Kažu da je put do čovjekova srca kroz njegov želudac. Sigurno je reći da se stara izreka odnosi i na pse – malo viška kila u vrijeme večere ili ukusna poslastica jednostavan je način da svom čupavom najboljem prijatelju pokažete koliko vam je stalo. Ali pretjerajte i možda završite s psom s prekomjernom težinom, ili još gore, pretilim psom.

Imati psa s prekomjernom težinom štetnije je nego imati vitkog psa

“Možete previše razmaziti psa i to je ono što vidimo u mnogim slučajevima pretilosti pasa”, kaže dr. Justin Shmalberg, veterinarski nutricionist.

Pretilost je jedno od najčešćih medicinskih stanja kod pasa: Do 60 posto pasa ima prekomjernu tjelesnu težinu, a oko polovice pretilih, što se definira kao više od 30 posto iznad njihove idealne težine. Kao i kod ljudi, višak tjelesne masnoće kod pasa može dovesti do niza problema, od bolesti zglobova do predispozicije za metaboličke poremećaje do stanja kronične upale. A da se i ne spominje da su pretile životinje manje energične od svojih dotjeranih kolegica – a imaju tendenciju i da žive kraće.

Dr. Shmalberg smatra da je pretilost kod pasa slična “pothranjenosti koja se može spriječiti”. Srećom, premda može teško prekomjerno težinu izgubiti, izazov je koji je nadohvat ruke većini vlasnika ako slijede jednostavne smjernice. I to je važno – gubitak kilograma kod pasa povezan je s poboljšanjem kvalitete života, povećanom energijom i smanjenjem nekih nuspojava prekomjerne težine, poput bolesti i kronične upale.

Najvažnije je upamtiti da, imati psa s prekomjernom tjelesnom težinom i da sve ostalo radite kako treba (visokokvalitetna hrana, zdravi dodaci i tako dalje) vjerojatno štetnije od mršavog psa – bez obzira čime ga hranite. Imajući to na umu, sastavili smo cjelovit vodič za gubitak kilograma pasa koji pokriva ono što trebate znati da bi vaš najbolji prijatelj bio zdrav:

 

 • Prepoznavanje Pretilog Psa
 • Pasmine Debelih Pasa
 • Prepoznavanje Pretilog Psića
 • Uzroci i Krivci
 • Zdravstveni Problemi Pretilih Pasa
 • Kako Pomoći Psu Da Smršavi
 • Plan Prehrane Pasa s Prekomjernom Težinom
 • Posebna Pseća Hrana za Mršavljenje
 • Programi Vježbanja za Pretile Pse
 • Dijetalne Tablete za Pse
 • Operacija Mršavljenja za Pse

Prepoznavanje Pretilog Psa

Vlasniku bi bilo očito ako se pas čini predebelim ili pretilnim. Ali to nije uvijek istina. Napokon, roditelji imaju tendenciju podcjenjivati koliko su njihova djeca prekomjerna. Ako primijetite da vaše štene izgleda pomalo navildano, to je obično prvi trag. Tabela pasa s prekomjernom težinom ili tabela rezultata tjelesnog stanja (BCS) može vam pomoći:

Na ljestvici od 9 točaka, rezultat od 4 do 5 bio bi idealan za većinu pasmina, dok 3 mogu biti normalna za hrtove (hrtovi, muhavci, saluki, itd.), Jer su uglavnom mršaviji. Psi s ocjenom tjelesnog stanja 6 od 9 imaju prekomjernu težinu, a 7 do 9+ smatraju se pretilim.
Imajte na umu da vaš veterinar možda neće komentirati stanje tijela vašeg psa ako to ne zatražite. “Neka istraživanja sugeriraju da veterinari ne žele razgovarati o tome s vlasnicima”, kaže Shmalberg, “jer su mnogi vlasnici otporni na te informacije ili ih negiraju.” Na pregledima se isplati tražiti iskrenu procjenu i procjenu idealne tjelesne težine vašeg psa.

