Svi znamo da je igranje s psima zabavno, ali ono o čemu često ne razgovaramo je koliko je to važno za njihovu ukupnu dobrobit. Igra pruža kognitivne, fizičke i društvene koristi za pse – i to je sjajan način za ublažavanje stresa. Evo 5 razloga zašto je igra važna za pse.

Pruža Fizičko Vježanje

Svi smo čuli da je dobar pas umoran pas, i u tome sigurno ima neke istine. Psi trebaju fizičku vježbu svaki dan, a ako te potrebe nisu zadovoljene, mogu upasti u nevolje razvijajući destruktivne navike (poput pretjeranog žvakanja) kako bi provodili vrijeme. Ako imate problema s svakodnevnim vježbanjem svog psa, možete mu rutinu nadopuniti nekim vremenom za igru kod kuće.

Igra je relativno jednostavan način da svaki dan ubacite neke fizičke vježbe za svog psa. Igre poput povlačenja, donošenja i frizbija, fizički su zamorne za pse, a dodavanjem nekoliko brzih sesija svakog dana stvorit ćete rutinu koja vašem psu pruža obilje vježbanja.

Igra Ojačava Vezu Sa Vašim Psom

Jedan od najboljih načina da ojačate vezu koju imate sa psom je kvalitetno provođenje zajedničkog vremena – a zajedničko igranje sjajan je primjer. Nema puno sisavaca koji se igraju u odrasloj dobi, ali ljudi i psi imaju. A ta osobina zaigranosti koju dijelimo sa svojim psima dio je onoga što veze koje imamo s njima čini tako posebnima; teško je ne stvoriti duboku vezu kad se možete zajedno igrati i zabaviti.

Istraživači vjeruju da je razigranost pasa bila osobina koja je odabrana tijekom pripitomljavanja i da je to jedan od velikih čimbenika kada je u pitanju stvaranje emocionalno utemeljenih veza s našim psima. Dakle, ako tražite relativno jednostavan (i zabavan) način da ojačate vezu sa svojim psom, dodajte još vremena za igru.

Igra Pruža Mentalno Poticanje

Drugi razlog zašto je igra za pse važna jest taj što pruža mentalnu vježbu. Mentalno-poticajne aktivnosti (koje se često nazivaju igrama mozga) zabavan su način obogaćivanja života naših pasa dajući im nešto smisleno za raditi. Pored tjelesnog vježbanja, volim dodati nekoliko brzih mentalno-poticajnih igara u svakodnevnu rutinu svojih pasa. A budući da ove aktivnosti ublažavaju dosadu, smanjuju vjerojatnost da naši psi razviju probleme u ponašanju, poput pretjeranog lajanja ili žvakanja.

Neke od mojih najdražih moždanih igara za pse uključuju igre s radom na nosu, igračke za puzzle, prostirke za njuškanje i punjeni Kongsi. Lako ih je igrati, a što je najbolje od svega, jednostavan su način da psi budu koncentrirani, aktivni i zabavljeni tijekom dana.

#4 – Učinite To Posebnim

Roditelji ljudske djece stalno se koriste ovim trikom. Otprilike ide ovako. Kupite super fantastičnu, nevjerovatno privlačnu igračku. Predstavljate ga svom hrabrom šećeru samo kad će provoditi vrijeme sama. Umjesto da kavez ili vaš odlazak budu razlog za pognutu glavu i depresivno stanje, sveopća je igra epskih razmjera.  

Naravno, svaki je pas drugačiji. Možda vaše štene voli izvlačiti punjenje iz plišane igračke. Možda više  voli lizati maslaca od kikirikija iz središta lopte. Mozgalice za zezanciju se izvrstan način za dugotrajnu zabavu i stimulaciju tijekom vremena samoće vašeg psa. Odaberite vrstu igračke koja će vašoj djevojci biti najprivlačnija. Usredotočite se na nešto što traje dugo i zbog čega će se vaš pas super uzbuditi. Samo pripazite i ostavite sve što će predstavljati opasnost od gušenja.   

To Je Zabavan Način Dresiranja (i Poboljšanja Manira)

Igranje s psima je zabavno, ali također je sjajan način rada na nekim osnovnim treninzima i poboljšanju manira. Vrijeme igranja jedan je od načina na koji psići počinju učiti osnovne manire od početka; ako se igraju pregrubo, vjerojatno će dobiti ujed od majke ili će možda zaustaviti igru.

Pa kako možemo nastaviti taj trend korištenja igre za pomoć u dresuri naših pasa? Baveći se interaktivnim igrama s našim psima. Uzmimo za primjer natezanje konopa; to je sama po sebi zabavna igra, ali također pomaže naučiti vašeg psa kako kontrolirati svoje impulse, odnosno kako biti nježan kada treba koristiti usta. Naši nas psi uvijek promatraju, pa kad se uključimo u igru, od nas uče društvene znakove.

Igra Smanjuje Dosadu

Jedna od najvećih dobrobiti igre za pse je ta što ublažava dosadu i zabavlja ih. Može biti izazov držati naše pse okupiranima cijeli dan, a kada psima dosadi, sami će smisliti svoje načine zabave – a to često uključuje nepoželjna ponašanja poput pretjeranog lajanja.

Igrajući se sa svojim psom nekoliko puta dnevno možete smanjiti vjerojatnost da će razviti destruktivne navike. Kada dodate još vremena za igru u rutinu svog psa, dajete mu nešto smisleno i sprječavate ih da smisle načine zabave koji bi mogli uključivati žvakanje cipela.

Koje Su Vaše Omiljene Igre Sa Vašim Psom?

Koje igre volite igrati sa svojim psom? Čini li se vaš pas opuštenijim i mirnijim nakon igranja? U kojim igrama vaš pas najviše uživa?

Možda će vas zanimati i sljedeći članci:

Neovisno provjereno
764 recenzije