Tvoj pas vjerojatno zna moliti za poslasticu, ali on ne zna razgovarati s vama o svom zdravlju – ili ti reći kad mu nešto boli. Nažalost, psi se mogu suočiti sa širokim rasponom zdravstvenih stanja pasa. Srećom, mnogi od najozbiljnijih slučajeva se mogu spriječiti cijepljenjem i redovitim liječenjem.

Evo top 10 zdravstvenih problema s kojima se suočavaju naši četveronožni prijatelji i simptomi bolesti na koje trebaš obratiti pozornost.

1. Srčane Gliste

Srčane gliste su ozbiljna i potencijalno smrtonosna bolest u kojoj paraziti inficiraju srce i arterije psa. Psi su izloženi ličinkama ubodom komarca i, ako se ne provjeri, ličinke se mogu razviti u velike gliste. Simptomi srčanih glista se kreću od kašlja do letargije, urušavanja i depresije (snuždenost ili ne pozdravljanje na vratima), kaže Bonnie Beaver, DVM, profesorica na Veterinarskom fakultetu na Sveučilištu A&M u Teksasu. Napadi srčanim glistama mogu napredovati do zatajenja srca i smrti. Iako nisu uvijek uspješne, mogućnosti liječenja uključuju lijekove za ubijanje parazita i, u naprednim slučajevima, operacije. Srećom, gliste se lako mogu spriječiti. Mogućnosti uključuju svakodnevne oralne lijekove, lokalne lijekove, injekcije i jednostavne tablete koje se koriste jednom mjesečno.

2. Povraćanje i Proljev

Mnogo je mogućih uzroka povraćanja i proljeva kod pasa, ali najčešća je infekcija poput parvovirusa. Drugi uključuju jedenje neprikladne hrane ili gutanje predmeta. “Psi često jedu male igračke, odjevne predmete, čokoladu ili omote od guma”, kaže Beaver. “Ksilitol [zamjena za šećer] može dovesti do zatajanja bubrega. Kilogram slanine može izazvati pankreatitis. “

Izolirani napad povraćanja i proljeva kod pasa obično nije razlog za zabrinutost, ali ako tvoj pas povraća više puta ili dulje od jednog dana, odvedi ga svom veterinaru. Pripazi na simptome kao što su krv u povraćanju ili proljev, tamni ili crni proljev, letargija, gubitak kilograma, vrućica ili promjena apetita. Da bi spriječio dehidraciju, daj svom psu puno vode. Nakon napadaja povraćanja isprobaj blagu hranu poput kuhanog krumpira, riže i kuhane piletine bez kože. Za borbu protiv proljeva kod pasa, opće je pravilo izbjegavati hranjenje pseće od 12 do 24 sata ili dok ti veterinar ne da zeleno svjetlo.

3. Pretilost

Pretilost je čest zdravstveni problem kućnih ljubimaca. Baš kao i kod ljudi, prekomjerna tjelesna težina može negativno utjecati na zdravlje tvog psa: psi s prekomjernom težinom suočavaju se s većim rizikom od bolova u zglobovima, dijabetesa i bolesti jetre. “Hranimo ih previše kaloričnom hranom i ne dajemo im dovoljno vježbe”, kaže Beaver.

Je li tvoj pas na svojoj najboljoj težini? Ako jest, trebao bi moći osjetiti njegovu kičmu i rebra bez pritiskanja. Kada gledaš svog psa odozgo, trebao bi vidjeti uočljivi “struk” između donjih rebara i bokova; sa strane, bi trebao vidjeti kako se trbuh penje od dna rebra do bedara. Ako tvoj pas ne udovoljava tim standardima, zamoli veterinara da ti pomogne u izradi plana prehrane i vježbanja.

“Povećaj potrošnju kalorija i smanji unos kalorija”, kaže Beaver. Smanji grickalice ili poslastice, hrani ga malim obrocima tijekom cijelog dana i napravi obveži se da ga odvodiš u park da se igra i trči uokolo.

Ako tražiš izvrsnu pseću hranu, koja nije samo ukusna, već i stvarno zdrava, tvoj pas bi trebao isprobati hipoalergenu goveđu suhu hranu tvrtke CricksyDog. Pokušaj, za zdravlje svog psa

4. Zarazne bolesti

Još jedan uobičajeni zdravstveni problem kućnih ljubimaca, a najčešće kod pasa, su zarazne bolesti, posebno parvovirus pasa i virus kuga. Pasji parvovirus izuzetno je zarazan i potencijalno smrtonosan, a zarazan je kroz kontakt s izmetom zaraženog psa. Simptomi mogu uključivati krvavi proljev, povraćanje, letargiju i gubitak apetita.

Pseća kuga je virus koji se prenosi izravnim kontaktom s urinom, slinom ili krvlju zaraženog psa. Utječe na dišni sustav psa, kao i na njegov gastrointestinalni i središnji živčani sustav, pa čak i na oči, posebno na membrane koje prekrivaju očne jabučice i donju stranu kapka. Simptomi uključuju kihanje, kašalj i otežano disanje, vrućicu, nagli gubitak apetita, povraćanje ili proljev, ispuštanje guste sluznice iz očiju i nosa, a možda i napadaje.