Pasmine Debelih Pasa

Mnoga istraživanja u različitim regijama i zemljama pokušala su identificirati pasmine koje su najugroženije da postanu pretile. Iako je bilo nekoliko oprečnih rezultata, tijekom svih studija ove su se pasmine popele na vrh popisa:

– Labrador retriveri
– Shelties Shelti-ji
– Jazavčari
– Zlatni retriveri
– Mopsi
– Koker španijeli
– Pekinezeri
– Pomeranaci
– Bokseri
– Cairn terijeri
– Škotski terijeri
– Basset goniči
– Kavalirski King Charles španijeli
– Beaglovi
– Mješovite pasmine

Postoje i pasmine za koje je zabilježeno da imaju niži metabolizam u usporedbi s drugima, uključujući Labradori, Corgi-ji i Newfoundland-ovi.

Prepoznavanje Pretilog Psića

Pretili i predebeli štenci posebno su osjetljivi na učinke viška tjelesne masnoće. Zapravo, višestruka istraživanja sugeriraju da su štenad s prekomjernom tjelesnom težinom skloniji onome što veterinari nazivaju razvojnim ortopedskim bolestima, koje se razvijaju tijekom rasta i uzrokuju probleme u normalnoj strukturi kostiju i hrskavice u zglobovima. Ortopedske bolesti mogu štenetu stvoriti oslabljeno kretanje i/ili artritisa za cijeli život.

Ovdje je nekoliko savjeta kako pripaziti na težinu vašeg šteneta:

Počevši od otprilike 12 tjedana, a definitivno do 16 tjedana, štenad bi trebali imati sličnu definiciju odraslih pasa. Pogledajte gornju tabelu rezultata tjelesnog stanja i pogledajte naš cjeloviti vodič za prehranu štenaca za više informacija.

Neka vaš veterinar na rutinskim sastancima procijeni težinu i stanje vašeg psića.
Obavezno izračunajte odgovarajući broj kalorija za svoje štene (koristite naš praktični kalkulator) i ne zaboravite uzeti u obzir sve te poslastice.

Uzroci i Krivci

Prevencija i liječenje prekomjerne težine i pretilosti kod pasa svodi se na prehranu.
Ako počnete razmišljati, moj se pas deblja i niste sigurni zašto, postoji niz mogućih razloga, od načina na koji je vježbao do svoje genetike do toga je li kastriran ili ne. Počnimo s pregledom čimbenika rizika za pseću pretilost:

Dob: Kako psi stare, veća je vjerojatnost da će imati prekomjernu težinu.

Pasmina ili genetika: Neke pasmine imaju niže energetske potrebe ili mogu biti genetski predisponirane na veću težinu. Prihvaćeni službeni standardi pasmine mogu također pridonijeti epidemiji pretilosti; europsko istraživanje pokazalo je da gotovo 1 od 5 izložbenih pasa ima BCS preko 5.

Kastracija ili sterilizacija: Kastracija ili sterilizacija mogu uzrokovati debljanje i kod muškaraca i kod žena. To je najvjerojatnije povezano s utjecajem spolnih hormona na apetit, vježbanje i možda, najvažnije, gubitak nemasne tjelesne mase nakon postupka.

Prekomjerno hranjenje: Krivci su kalorije suhih hrana i posebno komercijalnih poslastica. Također imajte na umu da bi jedan veliki dnevni obrok mogao dovesti do prekomjernog hranjenja. Idite s češćim obrocima – i imajte na umu da je kontrola porcija bitna.

Nedostatak vježbe: Psima je jednako važno svakodnevno se kretati kao i ljudima; a kućni ljubimci koji manje vježbaju trebaju manje kalorija od aktivnih kućnih ljubimaca.

Spol: Ženski psi češće imaju prekomjernu tjelesnu težinu od muških, a prevalencija raste nakon sterilizacije.

