Ako na nečemu zavidim u parku, to je viđenje pasa koji savršeno hodaju pored vlasnika. Dolazi još jedan pas? Uopće ih ne registriraju. Prilazi trio uzbuđene djece? Čini se da pas ne primjećuje

“Moj pas i ja bili smo potpuna suprotnost. Bila sam ona žena koja see očajnički trudila da smiri psa tijekom šetnji. Kad god ni netko prošao pokraj mene, svom snagom bih ga zadržavala, ja sam ta koja ga je čvrsto držala i kad nije bilo ništa “uzbudljivo“ jer je povlačenje povodca je postajalo njezin zadatak u šetnjama.    

Ali prije nekoliko godina napokon sam pronašla nekoliko savjeta koji su mi pomogli. Nakon čitanja i gledanja svega što sam mogla pronaći na tu temu, pronašla sam neke metode koje su uspjele. U ovom ćemo članku razmotriti zašto povlačenje psa, metode zaustavljanja vuče i zašto je dosljednost ključna. Evo kako sam zaustavila svog psa da ne povuče povodac. ” – stručnjak za CricksyDog.  

Zašto Psi Povlače Povodac

Prije nego što zaronite u metode koje mogu zaustaviti vašeg psa da povuče povodac, za početak kratko pogledajte zašto ga psi vuku. Kao i kod mnogih drugih ponašanja, razumijevanje zašto psi za početak povlače povodac i koliko nas to nehotice potiče, može olakšati upravljanje ponašanjem.   

Psi vuku povodac jer je to normalno pseće ponašanje. Je li poželjno? Ne, ali njima je to prirodno. Povlačenjem oni ode tamo gdje žele, a njima se prilagođavaju vlastitim tempom. Ne povlače jer pokušavaju biti dominantni, to rade jer to djeluje. Drugim riječima, ako ste iza svog psa u šetnjama i oni vuku, učite ih da vuku još više. To povlačenje se nagrađuje jer ih drži naprijed i stiže tamo gdje žele ići.  

Ako je vaš pas uvijek vukao povodac, teško će prestati. Budući da su se navikli kretati naprijed dok se povlači, samo ponašanje se potiče, a pseći prirodni refleks je suprotstavljanje suzdržavanju. Ali ako ste dosljedni, možete prekinuti tu naviku, a s vremenom možete povući i završiti sve te poteze pokazujući svom psu da je hodanje uz vas mnogo korisnije.  

Neće Svi Metodi Biti Uspješni Za Svakog Psa

Ako postoji jedna stvar koju trebate uraditi prije nego što započnete bilo kakav trening, to znači da neće svaka metoda raditi za svakog psa. Isprobao sam mnoge metode kada je u pitanju labav povodac, i uvijek sam osjećao neuspjeh kad jedan nije uspio. Dakle, ako ste u prošlosti čitali o povlačenju povodaca, ali niste vidjeli rezultate, niste sami.   work. So if you’ve read up on loose leash pulling in the past but didn’t see results you’re not alone.

Veliki dio dresiranje pasa odnosi se na pronalaženje onoga što vas motivira, i nadogradnju na tome. Za Laiku sam se držao metoda koje su mojim psima nudile dobre poticaje – onih koje su kao motivaciju uključivale mnoštvo ukusnih poslastica i igračaka.  

Jeste li ikad čuli za to biti drvo? To ide ovako – kad vaš pas počne vući u šetnji, zastanete i stojite mirno. Teorija kaže da će vaš pas naučiti da povlačenje znači da ćete pauzirati šetnju, stoga više neće povlačiti.  

Znate li što se dogodilo kad sam to pokušao sa svojim uzbudljivim psom koji je već bio navikao navlačiti povodac? Povukla je još snažnije kako bi stigla kamo je htjela ići i frustrirala se kad se ja nisam pomaknuo. Ako ste dovoljno strpljivi, možda biste mogli uspjeti s ovom metodom, ali to nije uspjelo mom psu. Pokušavao sam mjesecima i zaglavio sam kraj ceste, a zaustavljao sam se svaka 3 metra kako bih stajao mirno par minuta nadajući se da će se moj pas odlučiti smiriti. Ali to se nije dogodilo. U najboljem slučaju ostajala bi na kraju povodca gledajući prema naprijed, a ponekad bi i na trenutak zastala, ali čim bismo se opet počeli kretati, odmah bi se povukla.   

Biti drvo nije uspijevalo za moju Laiku – dio toga zbog njene uzbuđenosti, a dio zbog činjenice da je već bila navikla vući da bi stigla tamo gdje je željela ići. Što se tiče sprečavanja vašeg psa da povuče uzicu, morat ćete pronaći metodu koja motivira vašeg psa.   

To sada ne znači da nekim psima biti dobro drvo ne ide dobro; Vidio sam kako djeluje. Jednostavno nije uspjelo mojem psu i možda nije najbolja metoda ako imate psa koji vuče već duže vrijeme.

Kako Naučiti Psa Dobrom Ponašanju Na Povodcu

Kad je riječ o dresiranju vašeg psa da lijepo hoda na povodcu, imajte na umu jedno – ne funkcioniraju sve metode savršeno za svakog psa. Nemojte se obeshrabriti ako jedna metoda ne uspije s vašim psom. Dio treninga pasa je odgonetnuti što motivira vašeg psa i nadovezati se na to.   

