Bez obzira da li je vašem psu dijagnosticiran poremećaj napadaja ili doživljava napadaj po prvi put, može biti teško ostati pri sebi. Zapravo, vlasnici često, na kraju, čine više štete nego koristi kada pokušavaju pomoći svom psu da prebrodi napadaj.

Dr. Pippa Elliott, veterinarka s 30-godišnjim iskustvom, podijelila je svoja osnovna pravila za zaštitu vašeg psa i minimiziranje učinaka napadaja.

 

Psa Čuvajte Na Sigurnom

Pored svega, važno je zaštititi svog psa od ozljeda tijekom napadaja. Mnogi psi imaju fizičke i bihevioralne pokazatelje tijekom preiktalne faze (prije nego što počnu konvulzije). Ako primijetite znakove tjeskobe kao što su cviljenje, nervozno hodanje ili dahtanje, iskoristite priliku da odvedete psa na sigurno mjesto prije nego što napad počne.

Otvoreni prostori s tepisima udaljeni od stubišta su najbolji. Ako je moguće, očistite područje od predmeta koji se mogu prevrnuti i tvrdog namještaja s oštrim rubovima koji bi mogao uzrokovati ozljede. Ako je vaš pas na kauču ili krevetu, spustite ga na pod (ako je to sigurno) kako biste spriječili pad. Drvene podove ili podove od pločica možete učiniti ugodnijim sa starim dekama ili ručnicima.

Napomena: Ne pokušavajte premjestiti psa ako je napadaj već počeo jer riskirate da budete slučajno ugrizen. Ako nije sigurno premjestiti svog psa na sigurnije mjesto, improvizirajte tako što ćete obložiti područje i blokirati potencijalne opasnosti jastucima i dekama.

 

Umanjite Podražaj

Tijekom napadaja, mozak vašeg psa je preplavljen abnormalnim električnim signalima. Svaki dodatni podražaj u obliku svjetla, zvuka ili dodira zapravo može produljiti njegovo trajanje.

Iako instinktivno želite utješiti svog psa, budite uvjereni, to njega ne boli i najvjerojatnije nije svjestan napadaja zbog promijenjene svijesti. Može se ugristi za jezik tijekom konvulzija, ali gutanje ili gušenje jezikom ne predstavlja opasnost.

Dr. Elliott preporučuje da sobu učinite što mirnijom time što ćete:

  • Uklaniti druge kućne ljubimce i ljude
  • Isključiti TV ili radio
  • Prigušiti svjetla
  • Navući savjese
  • Ne dirati psa
  • Ostati smireni

 

Mjerite Vrijeme

Svaka sekunda napadaja može se činiti kao vječnost, ali u stvarnosti obično traju samo nekoliko sekundi do nekoliko minuta. Veterinari preporučuju mjeriti vrijeme kako bi se utvrdilo radi li se o hitnom slučaju. Može pomoći i snimanje napadaja na telefon jer može pružiti korisne informacije vašem veterinaru.

 

Znati Kada Posjetiti Veterinara

Većina napadaja nije opasna po život, ali ukazuje na medicinski problem. Ako vaš pas doživi napad prvi put ili je možda bio izložen toksinu, odmah potražite pomoć veterinara.

Za pse s postojećim poremećajima napadaja, veterinari smatraju hitnim slučajem kada napadaji traju dulje od pet minuta ili pas ima više od tri napadaja u razdoblju od 24 sata.

 

Vodite Zapisnik

Za pse s ponavljajućim napadajima može biti od pomoći vođenje detaljnog zapisnika o svim sličnim napadajima koje možete primijetiti kako biste pomogli svom veterinaru dijagnosticirati problem i/ili odrediti mogućnosti liječenja.

Navedite informacije kao što su:

  • Duljina svake faze
  • Koju vrstu napadaja primjećujete (konvulzije, “grizenje muha” itd.)
  • Je li kontrola nad mokraćnim mjehurom ili crijevima izgubljena
  • Ponašanje prije, poslije i tijekom napadaja

Možda će vas zanimati i sljedeći članci:

Neovisno provjereno
764 recenzije