Čišćenje ušiju pasa jedna je od najvažnijih, ali često zanemarenih dijelova njege. Čiste uši ne samo da osiguravaju udobnost i dobrobit psa, već pomažu i u sprječavanju neugodnih i bolnih upala ušiju. Bez obzira imate li psa s oborenim ili uspravnim ušima, važno je poznavati odgovarajuće metode čišćenja ušiju i znakove mogućih problema. Pripremite se kako bi uši vašeg psa uvijek bile čiste i zdrave!

 

Oborene uši

Kod pasa s oborenim ušima postoji veći rizik od upale uha jer njihova ušiju manje prozračuju i sklonija su nakupljanju vlage i prljavštine. Preporuča se da ovakvim psima provjeravate i čistite uši najmanje jednom tjedno.

 

Uspravne uši

U uspravnim ušima pasa lakše se zadržavaju prljavština, prašina i pelud. Budući da su uši ovih pasa bolje prozračene, potrebno ih je rjeđe čistiti, ali redovita provjera je također važna.

 

Savjeti za čišćenje

Priprema: Koristite specijalnu otopinu za čišćenje ušiju koju preporuči veterinar.

Temeljita provjera: Pregledajte uši kako biste provjerili ima li prljavštine, neugodnog mirisa ili iscjetka.

Čišćenje: Nakapajte otopinu za čišćenje u uho psa, zatim nježno masirajte bazu uha kako bi tekućina dospjela do dubljih dijelova. Zatim obrišite površinske nečistoće vatom.

 

Znakovi zdravih i lijepih ušiju

Tijekom njege ušiju psa važno je znati kako izgleda zdravo i dobro njegovano uho. Zdravo uho je čisto, bez mirisa i ružičaste boje iznutra. Ne sadrži prekomjernu količinu ušnog voska, iscjetka ili prljavštine. Redovitim pregledom ušiju vašeg psa brzo ćete uočiti promjene koje mogu ukazivati na bolest.

 

Znakovi infekcija ušiju

Infekcije ušiju kod pasa su česti problemi, posebno kod pasmina s oborenim ušima. Važno je prepoznati znakove na vrijeme i pravilno liječiti problem:

Maše glavom ili češe uho: Ako vaš pas često maše glavom ili trlja uho, to može ukazivati na infekciju.

Neugodan miris: Inficirano uho često odiše neugodnim mirisom.

Iscjedak: U uhu se može pojaviti smeđi ili žućkasti iscjedak.

Oticanje ili crvenilo: Unutrašnjost uha može biti upaljena i crvena.

Bol: Vaš pas može osjetljivo reagirati ako mu dodirnete uho.

 

Što učiniti u slučaju infekcije uha

Obratite se veterinaru: Ako primijetite znakove infekcije, najbolje je odmah se obratiti veterinaru. Veterinar će pregledati uho psa i, ako je potrebno, uzeti uzorak za točnu dijagnozu.

Slijedite upute veterinara: Veterinar će obično propisati kapi za uši ili antibiotike za liječenje infekcije. Važno je da točno slijedite liječenje prema uputama.

Održavajte uho čistim: Tijekom i nakon liječenja važno je održavati uho čistim. Veterinar može preporučiti specijalnu otopinu za čišćenje kako bi se spriječile infekcije.

 

Što učiniti nakon kupanja i plivanja

U ljetnim mjesecima mnogi psi vole plivati i brčkati se, ali voda može ući u njihove uši, povećavajući rizik od infekcije. Što učiniti nakon plivanja:

Osušite uši: Nakon plivanja uvijek osušite uši vašeg psa mekanim ručnikom kako biste uklonili vlagu.

Koristite otopinu za čišćenje ušiju: Ako vaš pas često pliva, preporučuje se korištenje specijalne otopine za čišćenje ušiju koja pomaže ukloniti nakupljenu prljavštinu iz uha i spriječiti infekciju.

Redovita provjera: Nakon plivanja uvijek provjerite uši vašeg psa kako biste se uvjerili da nema vode, prljavštine ili neugodnog mirisa.

 

Provjera nakon šetnji

Tijekom šetnji u prirodi, uši vašeg psa lako mogu pokupiti prljavštinu, biljne ostatke ili insekte. Nakon svake šetnje temeljito pregledajte uši vašeg psa kako biste provjerili ima li prljavštine, krpelja ili drugih parazita! Ako pronađete nešto u uhu, pažljivo uklonite pomoću vate. Ako je nešto duboko ugrađeno, obratite se veterinaru!

 

Opći savjeti za sve vrste ušiju

Ne koristite štapiće s vatom! Njima lako možete ozlijediti unutarnje dijelove uha.

Obratite pozornost na znakove: Ako vaš pas često maše glavom, češe uho ili proizvodi iscjedak s neugodnim mirisom, obratite se veterinaru.

Nagrađivanje nakon čišćenja ušiju: Pohvalite i nagradite svog psa nakon čišćenja ušiju kako bi njegu doživio kao pozitivno iskustvo. Savjet: Koristite nagradice Trainy sa lososom i rižom!

 

Zanimljivost

U kućanstvima s više pasa često se može primijetiti da psi čiste uši jedni drugima. Ovo ponašanje nije samo znak pripadnosti i prijateljstva, već pomaže i u održavanju higijene ušiju. Psi, po svojoj prirodi, brinu jedni o drugima, a čišćenje ušiju je jedan od načina na koji izražavaju svoju brigu i ljubav prema svojim prijateljima. Ovo može biti posebno korisno za pse s oborenim ušima, koji su podložniji riziku od infekcija ušiju. Međutim, važno je da vlasnik redovito provjerava i čisti uši pasa kako bi osigurao njihovo zdravlje.

Redovito čišćenje i njega ušiju psa neophodan je dio svakodnevne njege. Bez obzira na to imate li psa s oborenim ili uspravnim ušima, odgovarajuća njega pomaže u sprječavanju bolesti i osigurava da vaš ljubimac ostane sretan i zdrav.

Možda će vas zanimati i sljedeći članci:

Neovisno provjereno
764 recenzije