Čak i ako pas ima čimbenike rizika za pretilost, oni u konačnici utječu na metabolizam i koliko kalorija pas treba pojesti dnevno. No, prevencija i liječenje prekomjerne težine svodi se na prehranu. Na vlasnicima je da paze da hrane svog psa odgovarajućom količinom kalorija za njegove potrebe. Evo vrsta stvari koje mogu dovesti do previše kalorija:

Nekonzistentno porcioniranje ili hranjenje po slobodnom izboru. Precizna mjerenja i konzistentnost presudni su za saznanje koliko kalorija servirate. Veličina kašike ili zdjele je bitna: ona koja je prevelika za malog psa sigurno će uzrokovati probleme. Nutricionisti preporučuju vaganje hrane, posebno za najmlađe. I izbjegavajte hranjenje po slobodnom izboru. “Neki psi to mogu raditi neko vrijeme”, kaže Shmalberg, “ali ako se njihov metabolizam promijeni, to je teško pratiti.”

Veliki obroci. Hranjenjem manjih, češćih obroka troši se više kalorija. Neke studije sugeriraju da je hranjenje jednom dnevno (čak i kontrolirano prema kalorijama) faktor rizika za prekomjernu težinu.

Slijediti preporuke s etiketa. Pogodite što? Ne postoje standardizirane preporuke za hranjenje na vrećicama s hranom za kućne ljubimce, a brojke se značajno razlikuju. Najbolje je izračunati kalorije, a zatim provjeriti broj kalorija po šalici, limenci ili pakiranju.

Poslastice. Istina je, mnogi psi puno kalorija dobivaju iz poslastica. A od poslastice do poslastice, sadržaj kalorija može varirati od nekoliko kalorija do više od stotinu. Važno je uzeti u obzir poslastice prilikom utvrđivanja dnevnog unosa kalorija vašeg psa. Većina veterinara preporučuje držanje poslastica na minimum: oko 10 do 20 posto od ukupnog broja.

Ostaci sa stola. Hrana koju jedete, pod pretpostavkom da je zdrava, može biti izvrstan izvor prehrane za vašeg psa. Ali baš poput poslastica, ako se ne uzimaju u obzir, mogu dodati značajne kalorije u prehranu vašeg štenca. “Ljudi teško vagaju kalorije i porcije hrane za svoje ljubimce”, kaže Shmalberg. “Sasvim je drugačije za vas da jedete dio obroka u restoranu kad ste na dijeti od 2.000 kalorija, nego za vašu čivavu, kojoj dnevno treba samo 200 kalorija.”

Prekomjerno hranjenje jer je vaš pas “vrlo aktivan”. Većina pasa i psećih sportova uključuje relativno kratka razdoblja intenzivnih aktivnosti, drugim riječima, nedovoljno za povećanje kalorija. Pas će trebati više kalorija samo ako putuje na velike udaljenosti tijekom vježbanja, na primjer, odlazeći na pješačenje dužinom od nekoliko kilometara ili trčeći pored vas dok vozite bicikl. (Lovački psi također su istinski aktivni, jer putuju na velike udaljenosti).

Da li vježbanje i dosađivanje utiče na debljanje?

Ono što većina vlasnika smatra redovitim vježbanjem, poput odlaska oko kvarta, zapravo ne sagorijeva tonu kalorija. Zato tjelovježba nije jedina stvar koju treba prilagoditi ako pokušavate pomoći svom psu da smršavi ili spriječi debljanje. Psa biste trebali vježbati iz više razloga, ali bez obzira na sve, ako ga hranite suvišnim kalorijama, i dalje će vjerojatno dobiti na težini.

Jasno je da su psi koji manje vježbaju skloni pretilosti, a pretili i debeli psi su manje aktivni. To je klasično “što je prvo, kokoš ili jaje?” situacija. Nadzornici aktivnosti dokumentirali su da je to istina čak i danju, kad njihovih vlasnika nema. “Je li to uzrok ili posljedica pretilosti nije posve jasno”, kaže Shmalberg. “Međutim, neka istraživanja sugeriraju da su pojedinačni psi – odnosno nijedan drugi pas u kućanstvu – u povećanom riziku. Dakle, neka socijalna interakcija, bilo s vama ili s drugim psom, vjerojatno utječe na metabolizam.”

Može li zdravstveno stanje utjecati na prekomjernu težinu?

