S dolaskom proljeća, priroda se ponovno budi, a vrijeme provedeno vani s našim psom postaje još ugodnije. Međutim, ovaj period također skriva nove izazove koji mogu ugroziti zdravlje i sigurnost našeg ljubimca. U ovom proširenom članku detaljnije ćemo se osvrnuti na opasnosti na koje trebamo posebno obratiti pažnju tijekom proljetnih mjeseci.

 

Krpelji i ostali paraziti

Aktivnost krpelja, buha i drugih parazita znatno se povećava s toplijim vremenom. Ti nametnici mogu uzrokovati ne samo nelagodu našem ljubimcu, već i širiti ozbiljne bolesti. Krpelji se aktiviraju s prvim danima proljeća i mogu predstavljati značajnu opasnost za pse, jer mogu širiti nekoliko ozbiljnih bolesti, kao što su Lyme bolest ili anaplazmoza. Za zaštitu od njih važno je redovito koristiti repelente i sredstva za uništavanje krpelja koje preporučuje veterinar, koji mogu biti u obliku spot-on kapi, ogrlica ili čak tableta koje se daju oralno. Nakon šetnji uvijek temeljito pregledajte dlaku vašeg ljubimca, posebnu pažnju posvećujući skrivenim područjima kao što su iza ušiju, ispod vrata i između nogu. Ako pronađete krpelja, koristite alat za uklanjanje krpelja ili pincetu, pazeći da uklonite i glavu krpelja. Nakon uklanjanja dezinficirajte mjesto. Redovni veterinarski pregledi također mogu pomoći u zaštiti od parazita, kao i u pravovremenom otkrivanju mogućih već razvijenih bolesti.

 

Otrovne biljke

Mnogi vlasnici pasa nisu svjesni koliko opasnih biljaka se može naći na otvorenom. Proljeće je vrijeme cvatnje, stoga moramo posvetiti još više pažnje biljkama s kojima naš pas dolazi u kontakt. Važno je da poznajemo i možemo prepoznati biljke koje mogu biti štetne za naše ljubimce.

 

Evo nekoliko najopasnijih otrovnih biljaka:

  • Zlatna kiša (Laburnum anagyroides): Ima prekrasne žute cvjetove, ali su svi njeni dijelovi izrazito otrovni, posebno sjemenke.
  • Tisa (Taxus baccata): Svi dijelovi su otrovni osim crvenog mesa bobica; već gutanje nekoliko iglica može biti smrtonosno.
  • Azaleja/Rododendron (Rhododendron spp.): Ako se proguta, može uzrokovati probleme sa želucem i nervnim sustavom.
  • Tulipan (Tulipa spp.): Najviše toksina sadrži u lukovici, što može uzrokovati povraćanje, proljev i u težim slučajevima probleme s disanjem.
  • Lukovice (npr. Ljiljani i lukovi): Otrovni za pse, uzrokujući oštećenje crvenih krvnih stanica što može dovesti do anemije.

 

Uvijek budite oprezni tijekom šetnji i izbjegavajte da vaš pas dolazi u kontakt s biljkama za koje niste sigurni da su sigurne za njega. Informirajte se i naučite svog ljubimca da izbjegava te biljke. Ako sumnjate da je vaš ljubimac konzumirao otrovnu biljku, odmah se obratite veterinaru!

 

Alergijske reakcije

Kao i ljudi, tako i psi mogu patiti od alergijskih reakcija. Tijekom proljeća, kada je zrak pun peluda zbog cvatnje biljaka, simptomi alergije mogu se intenzivnije pojaviti. Ti alergeni mogu uzrokovati iritaciju kože, grebanje, kihanje, ili čak teškoće s disanjem kod naših ljubimaca. Među najčešćim simptomima su upala kože, crvenilo, te stalno lizanje ili grickanje ušiju i šapa. Ako primijetimo simptome alergije, važno je što prije se obratiti veterinaru, koji može utvrditi uzrok alergije i predložiti prilagođeno liječenje koje može uključivati davanje antihistaminika, korištenje specijalnih šampona ili promjene u prehrani.

