Većina štenaca smješta se u domove u dobi od 8 do 12 tjedana, ostavljajući za sobom majke i ostala štenca. Ako planiraš dobiti mlado štene, ono će vjerojatno biti staro oko 8-12 tjedana.

Štenad između 8-12 tjedana izlazi iz djetinjstva i uči o svom okruženju. Oni zahtijevaju puno pažnje i brige.

Tjelesni Razvoj

Štene staro osam do 12 tjedana i dalje će biti prilično male, čak i ako je štene velike pasmine pasa. Ti su mali psi fizički ranjivi i pomalo nespretni. Trebaju puno nadzora i trebaju biti udobno smješteni kad su sami.

Očekuj da će tvoje mlado štene puno spavati tijekom ove faze. Većina štenaca spavat će oko 18 do 20 sati dnevno kako bi podržali svoj brzorastući mozak i tijelo. Štene od osam do 12 tjedana može izgledati kao da niotkuda prelazi s nule na 60, a zatim se iznenada onesvijesti za nekoliko minuta nakon što su u hiperpogonu.

Prije 12. tjedna starosti, većina štenaca ima problema s potpunom kontrolom mokrenja i defekacije. I dalje su skloni čestim nesrećama i obično ne mogu izdržati noć bez mokrenja. Kućni trening trebao bi započeti čim dovedeš novog psića kući, ali budi spreman prvih par tjedana da ideš polako. Pridržavaj se redovitog rasporeda, izvodeći štene vani svaki put kad jede, pije ili se probudi iz drijemeža. Kućni trening obično je malo lakši nakon 12. tjedna starosti.

Tovje će štene odrasle zube početi dobivati tek otprilike u 12-om tjednu starosti. Međutim, neki dječiji zubi ili “mliječni zubi” mogu početi ispadati između 8-12 tjedana. Simptomi nicanja zuba obično se započinju tek sa 12 tjedana.

Promjene u Ponašanju

Štenad od 8-12 tjedana starosti su u vrlo važnom razdoblju socijalizacije. To se često naziva “fazom straha” jer se štenad može činiti da se boji svega. Ova je faza također razdoblje brzog učenja.

Budući da tvoje novo štene neće biti cijepljeno u potpunosti, moraš paziti da ne hoda po tlu i da se ne izlaže nepoznatim životinjama. Pronađi sigurne načine za predstavljanje novih znamenitosti, zvukova i okruženja. Nježno izlaži svoje štene novim situacijama, ponašajući se kao da je sve to vrlo normalno i rutinski. Vježbaj rukovati svojim psićem kako bi se mogla naviknuti na držanje i dodirivanje na nepoznate načine. Upoznaj svoje štene sa stvarima poput posjeta veterinaru, uređenja noktiju i kupki, čineći sve pozitivno.

Očekuj da će tvoje mlado štene u nekim situacijama reagirati sa strahom. Međutim, izbjegavaj maženje ili tješenje zastrašenog šteneta. Umjesto toga, nagradi svoje štene za opuštanje u novim situacijama i istraživanje novih stvari. Ne tjeraj svoje štene da prihvati situaciju koja ga plaši. Na kraju će naučiti da se nemaš zbog čega brinuti ako ostaneš miran i raspoložen.

Zdravlje i Njega

Otprilike oko osmog tjedna starosti, tvoje će štene trebati posjetiti veterinara radi svojih prvih cjepiva za štenad, čišćenje od glista i pregleda. Uzgajivač ili grupa za udomljavanje možda je primijenila svoja prva cjepiva i čišćenje, pa čak ga i odvela u prvi posjet veterinaru. No, svoje novo štene trebali bi odvesti vlastitom veterinaru u roku od nekoliko dana od dobivanja ga, samo kako bi bio siguran da je dobrog zdravlja. Ponesi sa sobom sve zapise uzgajivača ili grupe za udomljavanje kako bi se tvoj veterinar mogao pridržavati rasporeda.

Serija cijepljenja štenaca završena je oko 16-18 tjedana starosti. Do ovog trenutka važno je spriječiti izloženost bolestima. Ne dopusti svom štenetu da šeta po javnim površinama ili komunicira s nepoznatim životinjama. Tvoje se štene može igrati sa zdravim psićima i odraslim psima koji su cijepljeni i očišćeni. Obavezno poznaj vlasnika drugog psa i možeš vjerovati da je njihov pas zdrav.

