Prva šetnja vašeg štenca je ona koja će postaviti pozornicu za doživotne šetnje pasa u kojima uživate zajedno.

Ako nikada prije niste dijelili svoj život sa psom, možda ćete se iznenaditi kada saznate da izlazak u šetnju nije prirodno ponašanje koje će štene automatski razumjeti. To je ponašanje koje treba naučiti uz vašu pomoć.

Za neke pse izlazak u šetnju može ostaviti osjećaj tjeskobe i nesigurnosti kada su odjednom bombardirani novim mjestima, zvukovima i mirisima. Uzbudljivo je izvesti svoje novo štene u šetnju, ali je također važno biti spreman.

 

Primite Sva Odgovarajuća Cijepiva

Kada izvedete svoje štene u njegovu prvu šetnju, možda ćete naići na druge pse ili ćete ih možda odlučiti aktivno upoznati s drugim psima radi rane socijalizacije.

Sve je to dobro, ali ako štene nije pravilno cijepljeno, to ga čini podložnijim za ozbiljne zdravstvene probleme. Možete početi cijepiti štene već u dobi od šest tjedana.

Temeljna cjepiva koje svako štene treba dobiti štite ga od niza bolesti, uključujući kugu, zarazni pseći hepatitis i parvo. Također razgovarajte sa svojim veterinarom o cijepljenju protiv psećeg kašlja i pseće gripe. Mnoga cijepljenja zahtijevaju dopunsku terapiju svaka tri do četiri tjedna pa je dobra ideja započeti što je prije moguće.

 

Započnite S Socijalizacijom Štenadi U Ranoj Fazi

Kao što je spomenuto u prethodnom odjeljku, psi će komunicirati s drugim psima tijekom šetnji.

Upoznavanje vašeg šteneta s drugim psima u kontroliranim okruženjima prije nego što ga odvedete u veliki svijet pomoći će da se vaše štene navikne na druge pse kako ne bi osjećalo strah ili tjeskobu.

Ukoliko nemate drugog psa, razmislite o tome da svoje štene upoznate s prijateljevim cijepljenim psom ili potražite tečajeve za štene s drugim štencima.

Štenci se najbolje socijaliziraju između osam i šesnaest tjedana starosti. Neka sesije budu kratke, ali učestale ako je moguće.

Osim druženja s drugim psima, pozovite prijatelje ili obitelj kako bi vaš pas također mogao komunicirati s raznim ljudima.

 

Razmotrite Dresiranje Poslušnosti

Dresiranje vašeg psa čak i osnovnih naredbi poslušnosti kao što su “počni” i “stani” može učiniti vašu prvu šetnju mnogo manje nepredvidivom.

Razmislite o angažiranju iskusne službe za obuku pasa u ranim tjednima života šteneta kako biste postigli nekoliko važnih naredbi za poslušnost.

Pravilna rana obuka štenca može pozitivno utjecati na njihov razvoj hodanja.

Također je važno da koristite samo obuku pasa s pozitivnim pojačanjem. Nikada nemojte trzati ili povlačiti povodac ili pojas i, ako vas u nekom trenutku počnu voditi i vući, samo mirujte dok se ne slegnu.

Nagrade poslasticama i ljubavlju, to potiče dobro ponašanje i se s poveže s nečim pozitivnim.

 

Odaberite Pravi Ovratnik ili Uzicu

Na tržištu postoji mnogo uzica, povodaca, ovratnika i pojaseva, pa kako možete znati koja je najbolja opcija za vas i vaše štene?

Ne postoje točni ili krivi odgovori, ali različite vrste opreme su dobre za različite stvari. S ogrlicom, povlačenje povodca stavit će svu silu na vrat vašeg psa što može uzrokovati probleme.

Remenje uravnotežuje silu od povlačenja u središnji dio šteneta što je manje vjerojatno da će uzrokovati štetu ako ga jako povlače.

Za veće pse, uzica i ogrlica će olakšati kontrolu ako ga jako povuku, ali za manje pse, pojas bi trebao biti dobar u svakoj situaciji.

Također je dobra ideja naviknuti svoje štene na nošenje ogrlice ili remena kako ne bi bilo preopterećeno kada ga obučete da konačno krene u svoju prvu šetnju.

Pobrinite se da redovito provjeravate ogrlicu ili pojas vašeg šteneta kako biste bili sigurni da ih ne zateže previše ili ne uzrokuje nelagodu.

 

Vježbajte Ponačanje Dobrog Hodanja Unutra

Počnite se kretati po kući i potaknite svoje štene da vas slijedi.

Pružite pozitivno pojačanje kada vas slijede, ali ih zanemarite ako počnu vući ili se zaustave.

Pričekajte da vaše štene dođe do vas prije nego nastavite.

Ako to radite često, ubrzo će naučiti da ih povlačenje neće odvesti nikamo i mirno će vas pratiti tempom koji ste odredili.

 

Započnite S Kratkom, Isplaniranom Šetnjom

Planiranje svoje šetnje unaprijed pomoći će vam da testirate socijalizacijske vještine vašeg šteneta i kako se podnosi vani.

Obratite posebnu pozornost na to kako vaše štene reagira na stvari. Čini li ga nešto nervoznim? Zabilježite to kako biste to mogli riješiti u budućnosti. Međutim, nemojte se bojati dopustiti mu da malo istražuje i da se privikne na vanjski svijet.

Važno je biti strpljiv prilikom prvih nekoliko šetnji.

Možda ćete morati stati kako biste podsjetili svoje štene da ne vuče povodac, ali on će kroz ponavljanje naučiti da ne smije ići predaleko.

Vježbajte redovito i dosljedno šetajte svoje štene i uskoro ćete imati prekrasnog partnera za šetnju.

 

Razmazite ga

Ako se vaše štene dobro ponaša, razmazite ga najukusnijom suhom ili mokrom hranom CricksyDog. Naša hrana od janjetine Ted, Juliet ili Chucky iznimno je popularna i mnogi vlasnici pasa su imali veliki uspjeh s njima. Isprobajte sada i neka vaš pas bude najsretniji na svijetu!

Možda će vas zanimati i sljedeći članci:

5 Jednostavnih i Osvježavajućih Recepta za Tvog Psa za Ljeto

5 Jednostavnih i Osvježavajućih Recepta za Tvog Psa za Ljeto

U ljetnoj vrućini, ne samo mi, već i naši četveronožni ljubimci uživaju u osvježavajućim poslasticama. Sljedećim jednostavnim i osvježavajućim grickalicama i sladoledima možeš razveseliti svog psa. Ovi recepti nisu samo ukusni, već i zdravi, i sigurno će uljepšati dan...

read more
Pomoć, želim na odmor! Što da radim sa svojim psom?

Pomoć, želim na odmor! Što da radim sa svojim psom?

Kada konačno dođe dugo očekivano vrijeme odmora, svi se pripremaju s uzbuđenjem. Međutim, za vlasnike pasa ovaj trenutak može donijeti i brige, jer se postavlja pitanje: što učiniti s našim ljubimcem dok smo odsutni? Iako bi mnogi rado poveli svog psa sa sobom,...

read more
Neovisno provjereno
764 recenzije