Tražite li neke načine kako pomoći umoriti svog psa i zauzeti ih? Ako je tako, pokušajte dodati više mentalne stimulacije u njihovu rutinu.

Umjesto da samo dodate više tjelesnih vježbi u rutinu vašeg psa, dodajte u nekoliko igara s mozgom. Mentalna stimulacija obogaćuje život naših pasa dajući im nešto smisleno za raditi. A budući da ove aktivnosti ublažavaju dosadu, smanjuju vjerojatnost da naši psi razviju probleme u ponašanju, poput pretjeranog žvakanja ili lajanja.

Ako tražite neke jednostavne načine za vježbanje mozga vašeg psa, evo 10 načina da svom psu pružite veću mentalnu stimulaciju.

1. Neka Vaš Pas Radi Za Hranu

Naši psi to imaju prilično lako kada je u pitanju vrijeme obroka. Većina nas samo odloži zdjelu i pusti ih da krenu prema njoj. Sad u tome nema ništa loše, ali to je daleko od njihovih prirodnih navika čišćenja. Dakle, ako želite dodati još mentalne stimulacije u rutinu svojih pasa, možete započeti s promjenom njihove rutine hranjenja. Umjesto da im samo predate hranu nekoliko puta dnevno, od toga možete za svog psa napraviti zabavnu igru.

Moja omiljena metoda je korištenje igračke za točenje hrane poput Kong Wobblera ili Bob-A-Lota. Stavite obroke za pse u igračku i oni je moraju valjati kako bi hrana izašla iz rupe. I da – zna biti pomalo bučno, ali isplati se kad vidite koliko to zadovoljava vašeg psa.

2. Neka Vaš Pas Njuška i Istražuje u Šetnjama

Kretanje u šetnju jedan je od najuzbudljivijih dijelova dana vaših pasa. Možete im dati mentalnu stimulaciju dopuštajući im da se zaustave i još malo njuškaju. Istina je da je šetnja izvrsna tjelesna vježba, ali za pse je i istraživanje. Sigurno ste možda već milijun puta prošli svojom cestom, ali to sigurno ne znači da za vašeg psa nema novih i uzbudljivih mirisa za svakodnevnu provjeru.

A ako vam nije ugodno dopustiti da vas pas vodi u šetnjama, možete odrediti određena područja ili vrijeme za besplatno njuškanje. Dovoljno je naučiti svog psa znaku kao što je “idi njuškati” i pusti ga da istražuje neko vrijeme. Iznenadit ćete se koliko su psi umorniji nakon šetnje koja uključuje istraživanje i osjetilno obogaćivanje (njuškanje), a ne samo hodanje ravnom linijom.

3. Nabavite Svom Psu Zagonetnu Igračku

Slagalice su lijep i jednostavan način za zabavu vašeg psa. Interaktivne igračke poput zagonetki pomažu da vaš pas ostane usredotočen na zadatak, a dodana mentalna stimulacija uvelike pomaže. Jedna dodatna igra od 15 minuta dnevno može toliko utjecati na vašeg psa. Daje im nešto na što se mogu usredotočiti, a to dodatno značenje u njihovo doba pomaže kada je u pitanju ublažavanje problematičnog ponašanja.

Slagalice su izvrsne jer vašem psu daju priliku da iskoristi neke od svojih prirodnih sposobnosti rješavanja problema. A držeći svog psa interaktivnim igračkama možete mu povećati samopouzdanje i mentalno ga umoriti.

Sad imajte na umu da svi psi ne vole zagonetke podjednako. Moj pas više voli smrznuti Kong punjen poslasticama, nego zagonetne igračke koje leže ravno na tlu. Smrznuti Kong zaokupit će je više od 30 minuta, dok igračka za slaganje obično traje 2. Dakle, ako niste sigurni voli li vaš pas zagonetke, predlažem da ga napravite od kalupa za muffine i teniske loptice kako biste procijenili njihov interes.

4. Naučite Svog Psa Nekim Novim Trikovima

Koliko trikova zna vaš pas? Imaju li dobru komandu riječima ostani, dođi ovdje i lezi? Pa dobra vijest je da ih možete naučiti puno više od onoga što je iznad osnova. Uz trik trening uvijek se ima što dodati.