Svakako držite svog veterinara u tijeku kad započinjete plan mršavljenja. Najbolje je dobiti njihov uvid u to koliko bi vaš pas trebao gubiti i kojom brzinom, a također saznajte kako osigurati da održavate dobru mišićnu masu – želite da vaš pas gubi masnoću, a ne mišiće. Vaš veterinar može pretražiti medicinske uzroke koji mogu biti i iza debljanja:

Hipotireoza je čest uzrok smanjenog metabolizma kod pasa, posebno pasa srednje dobi. Veterinar će ga provjeriti brzim krvnim testom.

Cushingov sindrom naziv je stanja u kojem pas proizvodi previše kortizola (“hormona stresa”). To može dovesti do povećanog apetita, gubitka mišićne mase i povećanih zaliha masti i debljanja.

Osteoartritis i druga bolna stanja mogu uzrokovati pad aktivnosti pasa, što često dovodi do debljanja.

Zdravstveni Problemi Pretilih Pasa

Nema sumnje, pas s prekomjernom tjelesnom težinom ili pretilost zasigurno ima zdravstvenih problema – ovo su najviše istraženi i široko prihvaćeni:

Smanjen životni vijek: Studija srodnih labradora pokazala je da su pretili psi živjeli 1,8 godina manje od svojih mršavih kolega.

Osteoartritis: U istoj su studiji pretili psi imali ranije i ozbiljniji artritis od mršavih pasa. Stanje može djelomično proizaći iz dodatnog opterećenja koje teže tijelo stavlja na zglobove, ali sada se smatra da je to i, što je još važnije, rezultat upalnog stanja koje pretilost uzrokuje u tijelu.
Sporiji oporavak nakon operacije: Čini se da gubitak kilograma kod životinja s prekomjernom težinom pomaže bržem oporavku od većih operacija, poput popravka kranijalnog križnog ligamenta (slično ljudskom ACL).

Pogoršana respiratorna bolest: Stanja poput kolapsa dušnika, česta kod mnogih malih pasmina, pogoršavaju se učincima viška masnoće. Isto vrijedi i za brachicephalični sindrom, respiratorne poteškoće koje se javljaju kod nekih pasa kratkog lica poput mopsa.

Metabolički učinci: Čini se da prekomjerna masnoća uzrokuje promjene u osjetljivosti na inzulin (što utječe na razinu šećera u krvi) i na razini masnoća u krvi. Zanimljivo je, međutim, da dijabetes ne može biti nuspojava pretilosti kod pasa, za razliku od ljudi i mačaka.

Intolerancija na toplinu: Psi s prekomjernom tjelesnom težinom imaju mnogo veću vjerojatnost da će umrijeti od toplotnog udara nego psi zdrave težine.

Kožne bolesti: Nealergijske bolesti kože zabilježene su u većim stopama kod pasa s prekomjernom težinom.

Rak: Čini se da su neke, ali ne sve vrste karcinoma, češće kod pasa s prekomjernom težinom ili pretilosti.

Smanjena aktivnost: Istraživanje promatrača aktivnosti pokazalo je da se psi s prekomjernom tjelesnom težinom kreću daleko rjeđe od svojih mršavih vršnjaka. To samo kolmplicira problem.
Loša kvaliteta života: Ocjenjivanje kvalitete života vlasnika jasno pokazuje razliku u ukupnoj dobrobiti mršavih pasa u odnosu na pse s prekomjernom tjelesnom težinom i sugerira da su mršavi psi i zdraviji i sretniji.

Na pomolu su i neka novija istraživanja. “Postoje zanimljiva istraživanja o tome kako pretilost može utjecati na to kako se određeni geni izražavaju. Naravno, određeni geni mogu biti i faktor koji predisponira pretilost”, kaže Shmalberg. Također se pojavljuju istraživanja o tome kako prekomjerna težina može utjecati na mikrobiom ili bakterije u crijevima, i obrnuto. Nedavno istraživanje pokazalo je značajne razlike u populaciji bakterija u pretilih pse u odnosu na normalne.

