Prosinac obiluje prazničnim proslavama i ništa ne može pokvariti raspoloženje poput hitnog odlaska u veterinarsku kliniku. Ovi savjeti vam mogu pomoći da sezona zimskih praznika ne postane ne tako sretna – za vašeg ljubimca i za vas.

Planirajte unaprijed

Svakako saznajte kako doći do svoje hitne veterinarske ambulante 24/7 prije nego što dođe do nužde. Unaprijed razgovarajte sa svojim veterinarom kako biste saznali kamo biste trebali odvesti kućnog ljubimca i planirajte putovanje tako da ne pokušavate pronaći put kad ste pod stresom. Uvijek čuvajte ove brojeve na mjestu koje je lako pronaći u slučaju nužde:  

Hrana

Držite hranu daleko od kućnih ljubimaca. Ako blagdanske poslastice želite podijeliti sa svojim kućnim ljubimcima, napravite ili kupite poslastice formulirane samo za njih. Sljedeće su namirnice posebno opasne za kućne ljubimce: 

 • Čokolada je važan dio praznika za mnoge ljude, ali je otrovna za pse i mačke. Iako toksičnost može varirati ovisno o vrsti čokolade, veličini vašeg ljubimca i količini koju su pojeli, sigurnije je čokoladu držati podalje od kućnih ljubimaca.
 • Ostale slatkiše i peciva također treba čuvati izvan dohvata. Ne samo da su često prebogati za kućne ljubimce; umjetni zaslađivač koji se često nalazi u pekarskim proizvodima, bombonima i žvakaćim gumama, ksilitol, povezan je s zatajenjem jetre i smrću pasa.
 • Ostaci sa stola – uključujući sos i masnoću od mesa – također treba držati podalje od kućnih ljubimaca. Mnoge namirnice koje su zdrave za ljude, otrovne su za kućne ljubimce, uključujući luk, grožđice i grožđe. Tijekom blagdana, kada naša vlastita prehrana teži ka izuzetno bogatoj hrani, ostaci sa stola mogu biti posebno tovni i životinji biti teški za probavu te mogu izazvati pankreatitis.
 • Tijesto s kvascem može kućnim ljubimcima stvarati probleme, uključujući bolne plinove i potencijalno opasno nadimanje.

Ukrašavanje

Zelenilo, svjetla i božićna drvca blagdane mogu učiniti svečanima, ali našim kućnim ljubimcima predstavljaju i rizična iskušenja.

 • Božićna se drvca mogu prevrnuti ako se kućni ljubimci penju na njih ili se pokušaju igrati svjetlima i ukrasima. Razmislite da svoje drvce vežete za strop ili okvir vrata pomoću najlona za ribolov kako biste ga osigurali.  
 • Aditivi za vodu za božićna drvca mogu biti opasni za vaše kućne ljubimce. Ne dodajte aspirin, šećer ili bilo što drugo u vodu za svoje drvo ako u kući imate kućne ljubimce.
 • Ukrasi mogu izazvati opasnost za kućne ljubimce. Slomljeni ukrasi mogu prouzročiti ozljede, a progutani ukrasi mogu izazvati začepljenje crijeva ili čak toksičnost. Domaće ukrase, posebno izrađene od slanog tijesta ili drugih materijala, na bazi hrane, držite izvan dohvata kućnih ljubimaca.
 • Ukrasne trakicel i ostali ukrasi također mogu biti primamljivi za kućne ljubimce. Njihova konzumacija može prouzročiti začepljenje crijeva, ponekad zahtijevajući operaciju. Lomljivi ukrasi ili ukrasi mogu prouzročiti ozljede.
 • Svjetla mogu prouzročiti opekline kad znatiželjni ljubimac žvače kabele.
 • Cvijeće i biljke mogu rezultirati hitnim posjetom veterinarima ako ih se vaš ljubimac dokopa. Amarilis, imela, balzam, bor, cedar i božikovina su među uobičajenim prazničnim biljkama koje mogu biti opasne, pa čak i otrovne za kućne ljubimce koji ih odluče jesti. Božićne zvijezde također mogu biti problematične. ASPCA ima popis biljaka koje su otrovne za pse i mačke.
 • Svijeće su privlačne kako kućnim ljubimcima, tako i ljudima. Nikada ne ostavljajte kućnog ljubimca samog na mjestu s upaljenom svijećom; moglo bi rezultirati požarom.
 • Mirisnu mješavinu treba čuvati izvan dohvata znatiželjnih kućnih ljubimaca. Tekuća mirisna mješavina predstavlja rizik jer sadrži esencijalna ulja i kationske deterdžente koji mogu ozbiljno oštetiti usta, oči i kožu vašeg ljubimca. Čvrsta mirisna mješavina bi mogla stvoriti probleme ako se pojede.

