Bilo da ste upravo udomili novo štene ili ste cijeli život imali pse, na ovom popisu savjeta za njegu pasa sigurno će biti nešto što niste znali – ali biste trebali.

Kao netko tko je radio u bolnicama za životinje više od 10 godina i strastveni #doglover (#ljubiteljpasa), obećavam da će vam ovaj ogroman popis od 39 savjeta za njegu pasa pomoći da budete bolji roditelj kućnih ljubimaca.

Evo što ćete pronaći:

  • Savjeti za zdravlje psa
  • Održavanje i zaštita štenaca
  • Vježbanje i mentalna stimulacija
  • Povezivanje
  • Dresiranje
  • Zimska njega
  • Ljetna njega
  • Sigurnost psa
  • Savjeti za zdravlje psa

 

1) Nemojte previše hraniti psa, to će značajno utjecati na njegovo zdravlje i sreću

Više od 50% pasa u Americi je pretilo i taj broj je u porastu. Psi s prekomjernom težinom izloženi su povećanom riziku od metaboličkih abnormalnosti, kardiovaskularnih bolesti, bolesti zglobova, smanjenog imunološkog sustava i mnogih drugih zdravstvenih problema. Također su manje pokretni i ne mogu trčati, igrati se ili obavljati druge aktivnosti koliko bi željeli. Učinite svom ljubimcu uslugu, nahranite ga količinom koju je preporučio njihov veterinar i ne popuštajte tim očima psića kada traže više!

 

2) Dodirnite nos svog psa

Nos vašeg psa trebao bi biti mokar. Razina vlage varira između pasa i godišnje doba, ali zdrav pas će imati hladan i malo mokar nos jer psi luče znoj kroz nos kako bi se ohladili.

 

3) Zakažite godišnje preglede kod veterinara

Neka stručnjaci redovito pregledavaju vašeg psa kako bi ga pregledali na bilo kakve zdravstvene probleme i kako bi vam pružili najbolje, personalizirane informacije kako bi vaše dragocjeno štene održalo zdravlje dugi niz godina.

 

4) Napravite “komplet prve pomoći za kućne ljubimce”

Događaju se nesreće i hitni slučajevi, a priprema sa svim bitnim stvarima za pomoć vašem psu ključan je korak u tome da budete odgovoran vlasnik kućnog ljubimca. Ovo je posebno važno ako svog psa vodite na planinarenje ili kampiranje, kad god ste daleko od pomoći. Pribor prve pomoći za kućne ljubimce koji sam izradio je nešto što bi svaki roditelj psa trebao imati.

 

5) Uzmite osiguranje za kućne ljubimce

Hitne i neočekivane nesreće i bolesti često koštaju $800 do $1500. Budući da čak trećina kućnih ljubimaca godišnje treba hitnu pomoć, to brzo može postati financijski teret. Osiguranje kućnih ljubimaca može pomoći u pokrivanju ovih neočekivanih troškova, lijekova na recept, dugoročnih zdravstvenih stanja i još mnogo toga, što ga čini važnom investicijom za krznene članove vaše obitelji.

 

6) Perite njihove zube

Pranje zuba psu često se zanemaruje, ali je izuzetno važno za njihovo cjelokupno zdravlje i izbjegavanje skupih zubnih liječenja u budućnosti. Neka ovo postane dio njihove normalne rutine i obavezno koristite pastu za zube napravljenu posebno za pse. Uz malo vremena i treninga, pranje zubi može biti zabavna aktivnost za vašeg ljubimca svaki dan!

 

7) Imajte plan za hitne slučajeve

Nije ugodno razmišljati o tome, ali je ključno da imate plan za svog psa ako vam se nešto dogodi. Napravite popis važnih informacija o načinu života vašeg psa, uključujući koliko često se hrani, koliko jedu, lijekove, broj telefona veterinara, itd. Dajte kopije ovoga nekome u svom životu tko bi mogao brinuti o vašem psu u slučaju nužde. Također je vrijedno vašeg vremena da se raspitate i provjerite imate li barem jednu ili dvije osobe koje žive u blizini koje bi mogle pomoći vašem psu u kratkom roku.