Pretilo Štene Odraste u Pretilog Psa

Pretilo štene može se suočiti s još štetnijim posljedicama. Dodatna težina može opteretiti rastući skeletni okvir mladog psa i utjecati na hormone rasta, što može dovesti do povećane upale. “Također znamo da štenad s prekomjernom tjelesnom težinom vjerojatnije pati od razvojne ortopedske bolesti, koja je kompleks mogućih problema koje karakterizira abnormalni rast kostiju i zglobnih struktura”, kaže Shmalberg. “To može uzrokovati probleme u hodu, deformacije udova, bolove u kostima i zglobovima te stvoriti situaciju koja psa predisponira za rani artritis.”

I premda su istraživanja još uvijek u tijeku, također se smatra da pretilost u ranoj dobi ima dugoročne učinke na metabolizam psa, tako da će vjerojatnije ostati prekomjerna tjelesna težina kako stari, a time i predisponirana na sve zdravstvene probleme gore navedeni problemi. Niži metabolizam tijekom kritičnog razdoblja šteneta također može otežati psu gubitak kilograma u budućnosti.

Kako Pomoći Psu Da Smršavi

Najkritičniji čimbenik u bilo kojem planu mršavljenja pasa je prehrana, a bitna je i vrsta hrane i količina. Vježbanje se uvijek potiče, ali samo vježbanje obično nije dovoljno za znatan gubitak kilograma. Ono što je zaista važno upamtiti jest da gubitak kilograma mora biti obiteljska ili kućanska stvar. Potrebna je predanost i predanost svih skrbnika vašeg psa kako bi se osiguralo da ostane na putu (i da zalutale poslastice ne uđu u smjesu). “Neuspjeh psa da smršavi obično je povezan s neuspjehom vlasnika da ga nahrani odgovarajućim brojem kalorija”, kaže Shmalberg. Ako ste spremni naučiti kako psa staviti na dijetu, došli ste na pravo mjesto. Evo kako korak po korak pomoći svom psu da smršavi.

Plan Ishrane Gojaznog Psa

Pronađite idealnu tjelesnu težinu svog psa. Posavjetujte se s veterinarom – tada ćete dobiti ono što vam treba da odredite koliko kalorija treba dnevno jesti.

1. Uspostavite plan praćenja težine. Započnite s točnim očitanjem početne težine vašeg psa, nakon čega slijedi plan redovitih vaganja. Za velike pse možda ćete htjeti razgovarati sa svojim veterinarom o dolasku po rasporedu (preporučujemo svaka dva tjedna). Manje pse možete vagati kod kuće redovito: Prvo se izvagajte, a zatim se izvagajte dok držite psa i od broja oduzmite prvi broj. Ovih dana možete putem interneta kupiti prilično jeftine vage za kućne ljubimce, prikladne za razne veličine pasa.

2. Izračunajte početni dnevni unos kalorija vašeg psa. To obično izračuna vaš veterinar, ali možete koristiti i jednadžbu 70 x (idealna tjelesna težina u kg) ^ 0,75. Ne zaboravite koristiti njezinu idealnu tjelesnu težinu. Alternativni pristup psima s prekomjernom težinom jest smanjenje dnevnih kalorija za otprilike jednu trećinu.

3. Uračunajte poslastice. Poslastice se ubrajaju u dnevni unos kalorija vašeg psa, pa izračunajte razuman broj poslastica koje ćete svakodnevno nuditi i zbrojite njihov sadržaj kalorija. Razmislite o trenažnim poslasticama koje imaju po nekoliko kalorija. Oduzmite ovaj broj od ukupne dnevne kalorije (gore) i tada ćete znati točnu konačnu količinu kalorija koju bi vaš pas trebao dobiti u hrani. Pokušajte nagraditi dobro ponašanje igračkom, interakcijom ili nekim drugim obogaćenjem koje ne uključuje kalorije. I neka svi ukućani i gosti znaju o prehrani vašeg psa kako bi ih odvratili od nuđenja poslastica ili ostataka stola.

4. Odredite pravu hranu i njezinu količinu. U donjem odjeljku pokrivamo temu odabira prave dijetetske hrane za svog psa. Premjerena hrana prilagođena težini vašeg psa (poput NomNomNow) najbolja je opcija. Sljedeće je najtočnije vaganje hrane, a slijedi precizno mjerenje šalica (mjerica od 1/4 šalice puno je bolja od upotrebe linije od 1/4 šalice na mjerici od 2 šalice).

