Tražite li jednostavne načine kako poboljšati život svog psa i učiniti ih sretnima? Dobra vijest je da postoji nekoliko prilično jednostavnih načina da se obogati života naših pasa, a ja sam sastavio popis svojih omiljenih. Od pružanja svakodnevnog vježbanja vašem psu do dosljednosti pravilima, evo 5 jednostavnih načina za poboljšanje života vaših pasa.

Obezbijedite Psu Svakodneva Vježbanja

Redovito vježbanje važno je za cjelokupnu dobrobit vašeg psa, i psihički i fizički. Psi s prekomjernom težinom imaju povećani rizik za razvoj zdravstvenih problema poput artritisa, bolesti srca i dijabetesa. Taj rizik možete smanjiti držanjem psa tjelesno aktivnim.

Nedostatak vježbe također može uzrokovati dosadu i frustraciju. Psi koji vježbaju svakodnevno će vjerojatnije razviti destruktivna ponašanja poput pretjeranog žvakanja ili lajanja. Redovitim vježbanjem dajete im rutinu i način sagorijevanja dodatne energije – onaj koji neće uključivati žvakanje omiljenih cipela.

Pobrinite se da vaš pas, svakodnevno, ima dovoljno tjelesnih vježbi. To će mu pomoći da bude u formi i da se drži podalje od nevolje. Neki od najlakših načina vježbanja psa uključuju:

• Igranjem frizbija
• Dnevna šetnja (ili džogiranje)
• Koristeći udicu
• Igranje hvatanje sa psom
• Igra vuče

Neka Vaš Pas Bude Mentalno Stimuliran

Jeste li ikada čuli izreku “umoran pas je dobar pas?” Pa to je istina, i ne morate se oslanjati samo na tjelesne vježbe. Davanje psu svakodnevnog mentalnog vježbanja može biti jednako zamorno kao i tjelesno. Za mog psa 5-minutna igra “pronađi poslastice” jednako je zamorna kao i 30-minutna šetnja (mjereno koliko dugo drijema nakon).

Svakog dana dodavanjem nekih interaktivnih igara vaš će pas biti mentalno stimuliran. Evo nekoliko mojih omiljenih načina da svom psu pružim više mentalne stimulacije:

Dopustite svom psu da u šetnjama njučka, tvz.“pauze za njuškanje”

  • Naučite psa novim trikovima
  • Koristite igračke za točenje hrane & punjene Kongs-e
  • Igrajte ne igre sa nosom
  • Napravite svoju stazu sa preprekama

Imajte na umu da svaki pas zahtijeva različitu količinu tjelesnih i mentalnih vježbi. Većina pasa još uvijek treba puno tjelesnih vježbi svaki dan, ali “vrijeme odmora” možete nadopuniti dodavanjem nekih mentalno-poticajnih aktivnosti.  

Učinite Dresiranje Zabavnim

Zabava obično nije prva riječ koja vam padne na pamet kad pomislite na dresuru pasa. Zapravo prve riječi koje mi padnu na pamet bile bi frustracija i zbunjenost, ali to nije sada važno. Poanta je u tome što postoje neki relativno jednostavni načini kako dresiranjem možete zabaviti psa. A kad su treninzi zabavni za vašeg psa, lakše ih je motivirati za učenje novih stvari.  

Promjenom nagrade jedan od načina da svoje dresiranje učinite zabavnim i zanimljivijim za svog psa. Eksperimentirajte s korištenjem različitih nagrada, poput različitih igara, igračaka i poslastica (naša hrana je savršena za to; Juliet = za male pse, Ted = za srednje velike pse). Neki su psi jako motivirani hranom, dok drugi više vole igru. Otkrijte koje nagrade preferira vaš pas i ostavite ih za vrijeme kada radite na posebno teškom ponašanju.  

Još jedan način da trening učinite zabavnijim je održavanje kratkih i slatkih sesija. Pas nema neograničen raspon pozornosti, pa predugi rad na bilo čemu može dovesti do frustracije za vas i vašeg psa. Možete izbjeći tu frustraciju držeći kratke treninge (preferiram 5-minutne treninge). I ne zaboravite koristiti puno pohvala kada vaš pas čini ono što tražite – tempiranje vaših pohvala hrabrit će takvo ponašanje u budućnosti.   

Budite Dosljednji & Pravedni sa Pravilima

Jedan od najlakših načina da zbunite i frustrirate svog psa je nepridržavanje pravila. Jeste li psu bacili zalogaj hrane tijekom večere prije tri tjedna, ali ipak se pitate zašto danas moli? Bacanjem te hrane prije nekoliko tjedana potaknuli ste više prosjačenja, čak i ako je to bilo nenamjerno s vaše strane.

Naš pas cijelo vrijeme uči od nas, a mi imamo tendenciju da šaljemo puno miješanih poruka. Kada postavljate pravila i granice za svog psa, ne zaboravite biti dosljedni. Ne dopustite im da se jednog dana izvuku s nečim samo da bi ih sljedeći put kaznili za to.

Imajući jasna pravila i granice osigurat ćete da vaš pas točno zna što se od njih očekuje u bilo kojem trenutku i pomoći će izbjeći frustraciju nedosljednih kažnjavanja. Ako im nešto nije dopušteno (poput skakanja na kauč), pobrinite se da se svi u obitelji pridržavaju tog pravila.

Dajte Svome Psu Rutinu

Jedan od najboljih načina da usrećite svog psa je pravljenje dnevne rutine. Osjećat će se sigurnije znajući kada je vrijeme obroka, kada moraju izaći van, kada se moraju igrati i kada će biti njihova svakodnevna šetnja.  

Sad kad kažem da svom psu date rutinu, ne mislim da morate posvetiti 6 sati svaki dan igranju. Govorim o kratkim malim aktivnostima tijekom dana. 5-minutna igra vuče nakon večere, preparirani Kong ujutro, šetnja navečer. To su vrste aktivnosti koje će vašem psu učiniti zabavnu svakodnevnicu.  

Smislite rutinu za svog psa koja svakodnevno uključuje neke zabavne stvari. Male aktivnosti tijekom dana (koliko god se činile nebitne) obogatit će život vašeg psa i pomoći će smanjiti problematična ponašanja koja mogu nastati iz dosade.  

Možda će vas zanimati i sljedeći članci:

Neovisno provjereno
764 recenzije