Baš prošli mjesec, susjedov pas se posjekao na jastučić šape dok je bio u šetnji – što nas je navelo na razmišljanje: što bismo učinili da se jedan od naših pasa ozlijedi dok šeta? Danas imamo gostujuću objavu Patricka Ricea, jednog od suradnika VetWraps-a, stranice koja omogućuje jednostavan pristup proizvodima prve pomoći i zdravlja za kućne ljubimce svih vrsta.

Ako često šetate psa, postoji velika šansa da će se u nekom trenutku ozlijediti, stoga je neophodna priprema. Nikada ne želimo da naše pse nešto boli, a vidjeti ih povrijeđene dok su u šetnji i daleko od kuće može biti zastrašujuće.

Mnogo je stvari koje bi se mogle dogoditi dok ste u šetnji, od posjekotina do uboda do uganuća, ovdje ćemo proći kroz neke od najčešćih ozljeda u šetnji i kako se pripremiti ako se dogode vašem psu.

 

Prva Pomoć

Ako ne nosite torbu dok šetate psa, možda biste trebali početi. Posjedovanje malog ruksaka ili torbe s potrepštinama prve pomoći osigurat će da ste spremni ako se vaš pas ozlijedi tijekom šetnje.

Nužni predmeti prve pomoći uključuju alkoholne maramice za čišćenje rana, pincete za uklanjanje stranih predmeta, Benadryl bez recepta protiv bolova, gazu i veterinarsku traku za omotavanje rana te antibakterijsku mast za ublažavanje bolova.

Uključujući i prijenosnu zdjelu za vodu i malo vode također je dobra ideja, kao i mala krpa ili traka.

 

Ubodi i Ugrizi Insekata

Baš poput nas, psi mogu biti jako iritirani ubodom insekata ili pčelinjem ubodom i lako mogu dobiti te ozljede dok su u šetnji.

Ako vaš pas bude ugrizen ili uboden tijekom šetnje, možete mu ublažiti bol s nekoliko jednostavnih trikova.

Ako se ubode, provjerite ima li uboda i uklonite ga pincetom. Također možete dodati malu količinu masti na područje ako je posebno nadraženo. Normalan Benadryl bez recepta pomoći će kod boli i može se sigurno davati psima. Opća doza je 1 mg za svaki kilogram tjelesne težine. Međutim, to ih može učiniti pospanim pa biste možda željeli skratiti svoju šetnju i otići kući nakon što je date kako bi se vaš pas mogao odmoriti i ozdraviti.

 

Posjekotine i Ozljede Šapima

Psi koji često hodaju su ojačali jastučiće šapa, ali je još uvijek vjerojatno da će ozljediti šape tijekom hodanja.

Komad razbijenog stakla ili čak trnovi mogu uzrokovati posjekotine na jastučiću šape vašeg psa.

Ako je vaš pas ozlijedio šapu, poželjet ćete ga odmah pregledati. Provjerite ima li što zapelo u šapi i uklonite to pincetom. Očistite ozljedu i omotajte ga gazom i veterinarskom trakom.

Srećom, psi su prilično dobri u hodanju na tri noge pa bi se trebali moći lako vratiti kući i bez dodatnog ozljeđivanja šape. Ako imate malog psa, razmislite o tome da ga nosite kući kako bi mogao odmoriti šapu. Pogledajte ovaj članak za više informacija o ozljedama šapa i kako se brinuti o njima.

 

Uganuća i Istegnuća

Ako se vaš pas posebno uzbuđuje tijekom šetnje ili volite svog psa povesti u planinarenje, može dobiti uganuće ili istegnuće nogu.

Ako vaš pas počne šepati tijekom šetnje ili vidite otekline oko njegovih nogu, možda ima uganuće ili istegnuće.

Svakako provjerite šape vašeg psa kako biste bili sigurni da ne šepa zbog nečega na što je možda nagazio. Nažalost, nema puno posla u vezi s ovom vrstom ozljede osim što se odmah uputite kući i pustite psa da se odmori.

 

Iscrpljenost Toplotom

Psi imaju prirodno višu tjelesnu temperaturu od ljudi, a da ne spominjemo dlaku, pa se mogu lakše iscrpiti od topline od nas.

Ako šetate psa po vrućem danu, svakako ponesite puno vode za i napravite neke pauze u hladu kako biste spriječili iscrpljenost od topline.

Ako vaš pas uspori i dahće ili previše sline, možda ima toplinsku iscrpljenost. Odvedite psa u sjenovito područje ako možete i dajte mu puno vode.

Također im možete pomoći da se rashlade nanošenjem mokre krpe ili vode na područje trbuha i vrata i lepezom. Odmah idite kući i ako možete ponesite svog psa.

Nitko ne želi vidjeti svog psa povrijeđenog, a ako se to dogodi dok ste izvan kuće, može biti još gore. Općenito je pravilo ako je vaš pas ozlijeđen tijekom šetnje, postupajte s njim što bolje možete i odmah idite kući.

Ako je vaš pas mali, možete ga nositi, ili možete pozvati nekoga da dođe po vas automobilom ako vaš pas ima problema s hodanjem.

Držite svoj medicinski pribor sa sobom u svakoj šetnji za svaki slučaj i pripazite na svog psa jer će vjerojatno sakriti svoju bol.

Ne zaboravite nazvati svog veterinara kada dođete kući kako biste provjerili trebate li dovesti svog ljubimca.

S tim znanjem možete sigurno hodati i uživati ​​u vježbanju bez brige o tome što bi se moglo dogoditi jer ćete se znati nositi s tim.

Možda će vas zanimati i sljedeći članci:

Crijevna opstrukcija kod pasa (opće informacije)

Crijevna opstrukcija kod pasa (opće informacije)

Mnogi psi vole grickati stvari koje zapravo nisu namijenjene za konzumaciju. To su tzv. "strana tijela" koja se mogu zaglaviti u crijevnom traktu. Crijevna opstrukcija je životno opasno stanje kod pasa i nažalost puno je češća nego što mnogi misle. Naš članak ima samo...

read more
Savjeti za Sjajnu Dlaku i Zdravu Kožu

Savjeti za Sjajnu Dlaku i Zdravu Kožu

Problemi s kožom i dlakom pasa izazov su za mnoge vlasnike, ali s odgovarajućom pažnjom i brigom, ti se problemi mogu spriječiti ili liječiti. Zdrava koža i dlaka ključni su za opće dobrobiti psa, jer ne utječu samo na izgled, već igraju važnu ulogu i u zaštiti...

read more
Neovisno provjereno
759 recenzija