Infekciju salmonelom (salmonelozu) uzrokuje bakterija salmonela. Može se naći u sirovom mesu i jajima, ali se također može prenijeti iz izmeta ili sline zaražene životinje. Ako vaš pas povraća ili ima krvavi proljev, mogao bi imati infekciju salmonelom. Održavajte ga hidriranim, operite ruke sapunom i vodom nakon što ste se igrali psom i obavijestite svog veterinara.

 

Simptomi Infekcije Salmonelom Kod Pasa

Dogs who have salmonellosis may be totally asymptomatic, giving no sign at all that they’re infected. Dogs who do have symptoms may show a range depending on how severe the infection is. If they will exhibit symptoms, they’ll likely begin showing any of the following within the first 72 hours of being infected: Psi koji imaju salmonelozu mogu biti potpuno asimptomatični, ne dajući ikakve znakove da su zaraženi. Psi koji imaju simptome mogu pokazivati niz simptoma koji upućuju na tećinu infekcije. Ako pokazuju simptome, vjerojatno će početi pokazivati nešto od sljedećih unutar prva 72 sata od zaraze:

  • Groznica
  • Proljev
  • Povraćanje
  • Letargija
  • Dehidracija
  • Gubitak apetita
  • Depresija
  • Umanjena aktivnost
  • Uzroci Infekcije Salmonelom kod Pasa

Bakterijom salmonelom se često zarazi konzumiranjem sirovog ili nedovoljno kuhanog mesa, ali se također može prenijeti kontaminiranom hranom, sirovim jajima te izmetom ili slinom zaražene životinje. Psi također riskiraju da ju dobiju ustajalom i toplom mokrom hranom za pse. Psi koji su zaraženi mogu izbaciti bakteriju izmetom i slinom nekog vrijemena nakon infekcije.

Psi sa slabim imunološkim sustavom, poput štenadi i starijih pasa ili onih na antibioticima, imaju veću vjerojatnost da će dobiti infekciju salmonelom.

Ukoliko želite biti sigurni da nećete nepotrebno otrovati svog psa, odaberite jednu od naših psećih namirnica. Uvijek radimo laboratorijske testove kako bismo bili 100% sigurni da naša hrana za pse ne sadrži salmonelu ili nepotrebne bakterije.

 

Dijagnoza Infekcijom Salmonele kod Pasa

Neki od prvih simptoma koje možete primijetiti su čudno ponašanje, groznica, povraćanje i stalni proljev. Odmah posjetite veterinara i sa sobom ponesite svježi uzorak stolice. Infekcija salmonelom ima slične simptome s drugim gastrointestinalnim problemima, kao što su gastroenteritis, paraziti ili alergije na hranu, pa će vaš veterinar morati uraditi niz testova kako bi točno dijagnosticirao salmonelozu.

Veterinar će vas pitati za povijest vašeg psa i koje ste simptome možda primijetili. Obavijestite ih je li vaš pas jeo sirovo meso ili jaja, ustajalu hranu za kućne ljubimce ili je došao u kontakt s nekom životinjom koja je možda bila zaražena. Veterinar će uzeti uzorke urina i izmeta za testiranje, što će isključiti druga stanja. U teškim slučajevima ili u slučaju sepse, vaš veterinar može uzeti i krvne kulture.

 

Liječenje Infekcije Salmonelom kod Pasa

Većina blažih slučajeva može se liječiti kod kuće samo tako da vaš pas dobiva dovoljno tekućine tijekom oporavka. Izgubit će puno tekućine zbog povraćanja i proljeva, stoga se pobrinite da mu pružite puno čiste, svježe vode. Vaš veterinar može propisati antibiotike za borbu protiv infekcije ili sprječavanje šoka, ovisno o opsegu infekcije.

Teški slučajevi mogu zahtijevati da vaš pas bude hospitaliziran. Jako dehidrirani psi mogu zahtijevati I.V. terapiju tekućinom, a oni koji su razvili infekciju krvi ili sepsu kao rezultat infekcije salmonelom mogu trebati transfuziju plazme ili krvi. Većina pasa koji dobiju infekciju salmonelom potpuno se oporavljaju, ali rezultati možda neće biti tako dobri za pse koji su razvili sepsu.

 

Oporavak od Infekcije Salmonelom kod Pasa

Dok se vaš pas oporavlja kod kuće, morat ćete mu osigurati puno čiste vode kako ne bi dehidrirao. Možda ćete morati ograničiti koliko jede prvih nekoliko dana nakon dijagnoze, ali kako jača, možete mu postupno davati više dok se ne vrati jesti kao prije.

Budući da se bakterije salmonele mogu prenijeti putem izmeta i sline, poželjet ćete nositi zaštitnu opremu poput rukavica kada preuzimate psa. Operite ruke sapunom i vodom nakon rukovanja svime što je vaš pas dotaknuo (igračke, zdjele, itd.) i izbjegavajte da ga ližete. Prilikom pranja psećeg suđa upotrijebite četku ostavljenu samo za vašeg psa i pokušajte ne koristiti sudopere u vašem domu koje vaša obitelj koristi (razmislite o korištenju crijeva vani.) Izmet i slina vašeg psa mogu nastaviti nositi bakteriju salmonele čak i tjednima nakon što je zaražen.

Vaš veterinar će možda htjeti vidjeti vašeg psa radi praćenja. Ovisno o napretku koji je postigao, možda će htjeti uzeti više uzoraka urina ili fekalija kako bi bili sigurni da je infekcija nestala.

Možda će vas zanimati i sljedeći članci:

Neovisno provjereno
764 recenzije