5. Odredite raspored. Hranite svog psa sa najmanje dva obroka dnevno; češći obroci mogu sagorjeti još više kalorija.

6. Ponovno provjerite težinu nakon dva tjedna na dijeti. Idealno bi bilo da vaš pas izgubi između 0,5 do 2 posto početne tjelesne težine tjedno ili oko 2 do 8 posto mjesečno. U početku može gubiti težinu brže zbog gubitka težine vode – pa ako vidite da je rano izgubio više od 2 posto tjedno, nema potrebe za prilagođavanjem.

7. Prilagodite kalorije po potrebi. Pratite gubitak kilograma svog psa i povećajte ili smanjite unos kalorija kako biste bili sigurni da postižete ciljanu stopu. Ako joj morate smanjiti unos, a čini se da se ne može zasititi, pokušajte dodati malo vode ili čak vrlo niskokaloričnu povrće (brokulu, cvjetaču, celer) u hranu.

8. Pojačati aktivnost. Potaknite sporo i stalno povećanje vježbanja tijekom cijelog plana mršavljenja.

9. Pratite napredak nakon dijete. Kad vaš pas dosegne svoju ciljanu težinu, nemojte povećavati kalorije prerano ili previše dramatično – to bi moglo dovesti do ponovnog debljanja. “Metabolizam psa možda se nikad neće normalizirati na razinu prekomjerne tjelesne težine, pa ćete uvijek morati biti malo oprezni s kalorijama”, kaže Shmalberg. Za pse kojima treba nekoliko kalorija više da bi održali svoju dotjeranu figuru, to je obično oko 10 do 15 posto više od onoga što su hranili tijekom plana mršavljenja.

Posebna Pseća Hrana za Gubitak Težine

Dietetski proteini: Ako je vaš pas prekomjerne tjelesne težine, želite da izgubi masno tkivo uz očuvanje mišićne mase. Proteini su presudni za održavanje i rast koštanih mišića, što je ključno za pokretljivost. Studije su otkrile da povećani udio proteina u prehrani može pomoći očuvanju mišićnog tkiva pasa na planovima mršavljenja. “Proteini također trebaju više energije za razgradnju u psećem tijelu od masti ili ugljikohidrata, tako da proteinske kalorije mogu biti korisnije i za mršavljenje”, kaže Shmalberg. Što se tiče količine proteina, kliničke studije sugeriraju da je 75 grama na 1.000 kalorija hrane minimalna količina potrebna za očuvanje vitke tjelesne mase – ali čak i više može biti korisno. Pogledajte naš kalkulator ovdje da biste saznali više.

Neophodniji vitamini, minerali i masne kiseline: Cijela svrha hrane za pse za mršavljenje je ta da možete ograničiti broj kalorija. Ali, ne želite ograničavati osnovne hranjive sastojke koji su potrebni vašem ljubimcu. Hrana s povišenim količinama vitamina, minerala i masnih kiselina osigurava da vaš ljubimac dobije ono što mu treba čak i kad sveukupno jede manje.

Dodatna vlakna i/ili voda: Svi znamo da kućni ljubimci koji su navikli na određenu količinu hrane neće biti super impresionirani kad se ta količina iznenada smanji za trećinu. Hrana s visokim udjelom vlakana ili vode omogućuje vam da psu date veći volumen hrane bez promjene kalorija, kaže Shmalberg. Za vlakna potražite hranu koja sadrži povrće bogato vlaknima poput brokule, cvjetače, celera i mahuna. Također možete pokušati dodati povrće s malo kalorija s puno vlakana u postojeće obroke. Unošenje više vode u obroke jednostavno je: odaberite konzerviranu ili svježu hranu (granule obično imaju manje od 10 posto vode, dok je konzervirana ili svježa uglavnom više od 70 posto). Ili potopite granule u vodu nekoliko minuta prije hranjenja.

