Tražite li neke načine kako održati starijeg psa u formi i aktivnim? Od važnosti vaše svakodnevne rutine šetanja do korištenja vježbi sa manjim naporom koje su pogodne za pse s poteškoćama u kretanju, evo 10 savjeta za vježbanje starijeg psa.

1. Provjerite Sa Veterinarom Prije Mijenjanja Rutine Vježbanja

Kada je u pitanju vježbanja starijeg psa, dobra je ideja zakazati sastanak s veterinarom prije nego što promijenite rutinu. Dobro je napisati pitanja i nedoumice prije sastanka kako biste bili sigurni da vam ništa neće nedostajati; Ne mogu vam reći koliko sam puta nakon sastanka rekao “Zaboravio sam pitati za to”.    

Vaš će veterinar moći pristupiti stanju vašeg psa i pomoći vam da smislite rutinu vježbanja koja odgovara vašem psu.

2. Zajedno Uživajte U Rutini Svakodnevne Šetnje

Svakodnevna šetnja preporučuje se svim psima, a ni stariji psi nisu iznimka. Vaš stariji pas možda više neće moći ići s vama na četverosatno pješačenje, ali svejedno može uživati u lijepoj šetnji po kvartu. Ako stvari postanu pomalo svakodnevne, psu možete učiniti zabavniju šetnju tako što ćete mu dopustiti da bude navigator ili redovito pauzirati.   

Ako je vaš pas nije u formi ili ima bilo kakvih problema s kretanjem, zapamtite da idete polako držeći se ravnih površina (poput šetnje susjedstvom u odnosu na brdovitu stazu) i vremenom povećavajući vašu udaljenost.

3. Idite Sporo Kada Započinjete Novu Rutinu

Što se tiče vježbanja starijeg psa, zapamtiti da idete polako kada započinjete novu rutinu. Poput nas, i naši se psi mogu pretjerano naprezati tijekom vježbanja, a to posebno vrijedi za pse koji nisu u formi. Ne zaboravite ići polako i polako povećavati njihovu aktivnost kako biste izbjegli ozljede.   

Ako započinjete novu rutinu šetanja sa psom, počnite sa ravnom površinom i s vremenom polako povećavajte udaljenost i/ili tempo.  

Ako njihovoj rutini dodajete neke nove aktivnosti (poput plivanja ili igre hvatanja), pratite koliko su dugo aktivni i pokazuju li nakon toga znakove nelagode ili ne. Nakon nekoliko sesija imat ćete prilično dobru predstavu s koliko aktivnosti se mogu nositi, a to možete s vremenom početi povećavati.  

Kada je riječ o dodavanju vježbi u rutinu vašeg starijeg psa, ne zaboravite to polako činiti. Izdržljivost se gradi vremenom. Postupna povećanja mogu pomoći vašem psu da izbjegne ozljede i pretjerani napor.  

4. Zagrijte Vašeg Psa

Jedan od najvažnijih dijelova kada je riječ o vježbanju vašeg psa je započeti sa zagrijavanjem. Moj pas Laika je ujutro ukočea zbog artritisa, pa prije nego što krenemo u jutarnju šetnju, napravimo nekoliko brzih krugova oko dvorišta kako bismo joj olakšali.

Ako vaš pas ima bilo kakvih problema s kretanjem poput artritisa, započnite svoju rutinu vježbanja s 2 ili 3 minute šetnje dvorištem kako biste im pomogli da se pokrenu.

5. Pridržavajte Se Laganih Vježbi

80% pasa već ima 8. godine pate od artritisa, pa je briga o psećim artritisom nešto što će mnogi od nas morati učiniti u jednom trenutku života svojih pasa.  

To nije dijagnoza zbog koje je netko zadovoljan, ali ne znači da su sve zabavne aktivnosti u kojima ste nekada uživali završene. Lagane vježbe, poput hodanja i plivanja, izvrsne su za pse s poteškoćama u kretanju kao što je artritis.  

Ako vaš pas ima bilo kakvih problema s kretanjem, držite se laganih vježbi poput plivanja, hodanja, igara u zatvorenom i laganih igara. Te vrste aktivnosti mogu vam pomoći održati mišiće pasa snažnim, a istovremeno bez napora na zglobove.  

Psi s poteškoćama u kretanju trebali bi izbjegavati vježbe s velikim  naporom poput trčanja ili intenzivnih igara hvatanja koje se odnose na trčanje i skakanje.  

6. Dodajte Kognitivne Vježbe U Rutinu Vašeg Psa

Jedan od načina da svog psa održite aktivnim u starijim godinama je nadopunjavanje rutine vježbanja dodatnom mentalnom stimulacijom. Jednostavne igre s radom na nosu, poput pronalaska poslastica ili brze igre skrivača, zabavit će mozak vašeg psa, a istovremeno će ga potaknuti na aktivnost u zatvorenom.    