Hrana i Prehrana

Štenad se počinju odvikavati od majčinog mlijeka u dobi od oko tri do šest tjedana, a obično se u potpunosti odviknu od šest do osam tjedana starosti. Dok doneseš novo štene kući, ona će jesti hranu za štenad barem nekoliko tjedana. Uzgajivač ili udomitelj pružit će ti informacije o vrsti hrane koja se hrani. Najbolje je započeti s istom prehranom kad god je to moguće. Dopusti novom psiću da se prilagodi okolini nekoliko dana ili tjedana prije nego što odabereš novu hranu za nju. Ako odlučiš promijeniti njezinu prehranu, svakako postupno prijeđi na novu hranu kako bi izbjegavao gastrointestinalne tegobe.

Tvoje štene treba pravilnu prehranu da bi raslo i napredovalo. Obavezno ga hrani visokokvalitetnom hranom za štenad koja je označena za rast. Većina štenaca starih između osam i 12 tjedana najbolje će proći ako se hrane oko tri puta dnevno, donekle ravnomjerno. To pomaže spriječiti pad šećera u krvi, posebno kod vrlo malih pasmina.

Hrani barem količinom preporučenom za težinu tvog psa, prilagođavajući se prema potrebi kako bi pospješio rast. Svakih nekoliko dana provjeravaj težinu svog psa kako bi vidio treba li prilagoditi količinu hranjenja. Zamoli svog veterinara da ti da preporuke o vrsti hrane, količini hrane i učestalosti hranjenja.
Ako želiš hraniti domaćom hranom za štenad, to ćeš morati učiniti vrlo oprezno. Posavjetuj se sa svojim veterinarom da bi dobio pomoć oko odabira cjelovitog i uravnoteženog recepta, korištenjem pravih sastojaka i unošenjem odgovarajuće količine kalorija.

Tvoje štene može imati razne poslastice ako su sigurne, netoksične, zdrave i ne čine više od oko 10 posto dnevnog unosa kalorija tvog šteneta.

Izbjegavaj davati svom psu tvrde žvake, kosti, rogove, kopita i tvrde pseće igračke. Zubi štenaca nisu namijenjene za žvakanje, a tvrdo žvakanje može uzrokovati bolove u usnoj šupljini ili ozljede. Odaberi mekše žvakaće i igračke posebno osmišljene za štenad.

Dresiranje

Iako je tvoje štene još uvijek beba, važno ga je početi trenirati čim dođe kući s tobom. Počni jednostavno, nauči štene njegovo ime i navikni ga na neki kućni red (poput mjesta gdje ona smije i ne smije ići). Neka se navikne na osjećaj ovratnika, a zatim dodaj povodac. Možeš započeti tako što ćeš joj dopustiti da vuče povodac oko sebe kako bi shvatila osjećaj i navikla se na povodac. Uskoro ćeš ga moći početi trenirati da hoda na uzici.

Morat ćeš što prije početi raditi na kućnom dresiranju. Započni tako što ćeš odvesti štene na određeno mjesto “za nuždu” odmah nakon jela, pića ili buđenja iz drijemeža. Vjerojatno će trebati nekoliko tjedana da tvoje štene počne imati bolju kontrolu nad svojim tjelesnim funkcijama.

Mozak tvog psića se još uvijek razvija, tako da u početku možda nije najbrži učenik. Možeš početi uvoditi neke osnovne naredbe poput sjedenja, zadržavanja i spuštanja. Polako, budi pozitivan i budi strpljiv. Zabavi se sa svojim novim četveronožnim članom obitelji!

Čak i ako nemamo hrane za štenad, za tvog malog psa možemo ponuditi posebnu hranu. Proizvodi se od govedine, riže, kukuruza, masti i ulja. Na temelju povratnih informacija možemo znati da ova hrana može biti omiljena tvom malom psu.

Možda će vas zanimati i sljedeći članci:

5 Jednostavnih i Osvježavajućih Recepta za Tvog Psa za Ljeto

5 Jednostavnih i Osvježavajućih Recepta za Tvog Psa za Ljeto

U ljetnoj vrućini, ne samo mi, već i naši četveronožni ljubimci uživaju u osvježavajućim poslasticama. Sljedećim jednostavnim i osvježavajućim grickalicama i sladoledima možeš razveseliti svog psa. Ovi recepti nisu samo ukusni, već i zdravi, i sigurno će uljepšati dan...

read more
Pomoć, želim na odmor! Što da radim sa svojim psom?

Pomoć, želim na odmor! Što da radim sa svojim psom?

Kada konačno dođe dugo očekivano vrijeme odmora, svi se pripremaju s uzbuđenjem. Međutim, za vlasnike pasa ovaj trenutak može donijeti i brige, jer se postavlja pitanje: što učiniti s našim ljubimcem dok smo odsutni? Iako bi mnogi rado poveli svog psa sa sobom,...

read more
Neovisno provjereno
764 recenzije