 

8) Igrajte se s Svrhom

Kada se mazite i igrate sa svojim psom, posebno kada je mlad, namjerno se igrajte njegovim nogama, ušima i ustima. Čineći stvari poput dodirivanja stopala, nožnih prstiju i noktiju tijekom pozitivnog iskustva igre, smanjit ćete osjetljivost na dodirivanje u tim područjima kada dođe vrijeme za obrezivanje noktiju. Gledajući im u uši i usta i navikavajući ih da se s njima postupa na ovaj način, vaš će veterinar znatno olakšati pregled vašeg psa kada ide na preglede. To će olakšati posao vašem veterinaru, vaše će štene biti manje pod stresom tijekom pregleda, a veća je vjerojatnost da će vaš veterinar uočiti bilo kakve abnormalnosti u slučaju da nešto nije u redu s vašim psom.

 

Održavanje doma i zaštita štenaca

9) Čuvajte svoje smeće na sigurnom

Psi su privučeni slatkim mirisom vašeg smeća i mogu jesti stvari koje su otrovne, štetne ili neprobavljive, stoga provjerite je li vaše smeće sigurno. Gutanje stranih predmeta ili otrovnih tvari može dovesti do skupih i hitnih operacija.

 

10) Omogućite svom psu siguran prostor

Imajte umjereno područje svog doma s krevetom ili dekom vašeg psa, nekim igračkama i zdjelom za vodu, gdje se vaš pas osjeća sigurno i lako može drijemati tijekom dana. To može pomoći vašem psu da se samoumiri tijekom stresnih situacija, kao što su zabave, dječji plač ili grmljavina. Ako je vaš pas bio obučen kao štene za spašavanje ili kada se pridružio vašoj obitelji, držanje njegovog boksa otvorenim i dostupnim čak i nakon što mu više nije potreban za obuku može mu pružiti savršeno mjesto samo za njega koje će voljeti imati.

 

11) Zatvorite kućne otvore

Uvijek držite kućne kemikalije, poput sredstava za čišćenje i pesticida, izvan dohvata vašeg psa. Mnogi pametni psi mogu i hoće ući u proizvode koji se drže ispod sudopera ili u garaži. Pokušajte koristiti brave otporne na bebe za zatvaranje ormarića s otrovnim proizvodima.

 

12) Redovito perite stvari vašeg psa

Klice, prljavština, pelud i drugo završavaju na posteljini, mekim igračkama i dekama vašeg psa. Pobrinite se da perete ove predmete tjedno kako bi bili svježi i čisti za vašeg psa. Ako vaš pas pati od sezonskih alergija, to može biti posebno korisno za smanjenje izloženosti peludi.

 

13) Držite psa podalje od ljudske hrane

Mnoga ljudska hrana, kao što su čokolada, avokado ili luk, otrovna je za pse i može imati ozbiljne posljedice na njihovo zdravlje. Hranu za ljudsku hranu držite izvan dohvata i budite posebno oprezni s žvakaćim gumama i bombonima, jer mnogi sadrže ksilitol koji je tvar slična šećeru otrovna za pse. Nemojte namjerno hraniti svog psa ljudskom hranom osim ako vam to ne preporuči vaš veterinar. Neku ljudsku hranu, poput obične piletine, konzervirane bundeve ili obične riže, vaš veterinar može namjerno preporučiti iz određenih razloga kao što su probavni poremećaji, proljev, kako bi se sakrili oralni lijekovi ili kao vrlo motivirajuća poslastica za trening u malim količinama. U tim slučajevima “ljudska hrana” može biti prikladna za vašeg psa, ali on sigurno ne mora lizati vaš tanjur za večeru ili jesti vaše ostatke.

Za male pse imamo hranu za pse Juliet, a za srednje velike pse imamo hranu za pse Ted. Isprobajte ih i zauvijek zaključajte zdrav i sretan život svog psa!