Lako se porcionira: Ako je hrana prethodno odvagana u točnim količinama, poput NomNomNow, uklanjaju se sva nagađanja (pojedinačne porcije prilagođavamo potrebama svakog psa). Ako to nije opcija, vaganje hrane, iako može biti bol, najtočniji je način mjerenja kalorija. Inače, jednoliko oblikovana hrana najbolja je za održavanje konzistentnih kalorija po volumenu, na pr. ako koristite mjernu čašu.

Ukusno: Tijekom dijete, želite da vaš pas i dalje bude zainteresiran za jelo. Jedan od najvećih izazova kod nekih namirnica za mršavljenje je ukusnost, vjerojatno zbog dodatnih vlakana ili zato što sadrže manje masti. Konzervirana ili svježa hrana možda je najbolji način da se postigne, jer ima uočljiviji okus i miris granula, na što psi obično reagiraju.

Prirodni dodaci: Postoje neki dokazi da određeni prirodni dodaci, bilo u hrani ili dani zasebno, mogu biti korisni, kaže Shmalberg. Tu se ubraja L-karnitin koji pomaže mitohondrijima u stanicama da koriste masnoće za energiju; riblje ulje koje sadrži EPA i DHA, dvije masne kiseline koje pomažu u regulaciji hormona povezanih s pretilošću; i biljni dodaci poput ekstrakta zelenog čaja i cimeta, koji mogu pomoći u borbi protiv nekih učinaka pretilosti na rezistenciju na inzulin i smanjeni metabolizam. Posavjetujte se s veterinarom za savjet o doziranju.

Program Vježbanja za Pretile Pse

Iako je program vježbanja za pse važan, sjetite se da se većina kalorija u bilo kojem planu mršavljenja mora izbaciti smanjenjem količine hrane. “Teško da vaš pas može podnijeti dovoljno vježbanja za gubljenje kilograma, a da pritom ne smanjuje kalorije”, kaže Shmalberg. Vježbanje mora biti osmišljeno uzimajući u obzir specifičnosti vašeg psa – mnogi kućni ljubimci s prekomjernom tjelesnom težinom, posebno oni koji su u srednjoj ili starijoj dobi, mogu imati artritis ili druga stanja koja ograničavaju izdržljivost. Hodanje je najbolja vježba za većinu pasa, jer ne bi trebalo prenapinjati kardiovaskularni sustav, a ima slab utjecaj na zglobove. (Zapravo, šetnja može biti korisna kod artritičnih pasa jer pomaže u održavanju mišićne mase i raspodjeli zglobne tekućine koja održava zglobove podmazanima).

Kako osmisliti plan vježbe psa:

Ako vaš pas već ima kontroliranu vježbu (hodanje, igranje itd.), Povećajte njegovu aktivnost za oko 25 posto. Ako je vaš pas relativno neaktivan, započnite s petominutnim šetnjama koje preporučuju Američka udruga bolnica za životinje tri puta dnevno.

Težite svom psu da vježba oko sat vremena dnevno, sve dok to može podnijeti. Količina kalorija koje vaš pas sagorije tijekom tog razdoblja povezana je s udaljenostom koju prijeđete. Psi tijekom šetnje troše oko 0,75 kalorija po kilogramu po milji.
Vježbajte svog psa tijekom hladnijeg doba dana (ujutro, navečer) ili, ako je vrlo vruće, u područjima kontroliranim klimom. To je posebno važno za pse s kratkim nosom.

Uvijek ponesite vodu; putne ili sklopive zdjele su dobra ideja. No, sportska pića ostavite kod kuće – psi se rješavaju topline dahćući, a ne znojeći se, kako ne bi izgubili elektrolite kao ljudi.

Držite se kuće dok ne saznate kako će pas pasti i napravite plan B za slučaj da se pas ne može vratiti.

Izbjegavajte nagibe i padove na terenu, koji dodatno opterećuju noge, sve dok ne prijeđete u plan vježbanja. Brda mogu, nakon što se vaš ljubimac koristi za vježbanje, pomoći sagorjeti više kalorija i izgraditi mišiće.

Održavajte nokte vašeg psa. Kad su predugi, mogu promijeniti položaj nožnih prstiju i otežati hodanje.

