Osim što je lijepo i dugo, svilenkasto krzno psa jedna je od njegovih najljepših crta. Ali može biti i jedno od najvećih izazova. Duga krzna imaju tendenciju da gube sjaj i da se zapetljavaju. Raspetljavanje može biti vrlo komplicirano za vas i neugodno iskustvo za psa. Psi s dugom dlakom koji vole plivati, mogu imati slične i veće probleme s krznom. Nemojte misliti da je situacija bezizlazna, samo trebate dobar plan i pravi alat prije nego što počnete dotjerivati psa.

 

Savjeti za njegu pasa

Vraćanje sjaja i raspetljavanje dlake može biti teško, pogotovo ako imate psa koji nije miran. Osim toga, osjetljivim psima neće biti drago što povlačite dlake njihovog krzna i možda neće biti voljni tolerirati postupak. Razmislite o korištenju poslastica kako biste pomogli psu da poveže dotjerivanje s nečim ugodnim.

Najbolji pristup je prevencija. Svakodnevno četkajte psa kako bi njegovo krzno bilo čisto i kako bi se spriječilo zapetljavanje. Zapetljavanje je obično lako izbjeći uz redovito dotjerivanje. Fino uređeni psi i psi s dugim, debelim podkrznom brzo će se zapetljati ako se ne četkaju redovito. Ako vaš pas voli biti naotvorenom, onda će vjerojatno pokupiti čičke i lišće koje može uzrokovati da se njegovo krzno brže zapetlja.

Ako otkrijete da je duga dlaka psa zapetljana, riješite to odmah prije nego što se još više zapetlja.

 

8 Koraka za raspetljavanje dlaka psa

1. Pripremite alat. Da biste raspetljali krzno, potrebna vam je odgovarajuća oprema. Alat za raspetljavanje, alat za razdvajanje i glatka četka vaši su najbolji prijatelji prilikom raspetljavanja krzna psa. Ove alate možete pronaći u trgovini za kućne ljubimce ili putem interneta.

2. Imajte dobre proizvode pri ruci. Kako biste olakšali proces raspetljavanja i sebi i psu, naoružajte se najboljim proizvodima. Dobra četka pomaže otpustiti vlasi koje su spetljane. Budući da ćete morati okupati psa nakon što mu raspetljate krzno, imajte u blizini šampon i regenerator.

3. Pronađite dijelove krzna koje treba raspetljati. Četkajte psa glatkom četkom kako biste ga riješili zapetljanja. Zapetljanja se često formiraju ispod ušiju, ispod vrata, ispod trbuha i duž stražnjih nogu.

4. Nanesite losion. Započnite proces raspetljavanja nanošenjem BIO Losiona za raspetljavanje dlake na područja krzna koja su izgubila sjaj ili zapetljana. Utrljajte proizvod u krzno tako da prodire u problematično područje.

5. Koristite prste. Riješite se zapetljanja povlačenjem prstima i olakšavanjem vlasi malo po malo. Ovo je mukotrpan posao, ali vaši napori će se isplatiti ako nastavite s tim. Ako se ne možete probiti kroz krzno nakon što ste radili na njemu dulje vrijeme, upotrijebite alat za razdvajanje krzna kako biste ga razdvojili. Odrežite vlasi u smjeru u kojem rastu.

6. Koristite četku. Kada ste otpetljali većinu krzna, upotrijebite kliznu četku kako biste dovršili posao. Za zamršene vlasi, nježno četkajte nekoliko dlačica odjednom kako biste ih odvojili od ostatka zapetljanog krzna. Četkajte u smjeru u kojem vlasi rastu, dodajući još regeneratora ako je to potrebno da bi se dlačice opustile.

7. Okupajte psa. Nakon što uklonite većinu zapetljanog krzna, okupajte svog psa. Pobrinite se da sva zapetljana dlaka nestane prije nego što skvasite psa. Voda otežava raspetljavanje, a zapetljani uvojci će biti čvršći i teži za razmrsiti. Koristite šampon kako biste dobro oprali psa. Regenerator je koristan kako bi se osiguralo sjajno krzno bez zapetljavanja prilikom sušenja.

8. Spriječite probleme. Kako biste spriječili ponovno zapetljavanje krzna, nanesite losion na krzno kada se potpuno osuši. Ako vaš pas voli plivati, stavite losion na njega neposredno prije nego što ode u vodu kako biste spriječili zapetljavanje krzna.

Ako je krzno psa vrlo zapušteno, bezbojno i mnogo zapetljano, možda će morati posjetiti salon za šišanje pasa. Ili, ako imate dobre škare i znate kako ih koristiti, to možete učiniti i sami. Ako je vaš pas razvio iritaciju kože ili čireve kao rezultat zapetljane materije u krznu, morat ćete posjetiti veterinara.

Podrezivanje krzna na vrlo kratku duljinu omogućit će vam da započnete ispočetka u formiranja dugog i sjajnog krzna.

S pravim alatima, proizvodima i procedurama za njegu pasa, možete držati krzno urednim od zapetljavanja, čak i ako je vaš pas sklon istima. Pas će biti sretniji zbog vašeg truda, kao i vi.

Možda će vas zanimati i sljedeći članci:

5 Jednostavnih i Osvježavajućih Recepta za Tvog Psa za Ljeto

5 Jednostavnih i Osvježavajućih Recepta za Tvog Psa za Ljeto

U ljetnoj vrućini, ne samo mi, već i naši četveronožni ljubimci uživaju u osvježavajućim poslasticama. Sljedećim jednostavnim i osvježavajućim grickalicama i sladoledima možeš razveseliti svog psa. Ovi recepti nisu samo ukusni, već i zdravi, i sigurno će uljepšati dan...

read more
Pomoć, želim na odmor! Što da radim sa svojim psom?

Pomoć, želim na odmor! Što da radim sa svojim psom?

Kada konačno dođe dugo očekivano vrijeme odmora, svi se pripremaju s uzbuđenjem. Međutim, za vlasnike pasa ovaj trenutak može donijeti i brige, jer se postavlja pitanje: što učiniti s našim ljubimcem dok smo odsutni? Iako bi mnogi rado poveli svog psa sa sobom,...

read more
Neovisno provjereno
764 recenzije