Mrzi li vaš pas kupku? Niste sami. Moj pas voli plivanje i igranje sa crijevom, ali što se tiče uvođenja u kadu? Borba je stvarna.

Mnogim psima je kupanje zastrašujuće, ali postoje neke stvari koje taj postupak mogu učiniti manje stresnim za vas i vašeg psa.

Kako Vašem Psu Olakšati Vrijeme Kupanja

Prije nego što dođemo do savjeta, želim pojasniti jedno – strahom je teško upravljati. Neću lagati i jamčiti da će ovi savjeti odmah naterati vašeg psa da skače od veselja svaki put kada dođe vrijeme kupanje. Ništa nije tako jednostavno, a mnogo toga ovisi o tome koliko se vaš pas boji kupke.

Starijem psu, koji se godinama bojao kupanja, bit će teže ostati smiren već mlado štene koji nema godine zabrinutosti da prevaziđe.  

No zajedničko im je samo to što će to učiniti manje stresnim za vašeg psa i s vremenom ćete početi uočavati razliku u načinu na koji vaš pas reagira na kupku. Evo kako svom psu olakšati vrijeme kupanja.  

Pripremite Potrepštine Prije Vremena

Kada je riječ o olakšavanju kupanja psa, najvažnija stvar koju trebate upamtiti je da budete spremni. To uključuje pripremu šampona, ručnika, šalice za ispiranje i bilo kakve igračake ili poslastice koje biste mogli upotrijebiti.   

Ako je vaš pas već nervozan u kadi, postat će još stresniji ako ih ostavite sami na tom zastrašujućem mjestu dok idete zggrabiti one ručnike koje ste zaboravili.  

Napunite Kadu Prije Nego Što Vaš Pas Uđe

Drugi način da učinite stvari manje stresnim je punjenje kade toplom vodom prije nego što uđu. Zvuk tekuće vode mogao bi nam zvučati svakodnevno, ali za pse koji mrze vrijeme kupanja ta buka (i svo prskanje vode) uzrokuje puno dodatnog stresa.   

Osigurajte Da Vaša Kada Nije Skliska

Kliže li se vaš pas kad je u kadi? Ako je to slučaj, željeli biste biti sigurni da ste im stvorili površinu protiv klizanja. Zastrašujuće je izgubiti nogu u kadi, a taj je strah jednak i za pse. Dakle, prije nego što psa kupkate, osigurajte da dno vaše kade ne proklizava.

Ako na podu kade nemate prostirku (ili materijale protiv klizanja) koji sprječavaju klizanje, položite debeli ručnik na koji će pas moći stajati.

Koristite Šalicu Za Ispiranje (Ako Se Vaš Pas Boji Slavine

Ako vaš pas nije ljubitelj kupke, šanse su da im se neće svidjeti niti ispiranje slavinom ili tušem. Prilično su bučni, a dodatne količine prskajuće vode može pse učiniti nervoznima.

Radije koristim šalicu za ispiranje jer je tiha i manje impozantna. Šalica vam također pruža bolju kontrolu kada je riječ o sprečavanju ulaska vode u oči i uši vašem psu.

Budite Nježni Kada Perete Njihovo Lice

Kada je riječ o tome da vašem psu bude ugodno u kadi, ne zaboravite da čuvate oči, nos i uši. Ako je vaš pas već pod stresom jer mu voda ulazi u oči ili uši, to će ga još više stresirati. Korištenje krpe za pranje omogućit će vam bolju kontrolu i sprječiti prskanje vode u oči, nos i uši.

U Kadi Koristite Igračke ili Poslastice

Jedan od mojih najdražih trikova za smanjenje stresa za mog psa je korištenje igračaka i/ili poslastica. Ovisno o tome koliko se vaš pas boji, možda ćete trebati koristiti bolje poslastice kako biste im odvratili pozornost.  

Moja omiljena tehnika ometanja je trik s maslacem od kikirikija, ali ako ne želite namazati maslac od kikirikija u kadi (potpuno razumljivo), možete jednostavno davati obične pseće poslastice tijekom cijelog kupanja ili koristiti igračku koja pluta poput Max Glow Loptice (Laikina osobna miljenica).  

Prije Kupanja Sagorite Energiju Vašeg Psa

Ako vaš pas mrzi vrijeme kupanja, jedan od načina na koji mu možete pomoći jest vježbanje unaprijed. Samo vježbanjem vaš pas neće odjednom zavoljeti kupku, ali može biti smirujući. A bilo koja vježba, bilo da je mentalna ili tjelesna, može im pomoći da sagore malo dodatne energije.  

Hoće li sagorjeti dovoljno energije da ih spriječi da polude nakon kupanja? Vjerojatno ne – nisam siguran da ta reakcija ikad nestane. No, ako svom psu pružite lijep trening prije vremena za kupanje, možete oboje olakšati stvari.  

Ukoliko Je Vaš Pas Jako Nervozan Uđite Sa Njim U Kadu

Ako se vaš pas užasava kupke, možete mu ublažiti stres ulaskom unutra s njima. Kad je jedan od pasa našeg stručnjaka bio mlađi, bila je apsolutno prestrašena kadom, a jedina stvar koja je najviše pomogla je ulazak u kadu s njom. Obukli bismo kupaći kostim i tijekom cijelog postupka samo sjedili kraj nje.  

To ju nije natjeralo da počne skakati od sreće svaki put kada je dolo vrijeme kupanja, ali je napravilo primjetnu razliku kada je u pitanju bila njena nervoza. Prestala je pokušavati pobjeći, prestala je cviliti i nakon svake kupke počela se sve više opuštati. 

Možda će vas zanimati i sljedeći članci:

Neovisno provjereno
764 recenzije