Kada uvodite novu hranu, navikavanje je jako bitno. Zašto?

Ipak, ako vaš pas već duže vrijeme jede istu hranu, njegov/njezin organizam je već naviknut na nju. Varenje se već prilagodilo na tu hranu, tako da šarm noviteta i radosti može preći u ozbiljan problem. Ako ne naviknete psa na pravilan način prelaska sa jedne ishrane na drugu, vaš pas može dobiti proljev, može povraćati hranu, upropasti njegov/njezin stomak, a također se može promijeniti njegovo/njezino raspoloženje.

Ali ne brinite, možemo vam pomoći tijekom ovog procesa. Samo će vam biti potrebne dvije stvari: upornost i strpljenje.

Obratite pozornost tijekom prvog hranjenja

Prilikom prvog hranjenja, pomiješajte jako malo nove pseće hrane sa već naviknutom hranom. Ispravan omjer je otprilike 1/3 nove i 2/3 stare pseće hrane. Zatim, postupno, iz dana u dan povećajte iznos nove i smanjite iznos stare pseće hrane.

Koliko sporo i koliko dana ovo trebate činite ovisi o vešem psu. Svakako preporučujemo da miješate hranu najmanje nekoliko dana.

Za koga je bitnije da ima dulju period navikavanja?

Prvo, važno je za štenca, jer njigov probavni sustav nije dovoljno “snažan”, nisu naviknuti na iznenadne promjene. Ovo je istinito čak i ako prelazite sa hrane za štenca na odraslu hranu. U ovom slučaju savjetujemo da pomiješate odraslu hranu sa hranom za štenca do nekoliko tjedana.

Isto vrijedi sa starijim psima. Kako stare, njihovi stomaci postaju osjetljiviji i sporije vare. Zbog toga se također preporučuje i period navikavanja za odrasle pse.

U svim slučajevima, trebate uzeti u obzir koliko je vaš pas osjetljiv. Nažalost, postoje psi čiji su stomaci jako osjetljivi na bilo koje novitete. Ako ste ovo već iskusili sa vašim psom, ovaj process možete odgoditi do 2 tjedna da biste bili sigurno da nova pseća hrana neće predstavljati problem.

Što ako ne promijenite pseću hranu već samo isprobate novi okus?

Naravno, ako želite promijenu unutar iste linije proizvoda, možete to učiniti bez ove metode miješanja, jer su obrada proizvoda i bitan dio sastojaka isti, tako da ne postoji velika razlika između hrana za pse.

Ali, čak i ova mala promjena može utjecati na jako osjetljiv pseći stomak, tako da u ovome slučaju preporučujemo miješanje stare i nove hrane.

Zbog ovoga je postepenost važna

Naviknuti se na miješanje nije samo važna u sprječavanju mogućih problema, ali može i poslužiti ako vaš pas ne želi da jede njegovu/njezinu novu hranu.

Naravno, naviknu se na njihovu staru hranu i jednostavno ne žele nižta drugo da jedu. Ovo se može dogoditi sa hranom lošijeg kvaliteta, koja, nažalost, sadrži pojačivače okusa na koje se psi mogu laku naviknuti, pa nova i kvalitetnija hrana nije više primamljiva, iako znate da dajete psu kvalitetniju hranu.

Možda bi vas zanimali naši članci ispod:

CricksyDog Vodič za Odabir Okusa

CricksyDog Vodič za Odabir Okusa

Iako mnogo puta, samo dobre najmere vode vlasnika i vjerojatno sažalijevati psa jer svaki dan jede istu hranu. Da li je vašem psu zaista potrebna promjena okusa? Odgovor je kratak: ne. Ovo ćemo ovjasniti i to sagledati iz drukčije perspective. Psima, u suštini, nije...

read more
CricksyDog vodič za ponovno naručivanje hrane

CricksyDog vodič za ponovno naručivanje hrane

Kada ponovno naručiti i kako to učiniti? Najsretniji smo ako se hrana koju smo napravili pokazala dobrom za vešega psa i on/ona je sretan/na da ju jedu svaki dan. Ako čitate ovaj članak, vjerojatno ste jedan od onih savjesnih vlasnika koji voli da zna da vaš ljubimac...

read more
CricksyDog Vodič za Doziranje Pseće Hrane

CricksyDog Vodič za Doziranje Pseće Hrane

Ako već imate pseću hranu u ruci i jedva čekate prvo hranjenje, onda je samo ostalo jedno pitanje: koliko vaš pas treba dobiti svakoga dana? Pitanje, iako se čini jednostavnim, još uvijek ovisi o mnogim faktorima. Dneve smjernice o hranjenju možete pronaći na našoj...

read more
Neovisno provjereno
764 recenzije