Jeste li znali da su izrasline na koži najčešći tip tumora kod pasa?

Iako nisu svi kancerogeni, oni koji jesu mogu biti prilično agresivni. Bitno je razumjeti čimbenike rizika, simptome i zaštitne mjere povezane s rakom kože kod pasa kako biste mogli bolje zaštititi svoje štene.

 

Koje Su Vrste Raka Kože kod Pasa?

Postoje tri vrste raka kože koje se obično pojavljuju kod pasa:

 

Maligni Melanom

Ova vrsta raka utječe na pigmentirane stanice u koži poznate kao melanociti. Dok su mnogi tumori koji se razvijaju u tim stanicama benigni, drugi brzo rastu i metastaziraju u druga područja tijela poput jetre i/ili pluća.

Benigni melanomi, poznati kao melanocitomi, obično se nalaze na dijelovima kože psa koji imaju dlaku, dok se većina malignih melanoma javlja na ili u ustima. Trauma i kompulzivno lizanje mogu doprinijeti brzom rastu stanica koji uzrokuje melanome, ali čini se da genetika također igra ulogu.

 

Rak Pločastih Stanica

Ovi maligni tumori obično se pojavljuju kao izdignute bijele kvržice na koži, u ležištima noktiju ili u ustima. Često su uzrokovani izlaganjem suncu, ali kod određenih pasa također mogu biti povezani s papiloma virusom.

Iako se skvamozni karcinomi ne šire na okolne limfne čvorove, oni su agresivni i mogu zahtijevati velike kirurške zahvate da bi se uklonili.

 

Tumori Mastocita

Ovo su najčešći karcinomi kože psa. Točan uzrok tumora mastocita nije poznat, ali su povezani s upalom, iritansima na koži i genetskim čimbenicima. Hormoni estrogen i progesteron također mogu utjecati na rast tumora.

 

Koji Su Čimbenici Rizika? Izlaganje Suncu

Kao i kod ljudi, izlaganje suncu je čimbenik raka za kožu psa. Iako je većina štenaca prekrivena dlakom, sunce još uvijek može prodrijeti kroz dlaku i uzrokovati oštećenje slabo zaštićenih područja poput nosa i ušiju. Pretjeranom izlaganju suncu posebno su skloni psi bez dlake i kratkodlake pasmine.

 

Pasmina

Svaki pas može razviti rak kože, ali čini se da sljedeće pasmine imaju genetsku predispoziciju za određene vrste:

Maligni Melanomi se najčešće javljaju u crnih pasa, posebno kod Škotskih Terijera i Šnaucera. Napomena: Višle, Minijaturni Šnaucer, Dobermeni, Airedale Terijeri i Chesapeake Retriveri skloni su benignim (nekanceroznim) melanomima.

Karcinomi Pločastih Stanica najčešće se pojavljuju u kratkodlakih pasa svijetle kože. Keeshondi, Standardni Šnauceri, Baseti, Škotski Ovčari, Dalmatinci, Bul Terijeri i Biglovi stari između šest i deset godina skloni su ovom obliku raka.

Tumori Mastocita prilično su česti kod Boksera i Mopsa, a povremeno se mogu vidjeti i kod Bostonskih Terijera, Labrador Retrivera, Biglova i
Šnaucera.

 

Koji Su Znakovi Raka Kože Kod Pasa?

Vidljivi znakovi raka kože psa razlikuju se ovisno o tome o kojem se obliku radi. Čak ni veterinari ne mogu uvijek odrediti koje su mase maligne, a koje nisu, stoga je ključno pregledati i uraditi biopsiju na sve nove ili promjenjive izrasline.

Ipak, postoji nekoliko smjernica koje će vam pomoći da prepoznate sumnjivu izraslinu:

  • Maligni Melanomi često se javljaju na usnama, u ustima te na nokatskim ležištima i jastučićima stopala.
  • Karcinom Pločastih Stanica izgleda kao bradavica i obično se javlja na trbuhu, oko genitalija i rjeđe na stopalima.
  • Tumori Mastocita uglavnom se pojavljuju na trupu, a ponekad i na nogama.

 

Koje Su Opcije Liječenja?

Rak kože psa svih vrsta uklanja se kirurški, ovisno od slučaja. Međutim, ako je tumor na nezgodnom mjestu ili se proširio na limfne čvorove, mogu biti potrebna dodatna liječenja kao što su kemoterapija, zračenje i oralni lijekovi.

Postoji i terapeutsko DNK cjepivo koje uzrokuje da imunološki sustav psa napada tumorske stanice. Pokazao je izvrsne rezultate u produljenju vremena preživljavanja pasa s oralnim melanomom.

 

Kako Mogu Zaštiti Svog Psa Od Raka Kože? Krema Za Sunčanje?

Psi s tankom dlakom i blijedom kožom trebaju više zaštite od sunca nego njihovi prijatelji s debljom dlakom. Međutim, nemojte samo uzeti bilo koju ljudsku kremu za sunčanje iz ljekarne, jer neki od ovih proizvoda mogu biti otrovni.

“Krema za sunčanje sadrži cink oksid i može biti posebno štetna za crijeva psa ako se unese u organizama. Konzumacija ovih proizvoda može uzrokovati krvavi proljev i krvavo povraćanje vašeg psa, a to ukazuje na oštećenje crijeva”, kaže veterinarka Rachel Barrack.

Niste sigurni treba li vašem psu krema za sunčanje? Posavjetujte se sa svojim veterinarom. Oni vam mogu pomoći procijeniti rizik vašeg psa, odabrati odgovarajući proizvod i naučiti vas kako i kada ga koristiti.

 

Opreznost

Imajte na umu da više od 50% kvrga, kvržica i lezija koje razviju psi nisu kancerogeni i da su stariji psi posebno skloni benignim bradavicama i cistama.

Međutim, jedini način da se istinski isključi rak kože psa je veterinarski pregled i biopsija. Čak i ako su izrasline vašeg psa proglašene benignim, još uvijek je važno pratiti ih zbog promjena u veličini, boji, iscjetku itd. Oprez uz česte kontrole kod kuće najbolji je način da zaštitite svoje štene.

Možda će vas zanimati i sljedeći članci:

Neovisno provjereno
764 recenzije