Prevencija pretilosti kod pasa esencijalna je za osiguranje dugog i zdravog života. Pravilna prehrana, redovita tjelovježba i kontinuirano praćenje zdravstvenog stanja ključni su elementi ovog procesa. Važno je osigurati uravnoteženu prehranu bogatu hranjivim tvarima koja odgovara pasminu, dobi i razini aktivnosti psa. Prekomjerne poslastice i niska aktivnost posebno mogu doprinijeti pretilosti. Redoviti veterinarski pregledi pomažu u održavanju idealne težine i ranom otkrivanju mogućih zdravstvenih problema. Podržavanje aktivnog načina života, kao što su svakodnevne šetnje i igre, promiče fizičko i mentalno zdravlje psa. Odgovorno vlasništvo pasa uključuje tretiranje potreba i dobrobiti životinje kao primarnog interesa.

 

Uzroci pretilosti kod pasa

Uzroci nastanka pretilosti kod pasa mogu proizaći iz više faktora, uključujući prekomjerni unos kalorija, nedostatak fizičke aktivnosti, određena zdravstvena stanja, kao i genetsku predispoziciju. Prejedanje, posebno hranom niske nutritivne vrijednosti, kao i česte prilike za grickanje značajno doprinose povećanju težine. Nedovoljna aktivnost, što je često kod pasa koji žive u urbanim područjima, smanjuje sagorijevanje kalorija. Osim toga, određene bolesti, poput hipotireoze (smanjene funkcije štitnjače), također mogu poticati pretilost. Genetski faktori također igraju važnu ulogu, pri čemu su neke pasmine sklonije prekomjernoj težini.

 

Prepoznavanje pretilosti

Prepoznavanje pretilosti kod pasa može se obaviti kroz nekoliko metoda, uključujući promatranje postotka tjelesne masti, izračunavanje indeksa tjelesne mase (BMI) i procjenu tjelesne konstitucije. Za određivanje idealne težine psa treba uzeti u obzir karakteristike pasmine, dob i razinu aktivnosti. Zdrav pas u bočnom pogledu ima vidljiv struk, a iz ptičje perspektive jasno vidljiv pojas struka su znakovi ispravne kondicije. Veterinar može pomoći u pravilnom određivanju težine i savjetovati o planu upravljanja težinom.

 

Prehrana

Prehrana igra ključnu ulogu u održavanju zdravlja pasa i temeljno utječe na rizik od pretilosti. Uravnotežena prehrana bogata hranjivim tvarima, prilagođena dobi psa, razini aktivnosti i zdravstvenom stanju, neophodna je za postizanje i održavanje idealne težine.

CricksyDog hrane ističu se na tržištu pružanjem visokokvalitetnih proizvoda s odgovarajućim sastavom koji osiguravaju potrebne hranjive tvari za pse. Razvoj proizvoda uzimao je u obzir potrebe pasa različitih dobnih skupina, osiguravajući da svaki pas može pronaći idealnu hranu za sebe.

Dok su hrane namijenjene štencima bogatije kalorijama kako bi podržale brz rast i razvoj, Oscar hrane za starije pse imaju niži kalorijski sadržaj. Odrasle hrane prilagođene su psima različitih veličina, što je posebno važno jer štenci imaju veće energetske potrebe od odraslih pasa, a stariji psi trebaju još manje energije.

Posebna pažnja posvećena je psima s osjetljivim probavnim sustavom: CricksyDog asortiman uključuje specijalne hipoalergene proizvode koji se temelje na jednom glavnom životinjskom proteinu, tako da ih mogu konzumirati i najosjetljiviji psi.

Pravilno upravljanje prehranom, uključujući pametan odabir CricksyDog hrana, ključno je u prevenciji i upravljanju pretilošću. Uz zdravu prehranu, ne smijemo zaboraviti na važnost redovite tjelovježbe kako bi naš pas ostao zdrav i sretan.

 

Potreba za svakodnevnim vježbanjem pasa

Potreba pasa za svakodnevnim vježbanjem uvelike ovisi o njihovoj pasmini, dobi, zdravstvenom stanju i razini energije. Općenito, psi s visokom razinom energije, kao što su border collieji ili labradori retrieveri, zahtijevaju više aktivnosti od manje aktivnih pasmina. Za starije pse i pse manje veličine preporučuje se manje, ali redovito vježbanje.

  • Šetnje: Više šetnji dnevno, čija dužina i intenzitet trebaju biti prilagođeni fizičkoj kondiciji psa.

  • Trčanje: Idealna aktivnost za aktivne pasmine, koja pomaže u oslobađanju viška energije.

  • Igranje: Bacanje loptice, frizbi ili povlačenje konopa pomaže u mentalnoj i fizičkoj stimulaciji.

  • Agility i pasji sportovi: Odličan način za pružanje fizičkih i mentalnih izazova, dok ujedno jača vezu između psa i vlasnika.

  • Plivanje: Posebno preporučljivo za velike pse i pse s problemima zglobova, jer štedi zglobove.

