Hranjenje pasa ključan je faktor za njihovo zdravlje i dobrobit, i kao i kod ljudi, psi također trebaju prehranu prilagođenu promjenama u dobi. Psi različitih dobnih skupina imaju različite prehrambene potrebe, koje vlasnici moraju uzeti u obzir kako bi njihovi ljubimci mogli živjeti dug, sretan i zdrav život.

 

Štenci (6 tjedana – 6 mjeseci)

U prvim mjesecima života, štenci su u fazi brzog rasta, što zahtijeva hranu bogatu energijom, proteinima i mastima. Ovo razdoblje je ključno za razvoj kostiju, mišića i unutarnjih organa. Važno je pružiti štencima hranu posebno napravljenu za njihovu dobnu skupinu, koja zadovoljava te prehrambene potrebe. Ove hrane obično imaju veću gustoću kalorija i sadržaj hranjivih tvari kako bi podržale zdrav rast. Za štence preporučujemo liniju proizvoda CricksyDog Chucky!

 

Mladi odrasli psi (6 mjeseci – 2 godine)

Kako psi dostižu zrelost, njihov rast usporava, pa je potrebno smanjiti dnevni unos kalorija kako bi se izbjeglo pretilost. U ovoj dobi prehranu treba prilagoditi aktivnom načinu života, uzimajući u obzir veličinu, pasminu i razinu aktivnosti psa. Neki psi u ovoj dobi mogu trebati manje proteina i masti, ali i dalje trebaju visoku razinu vitamina i minerala za održavanje zdravog imunološkog sustava i dobre kondicije.

Odrasli Psi (2 – 7 godina)

Za odrasle pse, prehrana mora biti uravnotežena kako bi ih podržala u ovoj stabilnoj fazi njihovog života. Potreba za energijom stabilizira se, stoga prehrana mora uključivati odgovarajuću količinu proteina, masti, ugljikohidrata, vitamina i minerala. Važno je uzeti u obzir rizik od razvoja prekomjerne težine, posebno ako je pas manje aktivan. Uravnotežena hrana namijenjena odraslim psima može pomoći održavanju optimalne težine i zdravlja. Za odrasle pse, ovisno o veličini, preporučujemo Ted ili Juliet hranu za pse.

 

Stariji Psi (7+ godina)

Metabolizam starijih pasa usporava, pa im je potrebno manje kalorija, ali i dalje trebaju visokokvalitetne proteine za održavanje mišićne mase. Prehrana bi trebala sadržavati veći udio omega-3 masnih kiselina kako bi podržala zdravlje zglobova i antioksidante koji pomažu u zaštiti stanica. U ovoj dobi, kronične bolesti poput artritisa ili bolesti bubrega mogu postati učestalije, što može rezultirati posebnim prehrambenim potrebama. Za starije pse, Oscar linija proizvoda može biti najprikladniji izbor.

 

Posebne Prehrambene Potrebe

Svaki pas ima jedinstvene potrebe, i određena zdravstvena stanja ili životni stilovi mogu zahtijevati prilagodbu prehrane. Na primjer, pas sklon alergijskim reakcijama može zahtijevati hipoalergenu dijetu, dok sportski pas može trebati prehranu bogatiju energijom. Uvijek se treba konzultirati s veterinarom ako smo nesigurni u prehrambene potrebe našeg ljubimca.

 

Prehrana prilagođena dobi ne samo da igra ključnu ulogu u očuvanju zdravlja pasa, već i doprinosi održavanju njihove sretne i aktivne kvalitete života. Odabirom hrane koja odgovara njihovim potrebama, vlasnici mogu osigurati da se njihov ljubimac osjeća najbolje moguće u svakoj životnoj fazi. Linija proizvoda CricksyDog nudi posebno razvijenu hranu za sve dobi, koja podržava zdravlje i optimalno stanje pasa.

Možda će vas zanimati i sljedeći članci:

Crijevna opstrukcija kod pasa (opće informacije)

Crijevna opstrukcija kod pasa (opće informacije)

Mnogi psi vole grickati stvari koje zapravo nisu namijenjene za konzumaciju. To su tzv. "strana tijela" koja se mogu zaglaviti u crijevnom traktu. Crijevna opstrukcija je životno opasno stanje kod pasa i nažalost puno je češća nego što mnogi misle. Naš članak ima samo...

read more
Savjeti za Sjajnu Dlaku i Zdravu Kožu

Savjeti za Sjajnu Dlaku i Zdravu Kožu

Problemi s kožom i dlakom pasa izazov su za mnoge vlasnike, ali s odgovarajućom pažnjom i brigom, ti se problemi mogu spriječiti ili liječiti. Zdrava koža i dlaka ključni su za opće dobrobiti psa, jer ne utječu samo na izgled, već igraju važnu ulogu i u zaštiti...

read more
Neovisno provjereno
759 recenzija