Učinite to iskustvo ugodnim. Vaš pas s prekomjernom težinom možda neće biti uzbuđen vježbanjem u početku i vjerojatno će biti prilično naporan. Ohrabrenje, igračke i vrijeme s vama mogu se koristiti kao nagrade. Možete davati niskokalorične poslastice, ali ne zaboravite ih uzeti u obzir u ukupnom kalorijskom planu. Još bolje, umjesto poslastica, koristite dio svakodnevne hrane vašeg psa da biste je nagradili tijekom vježbanja. Samo nemojte pretjerivati: previše hranjenja neposredno prije ili za vrijeme vježbanja moglo bi izazvati probleme.

Promijenite vrstu aktivnosti kako vaš pas napreduje. Pokušajte dohvatiti, obaviti brdo, planinariti ili trčati.
Plivanje je dobra vježba za pse s malim utjecajem, ali ako nisu provjereni plivači, moraju početi sa prslukom za spašavanje. Podvodne trake za trčanje (koje se nalaze u rehabilitacijskim ustanovama) često se koriste za poticanje gubitka kilograma kod pasa koji se liječe zbog ortopedskih stanja.

Malo je vjerojatno da vaš pas može podnijeti dovoljno vježbanja za gubljenje kilograma, a da pritom ne smanjuje kalorije.

Dietetska Tablete za Pse

Dakle, postoji li takva stvar kao dijetalna tableta za pse ili sredstvo za suzbijanje apetita za pse? Ukratko, ne. Prema Shmalbergu, više nema dostupnih lijekova koji bi pomogli kućnim ljubimcima da izgube kilograme. Prije nekoliko godina na tržištu se nalazio lijek poznat pod nazivom Slentrol (ili dirlotapid) – čini se da pomaže psima da se osjećaju sito povećavajući koncentraciju određenog hormona, a čini se i da sprječava apsorpciju masti. Na Slentrolu su psi mršavili brzinama sličnim onima na dijeti, ali bez smanjenja hrane. No nakon što su se u nekim slučajevima pojavile nuspojave – povraćanje, proljev i promjene vrijednosti jetre – proizvođač je ukinuo lijek i ne postoji nikakva zamjena.

Operacija za Mršavljenja Pasa

Poput psećih dietetskih tableta, operacije za mršavljenje zapravo ne postoje za pse s prekomjernom težinom. “Ograničenje kalorija općenito je tako učinkovito i u potpunosti je pod nadzorom vlasnika”, kaže Shmalberg, “tako da se trenutno ne nudi nikakav kirurški popravak. Bariatrijske operacije poput onih kod ljudi korištene su u istraživanjima – ali vjerojatno će proći neko vrijeme, ako uopće ikad, prije nego što postanu izvedive mogućnosti. “

Rješenja Za Uobičajene Probleme s Gubitkom Kilograma Kod Pasa

Pokušavate pomoći svom najboljem prijatelju da skine nekoliko kilograma, ali nailazeći na blokade? Evo što treba učiniti. Odaberite hipoalergenu suhu pseću hranu od janjetine Ted & Juliet i vaš pas nikada neće imati priliku biti pretio

Možda će vas zanimati i sljedeći članci:

Bella ne jede suhu hranu. Oduvijek je dobivala konzerviranu hranu i sada bismo željeli prijeći na suhu hranu. Kupio sam joj nekoliko vrsta, ali ih uopće ne želi probati. Kako je mogu naviknuti? Bella je dvogodišnja ženka pasmine ridgeback. Što bi preporučio?

Bella ne jede suhu hranu. Oduvijek je dobivala konzerviranu hranu i sada bismo željeli prijeći na suhu hranu. Kupio sam joj nekoliko vrsta, ali ih uopće ne želi probati. Kako je mogu naviknuti? Bella je dvogodišnja ženka pasmine ridgeback. Što bi preporučio?

Ispitanik: Bella ne jede suhu hranu. Oduvijek je dobivala konzerviranu hranu i sada bismo željeli prijeći na suhu hranu. Kupio sam joj nekoliko vrsta, ali ih uopće ne želi probati. Kako je mogu naviknuti? Bella je dvogodišnja ženka pasmine ridgeback. Što bi...

read more
Neovisno provjereno
764 recenzije