Nažalost, ječmeni klas je tema o kojoj se ljeti ne može dovoljno govoriti. Ova mala biljka predstavlja posebno veliku prijetnju i može uzrokovati mnoge komplikacije za pse. Mala, oštra biljna sjemenka može se zavući u krzno ili kožu, uzrokujući ozbiljne zdravstvene probleme. Upoznajmo se s opasnostima ječmenog klasa, metodama prevencije i što učiniti ako naš ljubimac dođe u kontakt s njim.

 

Što je ječmeni klas?

Ječmeni klas je zrelo sjeme trave koje se širi tijekom ljeta. To je plod divljeg ječma. Zbog svog oštrog i šiljastog oblika, lako se uhvati za pseću dlaku, a zatim može prodrijeti kroz kožu i dospjeti u različite dijelove tijela. Najčešće su pogođene noge, uši, nos i oči. Dok je još zelen, ne predstavlja problem, ali opasnost počinje kada se počne sušiti.

 

Zašto je ječmeni klas opasan?

Zbog svog oštrog i šiljastog oblika, ječmeni klas se lako može uvući u pseću dlaku i kožu, a odatle, zbog oblika nalik na strelicu, nastavlja se kretati naprijed u tijelu. Ovo sjeme može uzrokovati mnoge probleme jer može duboko prodrijeti pod kožu. Ako se ne ukloni na vrijeme, može čak dospjeti do unutarnjih organa, uzrokujući ozbiljne infekcije i upale. Ječmeni klas je posebno opasan jer ne prodire samo u kožu, već može ući i u uši, nos i oči pasa, uzrokujući ozbiljne zdravstvene probleme. Sljedeći simptomi mogu ukazivati na to da naš pas ima infekciju uzrokovanu ječmenim klasom:

  • Oteklina i crvenilo na zahvaćenom području
  • Stalno lizanje ili grizenje
  • Hramanje ili bol
  • Tresenje glavom i ušima
  • Kihanje i krvarenje iz nosa
  • Ispuštanje tekućine i suzenje očiju

 

Ječmeni klas u ušima

Ječmeni klas lako može ući u uši pasa, posebno kod pasmina s dugim ušima. Ako klas uđe u uho, može uzrokovati jake bolove i infekcije. Pas će stalno tresti i trljati glavu, a uho može ispuštati tekućinu i postati crveno i upaljeno. U takvim slučajevima, ječmeni klas može prodrijeti duboko u ušni kanal, što može dovesti do ozbiljnijih problema.

 

Ječmeni klas u nosu

Ječmeni klas također može ući u nos pasa, što može biti vrlo iritantno. To uzrokuje često i intenzivno kihanje, krvarenje iz nosa, trljanje nosa i iscjedak iz nosa. Ječmeni klas u nosu može se kretati dalje u dišne puteve, uzrokujući ozbiljnije probleme s disanjem.

 

Ječmeni klas u očima

Ječmeni klas može također ući u oči pasa, uzrokujući ozbiljne infekcije oka, pa čak i oštećenje vida. Simptomi uključuju crvene, upaljene oči, suzenje, iscjedak i trljanje očiju. Ako se ječmeni klas ne ukloni na vrijeme, infekcija se može proširiti, što može dovesti do ozbiljnog oštećenja oka.

 

Prevencija

Kako bismo spriječili probleme uzrokovane ječmenim klasom, korisno je slijediti nekoliko jednostavnih, ali učinkovitih koraka. Prije svega, redovito pregledavajte dlaku psa, posebno nakon šetnje. Obratite posebnu pozornost na područja između prstiju, uši i oko nosa, jer su ta područja najviše izložena riziku.

Tijekom ljeta, preporučuje se šišanje dlake psa, posebno na mjestima gdje se ječmeni klas može lako uhvatiti. Kraća dlaka ne samo da otežava ukorjenjivanje klasa, već također olakšava otkrivanje i uklanjanje sjemenki. Tijekom šetnji, pokušajte izbjegavati područja s visokom travom, gdje je ječmeni klas vjerojatno prisutan. Ako je moguće, birajte staze s niskom travom ili popločane staze koje su manje opasne.

Osim toga, možete koristiti zaštitnu opremu, posebno na osjetljivim područjima kao što su uši ili šape. Postoje razni zaštitnici za uši i šape koji pružaju učinkovitu zaštitu od ječmenih klasova. Ovi zaštitni uređaji ne samo da sprječavaju ulazak sjemenki, već i čine šetnje ugodnijima za našeg ljubimca.

Ključ prevencije je redovita kontrola i pažljiva briga. Ako pažljivo pregledavate psa nakon svake šetnje i pridržavate se gore navedenih mjera opreza, možete značajno smanjiti rizik od zdravstvenih problema uzrokovanih ječmenim klasom. Zapamtite, prevencija je uvijek lakša i manje bolna od liječenja već postojećeg problema.

 

Što učiniti ako pronađemo ječmeni klas

Odmahšnje uklanjanje: Ako vidimo ječmeni klas u dlaci psa, odmah ga uklonimo. Budimo pažljivi da ne prelomimo klas, jer njegovi dijelovi mogu ostati pod kožom.

Veterinarski pregled: Ako je ječmeni klas već prodro pod kožu ili ako pas pokazuje bilo kakve simptome, odmah se obratite veterinaru. Veterinar će moći pravilno ukloniti klas i liječiti infekciju.

 

Završne misli

Ljeto nije samo vrijeme za zabavu, već i za pažnju. Ječmeni klas može predstavljati ozbiljnu prijetnju za naše ljubimce, ali s odgovarajućim mjerama opreza i brzom intervencijom možemo izbjeći ozbiljnije probleme. Sjetimo se prevencije i brinimo o zdravlju naših pasa i tijekom vrućih mjeseci.

Možda će vas zanimati i sljedeći članci:

5 Jednostavnih i Osvježavajućih Recepta za Tvog Psa za Ljeto

5 Jednostavnih i Osvježavajućih Recepta za Tvog Psa za Ljeto

U ljetnoj vrućini, ne samo mi, već i naši četveronožni ljubimci uživaju u osvježavajućim poslasticama. Sljedećim jednostavnim i osvježavajućim grickalicama i sladoledima možeš razveseliti svog psa. Ovi recepti nisu samo ukusni, već i zdravi, i sigurno će uljepšati dan...

read more
Pomoć, želim na odmor! Što da radim sa svojim psom?

Pomoć, želim na odmor! Što da radim sa svojim psom?

Kada konačno dođe dugo očekivano vrijeme odmora, svi se pripremaju s uzbuđenjem. Međutim, za vlasnike pasa ovaj trenutak može donijeti i brige, jer se postavlja pitanje: što učiniti s našim ljubimcem dok smo odsutni? Iako bi mnogi rado poveli svog psa sa sobom,...

read more
Neovisno provjereno
764 recenzije