To je doba godine kada počinjemo razmišljati o svježem voću i povrću – najboljem što nam nudi proljeće i ljeto. Možda se čak pitate koje od ovih zdravih grickalica možete podijeliti sa svojim psom.  

Bilo koji od ovih sastojaka pojedinačno je izvrstan kao poslastica u malim količinama, ili može činiti uravnoteženu prehranu ako je pravilno formuliran u cjelovit recept.  

#1 – Lički krumpir (kuhan ili pečen)

Oni su bogati kalijem i sadrže značajne količine vitamina C i B6. Također su dobar izvor niacina, vlakana, magnezija, mangana i tiamina. (Napomena: ne dopuštajte svom psu da jede sirovi krumpir ili biljke krumpira, jer štetno djeluju na probavni sustav psa.)

#2 – Batati

Ovaj krumpir sadrži jedinstveni protein za čuvanje korijena koji ima značajne antioksidativne sposobnosti. Također sadrže puno vitamina A, beta-karotena, a dobar su izvor bakra, vitamina B6 i kalija. Najbolje je i pečeno ili kuhano i posluženo obično (i ohlađeno).

#3 – Mrkve

Ne samo da ih većina pasa voli, oni su puni antioksidativnih spojeva i jedan su od najbogatijih izvora beta-karotena.

#4 – Zelene Mahune

Još jedna poslastica koju vole mnogi psi, bogati su vitaminom K, riboflavinom, omega-3 masnim kiselinama, prehrambenim vlaknima i niacinom.

#5 – Grašak

Grašak je vrlo dobar izvor folata, mangana, magnezija, tiamina i fosfora.

#6 – Zelene ili Crvene Jabuke

Da biste se pravilno pripremili, provjerite jesu li: očišćena, uklonjeno sjeme i sitno nasjeckano. Jabuke su bogate antioksidansima i vlaknima. NE DAJTE PSU SJEMENA.

#7 – Špinat

Špinat je izvrstan izvor vitamina K, magnezija, folata i mangana, kao i omega-3 masnih kiselina i cinka.

#8 – Brokula

Brokula je izvrstan izvor vitamina K, C i A, kao i folata i vlakana te je dobar izvor prehrambenih vlakana, fosfora, kalija, magnezija te vitamina B6 i E.

#9 – Karfiol

Ovo povrće izvrstan je izvor vitamina C i K, vlakana, mangana, folata, magnezija, željeza i vitamina B1, B2 i B3.

#10- Borovnice

Pse možete hraniti ovim svježim ili smrznutim borovnicam, izvrsne su izvorom vitamina K, a sadrže puno mangana, vitamina C i vlakana.

#11 – Tikvice

Tikvice su izvrstan izvor mangana i vitamina C. Tikvice su također dobar izvor magnezija, vitamina A, prehrambenih vlakana, kalija, bakra, folata i fosfora. Uz to, dobar je izvor omega-3 masnih kiselina, vitamina B1, B2, B6, kalcija, cinka, niacina i proteina.

#12 – Brusnice

Još jednu poslasticu možete dati svježu ili smrznutu (nezaslađenu), brusnice pružaju izvrstan izvor vitamina C, a sadrže puno vlakana, mangana, vitamina K i E.

Možda će vas zanimati i sljedeći članci:

Pas kao član obitelji: Zašto je to osnovno načelo?

Pas kao član obitelji: Zašto je to osnovno načelo?

Svaki vlasnik psa suočava se s dilemom: treba li tretirati svog ljubimca kao običnu životinju ili kao nešto više? Ovdje i sada tvrdim: psi ne samo da zaslužuju, nego i zahtijevaju da budu tretirani kao punopravni članovi obitelji. Dopustite mi da vam predstavim...

read more
Neovisno provjereno
654 recenzije