1. Izaberite Jedan Metod Šetnje i Držite Se Toga

Prvi savjet kada trebate naučiti svog psa da ne vuče uzicu je biranje jedne metode hodanja i dosljednost. Morate naučiti svog psa koje je ponašanje prihvatljivo u šetnji, pa je najbrži način da shvatite kako želite da vaš pas hoda i da bude dosljedan tom cilju.

Želite li da vaš pas hoda s vaše desne, lijeve strane ili nekoliko koraka iza? Odaberite i ostanite dosljedni. Ako želite da se vaš pas cijelo vrijeme drži vaše desne strane, pobrinite se da se svi koji ga šetaju drže tog plana. Pridržavanjem jedne metode pomoći će vašem psu da nauči točno ono što se od njega očekuje u šetnji i učinit će dresiranje ugodnijim.

2. Započnite na Mjestu Koje Nije Uzbudljivo

Što se tiče podučavanja vašeg psa kako lijepo hodati na povodcu, jedna stvar koju želite izbjeći jest postavljanje pasa na neuspjeh. Dakle, kada pokušavate naučiti svog psa da ostane smiren i lijepo hoda, važno je koristiti neuzbudljivosti za vaše dresiranje. Odaberite mirno doba dana i uvježbajte šetnju ulicom, pođite u večernje šetnje kada je većina ljudi u zatvorenom ili idite u park u mirnije vrijeme.

Ako psa odvedete u prepun park prije nego što se dobro ponaša s povodcem (i pravilno kontrolira impuls), velika je vjerojatnost da će biti previše uzbuđeni i stimulirani da obrate pažnju i nauče bilo što. Bit će previše ometeni svim onim uzbudljivim zvukovima, mirisima i prizorima – i naravno vjevericama. Nemojte svome psu pripremiti neuspjeh. Započnite s poučavanjem svog psa kako lijepo hodati u mirnom području i odatle gradite.

3. Metod Varanja: Upotrijebite Prednji Remen

Moja omiljena metoda kada podučavam svog psa da ne vuče uzicu je ona koju nazivam metodom varalice – pomoću prednjeg remena. Najbolji dio su uprtači za prednje kopče jednostavni za upotrebu; najteže je smisliti kako ih dovraga staviti prvih par puta.  

Ne kajem što sam prije nekoliko godina dobio sigurnosni remen, zapravo jedan je od alata koji bih volio da sam imao od samog početka. Nikada nisam vidio da je ijedan dio opreme imao tako neposredan utjecaj na šetnje. Korištenje remena za prednje kopče jedan je od mojih omiljenih savjeta za šetnju pasa upravo iz tog razloga; to je lijep i jednostavan način da pomognete “resetirati” pseće manire na povodcu, ako ga niste koristili. 

Korištenje drugog komada opreme posebno dobro djeluje na pse koji su već navikli na povlačenje s tradicionalnom kombinacijom ogrlice / povodca. Od trenutka kada počnete koristiti svoj novi pojas, nastavite psa hvaliti ​​dok lijepo hoda pokraj vas. Vaš će pas početi povezivati ​​uprtač s labavim hodanjem uzica.  

To je ista metoda koju koristi puno policijskih pasa. Imaju različite ovratnike koje nose, ovisno o zadacima koje dobivaju. Jednostavno mijenjanje ovratnika stavlja ih u drugačiji način razmišljanja i oni točno znaju što se od njih očekuje.  

Prije korištenja te zaprege koristio sam tradicionalni povodac i ogrlicu, a Laika se već navikla na vuču. Počela bi povlačiti odmah čim bismo izašli na vrata, ali jednom sam prešao na prednju kopču koji se promijenio. Nije bila naviknuta na tu kopču ili na povodac koji se zakopčavao sprijeda – pa sam iskoristio to razdoblje i počeo je podučavati lijepim manirima u hodu dok se ona prilagođavala novom dijelu opreme. Nije joj dugo trebalo da se navikne, a od tada su naše šetnje bile puno ugodnije.  

4. Koristite Poslastice Da Potaknete Psa Da Vas Slijedi

Koju god metodu na kraju upotrijebite kako biste spriječili da pas povuče uzicu, najvažnije je upamtiti da svog psa morate držati motiviranim. Da biste ih potaknuli da lijepo hodaju, morate im pokazati da se dobre stvari događaju i kad to čine, a to je najlakši način postizanjem ukusnim poslasticama. Davanje vašem psu nečega pozitivnog za određeno ponašanje potaknut će ga da ponovi to ponašanje, a hodanje na labavom povodcu nije iznimka.   

Naša ukusna i super zdrava hrana i poslastice izvrstan su primjer kako nagraditi primjereno ponašanje vašeg psa.  

Dakle, kad počnete poučavati svog psa kako hodati na povodcu, ne zaboravite koristiti poslastice (ili igračke ako je vaš pas motiviraniji za igru) kako biste ih potaknuli da vas slijede. To će im pokazati da lijepo hodanje bez povlačenja povodca znači da se događaju dobre stvari, a s vremenom će to ponašanje početi ponavljati sami.

Možda će vas zanimati i sljedeći članci:

Neovisno provjereno
764 recenzije