Budući da su roditelji kućnih ljubimaca i njihova štenad ograničeni na dom, psi će vjerojatno postati glasniji u dvorištu. Ispod su četiri savjeta koja će vašim psićima pomoći da budu dobri susjedi:

Savjet 1: pobrinite se da vaš pas pravilno vježba i zabavlja

Mnogi ljudi pretpostavljaju da, budući da je pas u dvorištu, znači da će se vježbati ili naći produktivne stvari. Nije istina! Čak i pse s velikim dvorištem treba svakodnevno šetati ili trčati barem 60 minuta. Obavezno pružite svom štenetu interaktivne igračke poput kockica hrane i kostiju za žvakanje. Ako je vaš pas umoran i ima igračke za igranje, tada će vaše štene vjerojatno manje lajati na susjeda.

Savjet 2: nemojte slučajno potaknuti njihovo lajanje

Često, kad pas počne lajati, roditelji kućnih ljubimaca viču iz kuće da budu tihi. Pogodite što pas misli? Zalajali su, zatim su zalajali roditelji kućnih ljubimaca i odjednom štene dobiva puno više pažnje nego kad su bili tihi. Za psa je lajanje odlična stvar!

Savjet 3: dobro obratite pozornost na trenutke kada vaš pas ne laje; idite vani i raskošno ih pohvalite

Uz to, provedite vrijeme u dvorištu u trenutku kada će vaš pas najvjerojatnije čuti susjede ili druge zvukove zbog će lajati laju. Čim vaš pas čuje buku, ali PRIJE nego što počnu lajati, pohvalite i počastite ih jer su tihi. Vaš će pas uskoro naučiti da je “tišina zlatna” i počet će manje lajati.

Savjet 4: želite naučiti kako zaustaviti psa od lajanja na zapovijed?

Evo kako:
• Idite u dvorište sa vašim psićom.
• Kad vaš pas začuje zvuk i počne lajati, pustite ga da laje nekoliko puta, a zatim izgovorite “tiho” čvrstim, ali nježnim tonom
• Ako vaše štene prestane lajati, makar i na sekundu, pohvalite ga i dajte mu poslasticu dok govorite “dobro tiho“
• Ako vas vaše štene ignorira i nastavi lajati, zvukom ili pokretom preusmjerite njihov fokus na vas.
• Kad vaš pas reagira, recite: “tiho” i poslastica (naša hrana, poslastice su savršene za to!), zatim ponovite!
Ako se zvukovi zbog kojih vaš pas laje nedosljedno pojavljuju, započnite vježbati naredbu “tiho” sa zvukom kojim možete upravljati, poput kucanja na ulaznim vratima ili zvona na vratima. Jednom kada vaš pas shvati “tišinu” u kući, možete upotrijebiti tu riječ kako biste spriječili da vaše štene laje u dvorištu.

Možda će vas zanimati i sljedeći članci:

Neovisno provjereno
764 recenzije