Ljeto je stiglo, a vi nećete biti jedini koji osjeća vrućinu. Imate mogućnost početi nositi kratke hlače i majice, ali vaš je pas možda zaglavljen u bundi. Bi li ga trebao obrijati sve do kože? Trebate li se brinuti hoće li se opeći? Što je s kratkodlakim ili dvostruko obloženim psima – treba li ih i njih brijati? Evo korisnog dijagrama za odlučivanje je li brijanje vašeg psa najbolji način da ga rashladite.

Ima li vaš pas kratku dlaku?

Primjeri: Labrador Retriver, Mops, Bokser

NE: Ne biste trebali brijati svog kratkodlakog psa. Pseće krzno pomaže mu zaštititi kožu od sunca. Razmislite o tome kako košulja pomaže odraziti malo sunca prije nego što vam pogodi kožu. Kratka dlaka vašeg psa pomoći će odraziti dio vrućine i održati ga hladnijim nego što bi bio da mu sunce izravno udara o kožu. Brijanje kratko ošišanih pasa neće smanjiti ni količinu dlake koja opada. Temeljito četkanje gumenom curry četkom ili Furminatorom (samo nemojte pretjerivati – možete prouzročiti ćelave mrlje!) smanjit će opadanje i zaštititi kožu vašeg psa od sunca.  

Ima li vaš pas srednje duljinu dlake?

Primjeri: Zlatni Retriver, Kavalirski Španijel Kralja Čarlsa, Bernski Planinski Pas

NE: Psi sa srednje duljinom dlake također obično imaju poddlaku. Brijanje ove vrste dlake može oštetiti poddlaku, što znači da kosa možda neće ispravno izrasti – ili uopće, ako vaš pas ima određene zdravstvene probleme. Osim toga, krzno pomaže odraziti malo sunca prije nego što dođe u dodir sa kožom vašeg psa. Najbolja stvar za vašeg psa je vrlo temeljito četkanje (timari to mogu nazvati uslugom uklanjanja dlaka, kartanjem ili furminacijom) uz neobavezno obrezivanje perja na trbuhu, kracima i nogama. Uklanjanje mrtve poddlake pomoći će spriječiti da se vaš pas pregrije bez oštećenja dlake.  

Ima li vaš pas čupavu dlaku (debelu poddlladu)?

Primjer: Pomeranac, Sibirski Haski, Newfoundlandska doga

NE: Brijati pse s gustom poddlakom može uništiti njihovu dlaku tako da nikad više ne naraste pravilno. Vanjska dlaka također pomaže u regulaciji temperature vašeg psa – baš kao što izolirana termosica može držati napitke vrućim ili hladnim, tako i nadlaka vašeg psa može pomoći da budu hladni i topli. Morat ćete izbaciti sav taj donji sloj – to je uništena, mrtva poddlaka koja sprečava hladan zrak da dođe do kože vašeg psa i uzrokuje da se pregrije.   

UPOZORENJE: Ako vaš pas nije njegovan godinu dana, poddlaka može biti matirana, a četkanje više neće biti opcija. U slučajevima jakog matiranja, brijanje je najbolja, najhumanija opcija za vašeg psa. Razgovarajte o svojim mogućnostima sa svojim pouzdanim njegovateljem.  

Ima li vaš pas dlaku koja neprestano raste?

Primjeri: Ši Cu, Jorkširski Terijer, Pudlica

DA, ALI: Psi s ovom vrstom dlake ionako trebaju redovitu njegu, a kratko ljetno brijanje može biti sjajan način da se rashlade. Međutim, ostavljanje malo dlake pomaže u zaštiti kože od sunca. Trebali biste ostaviti najmanje ⅛ ”dlake na psima tamne boje i ¼” na psima svijetle boje kako biste zaštitili kožu.  

TAKOĐER: Nemojte se osjećajti kao da MORATE ljeti brijati svog psa. Ako vaš pas većinu vremena provede unutra, redovito ga četkate i ako volite pahuljasti izgled, možete preskočiti ljetno brijanje. 

Bez obzira odlučili li se psa obrijati ovog ljeta, trebali biste mu osigurati hlad i vodu kad su vani i pokušati izbjeći naporno vježbanje tijekom najtoplijeg doba dana. Ako je vaš pas brijan do kože, dječja krema za sunčanje pomoći će u sprečavanju opeklina.   

Možda će vas zanimati i sljedeći članci:

5 Jednostavnih i Osvježavajućih Recepta za Tvog Psa za Ljeto

5 Jednostavnih i Osvježavajućih Recepta za Tvog Psa za Ljeto

U ljetnoj vrućini, ne samo mi, već i naši četveronožni ljubimci uživaju u osvježavajućim poslasticama. Sljedećim jednostavnim i osvježavajućim grickalicama i sladoledima možeš razveseliti svog psa. Ovi recepti nisu samo ukusni, već i zdravi, i sigurno će uljepšati dan...

read more
Pomoć, želim na odmor! Što da radim sa svojim psom?

Pomoć, želim na odmor! Što da radim sa svojim psom?

Kada konačno dođe dugo očekivano vrijeme odmora, svi se pripremaju s uzbuđenjem. Međutim, za vlasnike pasa ovaj trenutak može donijeti i brige, jer se postavlja pitanje: što učiniti s našim ljubimcem dok smo odsutni? Iako bi mnogi rado poveli svog psa sa sobom,...

read more
Neovisno provjereno
764 recenzije