 

Vježbanje i Mentalna Stimulacija

14) Šetajte svog psa i za njihovo zdravlje i za sreću

Redovite šetnje pružaju mnoge prednosti za vašeg psa, uključujući sprječavanje dosade, pomoć probavnom traktu, održavanje zdravije tjelesne težine i pomoć pri sagorijevanju viška energije. Dajući im konstruktivan izlaz, možda ćete primijetiti da se i loše ponašanje, poput žvakanja, lajanja ili kopanja, smanjuje.

 

15) Borite se protiv dosade dodavanjem raznolikosti

Razbijte uobičajenu rutinu vašeg psa dodavanjem dodatnih šetnji ili izlazaka. Odvedite ih na mjesto pogodno za pse ili im promijenite krajolik. Povedite ih sa sobom na zadatke i zamijenite im igračke kako bi bili mentalno stimulirani.

 

16) Mentalno izazovite svog psa

Baš kao i mi, psi trebaju mnogo mentalne stimulacije da bi ostali sretni i zdravi. Dajte svom psu igračku slagalicu, naučite ga novim trikovima i igrajte nove igre s njim kako biste ga zadržali. Puzzle igračke su fantastičan način da svom psu pružite nešto zabavno kada im ne možete posvetiti 100% svoje pažnje.

 

17) Usporavanje super jedača

Ako vaš pas ili štene vrlo brzo pojedu svoje obroke, povećavaju rizik od želučanih tegoba ili smetnji koje mogu dovesti do povraćanja. Usporavanje prehrane vašeg psa dobro je za njihovo probavno zdravlje i može se lako učiniti. Jedna od mogućnosti je kupiti hranilicu za slagalice u trgovini za kućne ljubimce ili putem interneta. Alternativno, jeftino jednostavno rješenje je samo staviti veliku tenisku lopticu u njihovu zdjelu. I lopta ili slagalica će raditi na sličan način, pa će vaš pas morati zaobići nejestivu prepreku kako bi pojeo svoj obrok.

 

18) Vježbajte zajedno

Trkajte se sa svojim psom u parku, isprobajte jogu za pse, penjite se uz stepenice sa svojim psima ili ih povedite na avanturističko planinarenje. Oboje ćete iskoristiti prednosti vježbanja dok se zajedno zabavljate.

 

Povezivanje

19) Budite prijatelj svom psu

Psi trebaju ljubav i privrženost da bi napredovali. Pobrinite se da provode dosta vremena unutra s vama i vašom obitelji. Dajte im pažnju, poslastice i igrajte se s njima.

 

20) Imajte strpljenja s njima

Može biti izazovno kada se vaš pas ponaša ili ne usvaja novu tehniku dresure, ali uz malo milosti i strpljenja vjerojatnije je da će nastaviti pokušavati. Ako se osjećate frustrirano, napravite pauzu od treninga i razmislite o savjetovanju sa svojim veterinarom ili lokalnim stručnjakom za obuku. Psi vrlo dobro čitaju naš govor tijela i neće dobro reagirati na trening ako ste napeti ili ljuti.

 

21) Družite se s njima dok jedu

Psi su po prirodi čopor, a vi ste njihov čopor. Ostanite u njihovoj blizini kada jedu i neka ovo bude stalni zajednički čin. Izbirljivi ljudi također mogu pokazati veći interes za svoju hranu kada vide da se zanimate.

 

Dresiranje

22) Pljeskajte svom ljubimcu kada uspješno vani izvrši nuždu

Obuka na wc noše može biti teška, osobito kod tvrdoglavih pasmina pasa. Pljeskajte i bodrite svog psa kada izađe van i svaki put radi svoj posao i željno će nastaviti s takvim ponašanjem dok vam ne postane navika. Za pse koji se uče trenirati u kući, ponesite poslastice vani sa sobom i odmah nagradite svog psa nakon što završi piškiti ili kakiti negdje na koje vi odobravate. Ako to činite svaki put i dovoljno često izvodite svoje štene van (uključujući i nakon svakog obroka, nakon svakog ispijanja vode i barem svakih 4-6 sati), razbijanje kuće bit će znatno lakše.