Tijekom dana dodajte nekoliko dodatnih igara i aktivnosti kako bi vaš pas uživao u zatvorenom. Nekoliko jednostavnih načina za pružanje mentalne stimulacije vašem psu je uporaba igračke za davanje hrane, prepariranog Konga, igranje igre skrivača ili puštanje da njuškaju i istražuju dok su u svakodnevnoj šetnji.  

Dodajte neke mentalno-poticajne igre u rutinu vašeg psa kako bi bili u formi i aktivni. Korištenje igračaka za točenje hrane, igranje igara na nosu i puštanje psa da pravi “pauze za njuškanje” u šetnjama dobri su primjeri nekih mentalno-stimulirajućih aktivnosti koje možete dodati u rutinu svog psa. 

7. Pazite Na Znakove Boli Vašeg Psa

Kada započinjete bilo koju novu rutinu vježbanja sa svojim psom, pripazite na bilo kakve znakove nelagode ili boli, poput šepanja ili želje da se zaustavite ili usporite. Ako vaš pas pokazuje bilo kakve znakove nelagode, dajte mu vremena da se odmori i prilagodite svoju rutinu po potrebi.

Psi obično ne kukaju i ne plaču kad ih nešto boli, stoga je važno pratiti njihov govor tijela i ponašanje kada započinju novu rutinu vježbanja. Ako imate bilo kakvih pitanja ili nedoumica, posavjetujte se sa svojim veterinarom; moći će vas usmjeriti u pravom smjeru kada je riječ o pristupu onoj razini aktivnosti koja je primjerena vašem psu

8. Budite Dosljedni Sa Savojom Rutinom

Kada je u pitanju vježbanja starijeg psa, ne zaboravite biti dosljedni; šetnja od 20 minuta svakog dana bolja je od šetnje od 2 sata vikendom. Psi koji nemaju redovitu tjelovježbu vjerojatnije je da se ozlijede nego pdi koji svakodnevno i redovito vježbaju.   

I kad kažem da budite dosljedni, ne mislim da morate raditi istu stvar svakodnevno (premda ako je ugodno, u tome nema ništa loše), više se radi o praćenju intenziteta i količine vježbanja koje vaš pas svakodnevno obavlja.  

Sama rutina može se pomiješati kako bi stvari bile zabavne i zanimljive. Možete krenuti novom rutom za vašu svakodnevnu šetnju ili se poigrati po parku, a ne u dvorištu. Ako su moždane igre psećih pasa dio vaše rutine, zamijenite ih; igrajte pronađite poslastice u ponedjeljak, skrivačice u utorak, a trik trening u srijedu.  

9. Odvojite Vrijeme Za Masažu Nakon Vježbanja

Lijepa pseća masaža od 10 minuta može vam pomoći umiriti njihove mišiće nakon vježbanja smanjenjem ukočenosti i bolova, snižavanjem krvnog tlaka i poboljšanjem cirkulacije.  

“Ravnim dlanom koristim nježne, polagane poteze sa svojim psom Laikom. Ona to apsolutno voli, a to je jednostavan način da joj pomognem da se smiri i opusti nakon vježbanja. ” – jedan od naših stručnjaka za CricksyDog.    

10. Pronažite Rutinu Koja Odgovara Vašem Psu

Kada je riječ o vježbanju starijeg psa, pronalazak prave ravnoteže je ključan. Ako je vaš pas navikao svakodnevno odlaziti u 20-minutnu šetnju, pokušajte dodati dodatnih 5 minuta u rutinu ili dodajte u brzom nježnom igranju svake večeri. Pratite ponašanje svog psa, nakon toga pazite na bilo kakve znakove boli ili nelagode, i vremenom polako povećavajte njihovu aktivnost.

Za pse s problemine sa pokretljivošću ili zglobovima, poput artritisa, htjeti ćete se pridržavati vježbi slabijeg intenziteta poput hodanja i plivanja. Za mog psa s artritisom prava ravnoteža za nas bila je kombinacija vježbi slabijeg intenziteta i puno mentalno-poticajnih igara.

Zapišite koliko vježbanja vaš pas svakodnevno radi i prilagodite ga prema potrebi. Ako vaš pas pokazuje bilo kakve znakove nelagode, usporite malo i prilagodite se. I kao i uvijek ako imate bilo kakvih pitanja koja vas brinu, ne bojte se provjeriti sa svojim veterinarom.

Možda će vas zanimati i sljedeći članci:

Neovisno provjereno
764 recenzije