Rana prevencija može zaštititi tvog ljubimca. “Ove, i druge uobičajene zarazne bolesti pasa, mogu se spriječiti pravilnim cijepljenjem”, kaže Beaver. “Počni kada su štenad.” Što se tiče liječenja, opcije za pseći parvovirus uključuju IV tekućinu (infuziju) za sprečavanje dehidracije, lijekove protiv povraćanja, antibiotike i lijekove protiv bolova. Kod pseće kuge, liječenje obično uključuje IV tekućinu (infuziju), antibiotike (ako vaš pas kašlje) za sprečavanje upale pluća i lijekove za kontrolu napadaja. Trenutačno nema lijekova koji mogu uništiti bilo koji virus.

5. Pseći Kašlja

Pseći kašalj je vrlo zarazan oblik bronhitisa koji uzrokuje upale glasnica i dušnika psa. “Najčešći uzrok je izloženost drugim zaraženim psima, bilo u vrtićima za pse, u salonu ili u uzgajivačnici”, kaže Beaver. “U većini slučajeva liječenje je puštanje tijeka ili davanje psu antibiotika.” Također možeš pokušati koristiti ovlaživač zraka ili odvesti ljubimca u kupaonicu napunjenu parom.

6. Problemi s Donjim Mokraćnim Sustavom

Neki od uobičajenih problema mokraćnog sustava kod pasa uključuju inkontinenciju, bakterijske infekcije, kamenje u mjehuru, pa čak i rak. Simptomi uključuju češće mokrenje, stvaranje malih količina mokraće, krvi u mokraći, inkontinenciju, naprezanje ili plač od bolova pri pokušaju mokrenja, povraćanje, vrućica i gubitak težine. Mogućnosti liječenja uključuju antibiotike, promjene u prehrani i operaciju ako je potrebna za uklanjanje kamenaca u mjehuru ili tumora.

7. Dentalna Bolest

Parodontalna bolest, infekcija zubnog mesa, vrlo je česta kod pasa, a zahvata oko 80 posto pasa do druge godine života. Povezana je sa bolestima srca, dijabetesom, bubrezima i drugim ozbiljnim zdravstvenim problemima pasa. Simptomi se kreću od smrdljivog daha do poteškoća s prehranom i oticanja lica, kaže Beaver. Liječenje može uključivati uklanjanje zubnih naslaga i, ako je potrebno, zuba. Da bi se spriječili zdravstveni problemi sa zubima pasa, Beaver preporučuje redovite preglede kod veterinara, dajući psu žvake od sirove kože i redovito peri zube ljubimcu psećom pastom za zube (tvoja pasta za pse može biti štetna za njihov želudac).

8. Problemi Kože

Većina kožnih problema kod pasa posljedica je parazita, kožnih infekcija i alergija. “Vjerojatno je najčešći problem kože kod pasa demodekoza koju uzrokuje grinja koja živi u folikulu dlake”, kaže Beaver.

Uobičajeni paraziti koji zahvataju kožu uključuju buhe, krpelje, ušne grinje i sarkoptične grinje, koje uzrokuju šugu. Lišaj dovodi do česte infekcije kože; to je vrlo zarazna gljivična infekcija koja može uzrokovati gubitak dlake ili kratku dlaku ili ljuskaste mrlje. Alergeni poput peludi, plijesni i grinja mogu izazvati svrbež i osip. Psi također mogu razviti alergiju na uobičajene sastojke za pseću hranu, poput soje, kukuruza, pšeničnog glutena, govedine ili pilećeg mesa, što uzrokuje probleme s kožom. A neki psi mogu jednostavno izazvati iritaciju kože previše ližući područje, moguće od dosade ili stresa.

Na svom ljubimcu možda ćeš moći uočiti buhe i krpelja. Mogućnosti liječenja uključuju uporaba posebnih ljekovitih šampona za ubijanje parazita, antibiotici ili antifungalni lijekovi te kortikosteroidi i antihistamina za kontrolu svrbeža. Tvoj veterinar također može propisati dijetu za smanjenje alergija na hranu ili injekcije za kontrolu alergijskih reakcija. Da bi spriječio buhe i krpelja, pitaj svog veterinara o mjesečnim lokalnim sredstvima koja možeš lako primijeniti.

9. Slomljene Kosti

Slomljene kosti, koje se nazivaju i prijelomi, čest su problem pasa – često zbog aktivnosti poput skakanja kroz prozor, kaže Beaver. Simptomi uključuju šepanje, nepomicanje i to je razlog za sumnju na traumu (na primjer, ako je pas bio u blizini ceste). Liječenje uključuje operaciju, udlagu ili gips.

10. Rak

“Jedan od uobičajenih oblika raka kod pasa je rak kože”, kaže Beaver. “Na vrhu nosa i vrhovima ušiju mogu biti bijele mrlje.” Ostali simptomi raka kod pasa uključuju kvržice, otekline, čireve, ubrzani gubitak kilograma, hromost, nagli pad apetita, otežano disanje, mokrenje ili defekaciju, nedostatak energije i crne stolice.

Liječenja uključuju operaciju, kemoterapiju, zračenje i imunoterapiju. Kao i kod ljudi, može se koristiti kombinacija pristupa, a stadij raka, vrsta bolesti i agresivnost liječenja mogu utjecati na ishod.

Redoviti posjeti veterinaru i preventivni koraci mogu održati tvog psa u najboljem zdravlju. A, ako primijetiš neko neobično ponašanje ili simptom, istovremena posjeta veterinaru će često značiti brz oporavak od pseće bolesti.

Možda će vas zanimati i sljedeći članci:

Neovisno provjereno
764 recenzije