Vuče li vaš pas stražnjicu po podu? Zove se scooting (iritacija), a šanse su ako imate psa vidjeli ste ga barem jednom ili dva puta. U ovom se članku opisuju najčešći uzroci izvlačenja, kako prepoznati temeljni problem i neke korake koje možete poduzeti da biste ga spriječili.

Zašto Psi Vuku Stražnjice Po Podu?

Jeste li primijetili kako vaš pas vuče stražnjicu po podu ili travi? To se naziva scooting i prilično je često ponašanje pasa koje može imati različite uzroke. Psi vuku stražnjicu po podu zbog iritacije, a uzrok te iritacije je sve od upale do infekcije. Najčešći razlozi za iritaciju anusa kod pasa uključuju:

  • Problemi s analnom žlijezdom
  • Trakavice
  • Višak fekalne materije
  • Alergije

I premda promatranjem vašeg psa kako vuče stražnjicu po vašem tepihu nije poželjno, važno je ne kažnjavati ih – oni to čine jer im je neugodno. Otkrivanje što uzrokuje iritaciju može biti nezgodno, ali kad to učinite, moći ćete ublažiti njihovu nelagodu i spriječiti ih da to ponovno čine.

Problemi S Analnom Žlijezdom Mogu Izazvati Iritaciju i Skupljanje

Punjenjem analnih žlijezda (koje se nazivaju i analne vrećice) najčešći je razlog da psi vuku stražnjicu po podu. Nije najprijatnija tema za razgovar, ali problemi s analnim žlijezdama prilično su česti i pogađaju mnoge kućne ljubimce.

Analne žlijezde par su vrećica smještenih s obje strane anusa. Vrećice su obložene uljnim i znojnim žlijezdama, a tekućina koju izlučuju prilično je oštra. Jedan od prvih simptoma kod pasa koji se pojave kada je analna vrećica oštećena je vučenjem stražnjice po podu.

Neki su psi skloni problemima analnih žlijezda, često zbog gušće tekućine koja ne može proći van. To može dovesti do infekcije vrećice i uzrokuje puno boli i iritacije, a ako se ostavi bez nadzora, može dovesti do operativnog zahvata.

Ako sumnjate da vaš pas ima problema s analnom žlijezdom, posavjetujte se s veterinarom. Tehnički možete sami isprazniti analne žlijezde svog psa, ali ako to nikada prije niste učinili, neka vas veterinar nauči kako izvoditi postupak. Oni također mogu provjeriti da nema drugih problema.

Trakavice Mogu Biti Uzrok Da Psi Vuku Stažnjicu Po Tlu

Još jedan uobičajeni razlog zašto psi stražnjicu opušak po tlu su trakavice. Trakavice se dobivaju gutanjem zaraženog domaćina, a kada je riječ o psima, to je obično buha.

Jedan od simptoma trakavicaje je vučenje stražnjice po podu je iritacija u kojem segmenti trakavice izazivaju tom području. Crvi sazrijevaju u crijevima vašeg psa, a segmenti trakavice mogu izazvati iritaciju dok izlaze kroz anus vašeg psa. Segmenti su mali, ali nakon pažljivog pregleda možda ćete ih moći uočiti oko stražnjeg dijela vašeg psa (izgledaju kao maleni bijeli ili zlatno obojeni komadići riže).

Segmenti trakavice prenose se u prekidima i zato se često ne dijagnosticiraju na rutinskom pregledu fekalija. Ako nađete bilo koji segment, bijelu ili zlatnu boju, odvedite psa svom veterinaru radi konačne dijagnoze. – VCA bolnice za životinje

Ako sumnjate da vaš pas ima trakavice, obratite se svom veterinaru. Nakon pravilne dijagnoze mogu im propisati tretman protiv crvi.

Prekomjerna Fekalna Materija Može Uzrokovati Da Vaš Pas Vuče Stražnjicu Po Tlu

Prekomjerna količina fekalija koja zapne oko stražnjeg dijela vašeg psa još je jedan razlog zašto psi vuku stražnjice po tlu. Nazvana psećom pseudokoprostazom (ili dingleberry-ima), fekalne tvari koje se zaglave ili se objese o krzno koje okružuje anus mogu uzrokovati da vaš pas vuče stražnjicom po podu kako bi ga olabavio.

Kod dugo-dlakih pasa to može postati kronično stanje, a prevencija je najbolja metoda za upravljanje. Ako je dlaka oko zadnjice vašeg psa podšišana, mnogo je manja vjerojatnost da će zaglaviti u dlaci. Ako se ne liječi, vaš pas može imati otežano kakanje i može doći do potpune opstrukcije anusa.

Alergije Mogu Izazvati Iritaciju Koja Dovodi Do Skorenja

Iritacija kože uzrokovana alergijama može uzrokovati da vaš pas vuče stražnjicu po podu. Alergijske reakcije na hranu, buhe ili druge tvari iz okoliša mogu izazvati veliku iritaciju – uključujući stražnji dio vašeg psa. Neke od najčešćih alergija kod pasa uključuju:

  • Hrana
  • Buhe
  • Dim od cigareta
  • Peludi
  • Buđa
  • Lijekovi

Neke je alergije lako prepoznati – poput promjene prehrane ili zaraze buhama – ali druge, poput okolišnih tvari poput prašine ili peludi, može biti teže identificirati. Ako mislite da vaš pas možda ima alergije, ali niste sigurni što ih uzrokuje, obratite se veterinaru za pomoć u utvrđivanju što uzrokuje alergije vašeg psa.

Kako Smanjiti Skorenje Kod Psa

Iako skorenje nije hitna medicinska pomoć, to je ponašanje koje zahtijeva istragu. Psi vuku stražnjicu kad im se nadraži stražnji dio, pa ako se ne pozabavite uzrokom te iritacije, vaš pas će i dalje vući kako bi ublažio nelagodu.

Ako ne možete shvatiti zbog čega se stražnji dio vašeg psa nadražuje, vrijeme je da se obratite svom veterinaru. Prepoznavanje i upravljanje osnovnim problemom spriječit će da vaš pas to ponovi, a što je najbolje od svega, vaš će se pas puno bolje osjećati.

Sve što možemo znati je da je ozdravljenje naših pasa najvažnije. Zašto im onda ne date najzdraviju i najfiniju pseću hranu koju možete pronaći? Željeli bismo vam predložiti našu hipoalergensku suhu pseću hranu za pse Ted Janjetina za zdravlje i veselje vašeg psa

Možda će vas zanimati i sljedeći članci:

Bella ne jede suhu hranu. Oduvijek je dobivala konzerviranu hranu i sada bismo željeli prijeći na suhu hranu. Kupio sam joj nekoliko vrsta, ali ih uopće ne želi probati. Kako je mogu naviknuti? Bella je dvogodišnja ženka pasmine ridgeback. Što bi preporučio?

Bella ne jede suhu hranu. Oduvijek je dobivala konzerviranu hranu i sada bismo željeli prijeći na suhu hranu. Kupio sam joj nekoliko vrsta, ali ih uopće ne želi probati. Kako je mogu naviknuti? Bella je dvogodišnja ženka pasmine ridgeback. Što bi preporučio?

Ispitanik: Bella ne jede suhu hranu. Oduvijek je dobivala konzerviranu hranu i sada bismo željeli prijeći na suhu hranu. Kupio sam joj nekoliko vrsta, ali ih uopće ne želi probati. Kako je mogu naviknuti? Bella je dvogodišnja ženka pasmine ridgeback. Što bi...

read more
Neovisno provjereno
764 recenzije