Prehrana pasa ključan je faktor za njihovo zdravlje i dobrobit. Kao i kod ljudi, kod pasa je također neophodno da njihova prehrana sadrži sve potrebne vitamine i minerale koji su neophodni za održavanje normalnog funkcioniranja tijela. Adekvatna prehrana ne samo da jača imunološki sustav pasa i pomaže održavanju njihove razine energije, već pridonosi i dugom i zdravom životu.

 

Vitamini

Vitamini igraju ključnu ulogu u održavanju zdravlja pasa jer svaka vrsta vitamina obavlja različite biološke funkcije koje su ključne za optimalan razvoj i dobrobit pasa.

Vitamin A: Ovaj vitamin topiv u mastima ključan je za održavanje normalnog vida, nužan je za zdravlje kože, dlake i sluznica. Također ima važnu ulogu u jačanju imunološkog sustava, pomažući tijelu da se obrani od infekcija.

Vitamini B: Skupina vitamina B, uključujući vitamin B12, riboflavin i niacin, ključna je u metabolizmu energije. Pomažu u proizvodnji energije iz hrane, podržavaju ispravan rad živčanog sustava i neophodni su za stvaranje crvenih krvnih stanica, što je ključno za pravilno transportiranje kisika.

Vitamin C: Kao antioksidans, vitamin C štiti stanice od oksidativnog stresa uzrokovanog štetnim slobodnim radikalima. Iako psi mogu proizvesti vlastiti vitamin C, dodavanje može biti korisno u stresnim ili bolesnim stanjima.

Vitamin D: Vitamin D je potreban za apsorpciju kalcija i fosfora, koji su ključni za održavanje zdravlja kostiju i zuba. Njegov nedostatak može dovesti do omekšavanja kostiju i drugih bolesti kostiju.

Vitamin E: Još jedan antioksidans topiv u mastima koji štiti stanične membrane i potiče zdravo funkcioniranje imunološkog sustava. Nedostatak vitamina E može uzrokovati slabost mišića i reproduktivne probleme.

Vitamin K: Ovaj vitamin ključan je u procesu zgrušavanja krvi. Nedostatak vitamina K može dovesti do poremećaja u zgrušavanju krvi, što može biti životno opasno u teškim slučajevima.

Za osiguranje adekvatnog unosa i omjera vitamina važno je da psi dobivaju uravnoteženu prehranu koja sadrži sve potrebne hranjive tvari, bilo da se radi o komercijalnoj hrani za pse ili dobro osmišljenoj domaćoj prehrani. Uvijek se treba konzultirati s veterinarom kako bi se optimizirale prehrambene potrebe vašeg ljubimca.

 

Minerali

Minerali su osnovni sastojci uravnotežene prehrane za pse, jer sudjeluju u regulaciji mnogih bioloških funkcija i fizioloških procesa.

Kalcij i fosfor: Ovi minerali su neophodni za zdrav razvoj i održavanje kostiju i zuba. Kalcij igra ulogu u prijenosu živčanih impulsa, kontrakciji mišića i brojnim hormonskim odgovorima. Fosfor je prisutan u procesima proizvodnje energije unutar stanica, pomažući metabolizmu energije tijela.

Magnezij: Ovaj mineral ključan je za aktivaciju enzima koji proizvode energiju, doprinosi funkciji živaca i mišića, te održavanju ravnoteže elektrolita. Nedostatak magnezija može uzrokovati slabost mišića i probleme s koordinacijom.

Željezo: Željezo je ključni element u hemoglobinu, koji prenosi kisik u krvi do različitih dijelova tijela. Nedostatak željeza može dovesti do anemije, što uzrokuje slabost, umor i druge zdravstvene probleme.

Cink: Igra važnu ulogu u podršci imunološkog sustava i zacjeljivanju rana. Također pridonosi zdravlju kože i dlake. Nedostatak cinka može dovesti do problema s kožom i pogoršanja kvalitete dlake.

Jod: Osnovni je za sintezu štitnjačnih hormona, kao što je tiroksin, koji regulira metabolizam. Nedostatak joda može dovesti do povećanja štitnjače, što može uzrokovati različite zdravstvene probleme.

Selen: Još jedan važan antioksidans koji pomaže zaštititi stanice od oksidativnog oštećenja i podržava imunološki sustav. Nedostatak selena može oslabiti imunološki sustav pasa i doprinijeti razvoju određenih srčanih bolesti.

Nadoknada gore navedenih minerala ključna je za zdravlje pasa, ali važno je napomenuti da pretjerano doziranje minerala može biti štetno kao i njihov nedostatak. Stoga je neophodno da prehrana pasa bude sastavljena ili odabrana tako da osigura pravilnu ravnotežu potrebnih minerala. U svakom slučaju, preporučljivo je konzultirati se s veterinarom kako bi se zadovoljile specifične prehrambene potrebe vašeg psa.

 

Ravnoteža i predoziranje

Potrebe pasa za vitaminima i mineralima su raznolike, i za njihovo zadovoljenje pored uravnotežene pasje hrane često su potrebni i dodaci prehrani, posebno u specifičnim zdravstvenim stanjima ili životnim fazama. Međutim, važno je biti oprezan jer predoziranje vitaminima i mineralima može dovesti do ozbiljnih nuspojava, kao što su smanjenje gustoće kostiju u slučaju predoziranja vitaminom A ili stvaranje bubrežnih kamenaca zbog prekomjernog unosa vitamina D. Simptomi nedostatka, poput slabe dlake, nedostatka energije ili krhkih kostiju, mogu biti upozoravajući znakovi da unos hranjivih tvari nije adekvatan. Redoviti veterinarski pregledi su potrebni za održavanje optimalnih razina hranjivih tvari i eventualno fino podešavanje prehrane.

 

Završne misli

Stručnjaci za prehranu naglašavaju da je pravilno uravnotežena prehrana, koja uključuje gore navedene vitamine i minerale, osnovna za dug i zdrav život pasa. Međutim, važno je uzeti u obzir da i prekomjeran unos vitamina i minerala može biti štetan, stoga je pri planiranju prehrane preporučljivo zatražiti savjet veterinara ili stručnjaka za prehranu.

Možda će vas zanimati i sljedeći članci:

Bella ne jede suhu hranu. Oduvijek je dobivala konzerviranu hranu i sada bismo željeli prijeći na suhu hranu. Kupio sam joj nekoliko vrsta, ali ih uopće ne želi probati. Kako je mogu naviknuti? Bella je dvogodišnja ženka pasmine ridgeback. Što bi preporučio?

Bella ne jede suhu hranu. Oduvijek je dobivala konzerviranu hranu i sada bismo željeli prijeći na suhu hranu. Kupio sam joj nekoliko vrsta, ali ih uopće ne želi probati. Kako je mogu naviknuti? Bella je dvogodišnja ženka pasmine ridgeback. Što bi preporučio?

Ispitanik: Bella ne jede suhu hranu. Oduvijek je dobivala konzerviranu hranu i sada bismo željeli prijeći na suhu hranu. Kupio sam joj nekoliko vrsta, ali ih uopće ne želi probati. Kako je mogu naviknuti? Bella je dvogodišnja ženka pasmine ridgeback. Što bi...

read more
Neovisno provjereno
764 recenzije