Zdravi i sretni psi mogu se tijekom života suočiti s brojnim bolestima, od kojih se mnoge mogu spriječiti odgovarajućom brigom i predostrožnošću. U ovom blog postu pregledat ćemo najčešće bolesti pasa i metode prevencije, s posebnim naglaskom na područja kao što su prehrana, cijepljenje i važnost redovitih veterinarskih pregleda.

 

1) Problemi s kožom

Problemi s kožom, poput alergija, ekcema i infekcija, česti su kod pasa i mogu biti uzrokovani različitim faktorima, uključujući alergije na hranu, okolišne alergene (poput peluda, prašine) i iritacije uzrokovane parazitima (buhe, krpelji). Koža zahvaćenih pasa često je crvena, svrbežna i upaljena, što povećava rizik od infekcija. Ključ prevencije i liječenja je identifikacija i obrada uzroka, što može uključivati posebne dijete, stvaranje okruženja bez alergena i redovite tretmane protiv parazita. Adekvatna prehrana ključna je jer može pomoći u smanjenju alergijskih reakcija kod pasa s osjetljivom kožom i podržava zdravlje kože. Međutim, ako paraziti uzrokuju iritaciju kože, esencijalno je često kupanje i medicinsko liječenje.

 

2) Probavni problemi

Probavni problemi su široko rasprostranjeni među psima i mogu se manifestirati u različitim oblicima, kao što su proljev, zatvor, plinovi i nadutost. Ti simptomi često su povezani s prehranom, alergijama na hranu ili intolerancijom, kao i poremećajem ravnoteže crijevne flore. Ključ održavanja zdravlja probavnog sustava je prehrana koja je uravnotežena, sadrži visokokvalitetne proteine, vlakna i minimalizira alergene sastojke. Takve specifične prehrambene potrebe mogu zadovoljiti proizvodi poput hipoalergenih proizvoda CricksyDog, koji mogu pomoći u očuvanju zdravlja probavnog sustava, smanjiti rizik od proljeva i drugih probavnih smetnji te poboljšati opće blagostanje. Uvijek je dobro imati kod kuće probiotike i Bolus Adstringens za slučaj hitnosti.

 

3) Parazitske infekcije

Parazitske infekcije, poput onih uzrokovanih buhama, krpeljima i komarcima, mogu uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme kod pasa. Ti paraziti mogu prenositi bolesti kao što su Lymeova bolest, ehrlihioza i srčani crv. Ključ prevencije je redoviti i odgovarajući antiparazitni tretman, poput spot-on kapi, žvakajućih tableta ili ogrlica, kao i redovito čišćenje i tretiranje okoline, poput ležišta i igrališta psa. Takve mjere mogu smanjiti rizik od infekcije i zaštititi zdravlje naših ljubimaca. Nažalost, hladne zime više nisu uobičajene, stoga je neophodno tijekom cijele godine štititi se od krpelja i komaraca.

 

4) Srčani crv

Iznimno je važno govoriti o ovome. Još je važnije da zaraženi psi što prije dobiju odgovarajuće liječenje. Srčani crv je ozbiljno stanje uzrokovano parazitom Dirofilaria immitis, koji se prenosi ubodom zaraženog komarca. Larve parazita ulaze u krvotok psa nakon uboda, gdje se razvijaju i konačno migriraju u srce i plućne arterije, gdje postaju odrasli crvi. Ako se bolest otkrije na vrijeme, u ranoj fazi, potpuni oporavak je realan. U tom slučaju, poželjno je liječiti zaraženog psa sporim metodama. Ako su se već razvili odrasli crvi, to obično ukazuje na simptome poput kašlja, što može ukazivati na zatajenje srca i pluća. Stoga je važno usmjeriti se na prevenciju. Prevencija srčanog crva uključuje zaštitu od komaraca i redovite, od strane veterinara propisane, preventivne tretmane protiv srčanog crva. Ti tretmani mogu pomoći spriječiti razvoj parazita i ozbiljne zdravstvene probleme.

