Štenci obično napuštaju majke i ostale štence i smještaju se u domove između 8 i 12 tjedana starosti. Stoga, ako udomljavaš ili kupuješ mlado štene, postoji velika vjerojatnost da štene navršava 12 tjedana starosti (tri mjeseca).

Štenad prolazi kroz neke velike tjelesne promjene i promjene u ponašanju u dobi od tri do šest mjeseci. Budi spreman na brigu o svom štenetu tijekom ove ključne faze razvoja.

Tjelesni Razvoj

Sa otprilike 12. tjedna štenad počinju imati bolju kontrolu nad svojim mjehurima i crijevima. Mogu početi spavati tijekom noći bez nezgoda ili lomova. Kućno dresiranje moglo bi početi ići glatko tijekom sljedećih tjedana. Obavezno se pridržavaj redovitog rasporeda. Većina pasa može biti potpuno dresirana za kuću do dobi od četiri do pet mjeseci.

Do 12. tjedna starosti tvoje štene će početi razviti zube. Možda ćeš primijetiti pretjerano grizenje i žvakanje, modrice ili crvene desni i zube koji nedostaju u ustima. Možda ćeš čak naći i pokoji mliječni zub! Kada nastaju zubi, neki psići postaju frustrirani ili uznemireni. U određenim danima mogu više “glumiti” ili biti izbirljivi u hrani. U to vrijeme osiguraj dosta igračaka za štenad. Opasne “žvakaće” drži izvan dosega (poput električnih kablova, cipela i kućnih biljaka). Trebao bi držati svoje štene u gajbi kad nisi kod kuće kako bi ga zaštitio. Rast zubi bi se trebalo usporiti oko 16. tjedna ili četiri mjeseca starosti. Svi odrasli zubi će se razviti u dobi do šest mjeseci starosti.

Između 12. i 16. tjedna starosti, tvoje štene će početi izgledati nešto manje poput šteneta, a malo više kao minijaturna verzija psa kojim će postati. Vjerojatno će brzo rasti od četiri do šest mjeseci starosti. Do šestog mjeseca života tvoje će se štene približiti svojoj budućoj odrasloj veličini. Većina malih pasmina pasa gotovo će završiti s rastom u dobi od šest mjeseci. Velike i divovske pasmine pasa mogu biti otprilike upola manje odrasle veličine. Srednjim psima preostaje još nešto rasta, ali obično su narasli oko 75% u dobi od šest mjeseci.

Promjene u Ponašanju

Tvoje se štene koje je staro 12 tjedana bliži se kraju kritične točke za socijalizaciju. Iskoristi ovo vremensko razdoblje da izložiš svoga psa novim ljudima, mjestima i stvarima. Sve dok tvoj pas nije potpuno cijepljen, ne smije biti u blizini nepoznatih životinja ili na zemlji na javnim mjestima. Pokušaj da razni ljudi i zdrave životinje posjete tvoj dom i imaju pozitivno iskustvo sa tvojim štencem. Možeš odvesti svog psa u domove gdje znaš da su kućni ljubimci cijepljeni i zdravi. Nosiš svog psa u javne prostore, gdje ćeš ga izlagati glasnim zvukovima, padu predmeta i maloj gužvi. Radi na vježbama rukovanja štenaca kako bi se navikao na rukovanje. Dok solcijaliziraš svoga psića, uvijek budi pozitivan i optimističan.

Štenci obično prolaze kroz razdoblje straha oko 16. tjedna starosti. To je normalan dio socijalnog razvoja tvog šteneta dok uči kako reagirati na svoje okruženje. Izbjegavaj da previše opteretiš svoje štene kad primijetiš strašne reakcije. Ovo nije vrijeme za glasne zvukove, padanje predmeta ili gomilu ljudi. Također je važno da ne nagradiš strahopoštovanje ili ćeš potvrditi strahove svog šteneta. Umjesto toga, zanemari bojažljivo ponašanje i nježno ukloni štene iz izvora straha. Umjesto toga nagradi mirnim, sretnim ponašanjem.

Između tri i šest mjeseci života, tvoje se štene približava adolescenciji. Očekuj da ćeš vidjeti pomalo buntovnu stranu svog psića kad počne testirati svoje granice. Možda ćeš primijetiti da tvoj pas ignorira znakove na koje je prethodno bilo izdresirano. U ovoj fazi može imati i destruktivno žvakanje (uzrokovano kombinacijom zubića, općenitim maloljetničkim lošim ponašanjem i možda dosadom). Pazi da tvoje štene puno vježba i nastavi redovito raditi na dresiranju. Budi dosljedan i čvrst.