Naučiti svog psa novom triku ili naredbi izvrsno je za mentalnu stimulaciju, a posebno može biti korisno kod sramežljivih ili plašljivih pasa. Sav taj trening pomoći će vam povećati samopouzdanje i ojačati vezu između psa i vlasnika. Učenje novih naredbi također vam može pomoći da povećate koncentraciju i kontrolu impulsa kod svojih pasa (manire).

5. Igrajte Neke Igre za Rad Nosa

Jedna od omiljenih aktivnosti moga psa su neke osnovne igre s radom na nosu. Ako vaš pas koristi nos kako bi pronašao stvari, zaista je jednostavan način da mu pomognete da usavrši svoje prirodne vještine. A svo to traženje dati će vašem psu puno više mentalne stimulacije u svakodnevnoj rutini.

Naša omiljena igra je ‘idi to pronađi.’ Nasjeći ću mrkvu ili dvije na male komadiće i sakriti ih po cijeloj kući. Možete koristiti bilo koju poslasticu koja vam se sviđa, ali kad prvi put započnete, preporučujem da se držite nečega smrdljivog, jer bi im moglo trebati nekoliko pokušaja da to stvarno shvate.

Pošto imate svog psa u položaju čekanja, sakrijte neke od tih poslastica po kući. Ako nikada prije niste radili nijednu igricu za nos, započnite s nekim jednostavnim točkama i svakako ohrabrite svog psa kad ih pronađe. Neka im bude zabavno i uzbudljivo hvaleći ih svaki put kad pronađu poslasticu. Nakon što igru shvate, možete ih početi skrivati na mjestima po kojima teže pronalaze, potičući ih da više koriste nos i manje se oslanjaju na vizuale.

6. Naučite Svog Psa Imena Njihovih Igračaka

Zna li vaš pas imena svojih igračaka? Moj pas voli igru ‘idi pronađi’, a mi je igramo s igračkama kao i poslasticama. Mislim, nemojte me krivo shvatiti – volim koristiti poslastice, ali ako bismo ih cijelo vrijeme koristili, moj bi pas vjerojatno završio s prekomjernom težinom. Tako smo počeli koristiti i igračke. Ovu sam igru počeo koristiti nakon što sam vidio one nevjerojatne videozapise Chaser-a Border Collie-ja koji zna imena više od 1000 igračaka. Reći da je ona inspiracija pomalo je podcjenjivanje.

Prvi korak je osigurati da vaš pas zna ime predmeta koji ćete skrivati. Ako započinjete s određenom igračkom, preporučujem da sjednete s njima i tom igračkom (a u ovom slučaju recimo da koristite ‘ružičasti medvjed’). S ružičastim medvjedom na tlu ispred sebe recite svom psu ‘ružičasti medvjed.’ Čim ga dodirnu ili uhvate, pohvalite ih.

Nakon što ste to učinili nekoliko puta, možete dodati i drugu igračku uz ružičastog medvjeda. Samo pođite polako kako biste osigurali da vaš pas točno zna što je ‘ružičasti medvjed’ prije nego što prijeđete na drugog. Dakle, nakon što vaš pas zna ime nekoliko predmeta, recite mu ‘idite naći ružičastog medvjeda’ ili ‘idite pronaći žutu pticu’.

7. Igrajte Neke Igre Oblikovanja

Ako niste čuli za 101 stvar sa kutijom, propustili ste neke zabavne prilike za trening. Osnovni princip igra oblikovanja je potaknuti naše pse da probaju nešto novo. Davanjem prilika našim psima da sami donosu odluke možemo povećati njihovu mentalnu i tjelesnu fleksibilnost.

Započinjete s kutijom na zemlji i bez ikakvih znakova pustite svog psa da istraži i odluči što će učiniti. Oblikovanje se može koristiti s bilo kojim predmetom, ne samo s kutijom. Evo izvrsnog videozapisa kako dresira psa kako se uvući ispod predmeta.

