Pseći sportovi ne samo da nude izvrsnu priliku našim ljubimcima da iskoriste svoju fizičku i mentalnu energiju, već su i odlično sredstvo za jačanje odnosa između čovjeka i psa. Ove aktivnosti pomažu psima očuvati zdravlje, poboljšavaju njihovo opće stanje i omogućuju im da izraze svoje prirodne instinkte u kontroliranom i sigurnom okruženju. Osim toga, zajedničko bavljenje sportom povećava suradnju između vlasnika i njegovog psa te produbljuje međusobno razumijevanje.

Važno je istaknuti da je prikladno započeti svaku novu sportsku aktivnost uz sudjelovanje kvalificiranog trenera, posebno prvi put. To osigurava da i pas i vlasnik upoznaju specifične tehnike i sigurnosne propise sporta, čime se minimizira rizik od ozljeda. Uz pomoć trenera, psi brže i učinkovitije usvajaju suptilnosti određenog sporta, dok vlasnici dobivaju odgovarajuće upute za treniranje i vođenje svog psa.

Zagrijavanje i hlađenje također su od ključne važnosti prije i nakon svake sportske aktivnosti. Odprikladnim vježbama zagrijavanja mogu se izbjeći ozljede mišića i zglobova, dok hlađenje pomaže u regeneraciji mišića psa i sprječava moguću pojavu mišićne boli u narednim danima.

Konačno, ali ne manje važno, prehrana igra ključnu ulogu u životu sportskih pasa. Dobro uravnotežena, bogata hranjivim tvarima prehrana, kao što su CricksyDog obroci, neophodna je za opskrbu pasa energijom, očuvanje njihovog zdravlja i maksimiziranje njihove izvedbe u različitim psećim sportovima.

Obuhvaćajući široki spektar psećih sportova, važno je stvoriti odgovarajući sustav i redoslijed kako bi vlasnici i njihovi psi mogli maksimalno iskoristiti ovu raznoliku aktivnost. Sportove smo podijelili u četiri glavne kategorije: agilnost i spretnost, poslušnost i koordinacija, snaga i izdržljivost, te instinkt i čuvanje. Ovaj sustav pomaže razumjeti koje sposobnosti razvija svaki sport i kako se prilagođavaju individualnim potrebama pasa i njihovih vlasnika. (Popis je sastavljen bez zahtjeva za potpunosti.)

 

Agilnost i Vještina

Agility: Ovaj dinamičan sport uključuje trčanje kroz prepreke gdje psi moraju skakati, penjati se i prolaziti slalom. Agility izvrsno razvija koordinacijske sposobnosti psa, vrijeme reakcije i jača vezu između psa i vlasnika, jer stazu moraju proći prema uputama vlasnika.

Flyball: Momčadski sport u kojem psi moraju savladati niz prepreka da bi uhvatili loptu izbačenu iz mehaničkog uređaja, a zatim s njom trčati natrag do startne linije. Ovaj sport je posebno dobar za pse koji obožavaju loptice i puni su energije.

Hoopers: Hoopers je relativno novi pasji sport sličan agilityju, ali manje zahtjevan za životinje jer ne uključuje skakanje ili druge visoke fizičke zahtjeve. Psi prate stazu koja uključuje različite “hoops” (kružne prepreke), čunjeve i druge prepreke. Vlasnici na daljinu upravljaju svojim psima, što zahtijeva visoku razinu usklađenosti i komunikacije između njih.

Dogdancing: O sportu sinhroniziranog kretanja i koreografije između pasa i njihovih vlasnika. U praksi dogdancinga, vlasnici uz glazbenu pratnju predstavljaju složene pokrete svojih pasa, koji mogu uključivati plesne korake, trikove i različite obrasce kretanja. Ovaj sport ne razvija samo fizičku koordinaciju i agilnost, već stavlja veliki naglasak na kreativnost i glazbenu osjetljivost, dok jača emocionalnu vezu između pasa i njihovih vlasnika.

