Psi, poput ljudi, mogu patiti od brojnih alergija koje mogu ozbiljno utjecati na kvalitetu njihovog života. Pravilno prepoznavanje i liječenje ključni su za to da naši četveronožni prijatelji mogu živjeti sretno i zdravo. U ovom članku ćemo vam pokazati kako prepoznati alergije kod pasa i koje korake možete poduzeti za njihovo liječenje.

 

Vrste alergija i njihovi simptomi

Alergije kod pasa mogu se pojaviti u različitim oblicima, svaki s različitim simptomima i uzrocima. Da bismo pravilno prepoznali i liječili alergije, važno je razumjeti s kojom vrstom alergije imamo posla. Evo najčešćih vrsta alergija i njihovih karakterističnih simptoma:

 

1. Alergija na hranu

Alergija na hranu jedna je od najčešćih alergija kod pasa. Ovo stanje nastaje kada imunološki sustav psa pretjerano reagira na određeni protein ili sastojak u prehrani.

Simptomi:
– Svrbež kože, često oko ušiju i šapa
– Crvena, upaljena koža
– Povratne infekcije uha
– Probavni problemi, poput proljeva ili povraćanja
– Gubitak dlake na zahvaćenim mjestima

Česti alergeni:
– Piletina
– Govedina
– Pšenični gluten
– Mliječni proizvodi
– Soja

Rješenje: Liječenje alergije na hranu uglavnom se temelji na uklanjanju određenog alergena. Hipoalergena hrana za pse, poput suhe hrane CricksyDog Ted s janjetinom, bez piletine i pšeničnog glutena, može biti idealna za osjetljive pse.

 

2. Alergija na okoliš

Alergije na okoliš su alergijske reakcije uzrokovane različitim čimbenicima okoliša, poput peludi, grinja, plijesni ili trava. Ove alergije često su sezonske, ali mogu se pojaviti tijekom cijele godine.

Simptomi:
– Često češanje, posebno oko glave, vrata i šapa
– Suha, ljuskava koža
– Crvena, upaljena područja kože
– Suzenje očiju, iritacija očiju
– Kihanje, curenje iz nosa

Česti alergeni:
– Pelud trava i drveća
– Grinje
– Plijesni
– Buhe i drugi insekti

Rješenje: Liječenje alergija na okoliš uključuje minimiziranje izvora alergena, kao što su redovito čišćenje i održavanje čistoće psećeg kreveta. Osim toga, veterinar može propisati antihistaminike ili druge lijekove koji pomažu ublažiti simptome.

 

3. Kontaktna alergija

Kontaktna alergija nastaje kada koža psa izravno dođe u dodir s alergenima, poput kemikalija, biljaka ili određenih materijala koji mogu izazvati iritaciju.

Simptomi:
– Crvenilo, oteklina na zahvaćenom području
– Osip ili mjehurići
– Bolna, svrbežna koža
– Gubitak dlake na zahvaćenom području

Česti alergeni:
– Sredstva za čišćenje
– Šamponi, proizvodi za njegu
– Biljke, poput koprive
– Sintetički materijali, tekstili

Rješenje: Liječenje kontaktnih alergija prvenstveno se fokusira na izbjegavanje alergena. Važno je koristiti hipoalergena sredstva za čišćenje i proizvode za njegu koji ne iritiraju kožu psa. Za liječenje zahvaćenih područja kože, po savjetu veterinara mogu se koristiti posebne kreme ili lijekovi.

 

Liječenje i prevencija alergija

Prepoznavanje i liječenje alergija ključno je za osiguravanje dobrobiti psa. Kako bismo minimalizirali alergijske reakcije, važno je pažljivo pratiti simptome psa i konzultirati se s veterinarom kako bismo razvili odgovarajući plan liječenja.

  1. Veterinarska konzultacija: Kako bismo utvrdili točnu vrstu i uzrok alergije, zatražimo pomoć stručnjaka. Veterinar može obaviti dijagnostičke testove i preporučiti personalizirani plan liječenja.
  2. Odgovarajuća prehrana: Hipoalergena hrana može pomoći u smanjenju simptoma alergije na hranu i poboljšanju općeg zdravlja psa. Suha hrana CricksyDog Ted s janjetinom, bez piletine i pšeničnog glutena, može biti izvrstan izbor za osjetljive pse.
  3. Održavanje čistoće okoliša: Redovito čišćenje, često pranje psećeg kreveta i korištenje filtera zraka mogu pomoći u smanjenju broja alergena u okolišu.
  4. Njega kože: Koristimo hipoalergene šampone i proizvode za njegu koji su nježni za kožu psa i pomažu u sprječavanju iritacija.
  5. Redovite veterinarske kontrole: Psi s alergijama mogu trebati češće veterinarske preglede kako bi se pratilo njihovo stanje i na vrijeme interveniralo ako se pojave novi simptomi.

Ove mjere ne samo da pomažu u ublažavanju simptoma alergija, već i pridonose dugotrajnom zdravlju i dobrobiti psa.

 

Zaključak

Prepoznavanje i liječenje alergija može biti izazov, ali odgovarajućim koracima i pažnjom možemo poboljšati kvalitetu života našeg psa. Obratimo pažnju na znakove koje nam šalju naši ljubimci i učinimo sve što možemo kako bismo ih održali zdravima i sretnima. Dobro odabrana hipoalergena prehrana i kontrola čimbenika okoliša mogu značajno pridonijeti dobrobiti našeg psa.

Možda će vas zanimati i sljedeći članci:

Neovisno provjereno
764 recenzije