Dolazak novog psa uvijek je uzbudljiv događaj za obitelj. Međutim, u kućanstvu s više pasa važno je razmotriti mnoge čimbenike kako bi suživot bio harmoničan i sretan za sve. U nastavku detaljno objašnjavam što možete očekivati i na što trebate obratiti pažnju prije nego što dovedete još jednog psa.

 

1) Osobnost i potrebe postojećeg psa

Prije nego što dovedete novog psa u obitelj, razmislite o osobnosti i potrebama vašeg postojećeg psa. Prijateljski pas koji se dobro slaže s drugim psima lakše će prihvatiti novog suputnika, dok sramežljiv ili teritorijalan pas može doživjeti veliki stres. Važno je uzeti u obzir da dolazak novog psa može poremetiti ustaljenu rutinu postojećeg psa, stoga je bitno da se novi član prilagodi temperamentu vašeg trenutnog ljubimca.

 

2) Odabir novog psa

Pri odabiru novog psa, obratite pažnju da ima sličnu razinu energije i temperament kao i vaš postojeći pas. Ako je jedan pas miran i stariji, a drugi mlad i pun energije, lako mogu nastati sukobi. Odaberite psa koji će se dobro slagati s osobnošću i razinom aktivnosti vašeg postojećeg psa. Na primjer, miran, stariji pas bolje će se slagati s jednako tihim društvom, dok će mladi, energični pas idealno odgovarati zaigranom novom pridošlici. Ako je moguće, organizirajte upoznavanje i šetnje s odabranim psom prije nego ga dovedete kući!

 

3) Prostor i resursi

Novi pas zahtijeva više prostora i resursa. Razmislite imate li dovoljno mjesta u stanu ili kući, kao i u dvorištu. Pripremite se na potrebu za više zdjela za hranu i vodu, ležajeva i igračaka. Važno je svakom psu osigurati vlastiti prostor gdje se može u miru odmoriti i povući. Psi vole imati svoj mali kutak gdje se osjećaju sigurno, stoga je dobro nabaviti odvojeni ležaj i igračke za novog psa.

 

4) Financijski aspekti

Novi pas donosi više troškova, uključujući hranu, veterinarsku skrb, opremu i možda šišanje. Pripremite se na povećane troškove i razmislite može li obiteljski budžet podržati novog psa. Na primjer, ako vaš postojeći pas treba posebnu prehranu, morat ćete osigurati jednako kvalitetnu hranu i za novog psa, poput hipoalergene hrane CricksyDog, koja osigurava potrebne hranjive tvari i pomaže izbjeći alergije na hranu.

 

5) Vrijeme i pažnja

Svaki pas zahtijeva jedinstvenu pažnju i brigu. Razmislite imate li dovoljno vremena i energije da se brinete za oba psa, vodite ih u šetnje i igrate se s njima. Psi vole pažnju i društvo, stoga je važno da se ne osjećaju zanemareno. Kod dva psa morate raspodijeliti svoje vrijeme tako da svaki od njih dobije potrebnu pažnju i ljubav. Osim toga, morate uzeti u obzir potrebe oba psa tijekom zajedničkih šetnji i igre.

 

6) Trening i socijalizacija pasa

Pri uključivanju novog psa, važni su odgovarajući trening i socijalizacija. Pomozite novom psu da brzo nauči kućna pravila i dobro se slaže s postojećim psom. Za to će vam možda trebati pomoć stručnjaka ako se pojave poteškoće. Izgradnja “bratskog” odnosa između pasa može potrajati i zahtijeva strpljenje. Važno je da se novi pas osjeća sigurno i upozna svoju novu okolinu. U tome mogu pomoći zajednički treninzi i pozitivna motivacija, poput poslastica CricksyDog Trainy sa lososom, koje su ukusne i lako probavljive.

 

7) Kada nije preporučljivo dovesti novog psa

Postoje slučajevi kada nije preporučljivo dovesti novog psa. Ako vaš postojeći pas ima ozbiljne probleme u ponašanju, poput separacijske tjeskobe ili reaktivnosti, dolazak novog psa može pogoršati situaciju. Drugi pas neće nužno riješiti probleme prvog psa, a novi pas može preuzeti te negativne obrasce ponašanja. Ako je vaš postojeći pas jako tjeskoban, dolazak novog psa može mu uzrokovati dodatni stres, što može dovesti čak i do agresije. U takvim slučajevima bolje je prvo riješiti probleme postojećeg psa uz pomoć stručnjaka prije nego dovedete novog psa u obitelj.

 

Zaključak

Dolazak novog psa može biti uzbudljiv i radostan događaj, ali važno je pažljivo razmotriti tu odluku i pripremiti se za nove izazove. Ako uzmete u obzir gore navedene savjete, možete osigurati sretan i uravnotežen život za oba psa. Uz odgovarajuću pripremu i strpljenje, možete postati članovi skladnog kućanstva s više pasa, gdje svi psi i vlasnici žive sretno zajedno.

Možda će vas zanimati i sljedeći članci:

Neovisno provjereno
764 recenzije