Problemi s kožom i dlakom pasa izazov su za mnoge vlasnike, ali s odgovarajućom pažnjom i brigom, ti se problemi mogu spriječiti ili liječiti. Zdrava koža i dlaka ključni su za opće dobrobiti psa, jer ne utječu samo na izgled, već igraju važnu ulogu i u zaštiti životinje.

 

Različite vrste dlake i njihove osobitosti

Psi mogu biti raznoliki ne samo u svojoj osobnosti, već i u svom izgledu, posebno kada je riječ o dlaci. Različite vrste dlaka zahtijevaju različitu njegu, što utječe na zdravlje kože i kvalitetu dlake. Međutim, jedna stvar je zajednička, svaka vrsta dlake zaslužuje korištenje hranjivog šampona poput Chloé Sensitive, koji čuva prirodna ulja kože!

Kratka dlaka: Psi s kratkom dlakom, kao što su labradori ili dalmatinci, obično zahtijevaju manje njege, ali to ne znači da trebamo zanemariti njegu njihove kože i dlake. Iako je njihova dlaka lako za održavanje, mogu biti skloni suhoći kože, posebno tijekom hladnijih mjeseci. Važno je redovito, ali ne previše često kupanje.

Duga dlaka: Pasmine s dugom dlakom, poput afganistanskog hrtova ili Shih Tzua, često zahtijevaju intenzivniju njegu, uključujući dnevno četkanje i redovito šišanje kako bi se izbjegle zamršenosti i čvorovi. Ti čvorovi ne predstavljaju samo estetski problem, već mogu uzrokovati i iritaciju kože. Pravilna njega dugih dlaka ključna je za sprječavanje problema s kožom.

Kovrčava dlaka: Psi s kovrčavom dlakom, poput pudlica ili Bichon Friséa, također zahtijevaju posebnu njegu. Njihova dlaka sklon je zapetljanjima i čvorovima koji otežavaju prozračivanje kože i povećavaju rizik od iritacije kože. Redovito, temeljito četkanje i korištenje posebnih kondicionera mogu pomoći u održavanju zdravog stanja dlake.

Dvostruka dlaka: Psi s dvostrukom dlakom, kao što su haskiji ili njemački ovčari, imaju kraću poddlaku i dužu pokrovnu dlaku. Ova vrsta dlake pruža izvrsnu zaštitu od hladnoće i topline, ali skloni su intenzivnom linjanju, posebno tijekom promjene godišnjih doba. Redovito, temeljito četkanje pomaže ukloniti mrtvu dlaku i sprječava pretjerano zagrijavanje ispod kože.

Gotovo bez dlake: Psi gotovo bez dlake, kao što je meksički golac, zahtijevaju posebnu njegu kože kako bi ih se zaštitilo od opekotina od sunca i iritacije kože. Iako manje pažnje treba posvetiti njezi dlake, važno je hidratizirati kožu i osigurati zaštitu od sunca.

 

Prevencija problema s kožom i dlakom

Prevencija je jedan od najvažnijih koraka. U tu svrhu potrebna je redovita njega dlake, koja uključuje odgovarajuće kupanje, češljanje i po potrebi šišanje ili trimanje dlake. Važno je da za njegu kože odaberemo proizvode koji su posebno napravljeni za pse, poput Chloé Sensitive šampona, koji je nježan prema koži i pomaže očuvati zdravlje dlake.

 

Uloga prehrane

Prehrana igra ključnu ulogu u zdravlju kože i dlake našeg psa. Osigurajmo im uravnoteženu, visokokvalitetnu hranu koja sadrži sve potrebne vitamine i minerale. Posebno su važne masne kiseline, poput omega-3 i omega-6, koje promiču hidrataciju i elastičnost kože. Pazimo i na to da specijalizirane hrane razvijene za osjetljive pse, poput onih iz CricksyDog asortimana, mogu pomoći u sprječavanju kožnih problema uzrokovanih alergijama na hranu.

 

Hidratacija

Hidratacija kože ključna je, posebno u slučajevima suhih i ispucalih šapa. Redovita upotreba Chloé kreme za šape pomaže u hidrataciji kože šapa, zaštiti i liječenju pukotina. Ovaj proizvod posebno je razvijen za osjetljivu kožu pasa kako bi se očuvalo njeno zdravlje i elastičnost.

 

Upravljanje stresom

Stres također može doprinijeti razvoju problema s kožom. Važno je osigurati dovoljno kretanja za našeg ljubimca i obratiti pažnju na moguće promjene u ponašanju koje mogu ukazivati na stres.

 

Veterinarski pregledi

Ne smijemo zanemariti ni veterinarske preglede. Godišnji pregledi, kao i hitna medicinska skrb potrebna su ako se pojave problemi s kožom. Veterinar može prepoznati uzroke problema s kožom i po potrebi predložiti specijalizirane tretmane.

 

Okolišni faktori

Na kraju, ali ne manje važno, obratimo pažnju na okoliš našeg psa. Pretjerano suh ili vlažan okoliš, temperaturne oscilacije ili iritirajuće tvari (npr. sredstva za čišćenje) također mogu doprinijeti razvoju problema s kožom.

 

Sve u svemu, prevencija i liječenje problema s kožom i dlakom ključni su dijelovi odgovornog vlasništva nad kućnim ljubimcima. Sveobuhvatna skrb, koja uključuje pravilnu prehranu, redovitu njegu dlake i kože, kao i minimiziranje stresa i veterinarske preglede, doprinosi očuvanju zdravlja i dobrobiti naših ljubimaca. Ne zaboravimo, naši psi nisu samo kućni ljubimci; oni su članovi naše obitelji koji zaslužuju brigu i ljubav kako bi mogli živjeti sretno i zdravo uz nas.

Možda će vas zanimati i sljedeći članci:

Bella ne jede suhu hranu. Oduvijek je dobivala konzerviranu hranu i sada bismo željeli prijeći na suhu hranu. Kupio sam joj nekoliko vrsta, ali ih uopće ne želi probati. Kako je mogu naviknuti? Bella je dvogodišnja ženka pasmine ridgeback. Što bi preporučio?

Bella ne jede suhu hranu. Oduvijek je dobivala konzerviranu hranu i sada bismo željeli prijeći na suhu hranu. Kupio sam joj nekoliko vrsta, ali ih uopće ne želi probati. Kako je mogu naviknuti? Bella je dvogodišnja ženka pasmine ridgeback. Što bi preporučio?

Ispitanik: Bella ne jede suhu hranu. Oduvijek je dobivala konzerviranu hranu i sada bismo željeli prijeći na suhu hranu. Kupio sam joj nekoliko vrsta, ali ih uopće ne želi probati. Kako je mogu naviknuti? Bella je dvogodišnja ženka pasmine ridgeback. Što bi...

read more
Neovisno provjereno
764 recenzije