Radost, strah i iščekivanje donošenja doma nove bebe puno za svakoga. U stvari, i pas se sa time teško nosi. Novi mirisi i zvukovi su posvuda uokolo i mogu biti velika prilagodba svima u domu.

Evo nekoliko savjeta kako pripremiti štene za novog člana obitelji, prije njegovog dolaska:

Fizičke promjene

Unesite fizičke promjene što je prije moguće. Postavljanje krevetića, stolice za ljuljanje itd. Omogućuje vašem psu da se s vremenom prilagodi tim novim stvarima, čineći ih manjim šokom kada beba dođe doma. Pokušajte psa izvesti u šetnju praznim kolicima ili počnite koristiti dječji puder i losion kako bi se vaše štene naviklo na miris. Potaknite svog psa na istraživanje, mirisanje i interakciju s ovim novim predmetima.

Zvučne promjene

Neke od najvećih prilagodbi mogu doći u obliku zvuka. Od plača do vrištanja i svih sitnih smijehova između njih, novi su dječji zvukovi dragocjeni i zapanjujući za roditelje i štenad. Da biste se pripremili, pozovite prijatelje s bebama i malom djecom u kuću. Ili odvedite svog šteneta na igralište i pustite ih da gledaju djecu kako se igraju. Možete čak kupiti CD-ove ili preuzeti zvukove beba koje guguču i plaču kako bi vježbale.

Uspostavite Neovisnost

Psi su vrlo odana stvorenja i mnogi vole provoditi što više vremena sa ljudima. Počnite provoditi manje vremena sa svojim psom kako bi uspostavili neovisnost. Ako su u kući drugi članovi obitelji, potaknite ih da se druže s vašim psom kako bi uspostavili bolju vezu. Možete ih čak dovesti i na mjesta poput vrtića za pse kako ih ne samo prilagoditi njihovom novom neovisnom načinu razmišljanja, već i pustiti ih da se igraju kako bi noću bili umorniji.

Kad dođe veliki dan, isprobajte ove savjete za donošenje bebe doma:

Pripremite njihovu interakciju

Ako je ikako moguće, pošaljite bebinu deku doma da upozna vaše štene kako bi se ono naviklo i predvidjelo miris kada beba dođe doma.

Neka član obitelji povede vašeg psa u šetnju prije dolaska bebe kako bi bili sigurni da se oslobodio bilo kakvog viška energije.

Ostanite mirni i glavni

Kad veliki trenutak napokon dođe, pobrinite se da je vaš pas miran i da ne skače okolo. Sjednite na pod s novorođenčetom i polako dopustite da se odvija interakcija. Nemojte prisiljavati svog psa i bebu da se sastaju, već dopustite da vaš pas dođe svojim tempom – svakako dajte svom štenetu poslastice kako bi pozitivne ishode povezao s bebom.

Neka treća osoba bude spremna kako bi mogla intervenirati se situacije promijeni. Možete biti čvrsti, ali pokušajte ostati pozitivni i ne kažnjavati svoje štene kako ne bi povezali kaznu s vašim novorođenčetom.

Nadgledajte interakcije

Ako sve bude išlo po planu, vaše će štene uskoro odlučiti da je vaše dijete dio obitelji i prihvatit će ih kao dio čopora. Čak i ako se vaše štene i dijete brzo povežu, nikada ih nemojte ostavljati bez nadzora. Isto tako, dok vaša beba raste i prilagođava se životu na ovom svijetu, izbjegavajte da vaš pas liže vašu bebu kako bi se spriječilo širenje klica.   

Ako imate zabrinutosti u vezi sa svojim psom i kako mogureagirati  ili reagiraju na vašu bebu, odmah se obratite psećem bihevioristu.

Možda će vas zanimati i sljedeći članci:

5 Jednostavnih i Osvježavajućih Recepta za Tvog Psa za Ljeto

5 Jednostavnih i Osvježavajućih Recepta za Tvog Psa za Ljeto

U ljetnoj vrućini, ne samo mi, već i naši četveronožni ljubimci uživaju u osvježavajućim poslasticama. Sljedećim jednostavnim i osvježavajućim grickalicama i sladoledima možeš razveseliti svog psa. Ovi recepti nisu samo ukusni, već i zdravi, i sigurno će uljepšati dan...

read more
Pomoć, želim na odmor! Što da radim sa svojim psom?

Pomoć, želim na odmor! Što da radim sa svojim psom?

Kada konačno dođe dugo očekivano vrijeme odmora, svi se pripremaju s uzbuđenjem. Međutim, za vlasnike pasa ovaj trenutak može donijeti i brige, jer se postavlja pitanje: što učiniti s našim ljubimcem dok smo odsutni? Iako bi mnogi rado poveli svog psa sa sobom,...

read more
Neovisno provjereno
764 recenzije