Kao ljubitelji pasa znamo jedno – psi vole sve lizati. Ali što se tiče rana, čini se da postoji pomalo zabune. Je li dopuštanje da vaš pas liže rane korisno ili to nanosi više štete nego koristi?

Iako je istina da postoji nekoliko potencijalnih koristi od lizanja rana, važno je imati na umu da rizici nadmašuju koristi, posebno kada govorite o velikim ranama.

U ovom ćemo članku pogledati zašto psi ližu rane, rizike povezane s lizanjem rana i kako spriječiti da vaš pas liže rane.

Zašto Psi Ližu Svoje Rane?

Zašto psi ližu rane? Ukratko, psi ližu rane jer to može pospješiti zacjeljivanje i ublažiti bol. I premda lizanje može pomoći procesu zacjeljivanja nekih rana, također može nanijeti više štete nego koristi (o tome više u nastavku).

Lizanje rana instinktivni je odgovor kod pasa, a ima ga i kod mnogih drugih životinja poput mačaka, primata i glodavaca. Njihova usta su jedini alat kojim raspolažu za pokušaj čišćenja rana. Ne mogu otići do ormarića s lijekovima i uzeti neko sredstvo za dezinfekciju, pa koriste jedino što imaju – usta. To je jedini način na koji si znaju pomoći da ozdrave.

Zašto lizanje? Pa, pljuvačka sadrži neke korisne materijale koji mogu pomoći u promicanju ozdravljenja. Sadrži protein zvan tkivni faktor (koji se također naziva faktor trombocitnog tkiva) koji može pomoći u promicanju zgrušavanja krvi. Pseća pljuvačka također sadrži opiorfin (endogeni kemijski spoj), koji djeluje kao sredstvo protiv bolova.

Povjest Lizanja Rana

Vjerovanje da lizanje rana može imati neke ljekovite učinke postoji već stoljećima, a u prošlosti smo pse koristili za zacjeljivanje nekih vlastitih rana.  

Vjerovanje da pseća pljuvačka može pomoći u zacjeljivanju rana seže sve do starih Egipćana. Egipćani su vjerovali da im psećim lizanjem, posebno na otvorenu ranu, pomaže u oporavku i liječenju bolesti

U drevnoj Grčkoj psi u svetištu Eskulapa (heroja i boga medicine) bili su dresirani za lizanje pacijenata. A u armenskoj kulturi Aralezes (pseća bića ili duhovi) sišli su s neba ližući rane palih kako bi mogli uskrsnuti.  

Te metode više ne koristimo zahvaljujući modernoj medicini, ali naši psi to i dalje čine. I dok lizanje manjih rana vašem psu možda neće stvarati puno problema, oni veliki mogu. 

Opasnosti Dopuštanja Psu Da Liže Svoje Rane

Iako lizanje rana ima nekoliko potencijalnih blagodati, postoje neki glavni rizici. Lizanje rana može usporiti proces zacjeljivanja, a u nekim slučajevima može puno pogoršati i time uzrokovati infekcije. 

Psi imaju milijarde bakterija u ustima, a mnoge od njih mogu izazvati infekcije. Bakterije koje su bezopasne u ustima vašeg psa, poput Pasteurele, mogu izazvati ozbiljne infekcije ako se unesu u ranu. 

Trenje uzrokovano lizanjem također može ponovno otvoriti stare rane razbijanjem tkiva. To ih može ostaviti podložnima infekcijama i krhotinama, te usporiti proces ozdravljenja. 

Mjesta na kirurškim zahvatima posebno su opasna kada se radi o lizanju, jer može razbiti šavove i ponovno otvoriti ranu. Rezovi mogu biti svrbežni i iritantni, a mnogi će psi reagirati lizanjem ili žvakanjem zahvaćenog područja. A budući da su operativne rane često velike i duboke, šanse za infekciju prilično su velike ako vaš pas smije lizati to područje. 

Kako Spriječiti Psa Da Liže Svoje Rane

Kada je riječ o sprečavanju da vaš pas liže rane, u slučaju lakših rana možete koristiti E-ovratnik, zavoj, majicu ili tehnike ometanja. 

Ako je vaš pas operiran, vaš veterinar vas je vjerojatno već poslao kući s E-ogrlicom i uputama koliko dugo ga treba držati. Iako nitko ne uživa u sramu, važno je zapamtiti da je to za njihovo dobro. Dizajnirani su kako bi spriječili da vaš pas liže rane i spriječili ga da nenamjerno uspori proces zacjeljivanja. 

Sa nekim manjim ranama, možete upotrijebiti zavoj kako biste spriječili da vaš pas liže to područje, ali važno je imati na umu da će neki psi ukloniti zavoj i vratiti se u lizanje u trenutku kada ne gledate

Ako ste zabrinuti zbog bilo kakvih rana na vašem psu, posavjetujte se s veterinarom. Moći će pristupiti ozljedi vašeg psa, pružiti vam mogućnosti liječenja, ako je primjenjivo, i obavijestiti vas koja je metoda prikladna za sprečavanje lizanja rane. 

A ako niste ljubitelj E-ovratnika (mislim da nitko nije), pitajte svog veterinara bi li koja od alternativa bila prikladna. Ovisno o tome gdje je rana vašeg psa, možda će moći preporučiti alternativu E-ogrlici koja nije baš toliko napadna. 

Ako imate posla s manjom ranom, možda ćete se moći izvući pomoću tehnika odvraćanja pažnje, poput moždanih igara ili zagonetki s hranom, kako biste psu odvratili pozornost. Samo ne zaboravite pripaziti na svog psa kad se aktivno ne bavi nečim, jer bi se mogao vratiti na lizanje rane. 

Zaključak

Zašto psi ližu rane? Jer može pomoći u promicanju zacjeljivanja i proživljavanju boli. I premda pseća pljuvačka može imati neka ljekovita svojstva, kada je riječ o lizanju rana, rizici su veći od koristi. Lizanje rana zapravo može usporiti proces zacjeljivanja, a u nekim slučajevima može izazvati ozbiljne infekcije. 

Ako vaš pas ima novu ranu zbog koje ste zabrinuti ili onu koja neće zacijeliti, obratite se svom veterinaru. Dostupno je puno mogućnosti liječenja i moći će smisliti pravi koji odgovara vašem psu. 

Možda će vas zanimati i sljedeći članci:

Neovisno provjereno
764 recenzije