8. Napravite Stazu s Preprekama Za Svog Psa

Naučiti svog psa kako proći kroz stazu s preprekama za njih je lijep mentalni trening. A ako doma nemate nikakvih skokova ili štapova, ne brinite; možete sami izraditi ili jednostavno koristiti neke stvari u svojoj kući kao alternative.

Nisam baš dovoljno lukav da bih mogao napraviti vlastiti tečaj okretnosti, pa sam se odlučio za korištenje alternativa kod kuće. Koristimo deku, nekoliko igračaka i nekoliko narančastih čunjeva koje sam uzeo u lokalnoj polovnoj trgovini. Sada, moj mali tečaj ne izgleda nimalo poput profesionalnog, ali zaista je koristan u poučavanju mog psa novim trikovima.

Možete naučiti svog psa ‘ići do svoje deke’, ‘preskoči ovu metlu’ ili ‘tkaj’ kroz čunjeve. Koje god komande mogu s onim što ste postavili. A blagodat ovakvog slaganja ovih prepreka je u tome što je to zaista velik mentalni trening za vašeg psa. Ne tražite samo da rade jedno, već i jedno za drugim.

9. Uključite Se U Interaktivniju Igru Sa Svojim Psom

Naši se psi vole igrati s nama, a interaktivna igra jedan je od najjednostavnijih načina da ih mentalno stimulirate. Znam da se igra čini užasno osnovnom, ali lako je podcijeniti koliko je igra važna za naše pse. Nedavna istraživanja otkrila su da što više pas igra, manje je vjerojatno da će patiti od problema u ponašanju.

Interaktivna igra je kada se aktivno bavite svojim psom. Igranje vuče ili donošenja interaktivna je igra, a takve vrste igara izuzetno pomažu kada je potrebno psu dati veću mentalnu stimulaciju. A bilo koja od tih zabavnih igara pomoći će vam da ojačate svoju vezu. Potezanje je moja omiljena igra koju igram jer je to izvrsna tjelesna vježba, jako je zabavno i pomaže našim psima da rade na kontroli impulsa.

10. Igrajte Igru Školjka Sa Svojim Psom

Znate li što je shell (školjka) igra? To je igra u kojoj poslasticu sakrijete ispod jednog od 3 identična spremnika, a zatim ih promiješate ostavljajući sudioniku odabir ispravnog spremnika.

Da biste igrali igru školjka sa svojim psom, pustite ih da gledaju kako stavljate poslasticu ispod jedne od šalica. Izmiješajte ih okolo, a zatim ih potaknite da ‘pronađu poslasticu.’ Igra školjka će vašem psu dati veću mentalnu stimulaciju, a to je jednostavan način da mu pomognete u radu na vještinama rješavanja problema.

Mentalne i fizičke vježbe također su vrlo važne u životu psa, baš kao i kod ljudi. Da biste svom psu pružili energiju, odaberite izuzetno kvalitetnu pseću hranu poput Hipoalergene suhe pseće hrane od Janjetine Ted, tvrtke CricksyDog.

Možda će vas zanimati i sljedeći članci:

5 Jednostavnih i Osvježavajućih Recepta za Tvog Psa za Ljeto

5 Jednostavnih i Osvježavajućih Recepta za Tvog Psa za Ljeto

U ljetnoj vrućini, ne samo mi, već i naši četveronožni ljubimci uživaju u osvježavajućim poslasticama. Sljedećim jednostavnim i osvježavajućim grickalicama i sladoledima možeš razveseliti svog psa. Ovi recepti nisu samo ukusni, već i zdravi, i sigurno će uljepšati dan...

read more
Pomoć, želim na odmor! Što da radim sa svojim psom?

Pomoć, želim na odmor! Što da radim sa svojim psom?

Kada konačno dođe dugo očekivano vrijeme odmora, svi se pripremaju s uzbuđenjem. Međutim, za vlasnike pasa ovaj trenutak može donijeti i brige, jer se postavlja pitanje: što učiniti s našim ljubimcem dok smo odsutni? Iako bi mnogi rado poveli svog psa sa sobom,...

read more
Neovisno provjereno
764 recenzije