Voli li vaš pas zimu ili bi se radije mazila na kauču ispod deke? U svakom slučaju, trebali biste biti spremni da ju zaštitite kada je izložena vremenskim promjenama. Savjeti za njegu vašeg psa tijekom zime su važni kako bi ih zaštitili tijekom tog godišnjeg doba.

Mnogi vlasnici pasa žive u zabludi da, budući da njihovi kućni ljubimci imaju dlaku, mogu podnijeti hladnoću bolje od ljudi. To nije nužno slučaj. Poput nas, i ova krznena bića su naviknuta na toplinu zatvorenog skloništa i hladno vrijeme može im biti jednako teško kao i nama ljudima. Bez obzira na vaše mišljenje o zimi, jedno je sigurno: to je vrijeme kada je našim voljenim kućnim ljubimcina potrebna dodatna njega.

Imamo 15 savjeta za njegu tijekom zime koje morate imati na umu dok istražujete zimski krajolik sa svojim vjernim četveronožnim prijateljem.

Sprječavanje Zdravstvenih Rizika Tijekom Zime

Prvo … razgovarajmo o sprječavanju dva zadrvstvena rizika koja se mogu dogoditi u zimskim uvjetima.

Ozebline

Ozebline počinju kada se tijelo psa ohladi. Tijelo automatski povlači krv s ekstremiteta u središte tijela kako bi ostalo toplo. Pseće uši, šape ili rep mogu se toliko ohladiti da se u tkivu mogu stvoriti kristali leda i oštetiti ih. Zeznuta stvar o ozeblinama je to što to ne uoči odmah. Pazite na znakove blijede ili sive kože; koža se također može pretvoriti u tvrdu i hladnu. Kako se ozebline zagrijavaju, mogu biti izuzetno bolne. Jako promrzla koža na kraju će pocrniti i ljuštiti.

Pothlađenost/Hipotermija

Druga ozbiljna zabrinutost tijekom zimskih uvjeta je pothlaženost. To se događa kada pas provodi previše vremena na hladnoći, smoči se na hladnim temperaturama ili kada su psi lošeg zdravlja ili cirkulacije izloženi hladnoći. U blažim slučajevima pas će drhtati, a uši i stopala mogu se ohladiti. Kako pothlađenost napreduje, znakove depresije, letargije i slabosti mogu biti izraženi. Kako se stanje pogoršava, mišići će im se ukrutiti, srce i brzina disanja usporiti i neće reagirati na podražaje. Težak oblik pothlađenosti je opasna po život.       

Zaštita vašeg psa od ozeblina i pothlađenosti je presudna, pa naučite kako prepoznati znakove da vaš pas treba ući unutra da se ugrije.  

Je li vašem psu hladno?

Ako vam je prehladno stajati na vratima bez jakne, vjerojatno je i vašem psu prehladno, pa obratite pozornost na njezino ponašanje dok je na otvorenom. 

Ako primijetite da vaš pas cvili, drhti ili se čini uznemirenim ili se prestane igrati i čini se da traži mjesta da se zakloni, tada je vrijeme da je privedete.   

15 Načini Kako Zaštiti Svog Psa Zimi: 1. Razgovarajmo o temperaturi!

Neke pasmine blagoslovljene su gustim krznom koje ih prirodno grije, čak i na vrlo hladnim temperaturama, ali psi s tankom dlakom možda će morati nositi pulover ili kaput kad su u zimskim šetnjama. Dobar kaput trebao bi sezati od vrata do dna repa, a također zaštititi trbuh. Ali imajte na umu da kaputi neće spriječiti ozebline na ušima, stopalima ili repu … pa čak i s ugodnim kaputom, nemojte držati svog kratkodlakog psa predugo vani na niskim temperaturama.

