S dolaskom letnjih meseci temperature mogu drastično porasti, što ima ozbiljan uticaj ne samo na nas, ljude, već i na naše četvoronožne prijatelje. Psi su posebno osetljivi na vrućinu jer se ne mogu znojiti kao mi i lako se mogu pregrejati. Sledeći saveti pomoći će vam da vaš pas bude siguran i udoban tokom vrućih letnjih dana.

 

Sveža voda i hidratacija

Odgovarajuća hidratacija je ključna tokom vrućina. Uvek obezbedite svežu vodu svom psu i ponesite prenosivu bocu za vodu i činiju kada idete u šetnju. Voda ne samo da gasi žeđ, već pomaže i u regulaciji telesne temperature. Ako vaš pas jako dahće i vidno se pregrejao, možete posumnjati na toplotni udar. Prvo ohladite njegovo telo hladnom vodom ili mokrom krpom pre nego što mu date vodu za piće. Tokom toplotnog udara, organizam psa može lako doživeti šok od nagle hladne vode, što može biti opasno.

 

Senovita mesta za odmor

Ako vaš pas boravi napolju, pobrinite se da uvek ima pristup senovitim mestima gde može da se odmori. Senovita mesta smanjuju toplotno opterećenje i omogućavaju vašem psu da se ohladi. Važno je znati da kućica za pse koja stoji na suncu ne računa se kao senka, jer temperatura unutar može porasti čak do 50-60°C.

 

Igre i aktivnosti napolju

Izbegavajte prekomernu fizičku aktivnost tokom najtoplijih sati. Jutarnji i večernji sati su idealni za duže šetnje i igre, kada je temperatura niža. Intenzivne igre i treninge treba tada izbegavati kako bi se izbeglo pregrevanje.

 

Hladni dodaci

Postoji mnogo hladnih dodataka koji mogu pomoći vašem psu da se nosi sa vrućinama i učiniti da vrući dani budu udobniji za njega:

Hladni tepisi: Ovi tepisi su ispunjeni specijalnim gelom koji ostaje hladan kada pas leži na njemu. Ne zahtevaju hlađenje niti napajanje, jednostavno se postavljaju na omiljeno mesto za odmor psa. Idealni su za kućnu upotrebu ili čak tokom putovanja.

Hladni prsluci: Hladni prsluci se trebaju namočiti u vodi, a zatim iscediti pre nego što ih stavite na psa. Ovi prsluci polako isparavaju vodu, hladeći telo psa. Posebno su korisni za šetnje ili aktivnosti na otvorenom.

Zamrznuti zalogaji: Vaš pas će obožavati zamrznute zalogaje, koji nisu samo ukusni već i pomažu u hlađenju. Možete napraviti jednostavne domaće zamrznute zalogaje tako što ćete pomešati jogurt i sitno iseckano voće (na primer, borovnice ili jabuke). Stavite smesu u kalupe za led i zamrznite. Ovi poslastice će osvežiti i hidratizovati vašeg psa tokom vrućih dana.

Igračke koje se pune: Ove igračke ne samo da pružaju zabavu, već i pomažu u hlađenju pseće njuške i tela. Napunite ih vodom ili malom količinom mokre hrane, a zatim stavite u zamrzivač. Vaš pas će se rado igrati s njima dok se hladi.

Ovi hladni dodaci ne samo da čine letnje dane udobnijima, već smanjuju rizik od toplotnog udara, pomažući u regulaciji telesne temperature psa.

 

Opasnosti vrućeg asfalta

Tokom letnjih vrućina temperatura asfalta može drastično porasti. Kada je temperatura vazduha oko 30°C, temperatura asfalta može dostići čak 60°C. To može lako izazvati opekotine na šapama vašeg psa. Opekotine nisu samo bolne, već mogu izazvati dugotrajna oštećenja koja zahtevaju ozbiljnu medicinsku intervenciju. Jednostavan način da proverite da li je asfalt previše vruć je da stavite ruku na zemlju i držite je tamo 10 sekundi. Ako osećate da je previše vruće, isto će biti i za vašeg psa.

Najbolje vreme za letnje šetnje je rano jutro ili kasno veče, kada je temperatura niža, a asfalt hladniji. Izbegavajte šetnje oko podneva, kada je najtoplije. Birajte rute sa senovitim mestima, kao što su parkovi, šumske staze. Na senovitim mestima temperatura asfalta je niža, što je manje opasno za šape vašeg psa.

Savjet: Koristite naš zaštitni balzam za šape Chloé kako bi šape vašeg psa bile zaštićene!

 

Nikada ne ostavljajte psa u autu

Najvažnije pravilo: nikada ne ostavljajte svog psa samog u autu, čak ni na trenutak!

Unutrašnjost automobila se brzo zagreva i može stvoriti situaciju opasnu po život vašeg ljubimca. Čak i ako je spoljna temperatura samo 25°C, temperatura unutar automobila može porasti do 35-40°C za 10 minuta, a za 30 minuta čak do 45-50°C. Čak i delimično otvoren prozor ne pruža dovoljan protok vazduha da bi temperatura ostala na bezbednom nivou.

Psi se ne znoje kao ljudi, tako da im je teže regulisati telesnu temperaturu. Ako njihova telesna temperatura poraste iznad 41°C, može doći do toplotnog udara, koji brzo dovodi do ozbiljnog stanja, pa čak može biti i smrtonosan. Visoka temperatura može brzo dovesti do dehidracije psa, što dodatno pogoršava simptome toplotnog udara. Bez odgovarajuće hidratacije, organizam psa nije u stanju efikasno se hladiti.

 

Prepoznajte simptome toplotnog udara

Važno je prepoznati simptome toplotnog udara kako biste mogli adekvatno reagovati. Prekomerno dahtanje, slinjenje, slabost, povraćanje i dezorijentacija su simptomi toplotnog udara. Ako ih primetite, odmah premestite psa na hladno mesto! Prvo ohladite njegovo telo, a zatim mu dajte vodu. Ako je potrebno, obratite se veterinaru.

 

Zaključak

Letnji meseci postavljaju posebne izazove pred vlasnike pasa, ali uz odgovarajuću pažnju i pripreme možete osigurati da vaš pas uživa u letu sigurno i udobno. Vodite računa o hidrataciji, senovitim mestima za odmor i simptomima toplotnog udara, kako bi vaš ljubimac mogao srećno i zdravo prebroditi vrućine.

Možda će vas zanimati i sljedeći članci:

5 Jednostavnih i Osvježavajućih Recepta za Tvog Psa za Ljeto

5 Jednostavnih i Osvježavajućih Recepta za Tvog Psa za Ljeto

U ljetnoj vrućini, ne samo mi, već i naši četveronožni ljubimci uživaju u osvježavajućim poslasticama. Sljedećim jednostavnim i osvježavajućim grickalicama i sladoledima možeš razveseliti svog psa. Ovi recepti nisu samo ukusni, već i zdravi, i sigurno će uljepšati dan...

read more
Pomoć, želim na odmor! Što da radim sa svojim psom?

Pomoć, želim na odmor! Što da radim sa svojim psom?

Kada konačno dođe dugo očekivano vrijeme odmora, svi se pripremaju s uzbuđenjem. Međutim, za vlasnike pasa ovaj trenutak može donijeti i brige, jer se postavlja pitanje: što učiniti s našim ljubimcem dok smo odsutni? Iako bi mnogi rado poveli svog psa sa sobom,...

read more
Neovisno provjereno
764 recenzije