Organiziranje zabava i gosti

Posjetitelji mogu uznemiriti kućne ljubimce, kao i buka i uzbuđenje blagdanskih zabava. Čak i kućni ljubimci koji obično nisu sramežljivi mogu postati nervozni u vrevi tijekom blagdanskih okupljanja. Sljedeći savjeti će smanjiti emocionalni stres na vašeg ljubimca i zaštititi vaše goste od mogućih ozljeda. 

 • Svi kućni ljubimci bi trebali imati pristup udobnom, mirnom mjestu ako se žele povući. Pazite da vaš ljubimac ima sobu ili kavez negdje daleko od komešanja, gdje ga vaši gosti neće slijediti, da može otići u bilo kojem trenutku kada želi pobjeći.
 • Obavijestite ranije svoje goste da imate kućne ljubimce ili možda drugi gosti dovodu kućne ljubimce u vašu kuću. Gosti s alergijama ili oštećenim imunološkim sustavom (zbog trudnoće, bolesti ili lijekova / tretmana koji potiskuju imunološki sustav) moraju biti svjesni kućnih ljubimaca (posebno egzotičnih) u vašem domu kako bi mogli poduzeti sve potrebne mjere predostrožnosti kako bi se zaštitili.
 • Gosti s kućnim ljubimcima? Ako gosti zatraže da povedu svoje kućne ljubimce, a vi ne znate kako će se kućni ljubimci slagati, trebali biste uljudno odbiti njihov zahtjev ili provesti neko vrijeme prilagođavajući kućne ljubimce jedni drugima, nadgledajući njihovu interakciju, nadgledajući znakove problema i poduzimanje mjera kako bi se izbjegle ozljede kućnih ljubimaca ili ljudi.
 • Kućne ljubimce koji su nervozni oko gostiju stavite u drugu sobu ili u kavez s omiljenom igračkom. Ako vašeg ljubimca posebno uzrujavaju gosti, razgovarajte sa svojim veterinarom o mogućim rješenjima ovog uobičajenog problema.
 • Egzotični kućni ljubimci nekima čine nelagodu i okupljanja ih mogu lakše uznemiriti. Držite egzotične kućne ljubimce na sigurnom, dalje od žarišta praznika.
 • Pazite na izlaze. Čak i ako su vam ljubimci ugodni u gostima, budno ih promatrajte, posebno kad ljudi ulaze ili napuštaju vaš dom. Dok dočekujete gladne goste i skupljate kapute, četveronožni član obitelji može se odmoriti i izgubiti.
 • Identifikacijske oznake i mikročipovi ponovno spajaju obitelji. Provjerite ima li kućni ljubimac odgovarajuću identifikaciju s vašim kontaktnim podacima – posebno mikročipom s ažuriranim, registriranim podacima. Na taj način, ako se iskradu, vjerojatnije će vam biti vraćeni. Ako vaš ljubimac još nije mikročipiran, razgovarajte sa svojim veterinarom o prednostima ovog jednostavnog postupka.
 • Očistite hranu sa stola, šankova i područja za posluživanje kad završite s upotrebom – i pobrinite se da smeće stavi tamo gdje ga vaš ljubimac ne može doći. Trup puretine ili piletine ili druge velike količine mesa koji ostavljeni stolu ili su ostavljeni u spremniku koji se lako može otvoriti, mogli bi biti smrtonosni za vašeg obiteljskog ljubimca. Trupove i kosti – i sve što se koristi za zamotavanje ili vezivanje mesa, poput konopa, vrećica i ambalaže, odložite u pokrivenu, dobro učvršćenu vreću za smeće smještenu u zatvoreni skantu za smeće vani (ili iza zatvorenih, zaključanih vrata).
 • Smeće također treba ukloniti tamo gdje ga kućni ljubimci ne mogu pronaći – posebno svjetlucavu vrpcu i druge ambalaže ili ukrasne predmete koji bi mogli biti primamljivi da se vaš ljubimac igra ili jede.