2. Izađite Vani kada je sunčano

Ako vaš pas osjeća hladnoću, pokušajte ga šetati kasno ujutro ili rano poslijepodne, kada su temperature malo toplije, i izbjegavajte rane jutarnje ili kasne večernje šetnje. Provodite vrijeme igrajući se na otvorenom dok je sunčano; sunčevo svjetlo donosi dodatnu prednost pružanja vitamina D. i vama i vašem ljubimcu. Igrajte se igračkama, a ne štapovima, što može prouzročiti gušenje i druge ozljede. Dakle, ako vaš pas voli žvakati i juriti, spakirajte frizbi, loptu ili drugu sigurnu igračku i igrajte se zajedno na suncu.    

3. Ograničite vrijeme vani tijekom zime

Vaš obiteljski ljubimac možda voli provoditi vrijeme na otvorenom, ali zimi se i najčupaviji pas može prehladiti. Uši, šape i repovi osjetljivi su na ozebline. Izvodite svog psa često u šetnje, vježbanje i igrajte se … ali kad temperatura padne, ne ostavljajte ga dugo na otvorenom. Dobro je pravilo da izađete s njim, a kad budete spremni ući, vjerojatno će i on biti. Ako je sam vani u vašem dvorištu, često provjeravajte pokazuje li znakove hladnoće.

4. Ugodno mjesto za spavanje

Osim što psu u hladnim danima ograničavate vrijeme na otvorenom, ne dopustite da vaš psić zimi spava na hladnom podu. Odabir odgovarajućeg pokrivača je važno kako biste osigurali da vaš pas ostane na toplom. Tople deke mogu stvoriti ugodno okruženje; podignuti kreveti može spriječiti vašeg psa od spavanja na hladnim pločicama ili betonu, a grijani kreveti za kućne ljubimce mogu spriječiti ukočenost zbog starenja zglobova. Postavite krevet svog psa na toplo mjesto daleko od propuha, hladnih pločica ili podova bez tepiha, po mogućnosti na omiljeno mjesto gdje spava svaki dan kako se područje ne bi osjećalo nepoznato.

5. Zaštite svog psa od izvora grijanja

Psi će tijekom hladnog zimskog vremena često tražiti toplinu privijajući se preblizu izvorima grijanja. Izbjegavajte grijače prostora i ugradite zaštitne daske kako biste izbjegli opekline vašeg ljubimca. Kamini također predstavljaju glavnu prijetnju, zato budite sigurni da imate sustav za zaštitu od kućnih ljubimaca kako ne bi naškodio prijatelju koji traži toplinu!

6. Hidratiziraj

Suho i hladno vrijeme može uništiti kožu vašeg ljubimca. Spriječite isušivanje kože koja se peruta dodavanjem dodataka za kožu i dlaku u njezinu hranu. Kokosovo ulje dobro je prirodno hidratantno sredstvo koje vam može pomoći da koža i dlaka vašeg ljubimca budu zdravi. Ako utvrdite da su šape, uši ili rep vašeg ljubimca suhi ili pucaju, po potrebi također možete nanijeti kokosovo ulje.

7. Molimo, bez prejedanja!

Iako bi zimi psi trebali dodatni sloj, pobrinite se da dolazi od dlake, a ne od masnog sloja. Hladne temperature mogu čak dovesti do lijenog ponašanja i potrebe za manje kalorija. Budite pažljivi sa razinom aktivnosti vašeg psa i prilagodite joj kalorije u skladu s tim. Kvalitetna, cjelovita hrana, po mogućnosti dijeta na bazi sirovog mesa, pomoći će osigurati zdravu dlaku i dobru energiju za hladne zimske mjesece.

8. Neka vaš pas bude hidriran

Psi mogu dehidrirati zimi jednako brzo kao i ljeti. Iako mnogi psi jedu snijeg, on nije adekvatna zamjena za slatku vodu. Ako vaš pas provodi vrijeme na otvorenom u vašem dvorištu, pobrinite se da ima pristup zdjeli za vodu, provjeravajte je često i razbijajte led koji se stvara na vrhu.

9. Četkajte svog psa

Vaš pas treba čistiu, njegovanu dlaku kako bi bio pravilno izoliran. To je posebno važno ako vaš pas provodi puno vremena na otvorenom. Nakon kupanja temeljito osušite psa, posebno prije nego što ga pustite vani.