Disc Dog (Frisbee): Kombinira bacanje i hvatanje frizbija s psima, gdje su važni preciznost i kreativnost. Vlasnici izvode različite trikove i rutine dok psi hvataju frizbi u zraku. Bacanje i hvatanje frizbija testira reflekse i preciznost.

 

Poslušnost i Koordinacija

Obedience (Natjecanje u poslušnosti): Sport obedience testira sklad i poslušnost psa u odnosu s njegovim vlasnikom. Tijekom natjecanja psi moraju izvoditi različite zadatke kao što su stajanje na mjestu, prikupljanje predmeta ili pravilno hodanje uz vlasnika.

Rally Obedience: Ovaj sport kombinira vježbe poslušnosti s dinamičnijim, kontinuiranim kretanjem na stazi. Tijekom Rally Obedience, vlasnici i njihovi psi prolaze označenu stazu gdje moraju izvršavati upute s različitih tabli. Te upute mogu uključivati različite osnovne i specijalizirane zadatke poslušnosti, kao što su sjedenje, ležanje, čekanje ili čak složeniji manevari. Cilj sporta je razvijanje usklađenog rada i timskog duha.

Zaštitni sport (Schutzhund/IPG): Ovaj sport kombinira zadatke poslušnosti, zaštite i praćenja. Psi prolaze kroz složene izazove koji uključuju odbijanje napada, traženje predmeta i testiranje poslušnog ponašanja u različitim stresnim situacijama. Ovaj sport izvrsno razvija mentalne i fizičke sposobnosti pasa, dok istovremeno jača povjerenje i suradnju između vlasnika i psa.

Mondioring: To je relativno novi, svestrani pasji obrambeni sport koji kombinira elemente poslušnosti, skakanja preko prepreka i zaštite. Mondioring staze i vježbe su raznolike i izazovne, gdje psi moraju suzbiti određene napadače dok istovremeno ispunjavaju zahtjeve za poslušnost i spretnost. Sport stavlja veliki naglasak na kontrolu pasa i njihovu sposobnost prilagodbe.

 

Snaga i Izdržljivost

Canicross: Ovaj sve popularniji sport kombinira trčanje u prirodi s pratnjom psa. Vlasnik i pas trče zajedno, obično povezani posebnim pojasom koji omogućuje psu da pomaže vući vlasnika, time povećavajući brzinu i suradnju.

Puller: Puller je dinamičan pasji sport koji kombinira fizičku aktivnost i mentalnu stimulaciju. U sportu se koristi “Puller”, posebna igračka u obliku prstena koja se može bacati, vući i preko koje se može skakati. Tijekom vježbi psi trče, skaču i grizu prsten, dok vlasnik s njima izvodi različite vježbe. Ovaj sport je izvrsno prikladan za razvoj izdržljivosti, koordinacije i refleksa.

Vuča težine: Vuča težine je pasji sport koji testira fizičku snagu i izdržljivost pasa. U ovom sportu psi vuku težine koje su često pričvršćene za saonice ili druge vučne uređaje. Težine se postupno povećavaju kako bi se odredila maksimalna vučna sposobnost psa. Vuča težine izvrsno razvija mišićnu masu pasa, povećava njihovu fizičku izvedbu i pomaže održavati njihovu kondiciju. Osim toga, ovaj sport jača suradnju i povjerenje između psa i vlasnika, jer vlasnik mora kontinuirano podržavati i ohrabrivati svog psa tijekom zadataka.

 

Instinkt i Pasa

Identifikacija mirisa: Ovaj sport temelji se na prirodnim sposobnostima pasa za njuškanje. Tijekom identifikacije mirisa, psi moraju pronaći različite skrivene mirise na određenim mjestima. To može biti bilo koji zatvoreni prostor ili čak otvoreno područje. Tijekom vježbi pas uči prepoznati i označiti određeni ciljani miris, što poboljšava njegovu sposobnost koncentracije i samokontrole.