 

23) Učinite trening igrom

Zamijenite poslastice, nagrade i pohvale. Ako na trening gledaju kao na igru, a ne kao nešto što im se grdi, više će se zabaviti i vidjet ćete bolje rezultate. Također možete otkriti da vaš pas bolje reagira na različite vrste nagrada kroz ovaj proces. Kada trenirate, uvijek nagradite pozitivno ponašanje poslasticama, klikerom, kućnim ljubimcima i/ili verbalnom pohvalom i jednostavno zanemarite loše ponašanje. Naučit će ako žele nagradu moraju učiniti ono što ste od njih tražili.

 

24) Dosljedna obuka je ključna

Odlučite koja su “kućna pravila” za vašeg psa i držite ih se! Hoće li vašem psu biti dopušteno stajati po namještaju, u svim dijelovima kuće ili oko obitelji tijekom večere? Držite se istih naredbi i pravila za obuku dok trenirate svog psa kako biste spriječili zabunu. Pobrinite se da su svi članovi vaše obitelji na istoj stranici i pristanite se dosljedno pridržavati pravila kako ne biste zbunili svoje štene ili produžili loše ponašanje.

 

25) Odmah ispravite loše ponašanje

Psi imaju kratko pamćenje i ako ih pet minuta kasnije izgrdite da su učinili nešto pogrešno, neće povezati grdnju s lošim ponašanjem. Ukorite ih samo ako ih uhvatite na djelu. S druge strane, uvijek dajte svom psu pozitivne povratne informacije i odmah nagradite za dobro ponašanje kako biste potaknuli ponavljanje takvog ponašanja.

 

Savjeti za Zimsku Njegu

26) Vlažite šape vašeg psa

Hladno vrijeme može uzrokovati pucanje šapa vašeg psa zbog suhog zraka. Pokušajte lokalno hidratizirati šape vašeg psa proizvodima za hidrataciju jastučića kako biste ublažili nelagodu, posebno ako vam se čine sirovi ili bolni nakon što je vaše štene izašlo vani.

 

27) Ograničite njihovo vrijeme vani

Psi su osjetljivi na ozebline, posebno u svojim šapama, ušima i repovima. Čak i pse s debelim slojevima dlake ne bi trebalo ostavljati vani dulje vrijeme po hladnom vremenu. Kad se počnete osjećati hladno, povedite psa unutra sa sobom jer je vjerojatno i njemu hladno.

 

28) Čuvajte se leda i zimske soli

I led i zimska sol na pločnicima mogu uzrokovati nastanak pukotina ili opeklina na jastučićima šapa vašeg psa. Obrišite šape svom psu nakon bilo kakvog pothvata vani i pazite da ne pokuša pojesti sol sa zemlje ili je polizati sa svojih šapa. Ako to vašem psu uzrokuje stalnu nelagodu, razmislite o ulaganju u par psećih čizama kako biste zaštitili osjetljivu kožu na nogama. Oni također proizvode sol za kućne ljubimce za vožnju i šetnice koju možete koristiti oko kuće. Sol sigurna za kućne ljubimce nije toksična za stopala kućnih ljubimaca i nije štetna ako slučajno pojedu bilo koju sol.

 

29) Razmislite o tome da svom psu kpite džemper

Mnogi psi imaju debelu dlaku kako bi im bilo toplo vani čak i u najhladnijim mjesecima, ali nemaju svi naši štenci dovoljno dlake da podnose hladnoću. Svaki pas može dobiti hipotermiju, a ovisno o tome gdje živite i pasmini vašeg psa, vaš pas može imati koristi od kaputa ili džempera tijekom zime. Neki rani znakovi hipotermije koji bi ukazivali da bi vaš pas mogao imati koristi od dodatnog sloja insolacije uključuju drhtavicu, ubrzano disanje, hladne uši i stopala na dodir, pojačano mokrenje i dlaku koja se diže na glavi. Mnogi psi vole zimske kapute ili veste; izgledat će slatko i imat će još više zaštite za zimsku igru.