 

Proljetno čišćenje

Proljetno generalno čišćenje odlična je prilika da svoj dom učinimo svježim i čistim, ali moramo paziti da korišteni deterdženti i kemikalije ne predstavljaju opasnost za naše pse. Mnoga kućanska sredstva za čišćenje mogu sadržavati štetne kemikalije koje mogu iritirati dišni sustav, kožu pasa ili čak uzrokovati trovanje ako ih pas proguta. Tijekom čišćenja koristite ekološki prihvatljive, netoksične proizvode i uklonite svoje pse s mjesta čišćenja dok se područje potpuno ne osuši i ne postane sigurno za njih.

 

Promjene vremena

Proljeće obično donosi promjenjivo vrijeme, tako da mogu nastupiti iznenadne promjene temperature, oluje ili hladni dani. Uvijek budite spremni na ove vremenske neprilike i pobrinite se da vaš ljubimac dobije odgovarajuću zaštitu tijekom aktivnosti na otvorenom. A što ako vas ipak uhvati kiša? Pogledajte naš članak o pripremi za proljetne vremenske kaprice!

 

Sigurnost na vodi

Ako naš pas voli vodu, tijekom proljetnih mjeseci posebno pazimo na njegovu sigurnost. Proljetno otapanje može rezultirati brzim strujanjima i hladnom temperaturom vode, što može biti opasno. Osigurajmo da naš pas pliva samo na sigurnim mjestima i pod odgovarajućim nadzorom. Pazimo na strujanja i temperaturu vode, jer hladna voda može izazvati nagli pad tjelesne temperature, što može dovesti do šoka ili hipotermije. Naučimo našeg ljubimca kako izaći iz vode i uvijek imajmo prsluk za spašavanje ako se usudimo dalje ili dublje u vodu.

 

Vrtlarenje

Kada vrtlamo, moramo paziti da ne koristimo kemikalije, umjetna gnojiva ili pesticide koji bi mogli naštetiti našim psima. Osim toga, osigurajmo da u našem vrtu nema otrovnih biljaka. Ako je naš ljubimac znatiželjne prirode i voli istraživati vrt, pazimo da ne ostavljamo dostupne alate ili materijale koji bi, ako ih pas proguta ili dodirne, mogli naštetiti. Sigurno vrtlarenje važno je ne samo za očuvanje biljaka i stanja vrta, već i za zaštitu zdravlja i dobrobiti naših ljubimaca.

 

Proljeće nudi brojne radosti i prilike za naše pse i nas da uživamo na svježem zraku i u ljepoti prirode. Međutim, važno je biti svjestan potencijalnih opasnosti koje mogu ugroziti zdravlje i dobrobit našeg ljubimca. Od krpelja do otrovnih biljaka, alergijskih reakcija, sigurnosti na vodi, pa sve do mjera opreza pri vrtlarenju, budimo oprezni na svim područjima. Slijedeći savjete i smjernice koje smo podijelili, možemo osigurati da ovo proljeće bude bezbrižno i ugodno razdoblje za sve.

Možda će vas zanimati i sljedeći članci:

Crijevna opstrukcija kod pasa (opće informacije)

Crijevna opstrukcija kod pasa (opće informacije)

Mnogi psi vole grickati stvari koje zapravo nisu namijenjene za konzumaciju. To su tzv. "strana tijela" koja se mogu zaglaviti u crijevnom traktu. Crijevna opstrukcija je životno opasno stanje kod pasa i nažalost puno je češća nego što mnogi misle. Naš članak ima samo...

read more
Savjeti za Sjajnu Dlaku i Zdravu Kožu

Savjeti za Sjajnu Dlaku i Zdravu Kožu

Problemi s kožom i dlakom pasa izazov su za mnoge vlasnike, ali s odgovarajućom pažnjom i brigom, ti se problemi mogu spriječiti ili liječiti. Zdrava koža i dlaka ključni su za opće dobrobiti psa, jer ne utječu samo na izgled, već igraju važnu ulogu i u zaštiti...

read more
Neovisno provjereno
759 recenzija