Mantrailing: Mantrailing je jedan od najuzbudljivijih načina korištenja pasjeg njuha, gdje psi prate ljudske mirise. Ova tehnika često se koristi u potražno-spasilačkim operacijama, ali može se prakticirati i kao sport. Tijekom mantrailanja pas mora slijediti miris unaprijed određene osobe, što je posebno korisna vještina u potrazi za nestalim osobama.

Praćenje (Tracking): Tijekom praćenja psi slijede trag koji je ostavio čovjek ili životinja, što može biti, na primjer, odbačeni predmet ili put kojim je pobjegla osoba. Ova aktivnost intenzivno koristi prirodne mirisne sposobnosti pasa i izvrsno razvija njihovu koncentraciju i izdržljivost.

Lov: Tijekom obuke lovačkih pasa uče kako pratiti tragove, tražiti životinje i ponekad donositi plijen. Ovi psi često sudjeluju u sportovima poput natjecanja za ptičare i retrievere, gdje se simulira lov na vodene ptice, ili podzemni lov, gdje, na primjer, jazavčari i drugi mali psi gone lisice ili druge male životinje iz njihovih skloništa. Lovne aktivnosti ne samo da koriste fizičke sposobnosti pasa, već izvrsno razvijaju njihove mirisne sposobnosti i instinktivno ponašanje.

Pasa: Pasa životinja poput ovaca i koza ističe instinktivne sposobnosti pasa i suradnju s vlasnikom. Pasa je tradicionalna i funkcionalna pasja aktivnost koja koristi i poboljšava prirodne pastirske instinkte pasa. Ova aktivnost je primarno namijenjena pasminama poput border collieja, australskog ovčara ili shetlandskog ovčara, koji su izvorno uzgajani za pasa ovaca, koza ili stoke.

Treibball: Treibball je inovativan pasji sport u kojem psi moraju “pasa” velike, napuhane lopte u određeni cilj, obično u gol. Ovaj sport je posebno popularan među pastirskim psima, jer podsjeća na tehnike pasa životinja, ali može biti zabavan i izazovan i za druge pasmine. Treibball izvrsno razvija pastirske instinkte pasa, sposobnosti rješavanja problema, kao i poslušnost.

 

Sveukupno, pasji sportovi pružaju brojne prednosti kako za pse, tako i za njihove vlasnike. Ove aktivnosti ne samo da potiču fizičko i mentalno zdravlje pasa, već i jačaju vezu između čovjeka i životinje, dok zajedno uživaju u izazovima i uspjesima. Pravilno uvođenje, sigurne prakse i uravnotežena prehrana sve doprinose tome da pasji sportovi pružaju pozitivno i obogaćujuće iskustvo. Zato je važno da svaku aktivnost odaberemo odgovorno i uzimajući u obzir individualne potrebe našeg psa, kako bi naši ljubimci dugoročno ostali zdravi, sretni i aktivni.

Koji je vaš sport? Jeste li možda isprobali više vrsta? Pišite nam o tome!

Možda će vas zanimati i sljedeći članci:

Bella ne jede suhu hranu. Oduvijek je dobivala konzerviranu hranu i sada bismo željeli prijeći na suhu hranu. Kupio sam joj nekoliko vrsta, ali ih uopće ne želi probati. Kako je mogu naviknuti? Bella je dvogodišnja ženka pasmine ridgeback. Što bi preporučio?

Bella ne jede suhu hranu. Oduvijek je dobivala konzerviranu hranu i sada bismo željeli prijeći na suhu hranu. Kupio sam joj nekoliko vrsta, ali ih uopće ne želi probati. Kako je mogu naviknuti? Bella je dvogodišnja ženka pasmine ridgeback. Što bi preporučio?

Ispitanik: Bella ne jede suhu hranu. Oduvijek je dobivala konzerviranu hranu i sada bismo željeli prijeći na suhu hranu. Kupio sam joj nekoliko vrsta, ali ih uopće ne želi probati. Kako je mogu naviknuti? Bella je dvogodišnja ženka pasmine ridgeback. Što bi...

read more
Neovisno provjereno
764 recenzije