 

5) Kennel kašalj

Kennel kašalj je gornja respiratorna infekcija koja se brzo širi među psima, posebno u gužvama, kao što su parkovi za pse i pansioni. Može ga uzrokovati kombinacija virusa i bakterija i brzo se širi slinom. Simptomi uključuju suhi, lajav kašalj koji može izazvati gušenje ili povraćanje. Postoji cjepivo i lijek koji se kapaju u nos protiv kennel kašlja.

 

Rješenja

Najvažnije je težiti prevenciji u svim područjima. To uključuje redovite veterinarske posjete, zaštitu od parazita i, ne manje važno, odgovarajuću prehranu.

 

1) Redovite veterinarske kontrole

Redovite veterinarske kontrole omogućavaju rano dijagnosticiranje i brzo liječenje, što povećava šanse za ozdravljenje. To može uključivati rutinska cijepljenja, antiparazitne tretmane i preventivne preglede. U mladoj dobi preporučuje se obaviti opću provjeru otprilike jednom godišnje. Dok u starijoj dobi, barem svakih šest mjeseci, ako ne i češće. Time se mogu otkriti ozbiljni problemi na vrijeme.

 

2) Cijepljenje

Cijepljenja igraju ključnu ulogu u očuvanju zdravlja pasa, sprječavajući mnoge ozbiljne, često smrtonosne bolesti. Obvezna cijepljenja uključuju cjepivo protiv bjesnoće, koje štiti ne samo zdravlje psa već i ljudsko zdravlje. To se mora davati psu svake godine. Također, obvezno je godišnje cijepljenje protiv kombiniranih bolesti, koje pruža zaštitu od brojnih bolesti. Među njima su parvovirus, hepatitis, parainfluenza i leptospiroza. Ova cjepiva pomažu u sprječavanju većine virusnih i bakterijskih infekcija koje mogu uzrokovati ozbiljne bolesti kod pasa. Osim toga, postoje i visoko preporučena cjepiva. Ako vaš pas često posjećuje pseće zajednice, parkove ili boravi u pansionu, vrijedi razmotriti zaštitu protiv kašlja pansiona. Veterinari mogu predložiti individualni plan cijepljenja, uzimajući u obzir dob psa, način života i okolišne rizike.

 

3) Prehrana

Odgovarajuća prehrana temelj je očuvanja zdravlja pasa. Uravnotežena prehrana bogata hranjivim tvarima, koja sadrži potrebne vitamine i minerale, neophodna je za prevenciju bolesti. Proizvodi CricksyDog, na primjer, posebno su razvijeni kako bi podržali zdravlje i dobrobit naših ljubimaca.

 

Zaključak

Za prevenciju najčešćih bolesti pasa važna je svjesna briga koja uključuje odgovarajuću prehranu, redovite veterinarske kontrole, učinkovite strategije protiv parazita i sveobuhvatan program cijepljenja. S navedenim metodama prevencije možemo osigurati da naši psi žive dug, zdrav i sretan život.

Možda će vas zanimati i sljedeći članci:

5 Jednostavnih i Osvježavajućih Recepta za Tvog Psa za Ljeto

5 Jednostavnih i Osvježavajućih Recepta za Tvog Psa za Ljeto

U ljetnoj vrućini, ne samo mi, već i naši četveronožni ljubimci uživaju u osvježavajućim poslasticama. Sljedećim jednostavnim i osvježavajućim grickalicama i sladoledima možeš razveseliti svog psa. Ovi recepti nisu samo ukusni, već i zdravi, i sigurno će uljepšati dan...

read more
Pomoć, želim na odmor! Što da radim sa svojim psom?

Pomoć, želim na odmor! Što da radim sa svojim psom?

Kada konačno dođe dugo očekivano vrijeme odmora, svi se pripremaju s uzbuđenjem. Međutim, za vlasnike pasa ovaj trenutak može donijeti i brige, jer se postavlja pitanje: što učiniti s našim ljubimcem dok smo odsutni? Iako bi mnogi rado poveli svog psa sa sobom,...

read more
Neovisno provjereno
764 recenzije