Kad nešto nije u redu, naši voljeni pratioci nemaju taj luksuz da nam mogu reći što ih muči. Barem ne upotrebljavajući riječi. Postoji nekoliko načina na koje nam naši psići potajno govore da su pod stresom. Oni s nama neverbalno komuniciraju svojim govorom tijela i svojim postupcima.

1. Tresu Se

Ponosan sam roditelj čivave od 2 kilograma, pa je ovo prvi znak koji primijetim kad je pod stresom. Ako se vaš pas trese poput lista, očito nešto nije u redu. Ponekad se psi trese i iz drugih razloga. Na primjer, mogu biti hladni ili bolesni.

2. Idu Na “WC”

Čak su i najposlušniji, dobro uvježbani psići skloni ovom problemu. Kad su našo psići uplašeni, uobičajeno je da izgube kontrolu nad mokraćnim mjehurom. Također mogu izgubiti kontrolu nad crijevima. Kao roditelji pasa, većina nas zna da su naši psi poput djece. Naši voljeni psići mogu biti poput djece. Baš kao što djeca ponekad imaju “nesreće”, ni naša se psići ne razlikuju.

3. Cvile

Instinktivno je da psi cvile kada nam pokušavaju nešto reći. To je njihov vlastiti mali način samoizražavanja. Često zna biti slatko kada naše štene cvili kako bi nam znalo da želi našu pažnju. Međutim, ovo ponašanje nije uvijek slatko i nevino. Psi često cvile kada su pod stresom (Opet, pomislite na veterinarski ured!). Vučići kukaju majkama da izraze ono što žele ili trebaju. Dakle, ni naši voljeni psići se ne razlikuju. Poput vukova, i psići će cviliti kako bi izrazili potrebu svojim ljudima.

4. Mijenjaju Raspoloženje

Oči naših pasa vrlo su izražajne. Kad se psići uplaše, mogu pokazati jadne, klonule oči. OPREZ: “pseće oči” također mogu biti trik kojim se krade taj hamburger iz vaših ruku! Naši su psići pametni; oni to koriste u svoju korist. “Moja Čivava mi svakodnevno daje takav pogled kad jedem. Ponekad ćete možda i vidjeti suzu ili dvije … auh! ” Ako su oči vašeg šteneta neobično sjajne, možda vam pokušava reći da nešto nije u redu.

5. Uvlače Rep

Većina nas zna ovaj znak. Kad zavuče rep među noge, vaš pas doslovno govori: “Molim te, nemoj me ozlijediti.” Kad štenad pokazuje ovo ponašanje, zapravo se pokušava učiniti manjim. U osnovi govori prijetnji da ga ignorira, tako da ga prijetnja može ostaviti na miru. U ovom slučaju, vaš pas možda govori: “Vidiš? Ja vam nisam prijetnja.” Vidio sam da neki psi to rade kad ih uhvatimo kako glume.

Razmislite malo o ovome: kada je vaše štene posljednji put imalo “nesreću” na vašem sagu? Ili, kad ste zadnji put uhvatili svog psića da radi nešto što ne bi smjeli? Svi znamo urnebesan izgled “Ja sam kriv” koji nam daju kad rastrgnu nešto na komadiće. Neki će psići uvući rep među noge. U tom su trenutku oni “pokorni” i možda vam govore: “Znam da sam pogriješio. Žao mi je. Povlačim se.”

6. Skrivaju Se

Ponekad će se naši psi sakriti negdje kad su pod stresom. Mislim da je doček Nove godine savršen primjer. Ljudi uživaju u ovom danu gledati vatromet. Međutim, većina pasa je potpuno pod stresom. Glasno pucketanje vatrometa šete njihovim ušima. Slatke, disketne uši vašeg šteneta izuzetno su osjetljive jer mogu čuti na mnogo višim frekvencijama. Mnogi psi reagiraju na zastrašujuće zvukove skrivajući se ispod stolova i stolica. Nažalost, neki su toliko uznemireni vatrometom da se uspaniče i “pobjegnu“.

Kad bilo koja situacija stresira vašeg psa, uvjerite ga da je na sigurnom. Dobar način za to je blokiranje glasnog zvuka pomoću uređaja za poništavanje buke, poput uređaja za bijelu buku, ili čak glazbenog uređaja. Neki roditelji pasa čine jedan korak dalje koristeći esencijalna ulja (poput lavande) kako bi umirili svoje ljubimce. Ako se odlučite za to, PAZITE – nisu sva esencijalna ulja sigurna za pse.

7. Popnu Se Na Vaše Krilo They Crawl onto Your Lap

Koš jednom, naši su psi poput djece u mnogočemu. Psi su privrženi nama i traže našu utjehu i sigurnost kad su pod stresom. Baš kao što oni štite nas, mi moramo zaštititi njih. Ovdje ne govorim samo o “psima za krilo”; veći psi nisu iznimka.

Budite Oprezni

Moramo se brinuti o svojim psima kad su pod stresom na isti način kao i oni o nama. Biti roditelj kućnog ljubimca jedno je od najisplativijih iskustava koje možemo imati dok smo na zemlji. Kad su psi pod stresom, dobri će se roditelji potruditi da im odvrate pažnju i da ih utješe. Nažalost, ne možemo kontrolirati svoje okruženje u svakom trenutku, pa je čak i najboljim roditeljima štenaca nemoguće da svoje pse zaštite cijelo vrijeme. Život je, kao što znamo, nepredvidljiv. Dakle, kad se pojave te stresne situacije, pametno je zaštititi svoju krznenu bebu na najbolji mogući način – znajući na koje “znakove“ treba paziti kad je pod stresom.

Možda će vas zanimati i sljedeći članci:

Neovisno provjereno
764 recenzije