Svaki vlasnik psa suočava se s dilemom: treba li tretirati svog ljubimca kao običnu životinju ili kao nešto više? Ovdje i sada tvrdim: psi ne samo da zaslužuju, nego i zahtijevaju da budu tretirani kao punopravni članovi obitelji. Dopustite mi da vam predstavim argumente koji su me doveli do ovog zaključka.

1. Jednakost u osjećajima: Ne može se dovoljno naglasiti – psi su osjetljiva bića. Osjećaju našu radost, tugu, bol. Koliko ste puta vidjeli svog psa kako dolazi k vama s repom među nogama nakon teškog dana, kao da želi reći: “Tu sam za tebe”? I koliko ste puta vidjeli njega kako skače od sreće kada ste sretni? Psi, baš kao i ljudi, imaju potpuni emocionalni život i vezani su za nas jednako kao što smo mi vezani za njih.

2. Naša odgovornost i dužnost: Kada odaberemo psa, ne donosimo kući samo predmet, nego život. To donosi ogromnu odgovornost. Ne možemo biti neodgovorni, ne možemo zanemariti njihove potrebe. Tretirajući ih kao članove obitelji, pružamo im sigurno i ljubavi puno okruženje u kojem mogu živjeti sretno i zdravo.

3. Dublje veze i razvoj ljudske duše: Odnos između čovjeka i psa razvijao se i produbljivao tijekom tisućljeća. U tom odnosu leži ključ za obogaćivanje ljudske duše. Psi nas uče o nesebičnoj ljubavi, odanosti i radosti u najmanjim stvarima. Što ih više pustimo blizu sebe, to više oblikujemo i obogaćujemo vlastiti emocionalni život.

Zaključak: Pas nije samo kućni ljubimac, nije samo prijatelj. To je mnogo više od toga. Pas je član obitelji koji je cijelim srcem vezan za nas. Naša je dužnost prepoznati tu duboku vezu i postupati prema tome. Ako im pružimo ljubav i brigu koju zaslužuju, uzvratit će nam najvećom odanošću i privrženošću.

Možda će vas zanimati i sljedeći članci:

Neovisno provjereno
764 recenzije