Prilikom udomljavanja psa, mnoge ljude privlače psići i mladi psi, ali velik broj pasa u skloništima zapravo se smatraju starijima. Psi obično postanu stariji sa oko 7 ili 8 godina, ali to ovisi o veličini psa, jer veliki psi brže stare od malih pasa. Bez obzira na veličinu starijeg psa i starije treba razmotriti za udomljavanje. Mnogo je načina na koje se stariji psi zapravo izdvajaju od mladih pasa, pa čak i ako imate oko na štene, možda biste trebali razmisliti o udomljavanju starijeg psa.

#1 – Možete Im Spasiti Život

Ovo bi moglo zvučati dramatično, ali istina je. Mnogi su psi eutanazirani, a neki i preminu prije nego što pronađu svoju zauvijek obitelj. Udomljavanjem starijeg psa mogli biste im zapravo spasiti život, kao i promijeniti život na bolje. Niti jedan pas ne zaslužuje provesti posljednjih nekoliko godina u skloništu, pa ako ga udomite, pružate im dom ljubavi koji zaslužuju. 

Osim toga, ako udomite starijeg psa, ne samo da spašavate život, već će na kraju spasiti i vašeg. Briga za starijeg psa tako je korisno iskustvo i donijet će vam toliko radosti u vašem životu. Iako s njima možda nećete dobiti toliko vremena kao s mlađim psom, oni će to nadoknaditi velikom količinom ljubavi koju moraju pružiti. 

#2 – Znate U Što Se Upuštate

Kod šteneta ima puno neizvjesnosti. Ne znate točno koliki će narasti ili kakva će biti njihova osobnost, pa je malo igra pogađanja. Međutim, kod starijeg psa ono što vidite je ono što dobijete. Znate točno koliko veliki, kakav je njihov temperament i koliko je dresiran. 

Znajući kakav će stariji pas biti prije vremena, imat ćete bolju ideju hoće li oni dobro odgovarati vašoj obitelji. Znate važne detalje prije vremena, poput toga slaže li se pas sa psima, mačkama i djecom. Bolje je znati te stvari prije vremena. Dakle, kad udomite starijeg psa, to vam može olakšati mnoge brige. 

#3 – Oni Su Opušteniji

Mlađi psi obično su puni energije, ali starijima obično nije potrebna stalna pažnja i vježbanje. Ako samo želite spavati ili se družiti kod kuće, vaš će stariji pas biti sasvim u redu s tim. Ako ipak želite prošetati ili se igrati s njima, i oni će to rado učiniti. Ne trebate se brinuti zbog toga što neprestano zahtijevaju stvari, jer su, uglavnom u redu, samo se opuštaju. Nemaju problema s pridržavanjem vašem rasporedu. 

Iako će vas jako voljeti, vjerojatno će biti manje ljepljivi od mlađeg psa. Ako im treba vremena za sebe tijekom dana, razumjet će. Vjerojatno će zaspati sasvim zasluženo. Međutim, neki psi spasitelji, posebno stariji psi, mogu imati problema s odvajanjem odmah nakon udomljenja. Ipak, oni nikada nisu poznavali pravi dom, pa je ovo zaista važno razmotriti na početku stvaranja odnosa sa svojim psom. 

Starije pse također ne treba neprestano nadgledati ili nadzirati jer postoji prilično dobra šansa da se dobro ponašaju za razliku od energičnog psića. Dakle, ako više volite psa koji nije pun energije, trebali biste razmisliti o udomljavanju starijeg psa.

#4 – Možda Su Već Dresirani

Iako je svaki pas drugačiji, većina starijih pasa već zna osnovne naredbe. Znaju kako ići u kupaonicu vani, kako sjediti i ostati kad im se kaže. Sa psićem biste trebali provesti puno vremena prelazeći kroz sva ta osnovna ponašanja i naredbe, ali sa starijim psom to dodatno vrijeme možete iskoristiti za igranje i maženje.

Uz dresuru, stariji psi već znaju i osnovne manire. Mnogi od njih su vjerojatno već bili u domu, pa znaju nešto o tome kako se ponašati oko ljudi. Stoga, kada udomite starijeg psa, vjerojatno im neće trebati puno vremena da shvate očekivanja vašeg doma, što će im omogućiti da se brže osjećaju ugodno s vama.