Uključivanje redovitog vježbanja u svakodnevnicu važno je ne samo u borbi protiv pretilosti, već i za promicanje općeg dobrobiti psa. Idealno je da aktivnosti budu raznolike kako pas ne bi dosađivao i rado sudjelovao u aktivnostima. Pri planiranju vježbanja treba uzeti u obzir vremenske uvjete, prethodno zdravstveno stanje psa i trenutnu kondiciju kako bi se izbjeglo preopterećenje.

Fizička aktivnost za pse kritična je ne samo za tjelesno, već i za mentalno zdravlje. To pomaže očuvati životnu radost psa, smanjuje stres i anksioznost, dok istovremeno promiče razvoj socijalnih vještina. Posvećivanje vremena vježbanju njihovih pasa ne samo da ima pozitivan učinak na zdravlje i dobrobit životinje, već i na zdravlje i dobrobit samih vlasnika.

Redoviti Veterinarski Pregledi

Zdravstveni pregledi igraju izuzetno važnu ulogu u održavanju zdrave tjelesne težine psa i prevenciji pretilosti. Ti pregledi omogućuju veterinaru da prati zdravstveno stanje psa, identificira moguće zdravstvene probleme i po potrebi pruži prilagođene savjete o prehrani i vježbanju.

Za odrasle pse preporučuje se godišnji zdravstveni pregled, iako u određenim slučajevima, kao što su stariji psi ili psi s posebnim zdravstvenim potrebama, može biti potrebno češće posjećivanje veterinara. Ti pregledi obično uključuju mjerenje tjelesne težine i postotka tjelesne masti, provjeru funkcija srca i pluća, te ultrazvučni ili rendgenski pregled unutarnjih organa.

Upravljanje Zdravstvenim Problemima: Ako su zdravstveni problemi, kao što su hipotireoza ili inzulinska rezistencija, osnovni uzrok pretilosti psa, veterinar će ih liječiti specifičnim tretmanima. Takvi tretmani mogu uključivati lijekove, kirurške zahvate ili posebne dijete.

Prevencija i Obrazovanje: Veterinari igraju ključnu ulogu u obrazovanju vlasnika pasa o važnosti zdrave tjelesne težine, prehrane i redovitog vježbanja. Povećanje svijesti i obrazovanje mogu pomoći u prevenciji nastanka pretilosti i doprinijeti dugoročnom zdravlju pasa. Stoga, veterinarski pregledi nisu samo za procjenu trenutnog zdravstvenog stanja, već i prilika za preventivne mjere, savjete o zdravom načinu života i rane intervencije, koje sve doprinose dugom i zdravom životu našeg psa.

 

Liječenje pretilosti

Liječenje pretilosti kod pasa dugotrajan je proces koji uključuje promjene u prehrani, povećanje fizičke aktivnosti i moguće veterinarske tretmane. Pri razvoju programa mršavljenja važno je uzeti u obzir individualne potrebe koje se mogu razlikovati ovisno o pasmini psa, dobi, zdravstvenom stanju i načinu života.

Tijekom programa mršavljenja potrebno je redovito praćenje i evaluacija kako bi se osiguralo zdravo mršavljenje psa. Veterinar može pomoći u praćenju napretka i po potrebi prilagoditi plan liječenja.

Dobro osmišljen program mršavljenja koji kombinira promjene u prehrani, povećanu fizičku aktivnost i po potrebi veterinarske tretmane može pomoći u obnovi zdravlja pretilih pasa i učinkovitom upravljanju njihovom težinom.

 

Prevencija i liječenje pretilosti kod pasa ključni su za osiguranje zdravog i sretnog života životinja. Kombinacija pravilne prehrane, redovite tjelesne aktivnosti i veterinarskih pregleda može biti ključ uspjeha. CricksyDog hrane i poslastice nude visokokvalitetne, nutritivno bogate alternative koje podržavaju održavanje idealne težine pasa. Važno je da svaki vlasnik psa bude svjestan rizika od pretilosti i proaktivno poduzima korake za njenu prevenciju. Zdrav pas nije samo sretniji, već može živjeti dulje i ispunjenije, stoga su prevencija i obrazovanje od presudne važnosti za svakog odgovornog vlasnika psa.

Možda će vas zanimati i sljedeći članci:

5 Jednostavnih i Osvježavajućih Recepta za Tvog Psa za Ljeto

5 Jednostavnih i Osvježavajućih Recepta za Tvog Psa za Ljeto

U ljetnoj vrućini, ne samo mi, već i naši četveronožni ljubimci uživaju u osvježavajućim poslasticama. Sljedećim jednostavnim i osvježavajućim grickalicama i sladoledima možeš razveseliti svog psa. Ovi recepti nisu samo ukusni, već i zdravi, i sigurno će uljepšati dan...

read more
Pomoć, želim na odmor! Što da radim sa svojim psom?

Pomoć, želim na odmor! Što da radim sa svojim psom?

Kada konačno dođe dugo očekivano vrijeme odmora, svi se pripremaju s uzbuđenjem. Međutim, za vlasnike pasa ovaj trenutak može donijeti i brige, jer se postavlja pitanje: što učiniti s našim ljubimcem dok smo odsutni? Iako bi mnogi rado poveli svog psa sa sobom,...

read more
Neovisno provjereno
764 recenzije