Kada odlazite iz kuće

 • Isključite ukrase dok niste u blizini. Mačke, psi i drugi kućni ljubimci često dolaze u iskušenje da žvaču električne kabele.
 • Izbacite smeće kako biste bili sigurni da vaši ljubimci ne mogu doći do njega, posebno ako sadrži hranu ili ostatke hrane.

Praznična putovanja

Bez obzira da li vodite kućne ljubimce sa sobom ili ih ostavljate, poduzmite ove mjere opreza da biste ih zaštitili kad god putujete. Saznajte više o putovanju s kućnim ljubimcima.

 • Međudržavni i međunarodni propisi o putovanjima zahtijevaju da svaki kućni ljubimac koji vodite sa sobom ima zdravstvenu potvrdu od svoga veterinara – čak i ako putujete automobilom. Naučite propise svih države koje ćete posjetiti ili kroz koje prolazite te zakažite sastanak sa svojim veterinarom kako biste dobili potrebnu potvrdu. Čak i Djeda Mrazovi jeleni moraju dobiti zdravstvene potvrde za svoj godišnji let oko svijeta.
 • Kućni ljubimci u vozilima uvijek trebaju biti sigurno vezani i nikada ih se ne smije ostavljati same u automobilu po bilo kojem vremenu. Pravilno vezanje podrazumijeva upotrebu sigurnog pojasa ili nosača, smještenih na mjestu bez zračnih jastuka. Nikada nemojte prevoziti svog ljubimca u krevetu kamiona.
 • Ako putujete zrakoplovom i razmišljate o tome da sa sobom povedete svog ljubimca, prvo razgovarajte sa svojim veterinarom. Putovanje zrakoplovom može dovesti u opasnost neke kućne ljubimce, posebno pse kratkog nosa. Vaš je veterinar najbolja osoba koja će vas savjetovati u vezi sa izdržljivosti vašeg ljubimca da putuje.
 • Spakirajte za svog ljubimca kao i za sebe, ako putujete zajedno. Uz hranu i lijekove vašeg ljubimca, to uključuje donošenje kopija medicinske dokumentacije, podataka koji pomažu identificirati vašeg ljubimca ako se izgubi, zaliha prve pomoći i drugi predmeti. Potpuniji popis potražite u najčešćim pitanjima o Putovanju s kućnim ljubimcima.

Povesti svoga psa dok putujete? Razgovarajte sa svojim veterinarom kako biste saznali kako najbolje zaštititi svog ljubimca od pseće gripe i drugih zaraznih bolesti te kako biste bili sigurni da je vaš ljubimac u toku s cjepivima.   

Možda će vas zanimati i sljedeći članci:

Bella ne jede suhu hranu. Oduvijek je dobivala konzerviranu hranu i sada bismo željeli prijeći na suhu hranu. Kupio sam joj nekoliko vrsta, ali ih uopće ne želi probati. Kako je mogu naviknuti? Bella je dvogodišnja ženka pasmine ridgeback. Što bi preporučio?

Bella ne jede suhu hranu. Oduvijek je dobivala konzerviranu hranu i sada bismo željeli prijeći na suhu hranu. Kupio sam joj nekoliko vrsta, ali ih uopće ne želi probati. Kako je mogu naviknuti? Bella je dvogodišnja ženka pasmine ridgeback. Što bi preporučio?

Ispitanik: Bella ne jede suhu hranu. Oduvijek je dobivala konzerviranu hranu i sada bismo željeli prijeći na suhu hranu. Kupio sam joj nekoliko vrsta, ali ih uopće ne želi probati. Kako je mogu naviknuti? Bella je dvogodišnja ženka pasmine ridgeback. Što bi...

read more
Neovisno provjereno
764 recenzije