 

Savjeti za Ljetnu Njegu

30) Ohladite svog psa

Psi se ne znoje kao mi. Umjesto da se znoje po cijelom tijelu kao ljudi, oni se znoje kroz jastučiće na šapama i oslanjaju se na dahtanje kako bi oslobodili toplinu. Omogućite svojim psima pristup hladovini i način da se rashlade poput dječjeg bazena ispunjenog vodom ili ledom kao izvrstan način da omogućite svojim psima sigurno uživanje na otvorenom u toplijim mjesecima. Pomno ih pratite tijekom vrućeg vremena i unesite ih unutra ako pretjerano dahću kako biste spriječili toplinski udar, stres i dehidraciju.

 

31) Osigurajte im čest izvor vode

Dehidracija je nevjerojatno opasna za pse i može se dogoditi brzo. Pobrinite se da vaš pas ima lak pristup čistoj, svježoj vodi tijekom dana kako u zatvorenom tako i na otvorenom. Obratite pažnju ako pretjerano dahću, izgube li interes za jelo ili imaju suh nos. Svakako se obratite svom veterinaru ako primijetite ovo ili bilo koje drugo neobično ponašanje vašeg psa tijekom toplinskih valova.

 

32) Izbjegavajte Otrovne Alge

Alge, ako se progutaju, mogu biti štetne, au nekim slučajevima i smrtonosne za pse. Primamljivo je odvesti svog psa na ribnjak ili jezero tijekom vrućeg ljeta, ali uvijek prvo provjerite u svom lokalnom odjelu za parkove i rekreaciju ima li upozorenja o okolišu o otrovnim algama, tretmanima vode ili štetnim pesticidima ui oko vode.

 

33) Pazite na njihova stopala

Jastučići šapa osjetljivi su na toplinu i mogu se opeći pri hodanju po vrućim površinama. Ako ne možete udobno smjestiti golu ruku ili nogu na vruće tlo vani, površina je prevruća da bi vaš pas mogao hodati po njoj. U tim slučajevima, odlučite se za travu, prljavštinu ili natkrivene staze kada izvodite psa.

 

34) Nikada ne ostavljajte psa u autu

Unutarnja temperatura automobila može brzo postati opasna ili čak fatalna za vašeg psa. Nikada ih ne ostavljajte bez nadzora u automobilu, čak ni s popucanim staklima, jer lako mogu podleći toplinskom udaru. Čak i kada je temperatura samo 70 stupnjeva F izvan vašeg automobila bit će preko 100 stupnjeva F za 20 minuta. Automobili ljeti mogu dostići fatalne temperature za nekoliko minuta.

 

Sigurnost Psa

35) Nikada nemojte dopustiti da se vaš pas vozi u stražnjem dijelu vašeg auta

Otprilike 100.000 pasa ugine svake godine od vožnje u terencu, bilo da je to zbog pada iz kamiona ili udarca krhotina. To ne uzima u obzir mnoge druge ozlijeđene u drugim vrstama vozila. Molimo držite psa u autu sa sobom, idealno sputanog na neki način. Ovisno o veličini, temperamentu ili duljini vožnje psa možete sigurno držati u sanduku ili nosiljci sve dok je siguran i ne može kliziti oko vašeg automobila u slučaju oštrog zavoja ili nesreće. Alternativno, možete zaštititi svog psa tako što ćete mu kupiti dodatak za sigurnosni pojas koji se kopča izravno na pojas koji bi ga sigurno držao u sjedalu. Ako imate bilo kakvih pitanja o tome gdje je najsigurnije da se vaš pas vozi u autu, uvijek se možete posavjetovati sa svojim veterinarom.