#5 – Imaju Dosta Toga Da Pruže

Većina starijih pasa prošla je puno toga. Imaju dug život i nažalost, ili su izgubili prethodnu obitelj ili su napušteni. Bez obzira na svoju prošlost, stariji psi samo mogu znati koliko su sretni što su napokon pronašli svoj zauvijek dom. Kad udomite starijeg psa, pružit će vam obilje ljubavi i nikada vam neće dopustiti da zaboravite koliko su zahvalni.

Kad udomite starijeg psa, vjerojatno će se začas osjećati ugodno s vama. Odmah će se osjećati kao kod kuće i postati izvrstan pratilac. Naravno, to može ovisiti o prošlosti psa. S psićem ili mladim psom možda će trebati neko vrijeme da se prilagode svojoj novoj životnoj situaciji, ali stariji pas vjerojatno će biti sretan što je u sigurnom okruženju s puno ljubavi.

#6 – Starog Psa Možete Naučiti Novim Trikovima

Suprotno mišljenju, stariji psi mogu naučiti nove stvari! Iako će vjerojatno znati osnovne naredbe i načine ponašanja, možda još uvijek ima novih stvari koje ih želite naučiti. Stariji psi su obično mirniji i imaju duži raspon pozornosti, pa bi ih trebalo biti lakše naučiti u usporedbi s dresiranjem razigranog šteneta. 

Osim toga, većina starijih pasa imala je puno prakse u interakciji s ljudima. Zbog toga obično mogu pokupiti stvari brže nego što bi to mogao mladi pas. To što su stariji ne znači da nemaju prostora za poboljšanje. Ako udomite starijeg psa, imat ćete još puno prilika da ih obučite za nove stvari ako želite.

#7 – Neovisniji Su

Iako će štene možda tražiti da uvijek obratite pozornost na njih, stariji psi su savršeno zadovoljni i imaju vremena za sebe ako je potrebno. Oni se mogu zabavljati dok vas nema, a u nekim slučajevima možda čak žele i malo vremena nasamo čak i kad ste u blizini. 

Naravno, iako će stariji psi možda biti u redu ako nemaju stalnu pažnju, i dalje će voljeti naklonost kad im je pružite. Jako vole, ali razumiju da ih ne treba ljubiti svake sekunde svakog dana. Stoga biste trebali udomiti starijeg psa ako želite pratioca, ali nemate vremena za dresuru mlađeg psa.

#8 – I Njima Je Potreban Dom

Svi psi trebaju dom. Toliko je pasa koji čekaju u skloništima, sanjajući da će pronaći zauvijek obitelj. Dakle, trebali biste razmotriti sve različite pse kada tražite novog člana obitelji. To što je vaše srce usmjereno na mlađeg psa ne znači da to mora biti vaša odluka. Ako ikad niste sigurni koji je pas pravi za vas, razmislite o susretu sa starijim psom umjesto s mladim psićem. Ako udomite starijeg psa, mogli bi vas zaista iznenaditi i promijeniti život na bolje.   

Toliko je starijih pasa koji samo čekaju mjesto da ih zovu domom. Pa zašto čekati? Ako tražite slatkog i odanog pratioca, posjetite starije pse u vašem lokalnom skloništu. Udomite starijeg psa i pustite ih da ostatak svog vremena prožive u domu punom ljubavi. Zaista biste mogli spasiti njihov život, a mogli bi spasiti i vaš. 

Možda će vas zanimati i sljedeći članci:

Crijevna opstrukcija kod pasa (opće informacije)

Crijevna opstrukcija kod pasa (opće informacije)

Mnogi psi vole grickati stvari koje zapravo nisu namijenjene za konzumaciju. To su tzv. "strana tijela" koja se mogu zaglaviti u crijevnom traktu. Crijevna opstrukcija je životno opasno stanje kod pasa i nažalost puno je češća nego što mnogi misle. Naš članak ima samo...

read more
Savjeti za Sjajnu Dlaku i Zdravu Kožu

Savjeti za Sjajnu Dlaku i Zdravu Kožu

Problemi s kožom i dlakom pasa izazov su za mnoge vlasnike, ali s odgovarajućom pažnjom i brigom, ti se problemi mogu spriječiti ili liječiti. Zdrava koža i dlaka ključni su za opće dobrobiti psa, jer ne utječu samo na izgled, već igraju važnu ulogu i u zaštiti...

read more
Neovisno provjereno
759 recenzija