To je doba godine kada počinjemo razmišljati o svježem voću i povrću – najboljem što nam nudi proljeće i ljeto. Možda se čak pitate koje od ovih zdravih grickalica možete podijeliti sa svojim psom.  

Bilo koji od ovih sastojaka pojedinačno je izvrstan kao poslastica u malim količinama, ili može činiti uravnoteženu prehranu ako je pravilno formuliran u cjelovit recept.  

#1 – Lički krumpir (kuhan ili pečen)

Oni su bogati kalijem i sadrže značajne količine vitamina C i B6. Također su dobar izvor niacina, vlakana, magnezija, mangana i tiamina. (Napomena: ne dopuštajte svom psu da jede sirovi krumpir ili biljke krumpira, jer štetno djeluju na probavni sustav psa.)

#2 – Batati

Ovaj krumpir sadrži jedinstveni protein za čuvanje korijena koji ima značajne antioksidativne sposobnosti. Također sadrže puno vitamina A, beta-karotena, a dobar su izvor bakra, vitamina B6 i kalija. Najbolje je i pečeno ili kuhano i posluženo obično (i ohlađeno).

#3 – Mrkve

Ne samo da ih većina pasa voli, oni su puni antioksidativnih spojeva i jedan su od najbogatijih izvora beta-karotena.

#4 – Zelene Mahune

Još jedna poslastica koju vole mnogi psi, bogati su vitaminom K, riboflavinom, omega-3 masnim kiselinama, prehrambenim vlaknima i niacinom.

#5 – Grašak

Grašak je vrlo dobar izvor folata, mangana, magnezija, tiamina i fosfora.

#6 – Zelene ili Crvene Jabuke

Da biste se pravilno pripremili, provjerite jesu li: očišćena, uklonjeno sjeme i sitno nasjeckano. Jabuke su bogate antioksidansima i vlaknima. NE DAJTE PSU SJEMENA.

#7 – Špinat

Špinat je izvrstan izvor vitamina K, magnezija, folata i mangana, kao i omega-3 masnih kiselina i cinka.

#8 – Brokula

Brokula je izvrstan izvor vitamina K, C i A, kao i folata i vlakana te je dobar izvor prehrambenih vlakana, fosfora, kalija, magnezija te vitamina B6 i E.

#9 – Karfiol

Ovo povrće izvrstan je izvor vitamina C i K, vlakana, mangana, folata, magnezija, željeza i vitamina B1, B2 i B3.

#10- Borovnice

Pse možete hraniti ovim svježim ili smrznutim borovnicam, izvrsne su izvorom vitamina K, a sadrže puno mangana, vitamina C i vlakana.

#11 – Tikvice

Tikvice su izvrstan izvor mangana i vitamina C. Tikvice su također dobar izvor magnezija, vitamina A, prehrambenih vlakana, kalija, bakra, folata i fosfora. Uz to, dobar je izvor omega-3 masnih kiselina, vitamina B1, B2, B6, kalcija, cinka, niacina i proteina.

#12 – Brusnice

Još jednu poslasticu možete dati svježu ili smrznutu (nezaslađenu), brusnice pružaju izvrstan izvor vitamina C, a sadrže puno vlakana, mangana, vitamina K i E.

Možda će vas zanimati i sljedeći članci:

Crijevna opstrukcija kod pasa (opće informacije)

Crijevna opstrukcija kod pasa (opće informacije)

Mnogi psi vole grickati stvari koje zapravo nisu namijenjene za konzumaciju. To su tzv. "strana tijela" koja se mogu zaglaviti u crijevnom traktu. Crijevna opstrukcija je životno opasno stanje kod pasa i nažalost puno je češća nego što mnogi misle. Naš članak ima samo...

read more
Savjeti za Sjajnu Dlaku i Zdravu Kožu

Savjeti za Sjajnu Dlaku i Zdravu Kožu

Problemi s kožom i dlakom pasa izazov su za mnoge vlasnike, ali s odgovarajućom pažnjom i brigom, ti se problemi mogu spriječiti ili liječiti. Zdrava koža i dlaka ključni su za opće dobrobiti psa, jer ne utječu samo na izgled, već igraju važnu ulogu i u zaštiti...

read more
Neovisno provjereno
759 recenzija