Želimo da našI štenci imaju dug, sretan, zdrav život I postoje stvari koje svaki roditelj psa može učiniti kako bi se to dogodilo. Evo 10 savjeta koji će svakom psu pomoćI da se osjeća sretnije I zdravije.

 

1. Steriliziraj

Sterilizacija sprječava ženke od tjeranja i može pomoći u sprječavanju raka dojke i piometre, odnosno infekcije maternice. Kastracija muškog psa može ublažiti agresivno ponašanje i pomoći u prevenciji raka testisa, bolesti prostate i kile.

 

2. Cijepite

Do tri mjeseca starosti, zaštitna protutijela koja se prirodno prolaze kroz majčino mlijeko su potrošena i vaše štene treba biti cijepljeno kako bi se zaštitilo od mnogih uobičajenih zaraznih bolesti, uključujući leptospirozu, kugu i parvovirus, kao i cijepljenje protiv bjesnoće. Vaš veterinar također može preporučiti cijepljenje protiv uzgajivačničkog kašlja i lajmske bolesti. Cijepljenje će spasiti život vašem psu.

 

3. Posjetite Veterinara

Kao i vi, psi trebaju redovite posjete liječniku kako bi osigurali dobro zdravlje. Godišnji pregled daje vašem veterinaru priliku da otkloni bilo koju bolest ili zdravstvene probleme u pupu prije nego što mogu uzrokovati velike probleme i račune. Veterinar će vas pitati o ponašanju, navikama u prehrani i vježbanju vašeg ljubimca, dok provjerava vitalne statistike vašeg psa. Provjerite u lokalnoj trgovini kućnim ljubimcima jeftine klinike za kućne ljubimce koje vam mogu pomoći u smanjenju troškova.

 

4. Objavite Rat Buhama i Krpeljima

Buhe mogu uzrokovati zdravstvene probleme osim svrbeža kože. Mogu biti izvor alergija, anemije i trakavica. Srećom, postoji bezbroj dostupnih proizvoda za suzbijanje buha, uključujući Advantage i Frontline, dva najpopularnija. Mjesečne aplikacije treba davati na temelju težine vašeg psa. Imajte na umu da kada se pripremate za svoje ratove protiv buha morate tretirati sve svoje kućne ljubimce, a ne samo one kod kojih su buhe očite.

Posebno morate biti na oprezu u toplijim mjesecima, a s globalnim zatopljenjem čini se da ti topliji mjeseci traju sve dulje, što znači da ćete možda morati produžiti te ljetne tretmane.

 

5. Liječite Srčanu Trakavicu Time Što Ćete Ju Spriječiti

Srčanu trakavicu je vrlo teško liječiti i može biti fatalan za vašeg psa pa je prevencija ključna. Ako svom psu date jednu mjesečnu dozu tablete, kao što je Heartguard, možete zaustaviti srčanu crvu prije nego što počne.

 

6. Svakodnevno Vježbajte Svog Psa

I to ne samo brzom šetnjom oko bloka. Vježbanje kroz šetnju i igra sa svojim psom održat će vašeg malog prijatelja u fizičkoj formi, psihički zdravim i smanjiti mogućnost ratobornog i destruktivnog ponašanja. Redovita tjelovježba također pomaže vašem psu u održavanju zdrave težine i srca, uz povećanje mišićne mase. Zahtjevi za vježbanje vašeg psa bit će različiti ovisno o pasmini, spolu, dobi i zdravlju.

 

7. Pazite Na Tjelesnu Težinu Vašeg Psa

Nedostatak tjelovježbe i prekomjerno hranjenje jednako je problem kod kućnih ljubimaca kao i kod ljudi. Vaš pas ne može odlučiti koliko vježbanja treba ili koju vrstu hrane je najbolje jesti; samo ti to možeš. Artritis, bolest jetre i koronarna bolest samo su neki od zdravstvenih problema s kojima se suočava pas s prekomjernom težinom.

Kako bi pomogao vašem psu da izgubi težinu, vaš veterinar može preporučiti mješavinu tjelovježbe i prelazak na niskokaloričnu hranu (super premium hrana za pse poput samog CricksyDog) ili postupno smanjivanje količine uobičajene hrane kojom hranite svog psa.

Ako svom psu dajete potrebnu prehranu i redovito vježbate, ništa vas ne može spriječiti da ponovno dođete u formu! Za početak s osnovama, za male pse predlažemo našu Juliet, a za srednje velike pse našu hipoalergenu hranu za pse Ted.

 

8. Tjedne Zdravstvene Provjere

Jedan od najboljih načina za sprječavanje zdravstvenih problema je tjedno pregledavanje vašeg psa. Prvo pregledajte dlaku i kožu vašeg psa da li ima oteklina, ljuskica ili krasta. Zatim pogledajte u uši i oči vašeg psa ima li znakova crvenila ili iscjetka. Na kraju pripazite na bilo kakve promjene u navikama u ishrani ili piću. Ako se nešto razlikuje od uobičajenog za vašeg psa, posavjetujte se sa svojim veterinarom.

 

9. Držite Se Podalje Od Opasne Hrane

ASPCA Centar za Kontrolu Otrova za Životinje sastavio je popis namirnica koje mogu biti opasna, čak i otrovna za vašeg psa: alkoholna pića, čokolada, avokado, kava, masna hrana, makadamija, pokvarena ili pljesniva hrana, luk i luk u prahu, grožđe i grožđice , sol, češnjak, tijesto s kvascem i proizvodi zaslađeni ksilitolom. Objavite ovaj popis i budite sigurni da su vaša obitelj i svi njegovatelji toga svjesni.

 

10. Peri Te Zube!

Loš zadah može biti znak problema sa zubima ili desnima. Čestice hrane, sline i bakterija poznate kao plak mogu se nakupiti na desni i zubima i uzrokovati infekciju. Ako to ne liječite, infekcija može rezultirati karijesom, pa čak i prijeći u krvotok i utjecati na srce, pluća, jetru, bubrege, kosti i zglobove vašeg ljubimca. Pregledajte zube i desni tjedno, a kod svog veterinara provjerite upute o redovitom pranju zuba pastom za pse.

Možda će vas zanimati i sljedeći članci:

Crijevna opstrukcija kod pasa (opće informacije)

Crijevna opstrukcija kod pasa (opće informacije)

Mnogi psi vole grickati stvari koje zapravo nisu namijenjene za konzumaciju. To su tzv. "strana tijela" koja se mogu zaglaviti u crijevnom traktu. Crijevna opstrukcija je životno opasno stanje kod pasa i nažalost puno je češća nego što mnogi misle. Naš članak ima samo...

read more
Savjeti za Sjajnu Dlaku i Zdravu Kožu

Savjeti za Sjajnu Dlaku i Zdravu Kožu

Problemi s kožom i dlakom pasa izazov su za mnoge vlasnike, ali s odgovarajućom pažnjom i brigom, ti se problemi mogu spriječiti ili liječiti. Zdrava koža i dlaka ključni su za opće dobrobiti psa, jer ne utječu samo na izgled, već igraju važnu ulogu i u zaštiti...

read more
Neovisno provjereno
759 recenzija