Radost, strah i iščekivanje donošenja doma nove bebe puno za svakoga. U stvari, i pas se sa time teško nosi. Novi mirisi i zvukovi su posvuda uokolo i mogu biti velika prilagodba svima u domu.

Evo nekoliko savjeta kako pripremiti štene za novog člana obitelji, prije njegovog dolaska:

Fizičke promjene

Unesite fizičke promjene što je prije moguće. Postavljanje krevetića, stolice za ljuljanje itd. Omogućuje vašem psu da se s vremenom prilagodi tim novim stvarima, čineći ih manjim šokom kada beba dođe doma. Pokušajte psa izvesti u šetnju praznim kolicima ili počnite koristiti dječji puder i losion kako bi se vaše štene naviklo na miris. Potaknite svog psa na istraživanje, mirisanje i interakciju s ovim novim predmetima.

Zvučne promjene

Neke od najvećih prilagodbi mogu doći u obliku zvuka. Od plača do vrištanja i svih sitnih smijehova između njih, novi su dječji zvukovi dragocjeni i zapanjujući za roditelje i štenad. Da biste se pripremili, pozovite prijatelje s bebama i malom djecom u kuću. Ili odvedite svog šteneta na igralište i pustite ih da gledaju djecu kako se igraju. Možete čak kupiti CD-ove ili preuzeti zvukove beba koje guguču i plaču kako bi vježbale.

Uspostavite Neovisnost

Psi su vrlo odana stvorenja i mnogi vole provoditi što više vremena sa ljudima. Počnite provoditi manje vremena sa svojim psom kako bi uspostavili neovisnost. Ako su u kući drugi članovi obitelji, potaknite ih da se druže s vašim psom kako bi uspostavili bolju vezu. Možete ih čak dovesti i na mjesta poput vrtića za pse kako ih ne samo prilagoditi njihovom novom neovisnom načinu razmišljanja, već i pustiti ih da se igraju kako bi noću bili umorniji.

Kad dođe veliki dan, isprobajte ove savjete za donošenje bebe doma:

Pripremite njihovu interakciju

Ako je ikako moguće, pošaljite bebinu deku doma da upozna vaše štene kako bi se ono naviklo i predvidjelo miris kada beba dođe doma.

Neka član obitelji povede vašeg psa u šetnju prije dolaska bebe kako bi bili sigurni da se oslobodio bilo kakvog viška energije.

Ostanite mirni i glavni

Kad veliki trenutak napokon dođe, pobrinite se da je vaš pas miran i da ne skače okolo. Sjednite na pod s novorođenčetom i polako dopustite da se odvija interakcija. Nemojte prisiljavati svog psa i bebu da se sastaju, već dopustite da vaš pas dođe svojim tempom – svakako dajte svom štenetu poslastice kako bi pozitivne ishode povezao s bebom.

Neka treća osoba bude spremna kako bi mogla intervenirati se situacije promijeni. Možete biti čvrsti, ali pokušajte ostati pozitivni i ne kažnjavati svoje štene kako ne bi povezali kaznu s vašim novorođenčetom.

Nadgledajte interakcije

Ako sve bude išlo po planu, vaše će štene uskoro odlučiti da je vaše dijete dio obitelji i prihvatit će ih kao dio čopora. Čak i ako se vaše štene i dijete brzo povežu, nikada ih nemojte ostavljati bez nadzora. Isto tako, dok vaša beba raste i prilagođava se životu na ovom svijetu, izbjegavajte da vaš pas liže vašu bebu kako bi se spriječilo širenje klica.   

Ako imate zabrinutosti u vezi sa svojim psom i kako mogureagirati  ili reagiraju na vašu bebu, odmah se obratite psećem bihevioristu.

Možda će vas zanimati i sljedeći članci:

Neovisno provjereno
759 recenzija