Zdravlje i Njega

Tvoje će štene trebati redovito posjećivati veterinara radi cjepiva, čišćenja i rutinskih pregleda u dobi od 8 do 16 tjedana. U tom vremenskom razdoblju važno je držati štene podalje od nepoznatih životinja i javnih prostora gdje bi mogle biti druge životinje. Kad se cjepiva završe i veterinar sve razjasni, tvoje štene može početi šetati, posjetiti park i igrati se s drugim psima (naravno uz pažljiv nadzor).

Nakon četiri mjeseca starosti, većina štenaca neće trebati posjetiti veterinara radi rutinskog posjeta sve do odrasle dobi. Pri posljednjem posjetu štenca (obično kada se daje cjepivo protiv bjesnoće, u oko 16. tjedna starosti), svakako postavi preostala pitanja. Razgovaraj sa svojim veterinarom o najboljem načinu i skrbi za rastuće štene.

Ako će tvoj pas biti steriliziran ili kastriran, to se često radi između pet i šest mjeseci starosti. Pitaj svog veterinara za preporuku. Idealna doba za sterilizaciju ili kastraciju može se razlikovati ovisno o pasmini i veličini.

Hrana i Prehrana

Pravilna prehrana važan je dio razvoja tvog štenca. Obavezno ga hrani hranom za štenad (hranu za pse označenu za rast) i hrani ih odgovarajućom količinom. Tvoje štene će trebat sve više i više hrane kako raste. U vrijeme brzog rasta procijeni količinu kojom hraniš štene barem jednom tjedno kako bi utvrdio trebaš li je prilagoditi. Komercijalna dijeta će imati tablicu za hranjenje na temelju dobi i težine šteneta. Ako se odlučiš za hranjenje domaćom hranom za štenad, morat ćeš biti posebno oprezan kako bi ga nahranio odgovarajućim receptima i sadržajima kalorija.

Kada ih hraniš poslasticama, pripazi da su zdrave, netoksične i ne daj ih previše. Pseće poslastice nikada ne bi trebale sadržati više od 10% dnevnog unosa štenca.

Kada daješ žvake, izbjegavaj kosti, rogove, kopita, tvrde najlonske igračke za pse ili druge tvrde žvake. Odrasli zubi još uvijek dolaze i mogu uzrokovati bolove u usnoj šupljini ili ozljede ako se žvaču.

Dresiranje

Trebao bi početi dresirati štene onog trenutka kada ga dovedeš kući s tobom. Jedna od prvih stvari na koju ćeš se usredotočiti je kućno dresiranje. Većina štenaca počinje to shvaćati između 12. i 16. tjedna starosti, a oko četiri ili pet mjeseci biti će potpuno dresirani za kuću.

Također je važno usredotočiti se na dresiranje poslušnosti. Nauči štene osnovnim naredbama poput sjedenja, mirovanja i spuštanja. Pokaži znak za opoziv što je prije moguće. Također ćeš morati naučiti manire, poput ne skakanja, ne pretjerano lajanje i da ne grize (mnogi štenci se vole grickati između 12. do 16. tjedna starosti).

Dresiranje za povodac je važan u ovoj fazi života tvog štenca. Nakon 16. tjedna starosti možeš početi izvoditi svog psa u javnosti. Počni navikavati svoje štene na povodac najkasnije od 12 tjedana. Zatim dresiraj svoje štene da hoda na povodcu. Počni u svojoj kući, a zatim se preseli u svoje dvorište. Idi prema vani.

Jedan od najboljih načina da započneš s dresiranjem tvog štenca je prijava na tečaj za štenad. Tečajeve vode iskusni treneri koji ti mogu pomoći u osnovnom dresiranju, pa čak i riješiti neke manje probleme sa ponašanjem štenaca. Razredi sadrže male skupine zdravih, cijepljenih štenaca. Predavanja štenaca ti mogu pomoći u socijalizaciji tvog psa i omogućiti mu učenje unatoč ometanju.

Ne moramo biti oprezni samo kada hranimo štenad, već bismo trebali biti barem toliko oprezni i kada hranimo svoje odrasle pse. Izaberi najkvalitetniju pseću hranu za omiljenu obitelj. Naš je prijedlog suha hrana za pse CricksyDog Hipoalergenja Janjetina.

Možda će vas zanimati i sljedeći članci:

Neovisno provjereno
764 recenzije