Ako već imate pseću hranu u ruci i jedva čekate prvo hranjenje, onda je samo ostalo jedno pitanje: koliko vaš pas treba dobiti svakoga dana? Pitanje, iako se čini jednostavnim, još uvijek ovisi o mnogim faktorima.

Dneve smjernice o hranjenju možete pronaći na našoj web stranici i na poleđini svakoga proizvoda, ali važno je napomenuti da su ovo samo smjernice!

Kada izračunavate točan iznos, trebate obratiti pozornost na sljedeće faktore:

1.) Sastav svake pseće hrane je drukčiji

Tako da ne možemo biti sigurni da će vašem psu trebati isti iznos iz naše hrane kao i sa prethodnima.

2.) Starost vašega psa

Dok su štencu potrebno više hranjivih tvari, vremenom, dok se aktivnost vašega psa smanjuje, potreban iznos hrane postaje sve manji. Važno je uzeti u obzir očekivanju odraslu težinu dok je vaš pas jos uvijek štence!

3.) Stvarna težina vašega psa

Uvijek imajte na umu koliko je težak vađš pas. Ukoliko želite da promijenite njegovu/njezinu trenutačnu težinu, promijenite iznos hrane sukladno tome.

4.) Kako je gore navedeno, važno je koliko je vaš pas aktivan.

Ako vaš pas više voli da leži na kauču nego da cijeli dan trči, njemu/njoj neće biti potrebno toliko hrane koliko bi inače trebalo da je aktivan. Dakle, kada računate dnevnu dozu, imajte na umu koliko je vaš pas aktivan, koliko zajedno vježbate.

5.) Varenje vašega psa

Možda je najteže izračnati koliko brzo vaš pas vari, kako njegov/njezin organizam koristi hranu. Ovo je zasigurno stvar koji samo vi možete procijeniti.

6.) Pitanje kastracije

Skoro svi znaju da se kastrirani psi moraju češće nadgledati zbog moguće pretilosti. Nakon kastracije, obratite pozornost da će se možda vaš bas udebljati. Ukoliko se ovo deogodi, dnevni iznos njegove/njezine hrane bi se trebao smanjiti!

Računajmo zajedno

Uvijek ćete pronaći Dnevni iznos u preporukama, koji pokazuje koliko bi vaš pas trebao jesti u jednom danu. Taj iznos možete podijeliti u dva obroka, na vama je da odlučite.

Na primjer, ako je vašem psu preporučena dnevna doza hrane od 300 grama, možete ju podijeliti na dva obroka po 150g. Posebno je važno za štenca da primaju Dnevni iznos hrane odvojeno, podijeljeno na više obroka. Ova metoda je posebno korisna za štenca koja su skloni stvaranju kiseline ili štencima koji ne vole da odmaraju nakon jela. Posluživanjem manjih količina hrane, možete smanjiti stomačne tegobe.

Moramo spomenuti i konzerviranu hranu

U slučaju konzervirane hrane, također morate uzeti u obzir gore navedene faktore kada računate potrebnu dnevnu količinu.

Dobro je znati da pored suhe hrane, psu možete davati i mokru/konzerviranu hranu. Ovo možete učiniti miješanjem obje hrane u obrok ili možete naizmjenično između obroka.
Bez obzira kako poslužujete konzerviranu i suhu hranu, imajte na umu da ako psu dajete konzerviranu hranu, morat ćete isto tako smajiti količinu suhe hrane.

Mnogi ljudi psima daju kuhanu ili čak sirovu hranuy, iako im daju suhu pseću hranu. Važno je napomenuti da je varenje kuhane i sirove hrane potpuno drukčije od varenja suhe hrane. Ako želite najbolje za njihov stomačić, ne biste ih trebali hraniti objema istovremeno jer može izazvati proljev,

Ako se izračunali dnevnu količinu hrane na osnovu gore navedenih savjeta, možda biste trebali koristiti kuhinjsku vagu na kojoj lako možete izvagati hranu. Naravno, ovo ne morate svaki put raditi. Brzo ćete naučiti! ?

Naravno, izračunata količina nije fiksna. S vremena na vrijeme, ovisno o trenutačnoj težini vašega psa, možete promijeniti omjere kao i doziranja.

A što sa namakanjem i omekšavanjem?

Naša je hrana napravljena da ju lako možete natopiti sa malo vide, ako je potrebno. Ovo može biti korisno za štenca koja nisu još upoznata sa suhom hranom i koji sa mliječnim zubima ne mogu još žvakati najmanje granule. Također, ne smijemo zaboraviti i da stariji psi koji su izgubili nekoliko zubi tijekom godina već imaju problema sa žvakanjem.

Ako ne želite da namočite hranu i tražite drugi način da pomognete psu, granule možete i usitniti.

Na prvome, ovo se može činiti kao teška računica, ali ako mislite na navike vašega psa, sigurno ćete pronaći pravu dnevnu kolićinu za nekoliko dana!

Možda bi vas zanimali naši članci ispod:

CricksyDog Vodič za Odabir Okusa

CricksyDog Vodič za Odabir Okusa

Iako mnogo puta, samo dobre najmere vode vlasnika i vjerojatno sažalijevati psa jer svaki dan jede istu hranu. Da li je vašem psu zaista potrebna promjena okusa? Odgovor je kratak: ne. Ovo ćemo ovjasniti i to sagledati iz drukčije perspective. Psima, u suštini, nije...

read more
CricksyDog vodič za ponovno naručivanje hrane

CricksyDog vodič za ponovno naručivanje hrane

Kada ponovno naručiti i kako to učiniti? Najsretniji smo ako se hrana koju smo napravili pokazala dobrom za vešega psa i on/ona je sretan/na da ju jedu svaki dan. Ako čitate ovaj članak, vjerojatno ste jedan od onih savjesnih vlasnika koji voli da zna da vaš ljubimac...

read more
CricksyDog vodič za promjenu pseće hrane

CricksyDog vodič za promjenu pseće hrane

Kada uvodite novu hranu, navikavanje je jako bitno. Zašto? Ipak, ako vaš pas već duže vrijeme jede istu hranu, njegov/njezin organizam je već naviknut na nju. Varenje se već prilagodilo na tu hranu, tako da šarm noviteta i radosti može preći u ozbiljan problem. Ako ne...

read more
Neovisno provjereno
764 recenzije