitanje ili si zapeo?

Piši nam na Facebooku ili nas nazovi.

Neovisno provjereno
759 recenzija