S dolaskom proljeća česte su kiše koje mogu iznenaditi vlasnike pasa tijekom šetnje. Da biste se pripremili za neočekivano vrijeme, može biti korisno ponijeti sa sobom kišni mantil ili pončo, kako za sebe tako i za svog psa, posebno ako planirate dužu šetnju. U takvim slučajevima ponesite i ručnik kojim možete obrisati psa ako se smoči, čime sprječavate prehladu. Korištenje vodootporne uzice i ogrlice također može biti praktično jer ne upijaju vodu, pa ih je lakše održavati suhima i čistima.

 

Kišni mantil

Pri odabiru kišnog mantila za psa ključno je pronaći odgovarajuću veličinu i oblik kako bi se vaš ljubimac mogao udobno i slobodno kretati. Važno je točno izmjeriti dužinu psa, opseg vrata i prsa kako bi kišni mantil bio ni preuski ni preširok. Neki psi mogu biti prvotno neprijateljski nastrojeni prema nošenju kišnog mantila, stoga je preporučljivo postupno navikavanje!

 

Vrste dlake

Također je bitno kakvu dlaku ima vaš pas. Reakcija dlake pasa na kišu varira ovisno o pasmini i tipu dlake. Psi s kratkom dlakom brže se suše, ali to ne znači da su manje izloženi hladnoći; zapravo, oni se mogu najbrže ohladiti. Kod dugodlakih i gustih dlaka, vlaga može duže ostati blizu kože, što može uzrokovati iritaciju kože i neugodne mirise. Pasmine s vodootpornom dlakom, kao što su retriveri, lako odbijaju kišu s vanjskog sloja dlake, ali donji slojevi blizu kože mogu ostati vlažni. Kod pasa s kovrčavom dlakom, kao što su pudli, vlaga od kiše može uzrokovati stvaranje čvorova, što zahtijeva temeljitu njegu kako bi se izbjegla iritacija kože i zapetljanost. Stoga je važno nakon svake kišne šetnje pravilno sušiti i njegovati dlaku naših ljubimaca.

 

Njega šapa

Tijekom iznenadnih kiša, šape pasa također mogu postati mokre, što može dugoročno oštetiti kožu šapa. Stoga je korisno nabaviti kremu za zaštitu šapa koja može zaštititi jastučiće vašeg psa od oštećenja uzrokovanih vlagom i hladnoćom. CricksyDog Chloé krema za zaštitu šapa može biti odlično rješenje.

 

Prije odlaska

Prije odlaska u šetnju, može biti korisno pripremiti ručnik i kod ulaza. Naučite svog štenca da pri dolasku kući prvo pričeka da ga obrišete prije nego što uđe unutra. Ako nas je uhvatila velika kiša, preporučljivo je započeti s kupanjem. Pazite da psa koji se ohladio ne kupate prevrućom vodom. Postupno povećavajte temperaturu vode kako bi se pas mogao naviknuti.

 

Prehrana

Tijekom kišnog razdoblja posebno je važna odgovarajuća prehrana i podrška imunološkom sustavu. Vlažno i hladno vrijeme može povećati rizik od određenih bolesti, stoga je važno odabrati hranu koja doprinosi održavanju snažnog imunološkog sustava za vašeg ljubimca. CricksyDog hipoalergenska suha hrana za pse, na primjer, napravljena je od janjetine i govedine, ne sadrži piletinu ili pšenični gluten, čineći je idealnom za osjetljivije pse. Ove hrane mogu pomoći u jačanju imunološkog sustava, smanjujući tako rizik od bolesti koje mogu biti češće tijekom ovog razdoblja.

 

Na kraju, ako se šetnja po kiši ne može izbjeći, pokušajte odabrati putanju gdje je manje vjerojatno da ćete naletjeti na velike lokve ili blatne površine. Tako ne samo da će vaš pas ostati čišći, već će i čišćenje nakon šetnje biti lakše.

Proljetne kiše i neočekivano vrijeme mogu predstavljati izazove tijekom šetnji s psima, ali s odgovarajućim pripremama i svjesnošću, ove prepreke lako se mogu prevladati. Bilo da je riječ o njezi dlake prilagođenoj tipu dlake, nabavci odgovarajuće opreme ili osiguranju zdravlja i udobnosti vašeg psa tijekom kišnog vremena, svaki korak značajno doprinosi uživanju i sigurnosti tijekom šetnji. Oprez i pažljivo planiranje omogućuju nam da u potpunosti uživamo u proljećnom periodu s našim ljubimcima, bez obzira na vremenske uvjete.

Možda će vas zanimati i sljedeći članci:

Crijevna opstrukcija kod pasa (opće informacije)

Crijevna opstrukcija kod pasa (opće informacije)

Mnogi psi vole grickati stvari koje zapravo nisu namijenjene za konzumaciju. To su tzv. "strana tijela" koja se mogu zaglaviti u crijevnom traktu. Crijevna opstrukcija je životno opasno stanje kod pasa i nažalost puno je češća nego što mnogi misle. Naš članak ima samo...

read more
Savjeti za Sjajnu Dlaku i Zdravu Kožu

Savjeti za Sjajnu Dlaku i Zdravu Kožu

Problemi s kožom i dlakom pasa izazov su za mnoge vlasnike, ali s odgovarajućom pažnjom i brigom, ti se problemi mogu spriječiti ili liječiti. Zdrava koža i dlaka ključni su za opće dobrobiti psa, jer ne utječu samo na izgled, već igraju važnu ulogu i u zaštiti...

read more
Neovisno provjereno
759 recenzija