 

36) Uvijek imajte identifikacijsku oznaku na svom psu

Nikad ne znate koliko je važna identifikacijska oznaka dok se ne odvojite od svog psa. Odvojite vrijeme da napravite identifikacijsku oznaku s vašim telefonskim brojem, imenom psa i telefonskim brojem veterinara. Provjerite jesu li ove informacije ažurirane.

 

37) Mikročipirajte svog psa

Događaju se nesreće i psi se mogu osloboditi svojih ogrlica. Ako se vaš pas izgubi, ali je mikročipiran, veterinarska bolnica ili sklonište za životinje skenirat će sve pronađene kućne ljubimce na mikročipove i mogu potražiti vaše osobne podatke i stupiti u kontakt s vama ako ih vaš pas ima. U najgorem slučaju, mikročip će također dokazati vlasništvo nad vašim psom ako je ukraden. Oni su jeftini, a bezbolni i laki kao davanje cjepiva.

 

38) Držite psa na uzici cijelo vrijeme dok ste u javnosti

Čak i najposlušniji pas može trčati ako ugleda drugog psa, čovjeka ili životinju. Budite odgovorni i držite svog psa na uzici na javnim mjestima kako biste izbjegli gubitak psa ili nesreće ili ozljede kao što su borbe pasa, udari vozilom ili druge tjelesne ozljede.

 

39) Posavjetujte se sa svojim veterinarom prije nego isprobate novu hranu ili lijekove

Promjene u prehrani ili lijekovima mogu uzrokovati nekoliko zdravstvenih problema za vašeg ljubimca ako se ne rade ispravno ili prema uputama vašeg veterinara. Vi najbolje poznajete svog ljubimca i želite mu dati najbolju moguću hranu, dodatke i neophodan medicinski tretman. Najbolji način da to učinite je da se posavjetujete sa svojim veterinarskim timom o svim promjenama koje želite napraviti i zašto. Na taj način vaš veterinar može osigurati da imate siguran proizvod i plan, kao i zabilježiti promjenu u medicinskoj dokumentaciji vašeg ljubimca u slučaju da se vaš pas ikada razboli ili ozlijedi, vaš će veterinar imati najtočnije ažurirane informacije na zdravlje i način života vaših ljubimaca.

 

Dobro čuvajte svoje štene

Kvalitetna zdravstvena skrb za vašeg psa jedno je od najvažnijih područja za ljubav i podršku vašeg psa tijekom cijelog života, od šteneta do starije osobe. Također vam preporučujemo da razmislite o super premium hrani za pse kako biste nahranili svoju voljenu osobu. Nema ništa gore nego vidjeti svog psa bolesnog i znati da ste mogli učiniti više. Budući da na tržištu postoji toliko mnogo hrane za pse i da ju je teško odabrati, predlažemo od srca CricksyDog hranu za pse. Svaki mjesec ga pojede više od 100.000 pasa, a mi smo mnogima pomogli da prevladaju alergiju na hranu i sada imaju zdrav i sretan život.

Možda će vas zanimati i sljedeći članci:

Crijevna opstrukcija kod pasa (opće informacije)

Crijevna opstrukcija kod pasa (opće informacije)

Mnogi psi vole grickati stvari koje zapravo nisu namijenjene za konzumaciju. To su tzv. "strana tijela" koja se mogu zaglaviti u crijevnom traktu. Crijevna opstrukcija je životno opasno stanje kod pasa i nažalost puno je češća nego što mnogi misle. Naš članak ima samo...

read more
Savjeti za Sjajnu Dlaku i Zdravu Kožu

Savjeti za Sjajnu Dlaku i Zdravu Kožu

Problemi s kožom i dlakom pasa izazov su za mnoge vlasnike, ali s odgovarajućom pažnjom i brigom, ti se problemi mogu spriječiti ili liječiti. Zdrava koža i dlaka ključni su za opće dobrobiti psa, jer ne utječu samo na izgled, već igraju važnu ulogu i u zaštiti...

read more
Neovisno provjereno
759 recenzija