Ispitanik:

Moj petogodišnji border collie, Alex, u posljednje vrijeme pije puno vode. Bojim se da bi mogao imati neki zdravstveni problem. Što preporučuješ u ovoj situaciji?

 

Odgovor Imre Vargyas-a, našeg osnivača i stručnjaka:

✔️ Nutricionist za pse koji je posvetio svoj život da bi spriječio bolesti koje nastaju od alergija na hranu kod pasa
✔️ 5+ godina iskustva u neizravnoj proizvodnji hrane za pse, te sam odgovoran za CricksyDog hranu za pse koju konzumira preko 20,000 pasa godišnje
✔️ Specijalist za Ishranu Pasa priznat od strane čuvenog britanskog CPD-a

——————–

Dragi Vlasniče,

Dobro je što paziš na Alexa, jer prekomjerno pijenje vode zaista može ukazivati na neki problem. Uobičajeno je da pas po kilogramu tjelesne težine dnevno konzumira 40-60 mililitara vode. To znači da border collie težine 20 kilograma treba 800-1200 mililitara vode dnevno. Ako Alex pije znatno više od toga, bilo bi dobro istražiti uzrok.

Povećana potrošnja vode kod pasa može biti uzrokovana mnogim faktorima. Od jednostavnih objašnjenja, kao što su povećana fizička aktivnost ili vruće vrijeme, koje prirodno mogu povećati potrebu za hidratacijom, do ozbiljnijih zdravstvenih problema, kao što su dijabetes ili bolesti bubrega.

Kada temperatura raste, psi su skloni piti više vode kako bi se ohladili i nadoknadili povećani gubitak vode. Slično tome, ako je Alex aktivniji ili ako sudjeluje u intenzivnijim fizičkim aktivnostima, njegovo tijelo može zahtijevati više tekućine kako bi osiguralo adekvatnu hidrataciju.

Drugi faktor koji može utjecati na Alexovo pijenje vode je vrsta prehrane. Psi koji jedu suhu hranu skloni su piti više vode nego oni koji se hrane mokrom hranom. To je zato što mokra hrana sadrži više vode, pa im je potrebno manje dodatne tekućine. Ako Alex jede suhu hranu, to također može doprinijeti većem unosu vode.

Međutim, ako se ovo ponašanje iznenada pojavi i nijedan od gore navedenih faktora ne opravdava veći unos vode, moguće je da su u pitanju ozbiljniji zdravstveni problemi. Na primjer, jedan od uobičajenih simptoma dijabetesa je prekomjerna žeđ i povećano mokrenje, poznato kao poliurija i polidipsija. Osim toga, problemi s bubrezima, koji mogu utjecati na sposobnost bubrega da reguliraju ravnotežu vode i soli, također mogu uzrokovati povećani unos vode.

Ako se Alexovo ponašanje naglo promijeni i primijetite simptome kao što su letargija, nedostatak apetita, povraćanje ili gubitak težine, sve to može ukazivati da nešto nije u redu. U tom slučaju, važno je što prije potražiti medicinsku pomoć. Veterinar može pomoći dijagnosticirati uzrok problema, bilo da se radi o jednostavnim promjenama okoliša ili ozbiljnijim zdravstvenim pitanjima, kako bi se što prije moglo započeti s odgovarajućim liječenjem.

Važno je napomenuti, međutim, da prekomjerno pijenje vode ne mora uvijek biti uzrokovano fizičkim razlozima. Psi također mogu piti više vode zbog stresa ili anksioznosti. Na primjer, ako nešto uznemirava Alexa u njegovom domaćem okruženju ili ako pati od anksioznosti zbog razdvajanja, to također može uzrokovati to ponašanje. Korisno je promatrati je li se njegovo ponašanje promijenilo na neki drugi način, i možda pokušati pružiti mu više umirujuće pažnje i brige.

Praćenje dnevne potrošnje vode i promatranje okolnosti može pomoći razumjeti što se događa s vašim štenetom Alexom. U svakom slučaju, najsigurnije je da ga pregleda veterinar, kako bi se isključili mogući zdravstveni problemi i umirili vaše brige.

Neovisno provjereno
764 recenzije