10. Njega šapa je ključna

Baš kao što zimi imamo tendenciju razvijati pukotine na stopalima, i psi mogu patiti od ispucalih jastučića. Ako vaš pas ima dlakava stopala, ošišajte dlaku koja raste između njegovih jastučića kako biste spriječili nakupljanje leda između jastučića. Zimska sol na gradskim pločnicima također može progorjeti jastučiće vašeg psa i otrovna je, pa nakon šetnji kvartom isperite ili obrišite šape psa da biste uklonili sol – ne želite da je ona liže. Ako vaš pas pokazuje znakove nelagode prilikom šetnje vani po smrznutim ili zasoljenim površinama, razmislite o korištenju psećih čizama za zaštitu njegovih šapa.

11. Odstranjivanje snijega

Snijeg može biti jako zabavan, ali može biti i opasan za vašeg psa. Snijeg nagomilan u blizini ograda daje psima priliku za, i kojima čak ni dobro dresirani psi često ne mogu odoljeti. Kad čistite snijeg u svom dvorištu, gomilajte ga dalje od ograda kako biste spriječili da se pas popne preko njega. Snijeg i led često se nakupljaju na krovovima, a ako sunca nema ili kad temperature rastu, ta nakupina može kliziti i ozlijediti vašeg psa. Ako ne možete očistiti snijeg s krova, držite svog psa podalje od krova kako biste spriječili ozljede.

12. Pazite gdje se vaš pas igra

Iako se vaš pas vjerojatno dobro zabavlja na otvorenom, česte napravite pauzu da bi se vaš pas mogao napiti vode i ugrijati, i nemojte nikada ostati predugo vani. Ako šetate ili se igrate na nepoznatim područjima, držite psa blizu. Lako joj je krenuti na nesigurne površine poput zaleđenih ribnjaka ili jezera. Oni mogu biti prekriveni snijegom i nisu lako vidljivi.

13. Izbjegavajte izlaganje otrovina

Sa zimom dolazi i antifriz. Antifriz je slatkog okusa i psi (kao i neka djeca!) spremno će ga lizati ili popiti. Antifriz je izuzetno toksičan i samo mala količina može biti kobna. Držite svog psa izvan garaže i izvan kolnog prilaza gdje bi mogao naići na antifriz ili druge štetne kemikalije.

14. NIKADA bez nadzora ne ostavljajte psa u autu, bez obzira na godišnje doba

Baš kao što se ljeti automobili mogu opasno zagrijati, zimi su hladne temperature podjednako opasne i za vašeg psa. Ostaviti auto upaljeno uključuje dodatne rizike, uključujući trovanje ugljičnim monoksidom ako je automobil parkiran u garaži. Ostavite svog psa kod kuće kad obavljate poslove.

15. Posebna njega za starije pse

Hladno vrijeme često će pogoršati postojeće medicinsko stanje pasa, posebno artritis. Vrlo je važno održavati režim vježbanja sa svojim artritičnim psom, ali pazite na skliske površine i pobrinite se da vaš pas ima toplo i mekano odmorište za oporavak nakon aktivnosti. Ako svom starijem psu već ne dajete prirodni dodatak zglobovima za podmazivanje zglobova i ublažavanje nelagode kod artritisa, možda biste trebali razmisliti o dodavanju zimi. Baš kao i ljudi, i psi su osjetljiviji na druge bolesti tijekom zime.

Oštro zimsko vrijeme odgovornim vlasnicima pasa donosi širok spektar zabrinutosti. Gorka hladnoća, otupljujuća vlaga ili nagrizajući vjetrovi mogu stvoriti nelagodu za tog posebnog psa u vašem životu. Posebna pozornost na dobrobit svog vjernog prijatelja tijekom zimske sezone osigurat ćete da oboje u potpunosti uživate u godišnjem dobu.

Zapamtite ove savjete za zimsku njegu i uživajte u svemu što zima nudi. I ne zaboravite da su zimska maženja s vašim prijateljem izvrstan način da se svi ugriju!

Možda će vas zanimati i sljedeći članci:

Neovisno provjereno
764 recenzije